A minőségi dobfelszerelés ismérvei

A minőségi dobfelszerelés ismérvei

Cikkünkben összeszedtünk minden hasznos tippet a dobfelszerelésekről...

A gyermeked előállt az ötlettel, hogy meg szeretne tanulni dobolni? Esetleg te döntöttél úgy, hogy elsajátítod ennek a hangszernek a használatát, de nem tudod, hogy kezdj bele, vagy mit szerezz be a kezdéshez? Cikkünkben összeszedtünk minden hasznos tippet a dobfelszerelésekről.

 

Dob típusok 

Valószínűleg aki ezt a cikket megnyitja, már tisztában van a dob (felszerelés) alapjaival, de kezdjük mégis a legelején, hogy teljes képet tudjunk adni erről a hangszerről. A dob ütős hangszer, fogalmába sokféle, működési elvében, méretében, anyagában jelentősen különböző hangszer tartozik. Legjellemzőbben membranofon (kifeszített hártya rezgése által hangot adó) hangszerek tartoznak ide, de sok idiofon (szilárd test rezgése által hangot adó) hangszert is dobnak nevezünk. Közös bennük az, hogy megütéssel szólaltatják meg, és általában tompa, felhangszegény, rövid lecsengési idejű, „doboló” hangot adnak. Nézzük végig a típusait!

 

Membrános dobok

Ha a dobra gondolunk, valószínűleg a membrános típus jelenik meg lelki szemeink előtt, még ha nem is tudtuk eddig, hogy így hívják. A dob leggyakrabban egy nagyjából kör keresztmetszetű üreges test, melynek egyik, vagy mindkét végére bőr vagy újabban műanyag hártyát feszítenek. A dob teste készülhet kivájt, kiégetett fatörzsből, ahogyan a legősibb dobok készültek, hordószerűen összeillesztett dongákból, rétegelt furnérlemezből, fémből, kerámiából, műanyagból és még sokféle más anyagból. A mai doboknál a legelterjedtebb eljárás, hogy a bőr peremét először egy fémgyűrűre tekerik, majd azt egy fémkeret közvetítésével csavarokkal feszítik a dob testére.


Membrános dobábra: hu.museum-digital.org/

 

Fa- és fém dobok 

résdobok leggyakrabban fából készült üreges testek, melyek egyik felületén hosszú, egyenes vagy más, meghatározott formájú hasíték van, amely úgy gyengíti meg a test szerkezetét, hogy az – a dob bőréhez némileg hasonlóan – ütővel rezgésbe hozhatóvá, megszólaltathatóvá válik. A résdobok mérete változatos: néhány centimétertől a tíz méteresig terjedhet. A nagyobb méretű dobokat beszélő dobnak használták, hangerejükre jellemző, hogy tíz-húsz kilométerre is tudtak üzeneteket továbbítani velük.

Elektromos dob 

A modern kor dobja. Az elektromos dobfelszerelés autentikus hangzásának és számos beállítási lehetőségének köszönhetően az igazi játék élményét adhatja vissza használójának. A szabályozó gombok segítségével állíthatod a hangerőt, az előre beprogramozott demók és dobszólók ritmusát, felveheted és lejátszhatod saját játékodat és a különböző stílusok között is váltogathatsz. Ha a jack csatlakozóba bedugod a fülhallgatódat, akkor csak te hallhatod a játékodat. Tökéletes gyakorlásra felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt.

 

Elektromos dob használat közben

 

 

Mitől jó egy dobfelszerelés? 

dobfelszerelés a modern nyugati jazz- és szórakoztatózene igényeinek megfelelően jött létre. Sokféle ütőhangszert gyűjt össze, egyesít magában olyan módon, hogy egyetlen zenész kezelhesse őket. A hagyományos membrános dobokon kívül, mint a kisdob, a tom-tom, a nagydob, még cintányérokkolompok, fadobok és egyéb ütőhangszerek tartozhatnak hozzá.

 

Vásárlás előtt pedig felmerül a kérdés: mitől jó egy dobfelszerelés? Csupán mert az akusztikus dobok ismerősek, még nem biztos, hogy egy szárnyait bontogató dobos számára, első lépésként ezek jelentik a legjobb választást. Mielőtt a tradicionális bőrök és dobtestek mellett leteszed a voksot, érdemes fontolóra venni azokat az előnyöket, melyek segítségével egy elektromos dob elindíthatja dobos karriered, vagy csak a legújabb hobbidat. Egy tradicionális dobfelszerelés nem szorul sok magyarázatra: a hangokat a dobok és cintányérok megütésével szólaltathatjuk meg. Egy elektromos dobnál ez kicsit bonyolultabb: az ütőfelületek megütésekor egy elektronikus jelátalakító (trigger) érzékeli a megütést és továbbítja a jelet a hangmodul felé; a hangmodul hanggá alakítja a jelet, mely fejhallgatón vagy hangfalakon keresztül hallhatóvá válik.

 

Fontos a könnyű kezelhetőség, hogy gyermeked könnyen ráérezzen, részletes használati utasítás, amit együtt tudtok tanulmányozni. Ha bonyolult a használat, már az elején elveheti gyermeked lelkesedését. Haladjunk szépen az alapoktól, legyenek már az elején apró sikerélmények. Amennyiben nincs lehetőséged dobtanárhoz küldeni, segíts neki önállóan tanulni! Az önképzés eredeti formáját a doboktató könyvek jelentik, melyek még mindig megállják a helyüket, ebből többféle is elérhető a hangszer- és könyvesboltokban. Ezen kívül népszerűek a dob oktató DVD-k, habár az interneten található online oktatóanyagok nagyon nagy előnyt jelentenek a kezdő dobosok számára. Ha komoly a dobolási szándéka, érdemes azt is figyelembe venni, hogy a gyerek nem lesz mindig kezdő. Tehát nézzetek körül a bővíthető termékek között is.

Dobok kezdőknek és haladóknak 

Ne tévesszen meg az elérhető dob eszközök óriási választéka. Míg a profiknak szükségük lehet bonyolultabb felszerelésre, a kezdő dobosok elindulhatnak egy alap összeállítással is. Ahhoz, hogy számos stílusban fejlődhess, gyakorolhass, bizonyos nélkülözhetetlen elemekre szükség van az első dobfelszerelés esetén is. A jó kezdő elektromos dobtól elvárható, hogy tartalmazza a fő ütőfelületeket (lábdob, pergő, tamok) és cintányérokat (beütő, kísérő, lábcin), plusz egy strapabíró állványt, pedálokat és a hangmodult, ami a dobütéseket hanggá alakítja. Szánj időt a tökéletes dobverő megtalálására is, mert ez összetettebb, mint gondolnád. A verő vastagsága befolyásolja a hangzást és az érzetet is. A verő kúp, vagy váll kialakítása hatással van a visszapattanásra, játék-reakcióra és az egyensúlyra, míg a verő fejének alakja befolyásolja a hangszínt, a hengeres fej sokszínű hangzásától a mélyebb tartományt hozó ovális alakú verőfejig.

 

Összességében elmondható, hogy a dobolás elképesztően jó dolog, és talán a legszórakoztatóbb tevékenység, amit ülve lehet végezni. Nincs más hátra, mint az álmodozás helyett, szerezd be elektromos dobfelszerelésünket és kezdj el dobolni… sokkal egyszerűbb, mint gondolnád.

 

Elektromos dobfelszerelés

 

 

Előző Az egyensúly labda előnyei és használata
Következő Bilire szoktatás lépésről lépésre