Bútorfelújítás saját kezűleg egyszerűen

Bútorfelújítás saját kezűleg egyszerűen

Egyre inkább jönnek divatba a minimalista bútordarabok mellett az antik, vintage stílusok, ha lakberendezésről van szó. Érdemes szétnézni a régen használt bútorok között és nekiesni a felújításnak. Mutatjuk, hogyan...

Egyre inkább jönnek divatba a minimalista bútordarabok mellett az antik, vintage stílusok, ha lakberendezésről van szó. Ha szeretnénk kicsit felfrissíteni a környezetünket, érdemes szétnézni a nagymama garázsában, a régen használt bútorok között és nekiesni a felújításnak. Mutatjuk, hogyan!

 

Kanapék és fotelek felfrissítése 

Mikor megvesszük a hőn áhított kanapét vagy fotelt a lakásunkba, igyekszünk nagyon vigyázni rá, majd ahogy telik az idő aggódásunk alábbhagy, és ha a bútordarabot nap, mint nap használjuk, elkerülhetetlen, hogy idővel pár folt fog ékeskedni rajta. Ha házi kedvencek és/vagy gyerekek is gazdagítják a családot, érdemes egy fotel vagy kanapévédő huzatot beszerezni, amit egy mozdulattal felhúzhatunk a családi moziest vagy a házibuli előtt. Fotelhez, 2 és 3 személyes kanapéhoz is kapható, szürke vagy bordó színben. Strapabíró, rugalmas anyagának köszönhetően felveszi a bútor eredeti formáját, spandex anyaga komfortos használatot biztosít.

Kanapévédő huzat bordó színben

Szintén hasznos lehet egy száraz-nedves morzsaporszívó. Kefés porszívófeje tökéletes szőnyegek és szövetek tisztántartására, de a konyhában és az autóban is kiválóan hasznát veheted. USB-s töltőjével bárhol feltöltheted, hogy mindig kéznél legyen, ha szükséged van rá.

Száraz-nedves morzsaporszívó

Ha viszont erről már lekéstünk és kedvenc kanapénkat vagy fotelünket régi, makacs foltok borítják, más eszközökhöz kell folyamodnunk, ha nem szeretnénk újat vásárolni. Ha az ülőgarnitúra huzata levehető, nincs nehéz dolgunk. Egy frissítő mosás sokat fog segíteni, de figyeljünk rá, hogy megfelelő tisztítószereket használjunk, ami megerősíti az anyag szálait és visszaadja az eredeti színét.

Sajnos a régebbi típusú kanapék huzata nem cserélhető, így a kanapé felújítás haladó szintjére kell lépnünk. Kárpitcserére fel! Hidd el, egyszerűbb, mint gondolnád! Válaszd ki az új huzatot, amit szívesen látnál nappalidban a következő években, de fontos, hogy az eredeti szövet tulajdonságait figyelembe vedd. Miután a régi szövetet leveszed, mérd le, a szegés miatt számolj a 2-3 cm ráhagyással, ez alapján vásárold meg az új anyagot. A régi huzat alapján kivághatod az újat, így biztos, hogy minden méret stimmelni fog. Ezután helyezd óvatosan a helyére az újat, és elkezdheted letűzni a széleket.

Ha a kárpitcsere túl nagy falatnak tűnik, vagy nem szeretnél hozzányúlni, frissítsd fel ülőfelületeidet a karfa vagy a lábak felújításával, cseréjével. Apróságnak tűnik, mégis óriási változást hozhat.

Bútor felújítás: komódok és szekrények

Egyre elterjedtebb, hogy régi komódokat, szekrényeket otthoni környezetben vetnek felújítás alá. A bútorok életének meghosszabbítása nem csak a töretlen DIY népszerűségének köszönhető, de a környezetvédelem, és az újrahasznosítás előtérbe kerülésének is. Ezért az átalakítás nem csak a régi bútorok esetében jó ötlet, hanem egy egyszerű alap darab megvásárlása után is, ha igazán egyedi bútordarabra vágysz. Néhány egyszerű lépés, és máris olyan szék, komód vagy szekrény teheti szebbé otthonodat, ami tükrözi stílusodat és egyetlen darab létezik belőle. Attól pedig csak még értékesebbé válik, hogy a saját kezed munkáját dicséri.

  • Csiszolás: a megfelelő előkészítés mindennél fontosabb. Öregebb bútoroknál ezt a lépést megelőzheti a szútlanítás és az érdesítés, de legtöbb esetben elegendő, ha csiszolópapírral átdörzsölöd a festeni kívánt részt, hogy visszanyerd a nyers felületet. Ha gyakrabban végzel efféle munkát, érdemes beruházni egy polírozó készletre, ami nem csak gépjárművek polírozására tökéletes, hanem bármilyen felújítandó bútorra is. 2 db hullámos és 2 db sima felületű szivacskorongot is tartalmaz, így sokoldalúan használható. Válaszd mellé 66 részes kiegészítő szettünket, így bármilyen otthoni bútorfelújításba vágsz, minden eszköz a rendelkezésedre áll majd.

