Éles bevetésen a konyhakések

Éles bevetésen a konyhakések

Miről ismered fel, ha egy késkészlet tökéletes...

Konyhai kiegészítőinken belül most kifejezetten a késekkel fogunk foglalkozni, hiszen nem kell ahhoz vérbeli konyhatündérnek lenni, hogy igényünk legyen a jó minőségű késekre otthonunkban. De milyenek is a jó kések? Mennyi pénzt érdemes rá költeni? Hogyan hosszabbítsuk meg élettartamukat? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ. 

Kések egyenként és készletben

Korábban egy háztartásban csak pár darab volt fellelhető, amiket valóban mindennapi használtra fejlesztettek ki. Időközben viszont egyre több speciális vágóeszköz látott napvilágot, így érthető, ha esetleg eltévedünk a kések tengerében, amikor vásárlásra adjuk a fejünket. Ami a legcélszerűbb, ha az általános késeket készletben vesszük meg (pl. szeletelő, kenyérvágó, filéző vagy gyümölcs kés), így külsejükben is összhangban lesznek. Ráadásul egy készlet mindig olcsóbb, mint egyesével megvásárolni mindet. Ha pedig a klasszikus késeken kívül mást is szeretnénk, azokat egyesével tudjuk megvásárolni hozzá, így tényleg csak azok jönnek haza velünk, amikre szükségünk van és amiket használunk. Ezeknél viszont fontos, hogy tényleg arra használjuk, amire kialakították, különben roncsolódhat a pengéje. Javasolt kovácsoltvas vagy ötvözött acél kést választani, a kerámia a konyhában nem állja meg a helyét. Az első elejtésnél elpattanhat. 

 

9 részes késkészlet

 

A késkészlet karbantartása

Manapság gyakran halljuk, hogy sokan mosogatógépben mossák késeiket. Még ha az útmutató engedélyezi is, mégsem ajánlatos így tisztítani őket. A gépbe tett kések vegyszernek és hosszan tartó forró gőznek vannak kitéve, amelyek együttesen csorbíthatják az élüket. Használat után a lehető leggyorsabban mossuk el tiszta vízzel. Ezek után pedig csak szárazon rakjuk el őket, ha már megszáradt az edényszárítón

 

Késkészlet

 

A kések élezése

Talán furcsán hangzik, de sokkal veszélyesebb egy életlen kés, mint egy éles. Ha nem élezzük és fenjük őket rendszeresen, nem fogjuk tudni késeinkből kihozni a maximumot. Ajánlott legalább havonta egyszer megélezni, illetve lehetőleg minden használat előtt megfenni őket. De hogyan csináljuk jól? Az él egyik oldalát addig kell fenni, az éllel előre, amíg a másik oldalon meg nem jelenik az élsorja. Ezt az ujjaiddal érezheted a fent oldallal szemben. Az élsorja megjelenése azt jelenti, hogy a fém annyira elvékonyodott, hogy felhajlik, vagyis az élszalag egészen az acél pereméig ér. Ha előbb megállsz, akkor nem fog leérni az élszalag az él széléig, vagyis a késed nem lesz éles. Ha megvan az élsorja, fordítsd meg a kést és kezdd újra. Te így csináltad eddig?

 

Késkészlet táskával

 

Ha már az alapok megvannak, jöhet a megfelelő késkészlet. Az Alinda kínálatában most akciós áron csaphatsz le egy 9 részes késkészletre, amiben minden általános kést megtalálsz amire sütés-főzés közben szükséged lehet. nyaga időtálló, erős. A markolat kialakítása kényelmes fogást biztosít a késeknek, súlyelosztásuk optimális. A készlethez ajándékba kapsz egy elegáns táskát, melyben biztonságosan tárolhatod a késeket, sőt akár magaddal is viheted őket például nyaralásra, egyéb utazásokra.

A késkészlet részei és méretei:
-1 db chef kés (teljes hosszúság: 34 cm, penge hosszúsága: 20 cm)
-1 db szeletelő kés (teljes hosszúság: 33 cm, penge hosszúsága: 19,5 cm)
-1 db filéző kés (teljes hosszúság: 39 cm, penge hosszúsága: 25,5 cm)
-1 db kenyérvágó kés ((teljes hosszúság: 33 cm, penge hosszúsága: 19,5 cm)
-1 db általános kés (teljes hosszúság: 23 cm, penge hosszúsága: 12 cm)
-1 db gyümölcs kés (teljes hosszúság: 20 cm, penge hosszúsága: 8,5 cm)
-1 db bárd (teljes hosszúság: 32 cm, penge hosszúsága: 17 cm)
-1 db húsvilla (teljes hosszúság: 23 cm, villa hosszúsága: 19 cm)
-1 db fenő ((teljes hosszúság: 32 cm, élező hosszúsága: 19 cm)

A csomag mérete: 9x8x51 cm
A csomag súlya: 1,5 kg

Keresd a www.alinda.hu webáruházban a készlet erejéig! 

jó vásárlást kíván,

az Alinda csapata

Előző Bőrönd szett utazáshoz az egész családnak
Következő Glamour napok: Őrületes árzuhanás - Itt az ideje a bevásárlásnak