Esküvői dekoráció házilag: olcsó és szép megoldások

Esküvői dekoráció házilag: olcsó és szép megoldások

Az esküvők egyik legmeghatározóbb része a dekoráció, mely egyben az egyik legköltségesebb is. Mutatjuk hogyan faraghatsz le kiadásaidból és emellett varázsolhatsz csodálatos díszítést is...

Az esküvői dekoráció nem olcsó mulatság, nagyban meg tudja dobni az egyébként is magas esküvői költségeket. A legtöbb ilyen dolgon csak minimálisat lehet spórolni, de a házilag készített dekoráció mégis nagyban csökkentheti a kiadásokat. Milyen eszközöket érdemes megvenni és hogyan varázsolhatsz otthon házilag is csodálatos dekorokat, azt a következő bekezdésekben megmutatjuk.

 

Készen vett művirágok

A művirágok gyakran használt esküvői dekorációk, mivel számos előnyük van az élő virágokkal szemben. Először is, a művirágok tartósak, így lehetővé teszik az előkészületeket előre, anélkül hogy aggódni kellene a virágok elhervadásáért. Másodszor, a művirágok sokkal olcsóbbak, mint az élő virágok.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a művirágok nem mindenki ízlésének megfelelőek, és bizonyos stílusokban vagy tematikában nem illeszkednek a dekorációhoz. Ha azonban úgy döntesz, hogy művirágokat szeretnél használni, akkor érdemes olyan minőségi darabokat választani, amelyek a lehető legjobban hasonlítanak az élő virágokhoz. A selyemvirágok például általában nagyon természetesnek tűnnek, míg a műanyag virágok egy ilyen rendezvényen szóba sem jöhetnek. A megfelelő összhatásért különösen fontos a megfelelő elrendezésük, akár asztaldíszként, akár más dekorációs elemként használjuk őket.

Összességében a művirágok kiváló alternatívái az élő virágoknak az esküvői dekorációkban azoknak, akik a tartósságot és az alacsonyabb költséget előnyben részesítik. Gondos kiválasztással és szakértő összeállítással igazán jó döntés a készen vett művirágok használata.

 

Gyertyatartók és asztaldíszek

Ha a nagy nap stílusát már eldöntöttétek – legyen az romantikus, vintage, rusztikus, modern, klasszikus vagy bohém -, válasszátok ki a dekoráció azon elemeit, melyeket saját kezűleg is el tudtok készíteni, hiszen ez nagyban csökkentheti az esküvő költségeit. Pár kiváló ötlettel, néhány ügyes kezű barátnővel egyszerűen kivitelezhetitek például az asztalok és a székek díszítését.

A természet ihlette esküvőket pár fakorong, néhány csokor rezgő és a letisztult gyertyák igazán varázslatossá teheti.

Fakorongon néhány csokor virág és gyertyákábra: hallstromhome.com

A rusztikus esküvőkre válasszatok úszógyertyát és zöld növényt asztaldíszként. Ehhez akár minta nélküli magas üvegpoharakat is használhattok, nem szükséges beruházni olyan gyertyatartókra, amiket utána nem tudtok használni.

Minta nélküli magas üvegpoharakban zöld növény, tetején úszógyertyák2. ábra: rusticweddingchic.com

Ha elegáns, hosszú gyertyákat álmodtatok meg az asztalok közepére, gyűjtsétek be ismerőseitektől az átlátszó italos üvegeket. Töltsétek meg vízzel és helyezzetek bele páfrányt vagy bármilyen zöld levelet! Különleges és költséghatékony megoldás, ami sok stílusba beilleszthető.

Átlátszó üvegek tetején elegáns, hosszú gyertyák3. ábra: digsdigs.com

Ha a natúr színek helyett valami igazán vidám és üde dekoráció a terv, válasszatok a virág színéhez passzoló gyümölcsöket és töltsétek meg velük az üvegvázákat vagy poharakat!

