Az otthoni sminkelés előnyei és hátrányai

Az otthoni sminkelés előnyei és hátrányai

Szeretnéd tudni a tökéletes smink elkészítésének legfontosabb praktikáit? Alábbi cikkünkben igyekszünk bemutatni mire lehet szükséged...

Az otthoni sminkelés egyre népszerűbbé válik, hiszen sokan szeretnék maguk elkészíteni a tökéletes sminket. Azonban az otthoni sminkelésnek is vannak előnyei és hátrányai, amelyekről érdemes tudni. Ebben a cikkben bemutatjuk ezeket, valamint tippeket adunk arra, hogyan készítheti el a tökéletes sminket otthon.

 

Az otthoni sminkelés előnyei

Az utóbbi években a social media elterjedésének köszönhetően sokkal több tudás birtokába kerültünk a sminkelés kapcsán. Részletesen tájékozódhatunk a termékekről, megtanulhatjuk a smink lépéseit egy videóból, követhetjük a legújabb trendeket. Az otthoni sminkelésnek számos előnye van:

  • Időt és pénzt takaríthatsz meg: Ha elsajátítod a sminkelés alapszabályait a saját arcodra vetítve, nem kell időt és pénzt fordítanod az utazásra és a sminkmester által készített sminkre.

 

  • Rugalmasabb: Az otthoni sminkelés lehetővé teszi, hogy bármikor és bárhol sminkelhess. Egy nappali smink természetes, egyszerű és friss megjelenést kölcsönöz a hétköznapokon.

 

  • Több lehetőség áll rendelkezésedre: Ha gyakran és előszeretettel sminkelsz, lehetőséged van több stílust, terméket kipróbálni, gyakorolni és megtanulni a különböző technikákat.

 

  • Jobban tudod kezelni az érzékeny bőrt: Ha saját magad sminkelsz, jobban oda tudsz figyelni érzékeny bőrödre, és kiválaszthatod azokat a termékeket, amelyek nem okoznak irritációt.

 

  • Önállóbbá tesz: Ha leggyakrabban otthon készíted el sminkedet, folyamatosan tanulhatsz és fejlődhetsz, ami önbizalmat ad.

 

Az otthoni sminkelés hátrányai

  • A tökéletes smink alapja a szép és ápolt bőr, hiszen bőrünk a smink alapja. A 20 és 50 év közötti nőkkel gyakran megesik, hogy túl sok terméket használnak, amivel megzavarják a bőr természetes védőrétegét. Alakítsd ki reggeli és esti rutinodat, amihez válaszd ki a legjobban bevált termékeket.

 

  • Azoknak, akik kevésbé tapasztaltak a sminkelés terén, lehet, hogy nehézséget okoz a megfelelő smink kiválasztása és alkalmazása, így az otthoni sminkelés sokszor nem megfelelő eredményhez vezet.

 

  • Az otthoni sminkelés több időt vehet igénybe, mivel elő kell készíteni az arcot sminkelés előtt, részletesen át kell gondolni, hogy milyen sminket szeretnénk, illetve a megfelelő eszközök sincsenek feltétlenül a kezünk ügyében.

 

  • Az összes szükséges eszköz és termék beszerzése jelentős kiadással járhat, különösen, ha a smink készlet magas minőségű és tartós. Azok a termékek, amiket nem használunk gyakran, megromlanak, lejár a szavatosságuk, így a kukában végzik. Gondolkozz szettben! Jó választás lehet a 24 darabos gondosan összeválogatott félprofi sminkecset készlet, a kisebbtől a nagyobbig, így az arc, szemöldök, szemhéj és szempilla festéséhez, szépítéséhez is megtalálhatod a megfelelő ecsetet.

- 40%
Sminkecset szett
24 részes sminkecset készlet
Speciális ár 4 190 Ft RRP: Normál ár 6 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
10 Értékelés

 

  • Az otthoni sminkeléshez megfelelő helyszín szükséges, ahol elég hely és megfelelő világítás van. Egy fésülködőasztal lehetőséget nyújt, hogy termékeidet rendszerezetten tárold és kényelmesen elkészíthetsd a sminkedet és a frizurádat.

fekete
Fésülködő asztal London, több színben
Speciális ár 39 990 Ft RRP: Normál ár 48 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
4 Értékelés

 

Hogyan készítsük el a tökéletes sminket otthon

Az otthoni sminkelésnek nincs meghatározott módszere, mivel mindenki egyedi igényeihez és stílusához igazodik. Azonban, az alábbiakban található néhány általános lépés, amelyek segíthetnek a tökéletes smink elkészítésében otthon:

Smink előkészítése

Kezdd a sminkelést azzal, hogy előkészíted az arcod. Tisztítsd meg tonikkal, majd használj szérumot. A niacinamide-t tartalmazó termékek nagy népszerűségnek örvendenek, segítik a pattanások, bőrhibák és eltömődött pórusok elleni küzdelmet, illetve egyensúlyba hozzák a faggyútermelést. Ezután hidratáld bőröd a megfelelő hidratálókrémmel. Egy elektromos arcmasszírozó vibrációs feje segít egyenletesen bőrödbe dolgozni  a hidratálókrémeket és a géleket.

 

arcmasszírozó
Elektromos arcmasszírozó
Speciális ár 1 590 Ft RRP: Normál ár 2 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
4 Értékelés

 

A smink előkészítésére használj primer-t, ami a sminkedet tartósabbá, a bőrhibáidat láthatatlanabbá teszi.

