Fejlesztő játékok, melyek valóban hasznosak

Fejlesztő játékok, melyek valóban hasznosak

Az Alinda szakértői most összeszedték, hogy milyen készséget, milyen játékkal lehet, vagy érdemes fejleszteni. Olvass tovább a részletekért...

A piacon ma már számos olyan játékot találhatnak a szülők, melyek a gyerekek számára nem csak szórakoztatóak, hanem ilyen-olyan készségek fejlesztésére is szuper megoldásnak bizonyulnak. Sokszor nem is egyszerű a választás és könnyen el lehet veszni a nagy választék között. Az Alinda szakértői most összeszedték, hogy milyen készséget, milyen játékkal lehet, vagy érdemes fejleszteni. Olvass tovább a részletekért!

Mit jelent a fejlesztő játék kifejezés? 

Egy kisbaba érkezése maga a csoda. Ekkor még nem tudhatjuk milyen sors vár rá, viszont szülőként nagyon sokat tehetünk, hogy gyermekünk képességei kiteljesedjenek. A világ minden táján kutatók keresik a választ többek között arra is, hogy tudatos fejlesztéssel lehet-e eredményeket elérni a gyermek képességeinek színvonalában. Az viszont köztudott, hogy az első három évben az agy rendkívül flexiblis. Ezért szokták azt mondani, hogy a gyermek első három éve meghatározó lehet későbbi élete során. Szinte hihetetlen, hogy egy újszülött az első időszakban mennyi dolgot képes elsajátítani. Elképesztő a fejlődés a mozgásban, beszéde alakulásában, a gondolkodásban. A gyermeki agy befogadóképessége szinte határtalan. Az eső években minél több inger éri, minél több mindent lát, tapasztal, később annál befogadóbb lesz és nem rémül meg az új helyzetektől, kihívásoktól és az idegenektől sem.

A gyermekek otthoni fejlesztése kapcsán fontos a tudatosság, a fokozatosság, a bővítés, a lassú, de folyamatos ütemezés és az életkori sajátosságok figyelembevétele is. Minden aprónak tűnő ismeret, melyet a szülő tanít, alapja valaminek, amivel a gyermek majd a későbbiek során valamilyen formában találkozik. Tudatosan minden nap pár percet arra szánni, hogy tanítsuk, játszunk vele, nem csak magabiztosságot nyújt a kicsinek, de ezek a közös tevékenységek a szülőt is nagyban segítik, hogy jobban megismerjék gyermeküket. Kiderül mik az erősségei, miket kedvel a legjobban és az is, hogy esetleg melyik területekre kell nagyobb hangsúlyt fektetni. A fejlesztő játékok által jobban fogják érteni egymás nyelvét, könnyebben egymásra hangolódnak és segíti a szoros érzelmi kötődést is. Sok szülő igyekszik tudatos lenni, de hamar kifogynak az ötletekből, ami teljesen normális, hiszen ha első gyerekről van szó, ezek a tevékenységek eddig teljesen kimaradtak az életükből. Sok egyszerű, költséghatékony, otthon végezhető fejlesztő játék létezik, de természetesen ma már többet játék formájában is megvásárolhatunk.

Nézz szét weboldalunk játék kategóriájában és válaszd ki gyermeked aktuális érdeklődésének megfelelőt pénztárcabarát áron!

 

Milyen készségeket lehet fejleszteni egy-egy játékkal 

A különböző játékok nem csak arra valók, hogy gyermekünk eltöltse vele az időt, sokkal inkább az a feladatuk, hogy valamilyen újszerű ingerhez, tapasztalathoz, tudáshoz juttassák a picit. Talán az első komolyabb játék, amit a babáknak érdemes beszerezni egy jópofa játszószőnyeg, melynek mintázata adja az igazi értékét. A színes formák segíthetik fejleszteni a kicsik látását és egyéb érzékszerveit is, később nyújtózkodhat a színes formákért, miközben jól szórakozik játék közben. Már a legkisebbek is elnézegetik a plüssöket, amíg csak hanyatt fekszenek. Később a két hidat érdemes lehajtani, hogy ösztönözzük őket a mozgásra, forgásra. Tapasztalataink alapján a babát a felfüggesztő műanyag karikák is roppant érdekelni fogják egy bizonyos életszakaszban.

 

bebi jatekszonyeg
Baba játszószőnyeg
Speciális ár 4 990 Ft RRP: Normál ár 9 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
Értékeld elsőként!

