A LED világítás előnyei

A LED világítás előnyei

Miért egyre elterjedtebb a LED világítás? A következő bekezdésekben mindenre választ adunk...

Manapság már hatalmas előnyt élveznek a LED lámpák és izzók a hagyományos körtékkel szemben. De vajon minek köszönheti a népszerűségét ez a megoldás? Miért egyre elterjedtebb a LED világítás? Hogyan kivitelezhető ez a sokoldalúság, amelyet ez a termék nyújt számunkra? A következő bekezdésekben mindenre választ adunk.

Mit jelent a LED kifejezés?

A LED szó az angol light-emitting diode kifejezésből ered, ami azt jelenti fényt kibocsátó dióda. Azaz félvezető anyagból készült fényforrás. Az általa kibocsátott fény színe függ a félvezető anyag összetételétől és ötvözőitől. A LED inkoherens keskeny spektrumú fényt bocsát ki, mely az infravöröstől az ultraibolyáig terjedhet. És hogy kik találták fel a LED-et? 1994-ben Akaszaki Iszamu, Amano Hirosi és Nakamura Súdzsi. Ők hárman alapjaiban alakították át a világítási technológiát. A három japán tudós munkáját feltalálásuk után 20 évvel, 2014-ben Nobel-díjjal ismerték el. A nagy fényerejű, energiatakarékos és környezetbarát kék LED kifejlesztésében végzett tevékenységükért részesültek a kitüntetésben.

 

  1. LED feltalálói, nobel-díjasokábra: villanylap.hu

A folyamatos üzemre alkalmas LED izzók gyártását a Philips Lumiled kezdte meg 1999-ben.

Ismerjük, évek óta használjuk a LED világításokat otthonainkban, de vajon tudjuk, hogyan működik? A fény úgy kel életre, hogy a diódára kapcsolt elektromos áram a dióda anyagában lévő atomok elektronjait gerjeszti. Ettől azok nagyobb energiaszintű atompályára lépnek, majd amikor visszatérnek eredeti energiaszintjükre, fotonokat bocsátanak ki. Nyitóirányú áram esetén a PN átmeneten az elektronok az N rétegből a P-be, a lyukak a P rétegből az N-be diffundálnak. A diffúziós kisebbségi és többségi töltéshordozók között rekombinációs folyamat indul meg, melynek során a felszabaduló energia fotonok formájában kisugározódik. Nagyobb feszültség hatására nagyobb a kisugárzott fotonok mennyisége, egészen egy bizonyos nyitóirányú áramértékig, ahonnan már nem számottevő az átalakulás.

sugárzás csak úgy jöhet létre, ha az elektronok átkerülnek a nagy energiájú vezetési sávból a kisebb energiájú vegyértéksávba. Az elektron ezen állapota nem stabil, egy kis idő elteltével visszaugrik az eredeti atompályájára. A többletenergia, amivel előzőleg képes volt feljebb lépni, sugárzás formájában hagyja el az atomot. Ez a sugárzás a hullámhossztól függő fény formájában jelentkezik. A rekombinációknak körülbelül az 1%-a jár fotonkibocsátással, míg a többi hőtermeléssel. Régen a legnagyobb hatásfokkal az infravörös fénydióda rendelkezett (1-5%), a többinél ez 0,05% alatt volt, ám a mai LED-ek már elérik a 20%-os hatásfokot is.

 

Ma már a nap energiáját felhasználva is használhatunk LED világításokat, melyek energiatakarékossága verhetetlen. Ilyen lehet például egy napelemes díszvilágítás, mely LED égőket tartalmaz. Alkalmas otthoni használatra, megvilágíthatod vele a házat, teraszt, de alkalmas közterek, szobrok, bokrok, díszítő elemek megvilágítására is, és nincs szükség hálózati csatlakozásra sem.

 

Napelemes díszvilágítás

Vagy slágertermékünk a vízálló dekor égősor, mely 15 db E27-es LED lámpát tartalmaz, 14,6 méter hosszú és melegfehér fényt ad, ami tökéletes hangulatot áraszt a kertben, a teraszon vagy az erkélyen. A kábelt a foglalatoknál található gyűrűkkel felakaszthatod, vagy akár egy gerenda köré tekerheted. Ha pedig több égősort vásárolsz, úgy azokat össze is kapcsolhatod, így még hosszabb füzért kapsz.

Vízálló dekor égősor

A LED izzókat már nagy teljesítményű lámpákban is használhatjuk, ilyen például a napelemes udvari lámpa, ahol eldöntheted, hogy 40 vagy 60 LED-del felszerelt terméket vásárolsz. Nincs szükség hozzá hálózati csatlakozásra, a napelemből nyeri az energiát. Rendkívül erős fénye van, így alkalmas otthonra az udvarra, a kocsibeállóhoz, de az utcán és különböző köztereken, parkokban, parkolókban, sportpályákon is használható. Falra és oszlopra is rögzíthető. Távirányítóval vezérelhető az üzemidő (3-5-8 óra), a világítási mód (teljes fényerő, fél fényerő), valamint a be- és kikapcsolás. Automatikus világítási módban az alkonykapcsolónak köszönhetően automatikusan bekapcsol szürkületkor. Töltési ideje 8 óra. IP65 védettséggel rendelkezik, azaz teljes mértékben védett por ellen és kisnyomású vízsugár ellen minden irányból. Ismerd meg ezt a termékünket is!