Az alapozó helyes felvitele

Az alapozó az egyik legfontosabb része a sminknek, mert segít a bőr egyenletességének javításában, és eltakarja az apró hibákat és bőrhibákat. A megfelelő alapozót kiválasztani viszont nem mindig könnyű feladat. Bőrtípusod meghatározása nem csak a bőrápolási termékek, de az alapozó kiválasztása során is nagy segítség lehet. Általában négy bőrtípust különböztetünk meg:

  • Száraz: Ha bőröd feszül, húzódik, esetleg foltokban hámlik.
  • Normál: Sem száraznak, sem zsírosnak nem érzed bőröd, többnyire sima és kellemes tapintású.
  • Kombinált: A bőröd T-vonalban (homlok, orr, áll) zsíros, máshol inkább száraz.
  • Zsíros: A bőröd csaknem mindenhol zsíros és fénylik.

A bőrtípuson kívül a másik fontos szempont a megfelelő szín. Nyáron barnább a bőrünk, míg télen inkább fakó, így érdemes legalább két színben beszerezni az alapozót. A megfelelő színt mindig az arc alsó részén teszteljük, az állkapocstól egészen a nyakig vigyük fel azt a színt, ami legközelebb áll az arcunk színéhez. Emellé pedig húzzunk egy árnyalattal világosabb, és egy árnyalattal sötétebb csíkot is. Ebből könnyen ki fogjuk tudni választani, hogy jelenleg melyik áll bőrszínünkhöz a legközelebb.

Szivaccsal, ecsettel vagy ujjunkkal is felvihetjük arcunkra, törekedjünk körkörös mozdulatokra.

 

18 részes sminkecset készlet tartóban
18 részes sminkecset készlet derékra csato...
Speciális ár 1 490 Ft RRP: Normál ár 4 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
6 Értékelés

 

A korrektor színének kiválasztása

A korrektor segít a sötét karikák, a pirosodás és az apróbb hibák eltüntetésében. Viszont egy rossz színválasztással akár az ellenkezőjét is elérhetjük. Ha a szemünk alatti karikák inkább kékes, lilás színűek, semlegesítésükre sárgás árnyalatú korrektort válasszunk. Sötét bőrtónusúak mély karikáira a narancsos árnyalatok érhetnek el üdébb tekintetet. A meleg színtípusba tartozók fáradt szemkörnyékére a barackos, lazacos színárnyalat fog beválni.

 

Mire jó a púder

Az arc púderezése segít a smink tartósságának megőrzésében és a fényesedő bőr mattításában. Itt is törekedj az arcbőrödhöz és az alapozódhoz legjobban illő színt kiválasztani. Ütögető mozdulatokkal alaposan dolgozd be arcodba. Később, ha fényesedni kezd a bőröd, ismételd meg a púderezést. A megfelelő fény szinte elengedhetetlen, hogy az otthon készült smink később a természetes fényben is úgy mutasson, ahogy eredetileg terveztük. Egy sminktükör LED világítással segítségedre lehet, érintőképernyős gombjai segítségével nem csak a lámpák fényerejének intenzitását, de a színtónusát is állíthatod 3 különböző módban. 

 

Sminktükör LED világítással
Sminktükör LED világítással
Speciális ár 29 990 Ft RRP: Normál ár 44 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
94%
7 Értékelés

 

Szem- és ajaksmink

Egy natúr, nappali sminknél nincs szükség szemhéjpúderre, a szempillaspirál is elegendő lehet. Az esti vagy alkalmi sminkek esetében viszont célszerű árnyékolót és szemceruzát is használni, kiemelve ezzel a szemeket. A rúzs vagy szájfény kiválasztásakor szintén fontos szempont lehet a 4 évszakról elnevezett bőrtónusunk meghatározása.

A tavasz típusoknak a meleg árnyalatok állnak jól: korallpirosak, narancsos pirosak, barackszínek, lazacos árnyalatok, és Ferrari pirosak.

nyár típusok színei finoman visszafogottak, így számukra a kevéssé élénk árnyalatok ideálisak: mályvaszínek, málnaszínek, bogyós gyümölcsök színei, szilvaszínek.

Az ősznek a lágy és vörösesebb barnák és meleg hús színek a legjobb barátai.

A tél típusok rúzsai: meggyes, cseresznyés, málnás árnyalatok, a pinkek és a fuksziák.

Fixálás előnye

Sokan elfeledkeznek a smink fixálásáról, pedig ez biztosítja tartósságát, és a helyén maradást az egész nap folyamán. Általában spray formájában kaphatók, és egyszerűen be kell permetezni vele az arcot, ha elkészült a smink.

 

Összefoglalás 

Az otthoni sminkelés sikere több összetevőből áll. Alapja minden esetben a szép és ápolt bőr. A termékek kiválasztását nagyban megkönnyíti, ha megismerjük bőrünk típusát, és eszerint válogatunk. Bőrtónusunk meghatározása szintén óriási segítség lehet, hiszen a megfelelő színek nagyban befolyásolják sminkünk összképét. A jó minőségű termékeken kívül a megfelelő eszközök is közrejátszanak a végeredményben. Ha a sminkelés technikájának alapjait elsajátítjuk és gyakoroljuk, sokkal könnyebb dolgunk lesz továbblépni, fejlődni. A sminkelés egy kreatív tevékenység, amiben nagyobb sikereket érhetsz el, ha örömmel és nyitottan állsz hozzá.

Előző Mini léghűtő: a nyár elengedhetetlen kelléke
Következő A kettlebell edzés előnyei és hatásai