Hogyan szervezd meg a tökéletes pikniket

Hogyan szervezd meg a tökéletes pikniket

Nincs is jobb mint a szabad levegőn, kellemes társaságban piknikezni és kikapcsolódni. Mutatjuk mire lesz szükséged, hogy kimaxold az élményt...

A piknikezés egy remek módja annak, hogy élvezzük a természetet, a friss levegőt és a jó társaságot. De hogyan szervezzünk meg egy tökéletes pikniket, amely mindenki számára élvezetes és kényelmes? Ehhez nem kell más, mint néhány alapvető felszerelés, amely segít megteremteni a piknik hangulatát, és biztosítani a finom ételeket és italokat.

 

Válassz megfelelő helyszínt

Legyen szó hagyományos, grill, tengerparti, természetközeli, romantikus, családi, tematikus vagy gyermekbarát piknikről, a megfelelő helyszín kiválasztása kulcsfontosságú. Néhány fontos szempont, amelyeket érdemes figyelembe venni:

  • Kényelem és környezet: Keresd a kellemes és pihentető környezetet. Legyenek megfelelően árnyékolt területek, kényelmes ülőhelyek és tiszta környezet.

 

  • Elérhetőség: Fontos, hogy a piknik helyszín könnyen megközelíthető legyen minden résztvevő számára. Választhatsz olyan helyszínt, amely közel van a lakóhelyedhez, ami könnyen elérhető tömegközlekedéssel, vagy egyszerűen megközelíthető autóval.

 

  • Felszerelések és kényelmi szolgáltatások: Ellenőrizd, hogy a helyszínen vannak-e olyan felszerelések, amikre szükségetek lesz. Például grillezési lehetőség, piknikasztalok, közös sütögetőhelyek vagy mosdók. Ha olyan helyet választasz, ami a természet lágy ölén helyezkedik el, a pikniktakarón kívül készülhetsz összecsukható és hordozható asztallal és székekkel. Ideális, ha nagyobb baráti társasággal érkezel, vagy ha idősebbek is részt vesznek a pikniken, akiknek már nem komfortos a földön ücsörgés.

kemping szett
Kemping asztal 4 székkel
Speciális ár 16 990 Ft RRP: Normál ár 18 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
4 Értékelés

  • Aktivitási lehetőségek: Ha különleges programokat vagy tevékenységeket tervezel, válassz olyan helyszínt, ahol ezek megvalósíthatók. Ha csobbanásra is van lehetőség a közelben, ne hagyd otthon egyszerűen nyitható és zárható átöltöző sátrunkat sem.

  • Időjárás: Mindenképpen vedd figyelembe az időjárási előrejelzést. Bizonyosodj meg róla, hogy van-e olyan rész, ami megfelelő fedezéket nyújt esős idő esetén, vagy napos időben kellemes árnyékot biztosít. Ha teheted, vigyél magaddal egy gyorsan és könnyen összeszerelhető félsátrat, ami biztos védelmet nyújt a tűző nap ellen.

félsátor
Félsátor kék színben
Speciális ár 5 590 Ft RRP: Normál ár 6 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
90%
2 Értékelés

  • Szemétkezelés: Fontos, hogy a helyszínen legyenek megfelelő szeméttárolók, hogy tisztán tartsátok a környezetet. Ha nincsenek, mindenképpen vigyetek magatokkal szemeteszsákot, hogy a piknik végén össze tudjátok gyűjteni a hulladékot.

 

Készítsd elő a piknik takarót

Piknikezés borral

Az általunk ma ismert piknik elődei voltak azok a szabadtéri lakomák, amik a nemesek hagyományai és kiváltságai közé tartoztak. A piknik szó eredetileg egy olyan beltéri étkezésre utalt, ahova mindenki hozott magával ennivalót, és azt közösen elfogyasztották. Az 1860-as évekre azonban ez megváltozott, és a beltéri, közös étkezéseket már a szabadban rendezték meg.

Ebben a korban még szó sem volt összecsukható székekről, asztalokról, nemes egyszerűséggel leterítettek egy hatalmas plédet és azon étkeztek, miközben élvezték a nap sugarait és történeteket meséltek. A piknik bár sokat változott azóta, az alapok maradtak: szabadtér, kockás pléd, jó társaság és otthonról hozott ételek, italok. Így bármilyen típusú eseményt készülsz megtervezni, a piknik takarót semmiképpen ne hagyd otthon, hiszen ez adja meg az igazi, hamisítatlan piknik hangulatot.

 

Válassz megfelelő ételt és italt

A menü megtervezésén kívül fontos, hogy az ételek biztonságosan legyenek tárolva. Néhány dolog, amire érdemes figyelni:

  • Frissesség: Készítsd elő az ételeket frissen vagy legfeljebb egy nappal a piknik előtt. Használj légmentesen lezárt edényeket vagy csomagolóanyagokat, hogy megőrizd az ízeket és elkerüld a szennyeződést.

 

  • Hűtés és tárolás: Ha meleg időben piknikezel, ügyelj rá, hogy az ételeket és italokat hűtőládában, hűtőtáskában vagy jégakkukkal tárold, hogy a megfelelő hőmérsékleten maradjanak. Hőtartó tároló dobozunk akár 6 órán keresztül bent tartja a hideget vagy meleget, a hűtő hatást pedig jégakkuval fokozhatod. Pár mozdulattal kinyitható és összecsukható így kevés helyet foglal az autóban! Akár 25 doboz sört is tárolhatsz benne. Rendkívül strapabíró és tartós anyagból készült, így bátran megpakolhatod.