 

A mozgásfejlődés általában játék közben történik, így onnantól, hogy a picik magabiztosan másznak, kiválóan ösztönözheti őket egy alagút, melyhez játszósátor és labdák is tartoznak. A mozgás fejlesztésével fejlődik a reakció- , egyensúlyérzék, és további olyan készségek, amelyek összefüggnek az agyi, és idegrendszeri éréssel, fejlődéssel. Az alagút játszósátorral és labdákkal egy olyan mozgásfejlesztő játék, mely a pszichomotorikus készségek fejlődését segítik elő. A labda, amilyen egyszerű termék, annál hasznosabb. A finommotorikától az egyensúlyérzéken át a türelemig rengeteg készséget fejleszthetünk vele és sok játékos feladatban hasznát vehetjük, nem csak a szobában, de a fürdőkádban is. A termékhez ajándékba adunk egy praktikus tárolózsákot is, így a játék végeztével könnyen összecsukható és kis helyen tárolható.

 

Játszósátor
Játszósátor alagúttal, 200 db ajándék labd...
Speciális ár 16 990 Ft RRP: Normál ár 29 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
7 Értékelés

 

Később a gyerekek valószínűleg nagyobb hasznát veszik egy játékos szőnyegnek a gyerekszobában, ami nem csak színes és puha, de egy kis plusz játékot is kínál.

 

Játszószőnyeg gyerekeknek
Játszószőnyeg gyerekeknek
Speciális ár 4 490 Ft RRP: Normál ár 8 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
99%
32 Értékelés

 

Fontos azonban tudnunk, hogy nem az a cél, hogy gyermekünket elhalmozzuk rengeteg játékkal és reménykedjünk benne, hogy fejleszti készségeit, illetve bizakodjunk, hogy minél tovább „elvan” velük. Ha a szülő nem fektet energiát a gyermekével való foglalkozásba, nem is várhat eredményt. A közös mondókázás, a meseolvasás, az együtt eltöltött játékidő csodákra képes.

Az első hónapban a fejlődés fontos területe a látás tökéletesítése. Ez nem azt jelenti, hogy vásároljuk meg az összes babáknak szóló kontrasztos képeket tartalmazó könyvet. Nagyon egyszerűen otthon is elkészíthetjük, babánk ugyanúgy (ha nem jobban) fog örülni neki. A látás után a halláson keresztül valósul meg a picik ismeretszerzésének lehetősége, így 2-3 hónapos korban jöhetnek a felhúzható, zenélő játékok, a kedves mondókák, a versek.

4 hónapos kortól már rá lehet venni a babát, hogy bizonyos tevékenységeket utánozzon, bátran nyújtogassuk rá nyelvünket, berregjünk, cuppantsunk feléje puszit. Fő a türelem, beszéljünk hozzá, előbb utóbb utánozni fog minket. 4-5 hónapos korban már a tapintásra koncentrálunk, adjunk a kezébe különböző tapintású anyagokat, például selymet, celofánt, műanyag kockát, kanalat, rágókát. A legegyszerűbb tárgy is bűvöletbe fogja ejteni babánkat.

A 6-7 hónapos korú gyermekek már nagy valószínűséggel megkezdték a hozzátáplálás időszakát, nyugodtan kóstoltassunk vele édes, majd savanyú ételt, bővítsük e téren is tapasztalatait. Szintén minden háztartásban megtalálható a tükör, ami ebben a korban elkezdi érdekelni a gyerekeket. Üljünk le a tükör elé és nevezzük meg arcunk részeit, kis kezével érintsük meg azokat, majd magunkon is mutassuk végig őket. A gyerekek 6-8 hónapos koruk körül megtanulnak felülni, így foglalkozás és játék terén tágabb lehetőségek kínálkoznak. Építsünk tornyot és hagyjuk, hogy ledöntse! Az érzékek fejlesztéséhez kapjon a kezébe különböző tulajdonságú tárgyakat (pl. puha, rugalmas, hideg), hagyjuk, hogy a szájába vegye őket.A látás és a gondolkodás fejlesztéséhez játszunk vele a szemünk eltakarásával kukucs játékot! Jó feladat lehet a környezet megismerésére, ha engedjük, hogy megsimogasson egy veszélytelen állatot, hogy széttéphessen egy falevelet a szabadban, vagy ha együtt hallgatjuk a madarak hangját. A kicsik érzelmi életét nagyban gazdagíthatják a mesék, az énekek, a sok hancúrozás, simogatás, dögönyözés. Öleljük meg gyakran, húzzuk magunkhoz, simogassuk, dédelgessük, puszilgassuk!

7-14 hónapos korig, vagyis felüléstől totyogásig kezdjük meg gyermekünk tudatos nevelését! Gondoljuk át, mik azok a tevékenységek, melyeket megengedünk neki, és mik azok, amiket nem tartunk helyénvalónak. Legyünk határozottak, de kedvesek és türelmesek. Ezeknek a „munkáknak” később fogjuk élvezni a gyümölcsét, de akkor nagyon. Ebben a korban már a beszédindításhoz is bevezethetünk játékos feladatokat. Beszéljünk játéktelefonon és mondjuk: halló! Dugjunk el a hátunk mögött egy játékot, amikor pedig elővesszük, gyakoroljuk az „itt” és „ott” szavakat!

