A szoba hűtése kánikulában

A szoba hűtése kánikulában

Nem tudod hogyan hűtsd le otthonod a nyári kánikulában? Tippjeinkkel most igyekszünk segíteni...

A nyári nagy melegben a szoba hűtése előtérbe kerül, hiszen a kánikula jelentős mértékben meg tudja viselni a szervezetünket. Ma már szerencsére számos hűtési lehetőség van, így a szoba méretétől és az erre szánt kerettől függően könnyedén választhatunk szuper megoldások közül. Lássuk, melyek ezek!

 

Miért veszélyes a túl nagy hőség?

Bármennyire is kedveljük a meleg időjárást, a nyarat, testhőmérsékletünk harminchat-harminchét fok között van, így a tartós meleget nehezen viseljük. Ha lakásunk gyakran felforrósodik nyáron, hosszú távon akár komoly egészségügyi problémák is előfordulhatnak. A leggyakrabban fáradságot, szédülést, gyengeséget érzünk, az álmosság érzése is gyakori. Ha otthonról dolgozunk, hamar elveszíthetjük koncentrációnkat, pulzusszámunk felszökhet. Különösen veszélyes lehet az idősekre, a gyerekekre és a krónikus betegségben szenvedőkre.

A túl meleg hálószobában aludni is nehezebb és nem is egészséges. A tartósan kevés alvás pedig hatással van az egészségi állapotra, növelheti a magas vérnyomást, a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, valamint a rák kialakulásának esélyét. Biztosan észrevetted, hogy ha rosszul aludtál éjjel, napközben morcosabb, türelmetlenebb és szétszórtabb vagy. Alvászavar természetesen nem csak a magas hőmérsékletű szoba miatt lehet. De minden esetben érdemes lefekvés előtt alaposan kiszellőztetni, a friss, oxigéndús levegő segít ellazulni és nyugodtabban, mélyebben tudsz majd aludni. Ha olyan helyen élsz, ahol nem szűrődnek be zajok, nyáron nyugodtan aludj nyitott ablaknál, ez nagyban segíti a mély alvást.

 

Lehetőségek a nagy melegben

Egész télen a nyár után vágyakozunk, de amikor lakásunk felmelegszik komfortérzetünk jelentősen csökken. Pár egyszerű praktikával azonban hűvössé tehetjük lakásunkat.

  • A ruhadarabok kiválasztásánál tudjuk, mennyire fontos a jól megválasztott anyag a nagy hőségben. Ugyanez igaz otthonunkra is. Nyáron válasszunk jó légáteresztő képességgel rendelkező ágyneműt, függönyt és ágytakarót. Ilyen lehet a pamut, a len vagy a selyem.
  • Nem túl esztétikus, de rendkívül hatásos, ha az ablakok közelébe nedves törölközőket akasztunk, amik a párolgás során hőt vonnak el az adott szobából. De segíthet az is, ha bent teregetjük ki a vizes ruhákat.
  • Otthon viseljünk szellős ruházatot, lábunkat pedig hűtsük a padlóval, ebben az időszakban mellőzzük a vastag, puha szőnyegeket.
  • Szellőztesd át az egész lakást kora reggel, amikor még kint hűvös van és késő este, napközben pedig igyekezz kint tartani a meleget.
  • A szobanövények is sokat segíthetnek, hiszen a szén-dioxidot oxigénné alakítják, így mindenképpen előnyös, ha napközben zárva vannak az ablakok. Másrészt miután meglocsolod, az öntözővíz egy részét visszapárologtatják a levegőbe, ezzel hűtve a környezetet.
  • Szerezz be egy tusolózselét, amit a fagyasztóban tartasz. Ha ezt használod fürdéskor, igazán hűsítő és különleges élményben lesz részed, ami sokáig kitart.
  • Végezetül ne feledkezz meg a napi 3 liter víz fogyasztásáról sem.

 

Napellenzők, árnyékolók

A legjobb megoldás, ha igyekszünk lakásunktól távol tartani a meleget, amit a megfelelő napellenzőkkel és árnyékolókkal könnyen megtehetünk.

Ha nyitott teraszunkra néző ablakainkat hosszú ideig éri nap, ami által nappalink valóságos katlanná válik, érdemes megfontolni egy három- vagy négyszögletű napvitorla felszerelését. Nem csak ablakainknak, de a terasznak is megfelelő árnyékolást biztosít.

Három és négyszögletű napvitorlák

Függőleges napellenző 

Praktikus és megbízhatóan működő árnyékoló megoldás lehet a függőleges napellenző is. A 235 centiméteres árnyékoló függőleges irányban le- és felcsavarható a tekerőkar segítségével. Ha nem szeretnél redőnyt szereltetni, a függőleges napellenző kiváló ideiglenes megoldást biztosít. Felhelyezése egyszerű, a nyár végén pedig könnyedén eltávolítható.

