Grill ételek télen-nyáron
Termékek és tippek az egész éves grillezéshez...
A grillezett ételeket mindenki szereti. Persze van, aki a húsokat, és van olyan is, aki a sajtokat, esetleg zöldségeket részesíti előnyben, de abban egyetérthetünk, hogy bármikor nyitottak vagyunk mindannyian egy szuper kis grillezésre. A modern konyhai gépeknek köszönhetően erre már nem csak nyáron van lehetőség, hidegebb időben is nekiállhatunk a konyhában grillezni.
A grillezés titka
A grillezés titka rengeteg dologból állhat, azonban néhány fontos tipp segíthet abban, hogy az étel kívül ropogós, belül pedig omlós és ízletes legyen:
- Válassz megfelelő alapanyagokat: a grillre kiválóan alkalmasak a húsok, halak, zöldségek és gyümölcsök, de fontos, hogy frissek és minőségiek legyenek.
- Melegítsd elő a grillt: A grillezés előtt legalább 10-15 perccel indítsd be a grillt, hogy az megfelelő hőmérsékletre melegedjen fel, mielőtt a rácsra helyezed az ételeket.
- Tisztítsd meg a grillrácsot: A tiszta grillrács segít abban, hogy az ételek ne ragadjanak le, így érdemes minden használat előtt alaposan megtisztítani a rácsot.
- Használj olajsprayt: Az olaj használata segít abban, hogy az ételek ne száradjanak ki és ne tapadjanak le a grillrácsra. Az olajspray segítségével, annyi olaj kerülhet az ételekre, mint amennyit előre elterveztél. A spray használatával nem csak egészségesebben tudsz főzni, de spórolhatsz is.
- Figyelj az időzítésre: Az időzítés fontos része a grillezésnek, hiszen a túlsütött ételek kemények és szárazak lehetnek, míg a nyers vagy alul sütött ételek nem ízletesek. Egy multifunkciós maghőmérővel könnyen be tudod állítani az ételek sülési idejét és hőmérsékletét az étel vastagságától és típusától függően.
- Pihentesd az ételt: Az étel pihentetése segít abban, hogy a nedvek egyenletesen eloszoljanak az ételben, így omlósabb és ízletesebb lesz a textúrája.
- Kísérletezz: Az igazán finom grillételek sokszor a kísérletezésen, a saját stílus kialakításán múlnak. Tesztelj különböző fűszerezéseket, pácokat, és próbáld meg a különböző ételeket minél többféle formában elkészíteni.
Legfinomabb grill ételek
Már az első melegebb napsugarak megjelenésekor azt tervezed, hogy összehívod a barátokat vagy a családot egy grillpartira? Ha pedig az időpont megvan, folyton azon gondolkozol, milyen ételeket készíts, ami után mindenki megnyalja a tíz ujját? Ez bizony nem egyszerű, hiszen sokfélék vagyunk, különféle ízléssel. Számolnod kell az igazi húsrajongókkal, de nem feledkezhetsz meg a vegetáriánusokról sem. Ezért is kitűnő dolog a grillezés, hiszen a rácson többféle finomság megfér egymás mellett, így biztosan mindenki megtalálja majd az ínyére valót. Néhány örök klasszikus a grill ételek közül, amivel biztosan nem lősz mellé:
Hamburger
A hamburger népszerűsége töretlen, ha szabadtéri sütögetésről van szó. Minden vendég azzal tölti meg buciját, amivel csak szeretné, így igazi jolly joker lehet. Elkészítése kezdő grillezőknek sem okoz gondot, és a frissen sült, zamatos, fűszeres, darált hússal biztosan lenyűgözöd a vendégeket. Ha mégis bizonytalan vagy, vesd be a multifunkciós maghőmérőt, amin beállíthatod a hús típusát és a sütési fázisait is.
Saslik
Az emberiség első, hővel kezelt ételfélesége a mai napig nem fulladt ki. Sikerének töretlensége a sokszínűségében rejlik, ezért is kitűnő választás a grillpartidra. A szabadtéri sütögetés előkészületei újra összehozzák az embereket a hosszúra nyúlt tél után. Készíts ki minden hozzávalót és hagyd, hogy a vendégek maguk húzzák nyársra a kedvenc alapanyagaikat. Így két legyet ütsz egy csapásra, hiszen a jó hangulat megalapozása mellett abban is biztos lehetsz, hogy mindenki azt eszi majd, amit igazán szeret. 25 darabos grillszettünkben 6 darab nyársat is találsz.
Marhasteak
Ha egy igazán felejthetetlen gasztroélményt szeretnél a társaságnak, és otthonosan mozogsz a grillezés világában, akkor irány a hentes, és szerezz be pár rib-eye szeletet. Grillezz mellé sokszínű zöldséget és tálald izgalmas mártással! Ezután már csak annyi a dolgod, hogy bezsebeld az elismerő hümmögéseket.
Tippek és trükkök grillezéshez
- Próbáld ki a közvetlen és közvetett grillezést: A közvetlen grillezés során az ételeket közvetlenül a grillező rácsra teszed, míg a közvetett grillezés során az ételek a grillező oldalán található parázsok fölött készülnek el. A közvetett grillezés segít abban, hogy az ételek ne égjenek meg és egyenletesen süljenek át.
- Használj füstöt: Használj füstölő forgácsokat, amelyeket beáztatás után helyezz a parázsba! A füstölés különleges ízt ad az ételeknek.
- Fűszerezd meg előre: Az ételek előre fűszerezése segít abban, hogy az ízek mélyebben átjárják az ételt. Azonban figyelj arra, hogy a savas marinádok (pácok) roncsolhatják az ételek fehérjéit, így érdemes csak rövid ideig áztatni azokat.
- Használj grillező tasakot: A grillező tasak segít, hogy a zöldségek ne essenek át a grillrácsokon, és egyenletesen süljenek. Töltsd meg a kedvenc zöldségeiddel, fűszerezd meg, majd helyezd a grillező rácsra.
- Használj hőmérőt: A hőmérő segít abban, hogy pontosan megtudd, mikor készült el az ételed, és elkerülhesd az alul- vagy túlsütést. Az ételek hőmérsékletétől függően állítsd be az időt és a hőmérsékletet. A maghőmérő különböző húsfélék, kenyerek, tészták sütésénél elengedhetetlen kellék, hogy tökéletesen sült legyen az étel belseje is. A kellék használata egyszerű: a végén lévő fémtűt a hús közepébe kell szúrni, így ellenőrizheted, milyen hőmérsékletű.