Evőeszköz készlet választás az etikett szerint

Evőeszköz készlet választás az etikett szerint

Egyszerű tanácsok, melyek segítségével igazán remek vacsorapartikat rendezhetsz az otthonodban...

Egy komplett evőeszköz készlet megvásárlása sokszor nem olcsó mulatság és a választás sem egyszerű megannyi szett közül. Milyen típusú evőeszközökre lesz szükséged a mindennapokban? Hogyan használd az egyes darabokat? Mit mond nekünk az etikett az evőeszközök használatára vonatkozóan? Ezekre a kérdésekre igyekszünk választ adni a következő bekezdésekben.

Milyen részei lehetnek egy evőeszköz készletnek?

Az evőeszközök fontos és elengedhetetlen részei háztartásunknak. De vajon ismerjük történetét, eredetét? Bizonyos evőeszközöket már az ókorban is ismertek, de használatuk szélesebb körben csak az újkor hajnalán terjedt el. Korábbi festményekről, történetekből tudjuk, hogy a középkorban még a királyok is kézzel ettek, úgyhogy kellett néhány száz év ahhoz, hogy az asztali szokások kulturáltabb keretek közé kerülhessenek. Különleges lovagi éttermekben ma is kipróbálhatjuk a kézzel evést, ami bár egyedi élmény, a végén mégis csak hálát adunk a kanálnak, a késnek és a villának.

Az evőeszközök között a kés lehetett a legelső, hiszen már a vadászó ősembereknek is szüksége volt éles szerszámra a hús feldolgozásához. A kanalak elődjei azok a botok és faágak voltak, amelyeket a főzéshez használtak. Segítségükkel az ételt könnyen és egyszerűen lehetett kavargatni. A legkésőbb a villa terjedt el, bár bizonyos feljegyzések tanúsága szerint, már évezredek óta ismeri az emberiség. Ősember evőeszközökkel

 

Manapság a legtöbb evőeszköz készlet rozsdamentes acélból készül, ami hatékonyan tisztítható és megfelelő törődés mellett, akár hosszú éveken át használható. Figyelem! A mosogatógép viszont a legjobb minőségűeket is tönkre teheti, főleg drága késeinkre vigyázzunk, hiszen a magas hőfok megcsorbítja az élüket. Éles bevetésen a konyhakések című cikkünkben részletesebben írtunk is róla. Régen az emberek még nem ismerték az egyes fémek mérgező tulajdonságait, sokszor készítettek például ólom evőeszközöket.

Ólom kanál

 

Ugyanakkor abban az időben nem csak a kések, a villák és a kanalak, hanem más használati tárgyak is ólmot tartalmaztak, ezért az ólommérgezés elég gyakori volt. Éppenséggel csak azt nem tudták, mi okozza a tüneteket. Az ólom hónapokon, éveken át lerakódik a szervezetben, pedig már kis mennyiségben is komoly egészségi problémákat okoz.

Az evőeszköz készletek ma már sokkal tovább mutatnak a kanál, kés, villa triónál. Akár 84 db-os garnitúrát is vásárolhatunk, ami többek között tartalmaz merő kanalat, salátás kanalat, kockacukor fogót, de még csigavillát is.

 

84 darabos evőeszköz készlet

Melyiket, melyik fogáshoz és hogyan kell használni?

Sosem felejtjük el a Titanic című film egyik jelenetét, ahol Leonardo DiCapriot meghívják az első osztályra vacsorázni, és az idős hölgy, csak annyit mond neki: „Haladj mindig kintről befelé!”

 

Titanic terített asztal

 

Az evőeszközök száma szinte végtelen, főleg ha más országokat is beleveszünk, így érdemes tényleg azok használatát megismerni, amiket használunk a mindennapokban vagy egy-egy étteremben. Az alapokon túl, ami érdekes lehet talán a halkés, amit egyre több helyen használnak, melynek vége lekerekített, nem hegyes, a halak fejét és testének alakját formázza. Szerepe szinte csak a falatok villára segítése. A salátás kanál újfent szintén egyre népszerűbb. Hosszú, könnyű nyelű villához hasonló, melyet a saláta összekeverésére használunk. A koktélkanál hosszú nyelű kanál, nagy bögrébe, limonádés pohárhoz, lattés pohárhoz. A steak-kést, ahogy neve is rejti, bélszín és hátszín ételekhez szolgálják fel a nagykés helyett. A tojáskanál pedig lágy tojás kiszolgálásához használt, kissé lekerekített fejű, mélyebb kanál. Késekről részletesen a már fent említett Éles bevetésen a konyhakések című cikkünkben írtunk.