Függőleges napellenző

Feltekerhető napellenző

Erkélyre és teraszra, ablakok és ajtók árnyékolására is ajánljuk feltekerhető napellenzőnket. 4 méretben és 2 színben kapható, így biztosan megtalálod a neked megfelelőt. Poliészter és PU keverékéből készült, így cseppálló anyaga van. Egyszerűen összeszerelhető, nem igényel fúrást, csavaros rögzítést.

Feltekerhető napellenző

Ventilátorok

A klímával való hűtést sokan ellenzik, akár a környezetvédelem (használata fokozza az üvegházhatást), akár a vitatott, egészségünkre vonatkozó hatása miatt. Ebben az esetben érdemes körbejárni a ventilátorok kínálatát, hiszen ma már számos korszerű modell kínál kellemes hűvös levegőt otthonunkba. Az oszlop ventilátor esztétikus, kevés helyet foglal, és általában távirányítóval vezérelhetjük. A mennyezeti ventilátor is újra divatba jött, ma már igazán különleges darabokra bukkanhatunk. Hatékonyan mozgatja a levegőt, de télen is hasznát vehetjük, hiszen meggátolja a hideg és a meleg levegő rétegződését a fűtési szezonban.

Egy klasszikus álló ventilátorral nem lőhetünk mellé, egyszerűen, gyorsan és költséghatékonyan beszerezhető. A megfelelő teljesítmény mellett pedig nem fogunk csalódni hatékonyságában sem. Távkapcsolóval vezérelhető, a 3 üzemmód egyikével akár éjszaka is bekapcsolva hagyható, vagy időzítőjével későbbi kikapcsolást állíthatunk be.

 

Ventilátorok

Ha a tikkasztó hőség éppen a laptopod mellett ér, miközben dolgozol, vagy tanulsz, az USB-s asztali ventilátor hálózati csatlakozó nélkül nyújthat felfrissülést. Egyszerűen a laptopod USB portjához kell csatlakoztatni, a neked legjobban megfelelő szögbe állítani és már élvezheted is a hűs szellőt az arcodon. Könnyen telepíthető és bárhová magaddal viheted.

Álló ventilátor

Léghűtők

Valahol a ventilátorokon túl és a légkondicionálók előtt helyezkednek el a léghűtő berendezések. A ventilátor valójában csak szétfújja a meleg levegőt, a léghűtő elsősorban a szoba hűtésére szolgál. Ha nem szeretnénk légkondicionálóra költeni, de a ventilátor nem elég, akkor a legjobb megoldás egy léghűtő. Kisebb helyiségben tökéletesen tudja helyettesíteni a légkondit, miközben párásítja is a levegőt. Hátránya, hogy szükséges a hideg víz vagy a jégakku gyakori cseréje és a készülék tisztítása. Illetve egyes modellek a ventilátorhoz hasonlóan zajosak lehetnek.

A mobil léghűtő 3 sebességi és 3 hűtési módot kínál, melyeket távirányító segítségével választhatsz ki. Az alvási mód például csendesebb működést jelent, így éjszakára sem kell kikapcsolnod. 4 kerekének köszönhetően könnyen mozgatható, a 2 db jégakkut pedig a tartozékok között találod.

Mobil léghűtő

A ventilátorhoz hasonlóan léghűtőből is létezik asztali verzió, amit USB portba csatlakoztatva laptop és asztali számítógép mellett is könnyedén használhatsz. A vízhűtéses asztali léghűtő hangulatvilágításként is funkcionál, hiszen oldalsó panelje 7 különböző színben világít. A ventilátor 3 fokozatba állítható, használata nem csak felfrissíti a levegőt, de párásítja is azt.

Mobil léghűtő USB porttal

Légkondicionálók

A légkondicionálók használata rendkívül elterjedt a fejlett világ országaiban, hazánkban is egyre többen szereltetik fel az egyre melegedő nyári napok miatt. Hátránya, hogy működtetése során nagy mennyiségű elektromos áramot fogyaszt, ami a jelenlegi – a háborúnak és a szankcióknak köszönhető - európai energiaválság miatt nem tűnik túl jó befektetésnek. Viszont nagyobb terek hatékony hűtésére mégis a légkondicionálók nyújtanak megoldást. Könnyebbség, ha már meglévő napelemekkel rendelkezünk. Míg régen luxuscikknek számított, ma már szinte nem adnak át új lakást vagy házat ezek nélkül a berendezések nélkül. Használata egyszerű, gombnyomásra elérhető a kívánt hőméréskelt. Számos funkcióval rendelkezik, melyekkel saját igényeinkre szabhatjuk működését. A fűtő funkcióval is rendelkező készülékeket még jobban ki tudjuk használni. Nem keringteti a port, elkerülhetjük a kinti levegővel beáramló szennyeződéseket és élősködőket is, csökkentve ezáltal a szállópor mennyiségét otthonunkban. Nem mellesleg ingatlanunk értékét is növelheti. Viszont ne feledkezzünk meg az éves karbantartásról, ellenkező esetben a baktériumok és a gombák elszaporodhatnak, melyek belégzése komoly egészségügyi problémákat okozhatnak.

Légkondicionálók falra szerelve

Előző Kerti játék házilag
Következő Házfelújítás kisokos: mit, hogyan?