Hőtartó doboz
Hőtartó tároló doboz
Speciális ár 6 990 Ft RRP: Normál ár 9 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
7 Értékelés

  • Szeparáció: Ha különböző típusú ételeket viszel magaddal, igyekezz külön tárolni őket. Az autó csomagtartójába való tároló tökéletes választás a piknikre szánt ételeknek és italoknak is, ráadásul a 3 rekeszből az egyik hőszigetelt.

Többrekeszes tároló csomagtartóba
Többrekeszes tároló csomagtartóba
Speciális ár 3 390 Ft RRP: Normál ár 4 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
98%
11 Értékelés

  • Higiénia: Ha a természet lágy ölén piknikezel, számolj vele, hogy nem lesz a közelben vizes blokk vagy kút. Gondoskodj nedves törlőkendőkről és elegendő szalvétáról, illetve készíts be pár palack csapvizet, bármikor szükség lehet rá.

A piknikre választható ételek és italok sokfélesége szinte végtelen. Függ az esemény jellegétől, a résztvevők ízlésétől, a pikniken töltött órák számától. De pár ízletes szendviccsel vagy wrap-pel, friss zöldségekből, gyümölcsökből készült vagy tésztával feltúrbózott salátákkal, vegetáriánus vagy húsos quiche-vel, előre sült csirkecombbal vagy sült hallal nem lőhetsz mellé.

Készíts előre hűtött üdítőitalokat, például limonádét, jegesteát vagy házi gyümölcsleveket. Ezen kívül mindig jó ötlet hűtött ásványvizet vinni, hogy hidratálva tartsátok magatokat a piknik során. Ha szeretitek a kávét vagy a teát, gondoskodj róla, hogy legyenek hőszigetelt poharak vagy termoszok, hogy az italokat melegen tarthasd. Ne felejts el tányérokat, poharakat, evőeszközöket és szemeteszsákokat vinni.

 

Válassz megfelelő játékokat

Dobd fel a pikniket néhány egyszerű, klasszikus és szórakoztató játékkal:

  • Frizbi: Egy könnyű és szórakoztató játék, amelyet könnyedén játszhattok a piknik helyszínén korhatártól függretlenül. Alakítsatok ki csapatokat és dobáljátok egymásnak a frizbit.

 

  • Tollaslabda: Ez egy klasszikus játék, amelyhez csak egy tollaslabda és egy ütő szükséges. Játszhatjátok párban vagy akár kisebb csapatokban is.

Tollaslabda szett
Tollaslabda szett hálóval
Speciális ár 7 990 Ft RRP: Normál ár 8 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
4 Értékelés

  • Kártyajátékok: Kártyapaklival könnyedén játszhatsz olyan játékokat, mint az Uno, a Csapd le csacsi, vagy a Huszonegy. Ez remek lehetőség a társasági interakcióra. A paklik kis helyen is elférnek, az élményre pedig sokáig emlékezni fogtok.

 

  • Kincskeresés: Ez egy nagyszerű játék, különösen, ha a piknik helyszín egy park vagy erdős terület. Rejtsetek el kincseket vagy tárgyakat a területen, majd adjatok térképeket vagy utalásokat, hogy megtalálják azokat. Gyerekekkel is kitűnően játszható.

 

Válassz megfelelő zenei aláfestést

Köztudott, hogy zenehallgatáskor csökken a stresszhormon szintje, és növekszik a dopaminszint, ami javítja a hangulatot. Tedd különlegessé a pikniket egy jól megválasztott lejátszási listával, ami segíthet a pozitívabb hangulat megteremtésében. Ha nincs megfelelő áramellátás, töltsd fel külső hangszóródat, de ha kevesen vagytok, a mobiltelefon is megteszi. Ez esetben vigyél magaddal külső akkumulátort, vagy ha autóval érkeztek egy többfunkciós autós transzmittert, amiről töltheted is a mobilodat.

- 33%
többfunkciós autós transzmitter
Többfunkciós autós transzmitter
Speciális ár 1 990 Ft RRP: Normál ár 2 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
3 Értékelés

Mi ronthat el egy pikniket

Számos dolog lehet, ami elrontja egy piknik hangulatát, a szervezés során gondold át ezek lehetőségét is, hogy ha bármelyik bekövetkezik, ne érjen váratlanul:

  • Rossz időjárás: Esős, szeles vagy túl meleg időjárás lehetetlenné és kellemetlenné teheti a pikniket.

 

  • Rovarok és rovarcsípések: Túl sok rovar vagy szúnyog jelenléte szintén megkeserítheti a pikniket. Készülj szúnyog és kullancsriasztókkal, illetve hűsítő géllel az esetleges csípésekre.

 

  • Hiányzó felszerelések és kényelem: Ha elfelejtesz fontos dolgokat, mint például piknikkosár, takaró, evőeszközök vagy poharak, az kellemetlenségeket okozhat és megnehezítheti az étkezést. Kényelmetlen ülőhelyek, nem megfelelő árnyék vagy hiányzó mosdók szintén lehetnek zavaró tényezők.

A tervezés és az előkészületek gondos elvégzése segíthet minimalizálni az esetleges kellemetlenségeket és hozzájárulhat egy sikeres piknikhez.

Előző A kerti pavilonok szerepe és jelentősége
Következő Étkezőszék és étkezőasztal szettek minden stílushoz