A top karácsonyi menü ötletek

A top karácsonyi menü ötletek

Szeretnéd idén meglepni a családot és egy kicsit újszerű, modern menüt felszolgálni karácsonykor? Cikkünkben többféle lehetőséget is bemutatunk...

Szeretnéd idén meglepni a családot és egy kicsit újszerű, modern menüt felszolgálni karácsonykor? Cikkünkben többféle lehetőséget is bemutatunk, például a hagyományos menüt modern csavarokkal, de láthatsz példát pénztárcabarát és gyors karácsonyi menüre is.

 

Hagyományos karácsonyi menü

Ahány ház, annyi szokás, de ha a hagyományos karácsonyi menüre gondolunk, valószínűleg egy gőzölgő halászlé, egy töltött káposzta, egy ropogós rántott halfilé vagy egy omlós bejgli nem hiányozhat a listáról. Ha a ti családotok is igazi hagyományőrző ezen a téren, semmi szükség rá, hogy túlgondold vagy megváltoztasd a menüt. Viszont ha a rengeteg étel elkészítése még akkor is nagy falat, ha a receptek a kisujjadban vannak, idén változtass a körülményeken. Az elmúlt évek karácsonyaiból valószínűleg jól látszik, hogy szükséges-e egyáltalán az a mennyiség, amihez általában bevásárolsz. Másrészt vásárolj be előre és vond be a családot az előkészületekbe. Visszatartó erő lehet, hogy sokszor több időbe telik például elmagyarázni a gyerekeknek, hogyan tekerjék be a tölteléket a káposztalevelekbe, mint ha mi magunk megcsinálnánk. Viszont fontos szem előtt tartani, hogy így alakulnak ki a családi hagyományok, a felelősök pedig évről évre ügyesebbek lesznek. Egy kiváló minőségű, 7 darabos edénykészlet megkönnyítheti a dolgotokat.

edénykészlet 7 darabos
Edénykészlet, 7 darabos
100%
6 Értékelés
Speciális ár 23 990 Ft RRP: Normál ár 25 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.

  • max. hőmérséklet 400 °C
  • hőálló bevonat
  • tűzálló alumínium fogantyúval
  • préselt acélból készült

Ha több rokon és barát is érkezik a vacsorára, bízz bennük és kérd, hogy a menü egy-egy részét ők hozzák nektek. (Sokkal praktikusabb, mint a sokadik tálca süteményt is betenni a hűtőbe.) Úgysem szívesen érkezik senki üres kézzel, biztosan van egy ügyes nagynéni, aki kiváló bejglit süt, és a rántott halhoz a majonézes krumplisalátát is bárki szívesen elkészíti. Ha jól delegálod a feladatokat, idén végre nem hulla fáradtan fogadod majd a vendégeket.

Karácsonyi vacsora tálalva

Modern változatok

Nem kell konyhatündérnek lennünk ahhoz, hogy az idei karácsonyi menüsorba egy kis csavart tegyünk és elkápráztassuk a családot vagy a vendégeinket. Ha a hagyományos ünnepi ételek nem hoznak lázba, vagy csak szeretnéd valami újdonsággal feldobni a karácsonyi vacsorát, ez a bekezdés neked szól.

 

Fehérrépa-krémleves mézeskalácsmorzsával

Jogosan merül fel benned a kérdés, mit keres a fehérrépa a karácsonyi asztalon. De hidd el, ezt a krémlevest még jövőre is emlegetni fogják a vendégek. Ráadásul nagyon egyszerű elkészíteni, így kezdő vendégváróként is nyugodtan belevághatsz.

Hozzávalók 4 főre: 1 tk mézeskalács-fűszerkeverék, 2 db burgonya, 1 ek étkezési keményítő, 1 ek barna cukor, 4 db mézeskalács, 4 db fehérrépa, 8 dl zöldségalaplé, 2 dl tejszín, 1 ek vaj, ízlés szerint só, bors

Elkészítés: Vágd kockára a burgonyákat és a fehérrépákat, forgasd át a vajban. Öntsd rá a zöldségalaplevet, ebben főzd puhára őket. Ezután turmixold le. Keverd el a tejszínben a keményítőt és a fűszereket, majd add hozzá a zöldségpüréhez. Kevergetve várd, hogy besűrűsödjön és ha hiszed, ha nem, készen van a leves. Törd apró darabokra a mézeskalácsokat és már tálalhatod is. Ha valaki nagyon hiányolja belőle a húst, süthetsz pár bacont is hozzá.

 

Glutén-, laktóz- és cukormentes töltött káposzta

Sok esetben nem azért kerül sor egy-egy recept újragondolására, mert meguntuk a hagyományos ízeket, hanem mert valaki érzékeny a családban. Legyen szó glutén-, laktóz-, vagy bármilyen más allergiáról/érzékenységről, a karácsonyi asztalnál nekik sem kell kimaradni a finom ételekből. Hogy a hagyományoknál maradjunk, a töltött káposztára mutatunk egy jó alternatívát. Talán elsőre idegenül hangozhat, de a töltött kelkáposztáért fűszeres paradicsommártásban mindenki hálás lesz, akinek le kell mondania az eredeti recept alapján készült változatról.

