Fészekhinta típusok és tudnivalók

Fészekhinta típusok és tudnivalók

Dobd fel otthonod fészekhintáink egyikével kül-és beltéren egyaránt...

A nyár most már egyik elengedhetetlen kelléke a fészekhinta, mely az egyik legkényelmesebb kerti bútor és nem mellesleg nagyon dekoratív is, így bármely udvar vagy terasz dísze lehet. Ma már számos típus, méret, szín és forma létezik ebből a bútordarabból, ezért az Alinda szakemberei úgy gondolták, hogy segítenek eligazodni a piacon és megkönnyítik a választást. Nézzük tehát, mit lehet tudni a fészekhintákról!

 

Miért fészekhinta a fészekhinta?

Jól gondoljuk első hallásra, hogy a madarak fészke adta az elnevezés alapját. A fészekhinta körülöleli használóját, a lábunk nem lóg le, így erősíti a hintákra amúgy is jellemző nyugtató hatást. Másrészt, ahogy a madárfészek is egyszerre több fiókának ad otthont, a fészekhinta terhelhetősége is úgy lett kialakítva, hogy egyszerre akár több gyermek, vagy egy gyermek és egy felnőtt is használhatja. Kényelmesen bevackolhatunk, akár takarót is magunkkal vihetünk, és így élvezzük a ringást.

 

Pozitív hatásai

Kerti függőszékekről szóló cikkünkben már röviden kitértünk magának a hintázásnak a jótékony hatásaira, hiszen nem csak a gyerekek szeretnek hintázni, hanem a felnőttek is. A ringatás és a hasonló mozgásformák jó hatással vannak a stressz, a szorongás, a félelem és a feszültség negatív érzéseire. Ezen kívül fejleszti a mozgáskoordinációt, az egyensúly- és ritmusérzéket. Észrevétlenül, játék közben.

Ezért is kiváló választás édesanyáknak egy hintaszék, ahol újszülött babáját etetheti, ringathatja, hiszen ez mindkettőjükre nagyon jó hatást gyakorol. Puha fejpárnája és 5 fokozatban állítható lábtartója garantálja a teljes kényelmet, akár hosszú távú használat során is. A szék borítása puha, szivacsa 6,5 cm vastagságú, vázának anyaga nyírfa, minden stílusú helyiségbe beillik. Teherbírása 150 kg.

Hintaszék, állítható lábtartóval - Szürke
Hintaszék, állítható lábtartóval - Szürke...
Speciális ár 39 990 Ft RRP: Normál ár 47 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
3 Értékelés

De hasonló elvekre alapozva működik a rezgő, zenélő pihenőszékünk is, mely hinta funkciójának köszönhetően megnyugtatja, ellazítja, akár el is altatja a babákat. A hárompontos biztonsági öv védelmet biztosít hintázás közben, fixálható lábával és az állítható háttámlával pedig stabil nyugágyat varázsolhatsz belőle. A pihenőszékben ülve 3 csörgő játékkal is játszhatnak a gyerekek, melyek egy levehető játékhídon helyezkednek el. 

kék
Rezgő, zenélő pihenőszék
21 990 Ft
93%
3 Értékelés

És természetesen nem maradhat ki felsorolásunkból a kerti hintaágy sem, melyről talán leggyakrabban nagymamánk kertje jut eszünkbe, viszont az utóbbi években újra a reneszánszát éli ez a termék. A kellemes ringást adó rugós felfüggesztéssel, mindezt egy hatalmas, állítható árnyékolótető alatt. A stabil fém váz és a poliészter támla és ülőfelület garantálja, hogy hosszú időn át újra, meg újra átélhesd a fent említett kedves emléket vagy megtapasztalj egy teljesen újat. Kerti hintaágyunk tökéletes választás udvarra, nagyobb teraszokra, kertbe. 3 fő számára is kényelmes pihenést nyújthat. Az ülés és a háttámla végig párnázott, kényelmes. 

Kerti hintaágy
Kerti hintaágy választható színben
42 990 Ft
95%
14 Értékelés

 

Anyagok, formák, strapabíróság

A fészekhintáról valószínűleg mindenkinek a klasszikus kör alakú, fém keretes, vízlepergető ülőfelületű fészekhinta jut eszébe. Ezzel a formával egyre több játszótéren is találkozhatunk.

kék
Fészekhinta
15 990 Ft
100%
3 Értékelés

Az Alinda.hu kínálatában a hasonló, népszerű játszótéri játszóeszköz biztonságos, kisebb otthoni változata található. Lehet hajtani és magasra szállni vele, de pihenésre, ringatózásra is tökéletesen alkalmas. Kültéren és kellően nagy helyen beltéren is használhatják a kisebbek. A fészekhinta egy fém keretből áll, ami lágy habbal van borítva, így biztonságos és kényelmes. Az eszközt 2 db 10 mm vastagságú kötéllel lehet felszerelni, ami két ponton is felfüggeszthető. A kötelek hosszúsága állítható, így mindenki megtalálhatja a számára tökéletes beállítást. 