Polírozó és kiegészítői

  • Tisztítás: a koszra nem tapad a festék, így érdemes alaposan megtisztítani a bútordarabot, se por, se zsír ne maradjon rajta.
  • Hibajavítás: bizonyos esetekben a festés még jobban kiemeli az egyenetlenségeket, hibákat, így érdemes előtte eltüntetni ezeket.
  • Festés: nagyon fontos a bútordarab anyagának megfelelő festéket választanunk, hogy az eredmény olyan legyen, amilyet elképzeltünk. Ma már kiváló környezetbarát bútorfestékek közül választhatunk, vegyszermentes anyagokat használni ugyanolyan trendi, mint maga a DIY. Például a tejfesték bármilyen anyagon megállja a helyét, modern daraboknál bársonyosan sima, matt felületet ad, de egyedülálló módon képes megidézni az elöregedett festékréteg felületét, ha vintage stílusra vágysz. Tökéletes lakkozott felületre, műanyagra, nyers MDF anyagra, kezeletlen fára, de lazúrozott felületre is.
  • Felületzárás: sok esetben kimarad ez a lépés, pedig ahhoz, hogy újjá varázsolt bútorod ellenálló legyen, elengedhetetlen.

Szék festése fehérre

Hobbi barkács készlet a bútorfelújításhoz 

Barkácsoláshoz, fa, fém, műanyag és kő megmunkáláshoz, fúráshoz, csiszoláshoz, maráshoz, gravírozáshoz, vágáshoz és polírozáshoz is használhatod 103 részes hobbi barkács készletünket. Nem csak a javítások, de a felújítások, kerti dekoráció is sokkal egyszerűbb lesz, ha van a háztartásban egy ilyen szett. Nem mellesleg kiváló ajándék lehet kreatív családtagodnak vagy barátodnak.

Hobby barkács készlet

Mikor nem érdemes belevágni a felújításba?

Nagyon fontos, főleg ülőalkalmatosságok esetében, hogy szerkezetileg megfelelő vagy javítható állapotban legyen, mielőtt nekiállunk a felújításának. Törött, sérült elemek esetében sokszor nem éri meg felújítani, sem pénzügyileg, sem a belefektetett energiát tekintve. Főleg ha a hiba kihat a stabilitására.

Ha igazán régi komódot vagy szekrényt szeretnél újjá varázsolni, beszerzés vagy felújítás előtt vizsgáld meg alaposan, hogy a bútor biztosan szú mentes-e. Ha gombostű nagyságú szabályos lyukakat fedezel fel bárhol, sajnos minden bizonnyal bogarakat tartalmaz, vagy tartalmazott. Lehet tesztelni, hogy jelenleg is fennáll-e a probléma, vagy el lehet kezdeni kiirtani belőle a bogarakat, de itt már nagyon meg kell fontolni, hogy megéri-e a procedúra.

Másik probléma lehet, ha egy bútor korábban megázott, bevizesedett. Ha egyhe púpos résszel találkozunk, azt még csiszolással helyrehozhatjuk, de ha az ázott rész már felpuffadt, sajnos nem sok mindent tehetünk.

 

Alap bútorok, melyekből könnyen egyedi darabot varázsolhatsz

Ha nem vonzódsz különösebben a régiségek iránt, de rajongsz az egyedi darabokért, ráadásul kézügyességed és elszántságod is van hozzá, hogy ezeket megvalósítsd, válassz alap bútordarabokat, melyekben rengeteg fantázia rejlik.

Egy fiókos komód szinte minden háztartásban megtalálható, hiszen nagyon praktikus, két fiókos változata kiváló éjjeliszekrény, nagyobb kiadásai pedig a hálószobában, a gyerekszobában és a nappaliban is jó célt szolgálnak. Viszont ha külsejét unalmasnak találod, pár egyszerű trükkel igazán egyedivé teheted. Már bútorfogantyúk kiegészítésével is sokat dobhatsz rajtuk, de színre festéssel teljesen új élményt nyújtanak. Ha még ennél is különlegesebb megoldást képzelsz el, szerezz be pár mintás panelt, amit egyszerűen felragaszthatsz az előlapokra. A végeredmény egyszerre lesz klasszikus és modern.

Fiókos komód kék és fehér színben

2. ábra: etsy.com; alinda.hu; pinterest.com/kim10986

Egy előszoba talán első ránézésre nem sok lehetőséget rejt, pedig ez az a hely, ami a család tagjait vagy a vendégeket elsőként fogadja, amikor belépnek a házba. Válassz egy egyszerű 3 részes cipősszekrényt, és felújításával varázsolj vidám hangulatot, rusztikus idillt vagy bájos romantikát az előszobába. Egy egyszerű festés és pár új bútorfogantyú ez esetben is hatalmas változást hozhat, de dekorálhatod színes mintákkal akár saját kezűleg (esetleg a gyerekek bevonásával) vagy előre vásárolt sablonok alapján.

3 részes cipősszekrény

3. ábra: reddit.com; alinda.hu; yellowbrickhome.com; pinterest.com/miloujoosten

Előző Gyerek barkácskészlet: sokoldalú szórakozás
Következő 20+1 csomagolási ötlet karácsonyra