Hozzávaló: 10 kelkáposztalevél, 2 ek növényi olaj, 1 hagyma, 3 fokhagyma, 2 szár angolzeller, 1 sárgarépa, 1 fehérrépa, 150 g gomba, ½ birsalma, 1 tk füstölt paprika, 100 ml rosébor, 150 g főtt rizs, 50 g gesztenye, 50 g asztalt szilva, 50 g dió, 1 csokor petrezselyem, 1 narancs héja, 2x400 g hámozott paradicsom konzerv, 100 g paradicsompassata, 4-5 szem szecsuáni bors, ½ tk Cayenne-bors, ½ tk fahéj, ½ tk szerecsendió, 2 cm-es gyömbér, 3-4 szegfűszeg, só, bors

Elkészítés: Tedd forró olajba az apróra vágott hagymát, fokhagymát és zellerszárat, pirítsd őket kb. 10 percig. Add hozzá a lereszelt sárgarépát és fehérrépát, hintsd meg a füstölt paprikával. Keverd meg, add hozzá a rozét és a reszelt birsalmát. Ízlés szerint sózd és borsozd. Pár perc főzés után mehet hozzá a felkockázott gomba, ezzel együtt is pirítsd kb. 5 percet. Miután kicsit kihűlt, keverd össze a megfőtt rizzsel, a felkockázott gesztenyével, a darált dióval, az aszalt szilvával, a felaprított petrezselyemmel és a lereszelt narancshéjjal. Míg a sütő felmelegszik 180 fokra, készítsd el a paradicsommártást. Tedd fel főni egy lábasba a paradicsomokat, a passatát, a többi fűszert és főzd 20 percig. Ezután forralj fel egy nagy lábas sós vizet, amiben 3-4 percig főzd a jól megtisztított kelkáposzta leveleket. Majd csepegtesd le, itasd fel róla a felesleges vizet. Jöhet a gombás keverék beletöltése a hagyományos módon. A sütőedény aljára öntsd a paradicsomszószt, erre jöhetnek a kis káposzták. 15 percig lefedve, majd újabb 15 percig fedő nélkül süsd. Köretnek választhatsz hozzá egyszerű sültburgonyát, de kaláccsal és pitával is isteni lesz.

 

Bababarát karácsonyi desszert

Ha 1 év körüli gyermek is van a családban, érdemes a menü tervezésekor rá is gondolni. Amíg mi a bejglit és a zserbót falatozzuk, ő is kiveheti a részét a desszertből egészséges formában. A golyó formájú finomságok amúgy is gyakoriak az ünnepi asztalon, és a gyerekek is szívesen fogyasztják, hiszen könnyen megfogható és nem kell hozzá evőeszköz. Próbáld ki a pár perc alatt sütés nélkül elkészíthető áfonyás kókuszgolyót.

Hozzávalók: 1 üveg áfonyás-alma bébipüré, 2 ek kókuszreszelék, 7 ek darált keksz, puffasztott amaránt vagy quinoa a forgatáshoz

Elkészítés: A gyümölcspüréhez keverd hozzá a kókuszreszeléket, és annyi darált kekszet, hogy jól formázhatóvá váljon az állaga. Formázz belőle golyókat és forgasd puffasztott amarántba vagy quinoába.

Bababarát karácsonyi desszertábra: @hozzataplalas_kreativan

Olcsó és gyors karácsonyi menüt szeretnél?

Semmi baj nincs azzal, ha nem szeretnél vagyonokat költeni az ünnepi menüre, és nem szívesen töltöd az egész karácsonyt a konyhában. Néha a kevesebb több, pár trükkel pedig igazán hamar finom ételeket varázsolhatsz az asztalra. Azt pedig senki nem fogja bánni, ha idén nem kerül annyi étel a szemétbe.

Levesek tekintetében a borleves és a pontyból készült halászlé lehet a megoldás, de érdemes átgondolni nem elegendő-e csak az egyik fajtát megfőzni. Ha a család az év többi részében többnyire a csirkét részesíti előnyben, felesleges karácsonykor libával vagy kacsával várni őket. Egy tepsis csirkecomb zöldségekkel ugyanúgy illeni fog az ünnepi asztalra, ráadásul villámgyorsan megvan. Egy 6 literes meleglevegős sütővel pedig még az elhasznált zsiradékot és olajmennyiséget is minimalizálni tudod.

6 literes meleglevegős sütő

Ha a halról nem szeretnél lemondani, készíts egy finom rántott pontyot vagy egy szaftos harcsapaprikást. A sütemények idén készülhetnek egyszerű és elérhető alapanyagokból, mint az alma, a kókusz vagy a kakaó. A vendégek ugyanolyan jóízűen fogják falatozni az almás rétest és a Mikulásból készült csokis muffint, mint a korábbi évekből megszokott desszerteket. 

Karácsonyi sütemények

Előző Ünnep a konyhában: dekor és ajándék ötletek
Következő Napelemes termékek: világos megoldás télen-nyáron