Árnyékoló választás teraszra és a kertbe

Árnyékoló választás teraszra és a kertbe

Válaszd ki a tökéletes árnyékolót kertedbe vagy teraszodra és teremts kellemes hangulatot miközben praktikus, könnyen felszerelhető megoldást nyújt a nap ellen...

Az árnyékolók kulcsfontosságú szerepet játszanak a teraszok és kertek kényelmének és esztétikájának javításában. Ez a cikk átfogó útmutatást nyújt az árnyékolók kiválasztásához, bemutatva a különböző típusokat, stílusokat és funkcionalitásokat.

Napernyők és napvitorlák

Nyáron a rekkenő hőségben árnyék nélkül szinte élhetetlen a kert, ha nincsenek fák vagy árnyékoló megoldások. Ha a teraszunknak nincs épített teteje, vagy a kertben nincs egy fedett rész, és ezeket nem is tervezzük, akkor érdemes hordozható, egyszerűbb, költséghatékonyabb megoldást keresni.

Hordozható árnyékoló megoldások

1.ábra: aosom.co.uk

 

A napernyők egyszerű és költséghatékony megoldást jelentenek, melyek könnyen mozgathatók és tárolhatók. Számos méretben és stílusban elérhetők, és árnyékot nyújtanak a terasz vagy a kert különböző területein. De felállíthatjuk az erkélyen, a homokozó fölé, és a strandon is. A régi klasszikus napernyőktől elvonatkoztatva ma már több, sokkal funkcionálisabb, stabilabb és esztétikusabb darabok is kaphatók.

 

Egy dönthető, nagy méretű napernyő a legegyszerűbb megoldást kínálja, de 2,7 méteres átmérőjének köszönhetően nagyobb felületet árnyékol be, mint elődei.

2.ábra: Dönthető, nagy méretű napernyő - alinda.hu

 

Az UV védelemmel ellátott függő napernyő kivitelezésének köszönhetően a legmodernebb kertekbe vagy teraszokra is beillik, szintén 2,7 méret átmérőjű, stabil és dönthető.

függő napernyő khaki
Függő napernyő 2,7 m - több színben
Speciális ár 32 990 Ft RRP: Normál ár 39 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
94%
8 Értékelés

Ha nem szeretnénk minden alkalommal kinyitni és becsukni, illetve védeni a széltől, válasszunk a napvitorlák közül. Szintén egyszerű a fel- és leszerelése, viszont elég a szezon elején rögzíteni, ősszel pedig levenni. Háromszög és négyszög alakú változatban is megtalálható, és több termék egymás mellé tehető.

háromszög alakú, poliészter, szürke
Szögletes napvitorla, 3,6 méteres, több tí...
Speciális ár 6 490 Ft RRP: Normál ár 9 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
4 Értékelés

 

Napernyők és árnyékoló ernyők előnyei és hátrányai

Napernyők előnyei:

  • Költséghatékonyak: Általában olcsóbbak, mint más árnyékoló megoldások, így megfizethetővé teszik a terasz vagy kert árnyékolását.

 

  • Mobilisak: Könnyen mozgathatók és tárolhatók, így rugalmasan alkalmazkodhatnak az aktuális igényekhez és a napsugarak mozgásához.

 

strand napernyő
Strand napernyő 225 cm
Speciális ár 14 990 Ft RRP: Normál ár 19 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
Értékeld elsőként!

 

  • Különféle méretek és stílusok: Széles választékban elérhetők, így könnyen megtalálható az, amely megfelel az adott terület méretének és az esztétikai preferenciáknak.

 

  • Egyszerű telepítés: Általában nincs szükség szakember bevonására a telepítéshez, könnyen és gyorsan felállíthatók.

 

Napernyők hátrányai:

  • Kevésbé stabilak: Szélviharok vagy erős széllökések esetén kevésbé stabilak lehetnek, és könnyebben megsérülhetnek vagy kidőlhetnek.

 

  • Korlátozott árnyékterület: A napernyők által nyújtott árnyékolási terület korlátozottabb lehet, mint például a pergolák vagy pavilonok esetében.

 

  • Időszakos karbantartás: Az időjárásnak való kitettség miatt a napernyők rendszeres karbantartást igényelhetnek, például tisztítást vagy esetleges javításokat.