Hogyan lehet megkülönböztetni például a villa típusokat?

Legkönnyebb megkülönböztetési forma a méret szerinti rangsorolás. A hagyományos villán kívül találunk gyümölcsvillát, aminek kinézete a hagyományos villával megegyező, csak kisebb méretű, a süteményvilla pedig minden esetben háromágú, kisebb méretű, bal szélső ága általában szélesebb és tompa élű, hogy alkalmas legyen a sütemények feldarabolására.

Melyik evőeszközt, melyik kézben kell fogni az etikett szabályai szerint?

A legjobb az olyan evőeszköz készlet, amely salátás, valamint desszert villákat és egyéb kiegészítő evőeszközöket is tartalmaz. A terítésnél fontos, hogy a főételekhez kínált evőeszközök mindig a tányér mellett helyezkedjenek el, a kanál és a kés a jobb oldalon, a villa pedig a bal oldalon. Mivel az ételek elfogyasztásakor befelé haladunk, ezért az előételek mellé szánt salátás villát kívülre kell tenni. A desszertkanalak és desszertvillák a tányér felé kerülnek, egymással szembe fordítva.

Ha ezeket az egyszerű tanácsokat betartod, igazán remek vacsorapartikat rendezhetsz az otthonodban! Ehhez pedig a tökéletes evőeszköz készlet a webshopunk ajánlatai között vár rád. Kivitelezésének köszönhetően nagyon hasznos és szép ajándék lehet születésnapra, házavató bulira és esküvői ajándékként is. 

84 darabos evőeszköz készlet dobozban

 

84 részes étkészletünk elegáns díszdobozban található, amellyel akár 12 személyre is tudsz tálalni a mindennapokban és különleges alkalmakkor, ünnepnapokon is. A felső szinten a kanalak, villák, kések, a kihúzható fiókban pedig a kiegészítő darabok találhatóak. Kiváló ajándék lehet pároknak, háztartásokba, de vendéglátó egységekben is remekül használható.

Mindannyiunkkal fordult már elő az a helyzet, amikor nagyobb vendégsereget vártunk, de sajnos nem volt elég evőeszköz mindenki részére. Ilyenkor folyamatosan mosogatni kell, ha az egyik ember befejezi az étkezést, akkor adjuk a következőnek. Egy ilyen mindennel felszerelt evőeszköz készlettel azonban ilyen nem fordulhat elő. Bátran hívhatsz akár plusz 10 főt is vendégségbe, mindenkinek kényelmesen megtudsz majd teríteni, nem kell több részletben ebédelni vagy vacsorázni a vendégeknek.

Ez a szett azonban nem csak ilyen esetekben kitünő választás. Olyan eszközök is megtalálhatóak benne, mint a tortaszedő, salátás villa vagy a szedőkanál, így a tálaláshoz is nagy segítséget nyújt, bármilyen fogással is készülsz családodnak vagy vendégeidnek.

 

84 darabos evőeszköz készlet nyitott dobozban

A készlet tartalma:

-12 db kanál

-12 db villa

-12 db kés

-12 db kávéskanál

-12 db teáskanál

-12 db desszert villa

-1 merőkanál

-1 salátás kanál

-1 salátás villa

-1 tortaszedő

-2 szedőkanál

-1 szószos kanál

-1 kockacukor fogó

-1 tojáskanál

-1 kaviár/kagyló kanál

-2 csigavilla

 

evőeszköz készlet

 

Díszdoboz mérete:  45 x 33,5 x 14,5 cm

A termék súlya: 7 kg

Csomagolás mérete:  48 x 35,5 x 17 cm

Csomag súlya: 7,3 kg

Nézz szét weboldalunkon még ma!

 

Előző Kerti hintaágy - a nyugalom szigete a kertben
Következő Mini léghűtő: a nyár elengedhetetlen kelléke