Ajándék csomagolás környezetkímélő módon

Ajándék csomagolás környezetkímélő módon

Tippeket adunk, hogy te is tehess egy lépést a környezet megóvásáért...

A karácsonyi ünnepi időszak során rengeteg szemetet termelünk önmagában azzal, hogy az ajándékokat becsomagoljuk. Mit tehetünk, ha szeretnénk óvni ilyenkor is a környezetünket? Lehet az ajándék csomagolás teljesen hulladékmentes? A következő bekezdésekben tippeket adunk, hogy te is tehess egy lépést a környezet megóvásáért, összegyűjtöttük azokat a jó tanácsokat, amelyeket megfogadva fenntarthatóbb lehet a karácsonyunk (is).

Mennyi szemetet termelünk az ünnepekkor?

Korunk fogyasztói társadalmaiban az emberek már az egyszerű hétköznapokon is szörnyen pazarlóan bánnak az erőforrásokkal és a nyersanyagokkal, ezt a tendenciát pedig sajnos csak még inkább felerősíti a karácsony előtti időszak. A szeretet ünnepe ugyanis egyúttal a vásárlás, az ajándékozás, a csomagolás és a nagy, közös étkezések ünnepe is. Ilyenkor a családok átlagos szeméttermelése 30 százalékkal ugrik meg – mutat rá bejegyzésében az Európa Pont blogja. Az EU-ban körülbelül 88 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik évente, miközben mintegy 55 millió uniós állampolgár még mindig csak másnaponta jut minőségi ételhez. Bár egyre többen döntenek a műkarácsonyfák mellett, azért a lakosság túlnyomó része még mindig az élő fenyőfákra esküszik. Ezeknek természetesen megvan a saját miliőjük, azonban az ünnepek végeztél jócskán akad velük gond. A műfenyőket viszont egyszerűen csak elcsomagoljuk, és a jövő karácsonyt a pincében, padláson várják tökéletes állapotban. Ha kételkedsz ezekben, nézd meg legújabb műfenyőnk 3D-s tűleveleit, melyek realisztikus megjelenést biztosítanak a fának. Próbáld ki te is!

 

 

Egy felmérés szerint csak Franciaországban plusz 10 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátással jár az ünnepi díszkivilágítás. Megdöbbentő adat. Ha az otthonodat is fényekbe burkolnád (nem csak karácsonykor), válassz ledes füzéreket, használj újratölthető elemeket!

 

 

Ajándék csomagolás másképp

Minimalizáld az ünnepi szeméthegyek méretét! A hagyományos csomagolópapírok és zacskók elhagyása és a környezetbarát ajándékcsomagolások választása egyszerű módja a környezeti terhelés csökkentésének. Nézzünk meg pár kreatív, szinte teljesen hulladékmentes csomagolást, amik nem csak karácsonykor, hanem bármilyen ajándékozásnál bevethetőek.

A vászontáskák reneszánszát éljük, így nyugodtan megajándékozhatsz vele bárkit, hiszen bevásárolni mindenki jár. Ha pedig mást is adsz, egyszerűen tedd a vászontáskába és kész is a csomagolás.

 

 

Papír helyett használj kendőt, sálat, terítőt vagy konyharuhát, amit a megajándékozott azonnal használhat is, kibontás után pedig egyáltalán nincs felesleges hulladék.

 

 

Vagány, egyszerű és bámelyik háztartásban fellelhető az újságpapír. Mivel előbb-utóbb úgyis a szelektív hulladékos kukában végzi, adj neki egy utolsó kreatív feladatot és használd csomagolópapírként.

 

 

Ha jó a kézügyességed és amúgy is szívesen ajándékozol DIY dolgokat, esetleg saját készítésű dzsemet, mézet, tojáslikőrt, édességet, akkor vedd elő a már kiürült befőttes- és borosüvegeket és kápráztasd el vendéglátóidat kézügyességeddel, leleményességeddel, amit ráadásul környezetkímélő módon teszel.

 

 

Ha pedig se időd, se kézügyességed, se ötleted, akkor utolsó mentsvárként használd fel a korábban kapott ajándéktáskákat. Senki sem fog megsértődni, hogy óvod a környezetedet, és amíg ezek a papírtáskák a körforgásban vannak, nem tekinthetőek felesleges hulladéknak.

 

 

Nagyon környezettudatos ez a krumplinyomdával készült csomagolópapír. Karácsonyfát nagyon könnyű kifaragni, így gyerekekkel is jó móka lehet. Ennél egyedibb és kreatívabb csomagolópapírt nem találtunk idén.

 

Milyen anyagokat válasszunk?

Elő a barna papírzacskókkal! Szinte mindenki kamrájában lapul néhány papír bevásárlótáska. Használd ezek belső oldalát, és dekoráld saját mintával, például a fent említett krumpli- vagy radírnyomda segítségével.

 

 

 

 

 

Használj természetes kiegészítőket! A műanyag masnik, szalagok helyett a komposztálható faágak, fahéjrudacskák, pici fenyőtobozok, rozmaringágacskák látványos és természetes kiegészítései lehetnek a csomagolásnak és még csak különösebb kézügyesség sem kell hozzá.

 

 

Éljenek a pamut- és kenderzsinegek! A természetes szálakból készült kötözőket évről évre újra felhasználhatod, majd idővel komposztálhatod. Ha a te ajándékod is ilyennel van átkötve, csak finoman tekerd le róla és tedd el későbbre!

 

 

 

Cseréld textilre! Legyen a környezetbarát csomagolás az ajándék része a fent említett módszerrel. Hagyományos csomagolópapír helyett használhatsz sálat, kendőt vagy zsebkendőt is.

Végezetül pedig felejtsd el az újrahasznosítást ellehetetlenítő celluxot!

És hogy mik kerüljenek ezekbe a csodás csomagolásokba? Nézz körül webáruházunkban és találd meg a legmegfelelőbb ajándékokat szeretteidnek! Legyen szó konyhai cikkekről, gyerekjátékokról, bútorokról, edzéshez használható eszközökről, ránk és jó árainkra számíthatsz.

 

Fotók: alinda.hu, pinterest.com, pixabay.com

 

Előző Kineziológiai tapasz előnye és használata
Következő Tökéletes alak lépésről lépésre - hasizom gép, az első lépés