Napvitorla és árnyékoló vászon használata

A napvitorla kevésbé elterjedt, az utóbbi években kezdte felvenni a versenyt a napernyőkkel és más árnyékoló felszerelésekkel. Nem csak modern kinézetükben különböznek árnyékoló társaiktól, rögzítésük is több teret enged, hiszen nincs feltétlenül szükség speciális tartóoszlopra és a vitorla egyszerűen összehajtható és szállítható. Napvitorla rögzítése, szerelése és más tudnivalók című cikkünkben összeszedtük, hogy mit kell tudni a használatáról és mik az előnyei.

háromszög alakú, poliészter, szürke
Szögletes napvitorla, 3,6 méteres, több tí...
Speciális ár 6 490 Ft RRP: Normál ár 9 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
4 Értékelés

 

Árnyékoló pergolák és tetők

Növelni szeretnéd a kert használhatóságát, és extra árnyékolást kívánsz biztosítani a területen? A pergola vagy tető telepítése lehetőséget nyújt arra, hogy a kertet még élvezetesebbé és funkcionálisabbá tegyük, különféle időjárási viszontagságokkal

szembeni védelmet biztosítva. Az árnyékoló pergola vagy tető telepítése előtt viszont alaposan át kell gondolni az elrendezést és a tervezést, hogy a legmegfelelőbb helyen legyen és harmonizáljon a kerttel és a házzal.

Tartós és elegáns árnyékoló megoldások

3.ábra: pinterest.com/howardron86

 

A fa vagy a fémmel kombinált fa terasztető segíthet abban, hogy a terület hűvösebb és kényelmesebb legyen, illetve ha szeretnénk élvezni a kertet még esős időjárás esetén is. Ha gyakran rendezünk kerti partikat vagy összejöveteleket, egy árnyékoló pergola vagy tető ideális helyszínt teremthet az ilyen eseményekhez, biztosítva a vendégek kényelmét.

Fa és fém pergolák előnyei és stílusai

Ha a természetes anyagok híve vagy, és kerted stílusába is egy fából készült pergola passzolna, válassz a klasszikus, a rusztikus vagy a modern megjelenésű építmények közül.

Fa pergolák előnyei:

  • Természetes megjelenés: A fa pergolák meleg és természetes megjelenést kölcsönöznek a kertnek. Kiválóan illeszkednek a természetes környezetbe és a kerti tájba.

 

  • Könnyen megmunkálható: A fa könnyen alakítható és megmunkálható, lehetővé téve egyedi és testreszabott kialakítások létrehozását.

 

  • Környezetbarát: A fa egy természetes anyag, így a fa pergolák környezetbarát megoldást jelenthetnek azoknak, akik fontosnak tartják a fenntarthatóságot.

 

  • Kellemes árnyék: A fa pergolák általában vastagabb gerendákkal vagy cseréptetőkkel rendelkeznek, így kellemes árnyékot nyújtanak.

 

Ha a tartósságot és az időtállóságot tartod szem előtt, válassz fém pergolát, vagy kombináld a fémet fával. Ez lehet indusztriális, minimál vagy vintage stílusú is, attól függően, a kerted többi részében milyen irányzat dominál.

 

4.ábra: pinterest.com/kostraat

 

Fém pergolák előnyei:

  • Tartósság: A fém pergolák rendkívül tartósak és ellenállóak lehetnek az időjárási viszontagságokkal, például az esővel és a napsütéssel szemben.

 

  • Könnyen karbantartható: A fém pergolák általában könnyen tisztíthatók és karbantarthatók, kevesebb gondozást igényelnek, mint a fából készült társaik, mivel nem hajlamosak a rothadásra vagy a rovarok támadására.

 

  • Modern megjelenés: A fém pergolák modern és letisztult megjelenést kölcsönöznek a kertnek. Ideálisak lehetnek azoknak, akik szeretik az egyszerű, minimalista stílust.

5. ábra: homedeco.nl

Rolós és redőnyös árnyékolók

 6. ábra: manomano.fr

 

Zárt teraszok, télikertek és erkélyek esetében az árnyékolás megoldható egy függőleges napellenzővel is. A 235 centiméteres árnyékoló függőleges irányban le- és felcsavarható a tekerőkar segítségével. Amikor tűzni kezd a nap, pár mozdulattal leengedheted. Elég hosszú ahhoz, hogy a földig leeresztve teljesen leárnyékolja a teraszt. A napellenzőt alul könnyedén rögzítheted, hogy ne fújja a szél.

