Szeretnéd idén meglepni a családot és egy kicsit újszerű, modern menüt felszolgálni karácsonykor? Cikkünkben többféle lehetőséget is bemutatunk!
Szeretnéd idén meglepni a családot és egy kicsit újszerű, modern menüt felszolgálni karácsonykor? Cikkünkben többféle lehetőséget is bemutatunk, például a hagyományos menüt modern csavarokkal, de láthatsz példát pénztárcabarát és gyors karácsonyi menüre is.
Ahány ház, annyi szokás, de ha a hagyományos karácsonyi menüre gondolunk, valószínűleg egy gőzölgő halászlé, egy töltött káposzta, egy ropogós rántott halfilé vagy egy omlós bejgli nem hiányozhat a listáról. Ha a ti családotok is igazi hagyományőrző ezen a téren, semmi szükség rá, hogy túlgondold vagy megváltoztasd a menüt. Viszont ha a rengeteg étel elkészítése még akkor is nagy falat, ha a receptek a kisujjadban vannak, idén változtass a körülményeken. Az elmúlt évek karácsonyaiból valószínűleg jól látszik, hogy szükséges-e egyáltalán az a mennyiség, amihez általában bevásárolsz. Másrészt vásárolj be előre és vond be a családot az előkészületekbe. Visszatartó erő lehet, hogy sokszor több időbe telik például elmagyarázni a gyerekeknek, hogyan tekerjék be a tölteléket a káposztalevelekbe, mint ha mi magunk megcsinálnánk. Viszont fontos szem előtt tartani, hogy így alakulnak ki a családi hagyományok, a felelősök pedig évről évre ügyesebbek lesznek. Egy kiváló minőségű, 7 darabos edénykészlet megkönnyítheti a dolgotokat.
Ha több rokon és barát is érkezik a vacsorára, bízz bennük és kérd, hogy a menü egy-egy részét ők hozzák nektek. (Sokkal praktikusabb, mint a sokadik tálca süteményt is betenni a hűtőbe.) Úgysem szívesen érkezik senki üres kézzel, biztosan van egy ügyes nagynéni, aki kiváló bejglit süt, és a rántott halhoz a majonézes krumplisalátát is bárki szívesen elkészíti. Ha jól delegálod a feladatokat, idén végre nem hulla fáradtan fogadod majd a vendégeket.
Nem kell konyhatündérnek lennünk ahhoz, hogy az idei karácsonyi menüsorba egy kis csavart tegyünk és elkápráztassuk a családot vagy a vendégeinket. Ha a hagyományos ünnepi ételek nem hoznak lázba, vagy csak szeretnéd valami újdonsággal feldobni a karácsonyi vacsorát, ez a bekezdés neked szól.
Jogosan merül fel benned a kérdés, mit keres a fehérrépa a karácsonyi asztalon. De hidd el, ezt a krémlevest még jövőre is emlegetni fogják a vendégek. Ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni, így kezdő vendégváróként is nyugodtan belevághatsz.
Hozzávalók 4 főre: 1 tk mézeskalács-fűszerkeverék, 2 db burgonya, 1 ek étkezési keményítő, 1 ek barna cukor, 4 db mézeskalács, 4 db fehérrépa, 8 dl zöldségalaplé, 2 dl tejszín, 1 ek vaj, ízlés szerint só, bors
Elkészítés: Vágd kockára a burgonyákat és a fehérrépákat, forgasd át a vajban. Öntsd rá a zöldségalaplevet, ebben főzd puhára őket. Ezután turmixold le. Keverd el a tejszínben a keményítőt és a fűszereket, majd add hozzá a zöldségpüréhez. Kevergetve várd, hogy besűrűsödjön és ha hiszed, ha nem, készen van a leves. Törd apró darabokra a mézeskalácsokat és már tálalhatod is. Ha valaki nagyon hiányolja belőle a húst, süthetsz pár bacont is hozzá.
Sok esetben nem azért kerül sor egy-egy recept újragondolására, mert meguntuk a hagyományos ízeket, hanem mert valaki érzékeny a családban. Legyen szó glutén-, laktóz-, vagy bármilyen más allergiáról/érzékenységről, a karácsonyi asztalnál nekik sem kell kimaradni a finom ételekből. Hogy a hagyományoknál maradjunk, a töltött káposztára mutatunk egy jó alternatívát. Talán elsőre idegenül hangozhat, de a töltött kelkáposztáért fűszeres paradicsommártásban mindenki hálás lesz, akinek le kell mondania az eredeti recept alapján készült változatról.