A hinta két különböző színben - pirosban és kékben - valamint két méretben (90 és 110 cm-es) elérhető. És ez még nem minden, választhatsz hozzáillő sátrat is, amivel még izgalmasabbá és vagányabbá tehető a hintázás. A gyerekeknek igazi kuckójuk lehet, egy saját kis birodalom, csak a képzeletük szabhat határt a játéknak. 

Fészekhinta sátorral, narancssárga színben

Ezen kívül nagy népszerűségnek örvend a makramé hinta, ami inkább a külalakjával nyeri el a vásárlók tetszését, hiszen kültéri használat során csak fedett teraszon praktikus. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor kizárólag jó időben használható, majd mindenképpen le kell akasztani és tárolni a következő használatig. Pozitívuma viszont, hogy kellemesen hűvös, hiszen minden oldalról szellőzik kötélből csomózott kialakítása miatt. Klasszikus, letisztult színű, csak ronggyal tisztítható, így nagyon kell vigyázni rá. Beltéren igazi kis pihenősarok alakítható ki vele, ahol egy jegeskávéval nyugodtan indulhat a nap. Átgondolhatod, merre tartasz, milyen új célokat szeretnél kitűzni. De kitűnő könyv vagy magazin olvasására is.

Makramé hintában ül a gyerek és olvas

ábra: Lamya Elaziz – Pinterest

A fészekhinta és az összebújás

Bármilyen típust is választasz, a legnagyobb előnye az, hogy többen lehet használni. Mivel az érintések a gyermekek számára a legfontosabbak, így nem csak a játék terén gondolkodhatunk a termékben, hanem az összebújás, az együtt töltött idő rituáléjaként is. A kisbabák „bőréhsége” különösen nagy, hiszen a tapintás az első olyan érzék, ami már a születés előtt kifejlődik. Gondoljunk csak arra, milyen fontos, hogy születés után azonnal az Anya mellkasára kerüljön a kisbaba, illetve az elkövetkező egy órát is így, vagy császármetszés esetén az Apa mellkasán töltse.

A gyengédség, a bújás, az ölelés, a puszik fontos szerepet játszanak a jó közérzet kialakulásában, ahogy a gyermek fejlődésében is. Ezekre a meghitt pillanatokra is tökéletes a fészekhinta, ahol a szülő lágyan ringva össze tud bújni a babával. Ha ezek a különleges alkalmak szokássá válnak, folytassuk, ahogy a gyerek cseperedik. Dúdoljunk neki, olvassunk mesét vagy egyszerűen csak élvezzük az együttlétet miközben hintázunk. Nyugtató hatással bír mind a szülő, mind a gyermek testére, lelkére, erősíti az immunrendszert, és növeli az érzelmi kötődést.

Fészekhintában anya és lánya

ábra: www.target.com

A fészekhinta és az édes semmittevés

Mikor voltál utoljára szabadságon? Mikor grilleztél a barátaiddal? Mikor vásároltál magadnak új ruhát? És mikor volt az, hogy egyszerűen nem csináltál semmit? Egyáltalán képesek vagyunk semmit sem csinálni? „Sok esetben a folyamatos tevékenység elhárító mechanizmusként is működik a zavaró gondolatokkal és érzésekkel szemben. Amikor nem csinálunk semmit, akkor szembesülhetünk azzal, ami valóban bánt vagy foglalkoztat minket.” – írja Szondy Máté a Tudatos változás című könyvében. Manapság szinte elképzelhetetlen, hogy céltalanul semmit teszünk, akár csak egy fél órára is. Ebben nagy szerepet játszik az okostelefonok elterjedése, hiszen ha csak 1 percig is sorban kell állnunk valahol, azonnal elővesszük mobilunkat és görgetjük a hírfolyamot, üzenünk a barátainknak vagy híreket olvasunk. Pedig az életünk előre haladásában nagyon fontos szerepet játszik a semmittevés. Ha nem az éppen megoldásra váró problémáinkon vagy feladatainkon agyalunk, sokkal nyitottabbak vagyunk az új ötletekre.