Függőleges napellenző
Függőleges napellenző, 1,3*2,5m, szürke
Speciális ár 25 990 Ft RRP: Normál ár 33 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
1 Értékelés

Kihúzható árnyékolófalunk tökéletes megoldás teraszokra és udvarra, mint árnyékolófal és szélfogó, illetve térelválasztóként is szuperál közös udvarokon, irodában, öltözőkben. A fogantyú segítségével könnyen kihúzható a vászon, majd automatikusan fel is tekeredik. Anyaga vastag, vízlepergető és könnyen tisztítható.

 

7.ábra: klingel.de

A legkisebb erkélyek árnyékolására is van megoldás: a legyező árnyékoló. Nem csak az oldal irányú széltől és naptól óv, de az erkélyszomszédok sem látnak át majd hozzád. Ponyvája levehető, így egyszerűen tisztítható.

Legyező árnyékoló
Legyező árnyékoló erkélyre, 140 cm, 2 szín...
Speciális ár 13 990 Ft RRP: Normál ár 14 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
3 Értékelés

 

Növényi árnyékolás

A terasz és kert árnyékolását természetes módon számos növény és egyéb megoldás segítségével lehet elérni. Íme néhány ötlet:

 

8.ábra: creativerootslandscaping.com

  • Lombsátor: Nagy lombú fák ültetése a terasz vagy kert közelében árnyékot teremt. Például, nagy lombú fafajták, mint a platán, szil vagy hársfa alkalmasak erre a célra.
  • Lugasok és szőlőtőkék: Függőlegesen növekvő lugasokat vagy pergolákat építhetsz, amelyeket később lombos növényzettel vagy szőlőtőkékkel lehet beültetni. Ezek az eszközök nemcsak árnyékot biztosítanak, hanem esztétikailag is vonzóak lehetnek. Ha romantikus környezetre vágysz, válassz egy stílusos rózsalugast, melyet nem csak rózsával, de bármilyen növénnyel befuttathatsz, s élvezheted a kellemes időtöltést a kerted kényelmében.

- 13%
rózsalugas paddal
Rózsalugas paddal, fekete
Speciális ár 41 990 Ft RRP: Normál ár 47 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
Értékeld elsőként!

  • Cserjék és bokrok: Dús lombozatú cserjék és bokrok ültetése a terasz vagy kert szélén szintén segíthet az árnyék megteremtésében. Olyan fajtákat válassz, amelyek jól tűrik a helyi éghajlati viszonyokat és megfelelő méretűek lesznek az adott területre.

 

  • Kúszónövények: Kúszónövények ültetése a terasz vagy kert körül, például borostyán vagy sárkányfa, amelyek fel tudnak mászni a függőleges szerkezetekre (mint például falak vagy pergolák), szintén segíthetnek az árnyékolásban.

Fa futtatórács növényeknek
2 db-os állítható fa futtatórács növényekn...
Speciális ár 14 990 Ft RRP: Normál ár 19 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
1 Értékelés

 

Szúnyoghálók és rovarriasztók

A kertben eltöltött kellemes idő minőségét növelhetjük az árnyékolókkal, viszont ez sokszor kevés. Az esti órákban a szúnyogok és más rovarok gyakran aktívabbak, ami megnehezítheti a kerti tevékenységek, például grillezés vagy vacsorázás élvezetét. A szúnyoghálókkal felszerelt terasz lehetővé teszi az esti kertezést anélkül, hogy zavaró lenne a rovarok jelenléte.

Kényelmes és praktikus kiegészítők

Ha nincs lehetőségünk szúnyogháló felszerelésére, de szeretnénk esténként a kertben üldögélni, egy elektromos rovarcsapda kiváló megoldás lehet. UV fénye odacsalogatja a repülő rovarokat, majd a magasfeszültségű belső rács elpusztítja őket. Vegyszer- és szagmentes módja a zavaró szúnyogok, legyek elpusztításának.

Elektromos rovarcsapda
Elektromos rovarcsapda
Speciális ár 4 990 Ft RRP: Normál ár 7 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
4 Értékelés

Kombinált árnyékoló és rovarvédelem

 

9.ábra: Szúnyogháló napernyőre - alinda.hu

 

A kellemes kerti pihenést és az esti bulikat megzavarhatják a repkedő rovarok és szúnyogok. Ilyenkor különböző trükköket próbálunk meg bevetni, irtó szereket, fáklyákat használunk. A napernyőre helyezhető szúnyoghálóval elkerülhetjük a zavaró bogarakat és vegyszereket sem kell használnunk. Egyszerűen a napernyő köré kell rögzíteni és kényelmesen el is foglalhatjuk esti helyünket.

