Ajándék csomagolás környezetkímélő módon

Tippeket adunk, hogy te is tehess egy lépést a környezet megóvásáért.

A karácsonyi ünnepi időszak során rengeteg szemetet termelünk önmagában azzal, hogy az ajándékokat becsomagoljuk. Mit tehetünk, ha szeretnénk óvni ilyenkor is a környezetünket? Lehet az ajándék csomagolás teljesen hulladékmentes? A következő bekezdésekben tippeket adunk, hogy te is tehess egy lépést a környezet megóvásáért, összegyűjtöttük azokat a jó tanácsokat, amelyeket megfogadva fenntarthatóbb lehet a karácsonyunk (is).

Mennyi szemetet termelünk az ünnepekkor?

Korunk fogyasztói társadalmaiban az emberek már az egyszerű hétköznapokon is szörnyen pazarlóan bánnak az erőforrásokkal és a nyersanyagokkal, ezt a tendenciát pedig sajnos csak még inkább felerősíti a karácsony előtti időszak. A szeretet ünnepe ugyanis egyúttal a vásárlás, az ajándékozás, a csomagolás és a nagy, közös étkezések ünnepe is. Ilyenkor a családok átlagos szeméttermelése 30 százalékkal ugrik meg – mutat rá bejegyzésében az Európa Pont blogja. Az EU-ban körülbelül 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente, miközben mintegy 55 millió uniós állampolgár még mindig csak másnaponta jut minőségi ételhez. Bár egyre többen döntenek a műkarácsonyfák mellett, azért a lakosság túlnyomó része még mindig az élő fenyőfákra esküszik. Ezeknek természetesen megvan a saját miliőjük, azonban az ünnepek végeztél jócskán akad velük gond. A műfenyőket viszont egyszerűen csak elcsomagoljuk, és a jövő karácsonyt a pincében, padláson várják tökéletes állapotban. Ha kételkedsz ezekben, nézd meg legújabb műfenyőnk 3D-s tűleveleit, melyek realisztikus megjelenést biztosítanak a fának. Próbáld ki te is!

Egy felmérés szerint csak Franciaországban plusz 10 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátással jár az ünnepi díszkivilágítás. Megdöbbentő adat. Ha az otthonodat is fényekbe burkolnád (nem csak karácsonykor), válassz ledes füzéreket, használj újratölthető elemeket!

Ajándék csomagolás másképp

Minimalizáld az ünnepi szeméthegyek méretét! A hagyományos csomagolópapírok és zacskók elhagyása és a környezetbarát ajándékcsomagolások választása egyszerű módja a környezeti terhelés csökkentésének. Nézzünk meg pár kreatív, szinte teljesen hulladékmentes csomagolást, amik nem csak karácsonykor, hanem bármilyen ajándékozásnál bevethetőek.

A vászontáskák reneszánszát éljük, így nyugodtan megajándékozhatsz vele bárkit, hiszen bevásárolni mindenki jár. Ha pedig mást is adsz, egyszerűen tedd a vászontáskába és kész is a csomagolás.

Papír helyett használj kendőt, sálat, terítőt vagy konyharuhát, amit a megajándékozott azonnal használhat is, kibontás után pedig egyáltalán nincs felesleges hulladék.

Vagány, egyszerű és bámelyik háztartásban fellelhető az újságpapír. Mivel előbb-utóbb úgyis a szelektív hulladékos kukában végzi, adj neki egy utolsó kreatív feladatot és használd csomagolópapírként.

Ha jó a kézügyességed és amúgy is szívesen ajándékozol DIY dolgokat, esetleg saját készítésű dzsemet, mézet, tojáslikőrt, édességet, akkor vedd elő a már kiürült befőttes- és borosüvegeket és kápráztasd el vendéglátóidat kézügyességeddel, leleményességeddel, amit ráadásul környezetkímélő módon teszel.

Ha pedig se időd, se kézügyességed, se ötleted, akkor utolsó mentsvárként használd fel a korábban kapott ajándéktáskákat. Senki sem fog megsértődni, hogy óvod a környezetedet, és amíg ezek a papírtáskák a körforgásban vannak, nem tekinthetőek felesleges hulladéknak.

Nagyon környezettudatos ez a krumplinyomdával készült csomagolópapír. Karácsonyfát nagyon könnyű kifaragni, így gyerekekkel is jó móka lehet. Ennél egyedibb és kreatívabb csomagolópapírt nem találtunk idén.

Milyen anyagokat válasszunk?

Elő a barna papírzacskókkal! Szinte mindenki kamrájában lapul néhány papír bevásárlótáska. Használd ezek belső oldalát, és dekoráld saját mintával, például a fent említett krumpli- vagy radírnyomda segítségével.

Használd újra a kapott dobozokat! A kézbesítéskor kapott csomagolás használata a bolti ajándékdobozok helyett az egyik legegyszerűbb környezetbarát megoldás. A webáruházak által gyakran használt selyempapír és barna vagy fehér csomagolópapír is új feladatot kaphat. Karácsony előtt pár hónappal kezdd el gyűjteni ezeket az anyagokat, így karácsony előtt széles palettából válogathatsz majd az újrahasznosítás jegyében.

Használj természetes kiegészítőket! A műanyag masnik, szalagok helyett a komposztálható faágak, fahéjrudacskák, pici fenyőtobozok, rozmaringágacskák látványos és természetes kiegészítései lehetnek a csomagolásnak és még csak különösebb kézügyesség sem kell hozzá.

Éljenek a pamut- és kenderzsinegek! A természetes szálakból készült kötözőket évről évre újra felhasználhatod, majd idővel komposztálhatod. Ha a te ajándékod is ilyennel van átkötve, csak finoman tekerd le róla és tedd el későbbre!

Cseréld textilre! Legyen a környezetbarát csomagolás az ajándék része a fent említett módszerrel. Hagyományos csomagolópapír helyett használhatsz sálat, kendőt vagy zsebkendőt is.

Végezetül pedig felejtsd el az újrahasznosítást ellehetetlenítő celluxot!

És hogy mik kerüljenek ezekbe a csodás csomagolásokba? Nézz körül webáruházunkban és találd meg a legmegfelelőbb ajándékokat szeretteidnek! Legyen szó konyhai cikkekről, gyerekjátékokról, bútorokról, edzéshez használható eszközökről, ránk és jó árainkra számíthatsz.

Fotók: alinda.hu, pinterest.com, pixabay.com