Mert mi történik, ha unatkozunk? Elkezdjük használni a képzelőerőnket. Ez a munkában és a magánéletben is hasznos és csak előre visz minket. Gazdagítja önismeretünket és táplálja az alkotóerőt. Ez pedig nem csak azok számára értékes, akik kreatív munkát végeznek. Sorainkat olvasva biztosan arra gondolsz, hogy kinek van ideje unatkozni? Ott a munka, a család, a bevásárlás, millió teendő a ház körül, tornyosuló vasalnivaló, selejtezésre váró ruhák, miközben hulla fáradt vagy. Pedig ilyenkor a szokásosnál is fontosabb, hogy lazíts, pihenj úgy, hogy közben nem csinálsz melléktevékenységet (pl. mobiltelefonozás). Egy zen közmondás szerint: „Minden nap érdemes húsz percet meditálni – kivéve akkor, ha nagyon sok a dolgunk – ilyenkor egy órát számoljunk rá!”

Egyre elterjedtebb (sajnos nem feltétlenül hazánkban, bár hajlandóság itt is mutatkozik), hogy a heti 40 órás munkaidőt lerövidíti a munkáltató, és kutatások kimutatták, hogy a munkavállalók teljesítménye javul, ha rövidül a munkaidő. Itthon talán a legelterjedtebb, hogy pénteken hamarabb hazamehetnek a dolgozók és ez, főleg nyáron, igazi kincs, hiszen meghosszabbodik a hétvége.

Egy szó, mint száz, szánj időt a semmittevésre! Ehhez is kiváló megoldást nyújt egy fészekhinta. Legyen ez a hely az, ahová minden nap beülsz 20 percre azért, hogy tudatosan kikapcsolj! Ne vidd magaddal a mobilod, ne agyalj azon, hogy ideje lenne lenyírni a füvet, csak ülj bele, élvezd a lágy ringását és unatkozz! Lehet ez este, mikor a gyerekek elaludtak, közvetlenül munka után, amikor hazaérsz, vagy reggel, mikor még mindenki alszik. A lényeg, hogy tudatosan gyakorold ezt!

 

Hintázó állatok?

Tudtad, hogy a házi kedvencek is imádják a puha, kényelmes függőágyakat, hintákat? Ők is szívesen pihenik ki például egy fészekhintában a roppant „megerőltető” napi tevékenységüket. Így ne lepődj meg, hogy amikor azt hiszed, a hinta használaton kívül van, éppen szunyókál benne egy cica vagy egy kutya. Ugyan hintáztatni nem tudják magukat, de az apró mozgás és a kényelmes belső rész tökéletes számukra, hogy elvonuljanak a gyerekek vagy a többi háziállat elől. Főleg ha egy puha párnát, vagy egy takarót is bennefelejtesz.

Macska a fészekhintában

ábra: DIY for CATs by Hohentwielbirmas - Youtube

Mi alapján válassz?

Az első és legfontosabb, amikor fészekhintát választunk, hogy eldöntsük, hol és milyen gyakran szeretnénk használni. Mivel többnyire kültéri termékként gondolunk rá, elsődleges az anyagösszetétele. Hiszen annál tovább lesz a család kedvence, minél strapabíróbb anyagból készül. Természetesen a jó idő multával érdemes minden típust zárt, fedett helyen tárolni, de az nem kis előny, hogy egy nyári zápor nem teszi tönkre, és hogy nem kell minden használat után leakasztani.

Érdemes megnézni a súlykorlátot, bár a legtöbb típus teherbírása 100 kg vagy afelett van. Nagy előnye lehet, ha könnyen tisztítható, hiszen a legtöbb esetben gyerekek használják (és néhol háziállatok), ráadásul cipővel. Fontos lehet, hogyha állványra vagy fára, esetleg plafonba szereljük, mindig nézzük meg, hogy milyen tartozékokat tartalmaz a csomag, és hogy a nekünk megfelelő függesztési módra alkalmas-e.

A termék mérete két szempontból lehet meghatározó, egyrészt, hogy előreláthatólag hányan fogják egyszerre használni, illetve tárolás szempontjából is érdemes tisztában lenni vele, hiszen maga a kör alakú váz nem szétszerelhető. A kötél hosszúságára is helyezzünk hangsúlyt, bár ez a tartozék könnyen pótolható egy nekünk megfelelő méretűvel. Szín tekintetében a sötétebb színeket javasoljuk, azok kevésbé koszolódnak.

Végül, de nem utolsó sorban nagyon fontos az ár, az Alinda weboldalán most minden típusú fészekhinta akciós áron érhető el.

 

Előző 10 fitness labda gyakorlat, ami átmozgatja a tested
Következő Vízálló égősor - Dekorálj fényekkel!