Hozzávaló: 10 kelkáposztalevél, 2 ek növényi olaj, 1 hagyma, 3 fokhagyma, 2 szár angolzeller, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 150 g gomba, ½ birsalma, 1 tk füstölt paprika, 100 ml rosébor, 150 g főtt rizs, 50 g gesztenye, 50 g asztalt szilva, 50 g dió, 1 csokor petrezselyem, 1 narancs héja, 2x400 g hámozott paradicsom konzerv, 100 g paradicsompassata, 4-5 szem szecsuáni bors, ½ tk Cayenne-bors, ½ tk fahéj, ½ tk szerecsendió, 2 cm-es gyömbér, 3-4 szegfűszeg, só, bors
Elkészítés: Tedd forró olajba az apróra vágott hagymát, fokhagymát és zellerszárat, pirítsd őket kb. 10 percig. Add hozzá a lereszelt sárgarépát és fehérrépát, hintsd meg a füstölt paprikával. Keverd meg, add hozzá a rozét és a reszelt birsalmát. Ízlés szerint sózd és borsozd. Pár perc főzés után mehet hozzá a felkockázott gomba, ezzel együtt is pirítsd kb. 5 percet. Miután kicsit kihűlt, keverd össze a megfőtt rizzsel, a felkockázott gesztenyével, a darált dióval, az aszalt szilvával, a felaprított petrezselyemmel és a lereszelt narancshéjjal. Míg a sütő felmelegszik 180 fokra, készítsd el a paradicsommártást. Tedd fel főni egy lábasba a paradicsomokat, a passatát, a többi fűszert és főzd 20 percig. Ezután forralj fel egy nagy lábas sós vizet, amiben 3-4 percig főzd a jól megtisztított kelkáposzta leveleket. Majd csepegtesd le, itasd fel róla a felesleges vizet. Jöhet a gombás keverék beletöltése a hagyományos módon. A sütőedény aljára öntsd a paradicsomszószt, erre jöhetnek a kis káposzták. 15 percig lefedve, majd újabb 15 percig fedő nélkül süsd. Köretnek választhatsz hozzá egyszerű sültburgonyát, de kaláccsal és pitával is isteni lesz.
Ha 1 év körüli gyermek is van a családban, érdemes a menü tervezésekor rá is gondolni. Amíg mi a bejglit és a zserbót falatozzuk, ő is kiveheti a részét a desszertből egészséges formában. A golyó formájú finomságok amúgy is gyakoriak az ünnepi asztalon, és a gyerekek is szívesen fogyasztják, hiszen könnyen megfogható és nem kell hozzá evőeszköz. Próbáld ki a pár perc alatt sütés nélkül elkészíthető áfonyás kókuszgolyót.
Hozzávalók: 1 üveg áfonyás-alma bébipüré, 2 ek kókuszreszelék, 7 ek darált keksz, puffasztott amaránt vagy quinoa a forgatáshoz
Elkészítés: A gyümölcspüréhez keverd hozzá a kókuszreszeléket, és annyi darált kekszet, hogy jól formázhatóvá váljon az állaga. Formázz belőle golyókat és forgasd puffasztott amarántba vagy quinoába.
Semmi baj nincs azzal, ha nem szeretnél vagyonokat költeni az ünnepi menüre, és nem szívesen töltöd az egész karácsonyt a konyhában. Néha a kevesebb több, pár trükkel pedig igazán hamar finom ételeket varázsolhatsz az asztalra. Azt pedig senki nem fogja bánni, ha idén nem kerül annyi étel a szemétbe.
Levesek tekintetében a borleves és a pontyból készült halászlé lehet a megoldás, de érdemes átgondolni nem elegendő-e csak az egyik fajtát megfőzni. Ha a család az év többi részében többnyire a csirkét részesíti előnyben, felesleges karácsonykor libával vagy kacsával várni őket. Egy tepsis csirkecomb zöldségekkel ugyanúgy illeni fog az ünnepi asztalra, ráadásul villámgyorsan megvan. Egy 6 literes meleglevegős sütővel pedig még az elhasznált zsiradékot és olajmennyiséget is minimalizálni tudod.
Ha a halról nem szeretnél lemondani, készíts egy finom rántott pontyot vagy egy szaftos harcsapaprikást. A sütemények idén készülhetnek egyszerű és elérhető alapanyagokból, mint az alma, a kókusz vagy a kakaó. A vendégek ugyanolyan jóízűen fogják falatozni az almás rétest és a Mikulásból készült csokis muffint, mint a korábbi évekből megszokott desszerteket.
Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy elsőként értesülj új termékeinkről, ajánlatainkról, kedvezményeinkről