Napelemes udvari lámpa

 

Hagyományos kontra LED izzók

De miben különböznek a hagyományos izzóktól? Ha egy LED lámpát felkapcsolunk, nem kell másodperceket várni, mint korábbi társainál, azonnal működni, világtani kezd. Rendszeres le- és felkapcsolása pedig nem idéz elő csökkenést a várható élettartamában. Manapság a gyártók akár 15 000 óra élettartamot is szavatolnak, szemben a hagyományos wolfram szálas izzók néhány ezer órás élettartamával. Míg a hagyományos izzók tartalmazhatnak mozgó, izzó vagy lengő alkatrészt, illetve gáztöltetet, a LED izzók már ezek nélkül működnek, így a környezeti hatásokra kevésbé érzékenyek (például rázkódás). A LED lámpák nem bocsátanak ki sem UV-, sem infravörös fényt, így nincs lehetőségük a barnulásra vagy a melegedésre. Alapvető különbség még, hogy a hagyományos izzók váltakozó feszültséggel üzemelnek, a LED világítás pedig egyenáramot használ. Az unikális világításoknak ezért külön tápegységre van szükségük, de a háztartási használatban előforduló foglalatokkal (pl. E27, E14, GU10) szerelt LED-es izzók már gyárilag tartalmazzák a szükséges egyenirányítót, így beszerelésük semmilyen átalakítást nem igényel. Ez nagy változást hozott az otthoni világítástechnikában. De hogyan tudunk spórolni vele? Míg egy hagyományos, wolfram szálas 60 W teljesítményt vesz fel az elektromos hálózatból és így bocsát ki körülbelül 800 lumen fényáramot, addig egy ledes izzó 7 W fogyasztás mellett képes 806 lument szolgáltatni. A jelentős különbség már a legközelebbi villanyszámlán jelentkezni fog. Tehát a hagyományos, elavult izzók kiváltásával 88%-kal csökkenthetjük az áramfelhasználást. Érdemes otthon szétnézni és átszámolni, hogy hány helyen világítanak még a régi fényforrások, és ezek mekkora többletkiadást jelentenek.

 

A LED izzók további előnyei

A LED-ek előnye, hogy a kimeneti fény előállításához alacsony áramerősséget és feszültséget igényelnek, kicsi a fogyasztásuk, kevéssé melegszenek, nagy a kapcsolási sebességük, kis helyen elférnek, ütésállók és nagy az élettartamuk. A LED lámpák ugyan drágábbak a hagyományos izzóknál, mégis sokkal költséghatékonyabb módját kínálják a világításnak. Használatukkal töredékére csökkenthető a villanyszámla is. Mindegyik LED lámpa szabványos, gyakori foglalattal rendelkezik, így szinte bármelyik már korábban felszerelt lámpában, csillárban kicserélhetőek a hagyományos izzók, nem szükséges új lámpabúrákat vásárolni hozzá. Jól variálhatóak, könnyű beépíteni őket, akár extrém dizájn is megvalósítható, bármilyen stílus kialakítható LED világítás segítségével. Széles kínálat: asztali, álló, fali, függő, mennyezeti, spot, fali, szalag és kültéri LED lámpák találhatóak meg a kínálatban, ezáltal az élet szinte bármely területén alkalmazhatóak a hagyományos izzók kiváltására. Működése minimális hőtermeléssel jár, így ha hosszan, megszakítás nélkül világít, akkor sem tapasztalható fokozott hőtermelés, tehát a kezünket sem égeti meg. Ezért is kezdték el a szépségiparban, például sminktükrök megvilágítására használni.

 

Sminktükrök megvilágítása LED-el

A sminktükör LED világítással egy mutatós és profi kiegészítője lehet hálószobádnak, fürdődnek vagy akár kozmetikai szalonodnak. Érintőképernyős gombjai segítségével nem csak a lámpák fényerejének intenzitását, de a színtónusát is állíthatod 3 különböző módban. Tökéletes mindennapi otthoni használatra, valamint professzionális felhasználásra kozmetikába, és smink szalonokba egyaránt.

De népszerű a manikűrhöz és pedikűrhöz használt kétkezes UV lámpa, mely 24 LED-es UV lámpát tartalmaz. Otthonodban és szalonban is használhatod. Időzítője 10, 30 és 60 másodperces sztenderd, valamint 99 másodperces alacsony hőmérsékletű üzemmódra állítható. A LED-ek elhelyezkedésének köszönhetően a körmök egyenletesen száradnak. Kéz- és lábkörmök szárítására is tökéletesen alkalmas. A lámpa felső része mágnessel kapcsolódik a kéztartóhoz, egy mozdulattal levehető. Könnyen használható és egyszerűen tisztán tartható.

Kétkezes UV lámpa

 

Összességében elmondható, hogy a LED lámpák energiahatékonysága, energiatakarékossága verhetetlen. Ráadásul, ha napelemmel szerelt modelljeink közül választasz, akkor akár áramfogyasztás nélkül biztosíthatod a megfelelő fényt a különböző helyiségekben. Látogass el weboldalunkra és válogass környezetbarát, LED izzókat tartalmazó termékeink közül!

Előző Az edzőtorony használata otthon
Következő Futás kezdőknek: így kezdj bele a jó idő beköszöntével