A 14-24 hónapos korú gyermek fejlődésében már nincsenek olyan jól elhatárolható korszakok, mint az első életévekben voltak. Fejlődésük négy síkon mozog. A mozgás tökéletesedése, a beszéd kialakulása, a gondolkodás fejlődése és az érzelmi életének gazdagodása. Ilyenkor bátorítsd gyermeked önálló törekvéseit! Fontos ebben az időszakban (is) sokat beszélni a kicsihez, viszont az is, hogy meghallgasd őt. Izgalmas és kreatív játékot kínálhat ebben a korban vizes homokozónk, ugyanis kétféle módon szórakoztatja a gyerekeket: egyszerre homokkal, és vízzel is játszhatnak. Az asztal felülete 2 részre van osztva, egyik oldala kifejezetten a vizes játékokra szolgál, a másik oldala pedig homokozásra, onnantól pedig csak a kicsik kreativitására van bízva, hogy mit és hogyan alkotnak. Számos kiegészítőjével formázhatnak, lapátolhatnak, locsolhatnak, vagy kis csónakot úsztathatnak a gyerekek.

 

vizes homokozo asztal
Vizes homokozó asztal kiegészítőkkel
Speciális ár 18 990 Ft RRP: Normál ár 31 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
Értékeld elsőként!

Ha már kreativitás, ismerd meg világító varázstáblánkat, mellyel izgalmas alakzatokat rajzolhatnak a gyerekek, ami fejleszti a kreativitásukat és a kézügyességüket. A csomagban található 4 db neon színű filccel és sablonok segítségével alkothatnak. A mellékelt sablonokat nélkülözve is rajzolhatnak, így csak a képzelet szabhat határt. A gomb megnyomása után ragyogó fényben látjuk a neon színű rajzokat. Hidd el, imádni fogja!

 

világító-dínós
Világító varázstábla több típusban
Speciális ár 2 590 Ft RRP: Normál ár 5 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
4 Értékelés

 

Ezeken kívül fontos megemlíteni a témában azt a tudományosan bizonyított tényt, hogy az érintések, ölelések, bújások nyugtatóan hatnak a baba testére és lelkére, erősítik az immunrendszert, és növelik az érzelmi kötődést. A National Children’s Hospital és a nashville-i Vanderbilt University Medical Center (forrás: cell.com) egyik közös tanulmánya szerint a gyerekek agyára is hatással van: az eredmények azt mutatják, hogy a gyengéd érintések, mint a simogatás, a testkrémezés, a babamasszázs, a puszilgatás, növelték a kicsik agyi aktivitását. Nem utolsó sorban pedig azok a szülők, akik így tesznek, nyugodtabbak, és jobban veszik a napi akadályokat.

 

Így válaszd ki a megfelelőt! 

Ma már az üzletek polcain lévő játékokon pontosan szerepel, hogy a gyártó milyen idős kortól ajánlja az adott terméket. Természetesen ez nem szentírás, minden gyermek más, teljesen normális, hogy gyermeked az adott játékot az ajánlottól eltérő életkorban értékeli a legjobban. Ha fejlesztés szempontjából nézzük őket, újszülötteknek válaszd a kontrasztos képeket tartalmazókat, 1-3 hónapos korban a felfüggesztett, felhúzható és zenélő játékokat, 4-7 hónapos korig a csörgő, sípoló, billegő, rágható játékokat, a 6-7 hónaposoknak pedig a guruló játékszereket. Vigyázzunk azonban a gyermek játékokkal való elhalmozásával. A túl sok játék egyszerre olyannak tűnhet nekik, mint számunkra a tornyosuló teendők, amikor azt sem tudjuk, melyikkel kezdjük. Érdemes ebben is a tudatosság felé hajlani, és egyszerre 4-5 játékszernél többet nem kínálni. Célravezető lehet, ha a játékokat csoportokra osztod úgy, hogy egy csoportba mindenféle készséget fejlesztő játék kerüljön és hetente új csomagot veszel elő. Így gyermeked újra és újra meg tud örülni korábbi játékainak, ha pedig elunja őket, jöhet a következő csoport. Különösen érdemes figyelni rá, hogy elalváskor maximum egy játék legyen a pici ágyában, így ha elfárad annak tanulmányozásában, nyugodtan el tud aludni. Viszont ha újra és újra meglát egy másik játékot, figyelme folyton éber lesz, az alvás pedig mellékvágányra kerül.

 

Bármilyen életkorban is van most babád, biztosan találsz neki megfelelő játékot weboldalunk gyermek és játék részlegén.

 

 

Előző Baba érkezik? Mutatjuk, mire lesz szükségetek!
Következő Kanapé takaró kisokos