Citrom az üvegben és citromsárga színű virág4. ábra: brides.com

Akár kör, akár hosszú asztalok lesznek az esküvőn, az asztaldekoráció legyen szolid és minimális mennyiségű elemből álljon. Bár látványban jól mutatnak a dús virágcsokrok, a hosszú gyertyák és a különböző kiegészítők, amint a vendégek helyet foglalnak, valószínűleg csak zavaró elemei lesznek az asztalnak. Törekedjetek pár egyszerű és költéséghatékony elemmel emelni az asztal fényét úgy, hogy tükrözze az esküvő stílusát, tematikáját.

 

Ültetőkártyák

Az ültetőkártyák sok esetben fejtörést okoznak az ifjú párnak. Pedig a magas nyomdai költségeket ezesetben is elkerülhetjük néhány frappáns, különleges megoldással.

Akril tollal, akár te magad is ráírhatod a neveket egy szép levélre, amit díszíthetsz arany vagy ezüst festékbe mártott technikával.

Ültetőkártyák, nevek a leveleken5. ábra: pinterest.com/kazsimer28

Borkedvelő társaságok gyakran jelenítik meg a borosdugót dekorációs elemként. Nem véletlen, kitűnően mutatnak akár ültetőkártya tartóként is. Pár vastagabb papírra akril tollal írd fel a neveket, majd csúsztasd bele a dugóba vájt résbe.

Borosdugó mint ültetőkártya tartó6. ábra: littlemisspartyplanner.com

Ha a több kevesebb elvet valljátok, maradjon az ültetőkártya is letisztult, finom, szinte észrevétlen, mégis célba erő. Vágj ki az esküvő tematikájához illő formákat kartonpapírból, írd rá a vendégek nevét és tűzd a megterített asztalon elhelyezett villába.

Letisztult ültetőkártya az asztalon

7. ábra: prettysedaynacar.tumblr.com

Megoldások székekre

A székdekoráció egy nagyszerű módja annak, hogy egyedivé és különlegessé tegyük az esküvői dekorációt. A székek díszítése lehetővé teszi, hogy a vendégek a helyükre érve azonnal megérezzék az esküvő hangulatát és stílusát.

A legfontosabb, hogy a székdekoráció passzoljon az esküvői témához, a színválasztáshoz és az általános dekorációhoz. Az alábbiakban néhány ötletet adunk a székdekorációkhoz:

  • Virágokkal díszített székek: A virágok mindig a legnépszerűbb dekorációk az esküvőkön, így használhatunk élő vagy művirágokat a székdekorációhoz is. Az ágak, koszorúk és virágcsokrok a szék hátuljára vagy karfájára helyezve nagyon csinosak lehetnek.

Virággal díszített szék

8. ábra: lingsmoment.com

  • Szatén szalagokkal díszített székek: A szatén szalagok egyszerű, de elegáns megjelenést kölcsönöznek a székeknek. Az esküvői színekhez illő szatén szalagokkal lehet díszíteni a székeket, amelyeket különféle módon lehet összekötni, összefűzni vagy csomózni.

Szalagokkal díszített székek9. ábra: whimsicalwonderlandweddings.com

-Fényfüzérekkel díszített székek: Ha az esküvő este kerül megrendezésre, akkor a székek dekorálásához különféle fényfüzéreket is használhatunk. A fényfüzérek különböző színekben és formákban kaphatók, és hangulatosabbá tehetik az esküvői teret.

Fényfüzérekkel díszített székek10. ábra: opensky.com

  • Csipke vagy textilanyagokkal díszített székek: A csipke és textilanyagok nagyon romantikus és elegáns megjelenést kölcsönözhetnek a székeknek. Az anyagokat a székek hátuljára vagy karfájára lehet rögzíteni, ezzel erősítve az esküvő témáját és a dekoráció összhatását.

Csipke vagy textilanyagokkal díszített székek11. ábra: trucsetbricolages.com

Az esküvői székdekorációk lehetőségei szinte végtelenek, így kreativitásunknak csak a képzelet szab határt. Azonban fontos, hogy a székdekoráció összhangban legyen az általános esküvői dekorációval, és a vendégek számára kellemes és kényelmes legyen.

 

Különleges kültéri fényekért, party sátrakért, összecsukható party asztalokért és székekért keresd az Alinda.hu webáruházat!

Előző Házfelújítás kisokos: mit, hogyan?
Következő Kineziológiai tapasz előnye és használata