Szúnyogháló napernyőre
Szúnyogháló napernyőre
Speciális ár 9 990 Ft RRP: Normál ár 12 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
6 Értékelés

Ha partit rendeznél a kertedben, vagy csak a kempingezéshez keresel kényelmes és praktikus megoldást ami a szitáló eső és a szúnyogok ellen is védelmet nyújt, válaszd 8 személyes, vízálló kemping sátrunkat. Falai szúnyoghálóként funkcionáló anyagból készültek, ajtaja zipzárral zárható. Praktikus tárolójában bárhová magaddal viheted, könnyedén összeállíthatod.

 

10.ábra: 8 személyes vízálló kemping sátor, tárolóval és szúnyoghálóval - alinda.hu

Technológiai innovációk az árnyékolásban

 

Az árnyékolástechnológiában is folyamatosak az innovációk, amelyek segítenek optimalizálni az energiatakarékosságot, növelni a kényelmet és a biztonságot, valamint alkalmazkodni az egyre változékonyabb időjárási körülményekhez. Néhány érdekes fejlemény:

  • Okos árnyékolásrendszerek: Ezek az intelligens rendszerek érzékelők és automatizált vezérlők segítségével képesek az aktuális fényviszonyokhoz és hőmérsékleti viszonyokhoz igazítani az árnyékolók pozícióját. Ezáltal maximalizálják az energiatakarékosságot és a kényelmet anélkül, hogy folyamatos felhasználói beavatkozást igényelnének.

 

  • Napelemes árnyékolók: Az árnyékolók beépített napelemekkel rendelkeznek, amelyek energiát gyűjtenek és tárolnak. Ez lehetővé teszi az árnyékolók önálló működését, illetve segíthet csökkenteni az épületek energiafelhasználását.

 

  • Átlátszó és intelligens ablakok: Ezek az ablakok képesek állítani a fényáteresztő képességüket vagy akár átlátszóságukat. Így lehetőség van az épület belső hőmérsékletének szabályozására és a természetes fény kihasználására.

 

  • Környezetbarát anyagok: Az árnyékolók gyártásában egyre inkább környezetbarát anyagokat alkalmaznak, amelyek csökkentik az ökológiai lábnyomot.

 

  • Adatok elemzése és optimalizálás: Az okos árnyékolórendszerek által generált adatok elemzése lehetővé teszi az épület energiahatékonyságának további optimalizálását és az árnyékolók működésének finomhangolását az adott körülményekhez.

 

Árnyékolók karbantartása és gondozása

Az árnyékolók karbantartása és gondozása kulcsfontosságú annak érdekében, hogy hosszú élettartamúak legyenek és hatékonyan működjenek. Néhány lépés, amelyek segíthetnek:

  • Rendszeres tisztítás: Időről időre tisztítsuk meg az árnyékolókat a portól, pókhálóktól és egyéb szennyeződésektől. Használjunk enyhén szappanos vizet és puha kefével óvatosan mossuk le az árnyékolókat, majd tiszta vízzel öblítsük le és hagyjuk megszáradni.

 

  • Kenés: Ha az árnyékolók mozgatható alkatrészekkel rendelkeznek, például görgőkkel vagy csúszó elemekkel, időnként csepegtessünk rájuk egy kis szilikon alapú kenőanyagot, hogy könnyen és simán működjenek.

 

  • Vizsgálat és javítás: Rendszeresen ellenőrizzük az árnyékolók mechanikai és elektromos részeit, hogy kiszűrhessük az esetleges problémákat. Ha bármilyen sérülést vagy hibát észlelünk, azonnal végezzük el a szükséges javításokat.

 

  • Időjárásvédelem: Az extrém időjárási körülmények, például erős szél vagy nagy mennyiségű hó, kárt okozhatnak az árnyékolókban. Ügyeljünk arra, hogy megfelelően rögzítették és biztosították az árnyékolókat az ilyen körülményekhez.

 

  • Szakember bevonása: Ha bonyolultabb problémákat észlelünk az árnyékolókkal, például motorhiba vagy sérült alkatrészek, érdemes szakember segítségét kérni a javításhoz vagy cseréhez.

Az árnyékolók rendszeres karbantartása és gondozása nemcsak segít megőrizni azok esztétikus megjelenését, hanem biztosítja, hogy hatékonyan működjenek és hosszú élettartamúak legyenek.

Kerti felszereléseink között számos árnyékoló megoldást találsz pénztárcabarát áron, találd meg most a kertedbe, teraszodra legjobban passzolót!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Előző UV lámpa választás a tökéletes otthoni manikűrért
Következő Hogyan tartsd fitten kedvencedet?