Házfelújítás kisokos: mit, hogyan?

Házfelújítás kisokos: mit, hogyan?

Amikor teljes vagy akár részleges házfelújításon gondolkozik az ember, akkor elsőre rémisztő lehet a rengeteg feladat, ami ezzel a folyamattal jár. Összeszedtünk néhány hasznos tippet, ami megkönnyíti a házfelújításra való felkészülést...

Amikor teljes vagy akár részleges házfelújításon gondolkozik az ember, akkor bizony sokszor elmegy végül a kedve az egésztől, hiszen elsőre rémisztő lehet a rengeteg kosz és feladat, ami ezzel a folyamattal jár. Az Alinda szakértői éppen ezért úgy gondolták, hogy összeszednek néhány hasznos tippet, ami megkönnyíti a házfelújításra való felkészülést, így te is bátrabban vághatsz majd bele saját otthonod felfrissítésébe.

 

Házfelújítás előtti lépések

A legfontosabb egy teljes vagy részleges házfelújítás előtt, hogy alaposan előkészítsük a fázisokat. Egy részletes költségterv sok meglepetéstől megmenthet a későbbiekben. És ne sajnáljuk az időt a megfelelő szakemberek kiválasztására. Ami még fontos lehet, egy ütemterv, hiszen egyes felújítási folyamatok függhetnek egymástól, ezért nem mindegy melyik szakember mikor érkezik, hogy felvegye a munkát. Ha időben megfelelően össze tudjuk egyeztetni a munkafolyamatokat és a szakembereket, sokat spórolhatunk, hiszen csak egyszer kell megfizetnünk a kiszállási díjakat, amik az utóbbi időben – minden mással együtt – az egekbe szöktek. Egy házfelújításnak pont ez az időhiány lett a szűk keresztmetszete. Ha ismeretség vagy korábbi jó tapasztalat híján a nulláról kezdjük a szakemberek keresését, számoljunk vele, hogy nem lesz zökkenőmentes. Ha viszont végre megtaláljuk a nekünk megfelelő mestert, igazodnunk kell az ő időbeosztásához.

Ha a felújítás során bizonyos részfeladatokat magunk vállalunk, érdemes ezeket a szakemberek érkezése előtt elintézni. Ilyen lehet a kiválasztott anyagok beszerzése, vagy bizonyos felületek előkészítése. Egy ilyen projektél, legyen is bármekkora, a felkészülés és a tervezés a 70%-át, míg maga a kivitelezés és a megvalósítás a 30%-át teszi ki.

Sokat spórolhatunk, ha néhány elvégzendő feladatot mi magunk végzünk el. Ilyen lehet a korábbi tapéta leszedése, ami bár hálátlan feladat, pont ezért nagyban megdobhatja a festő által adott árajánlatot. Ha időnk és energiánk engedi, szerezzünk be egy gőzfunkciós tapétaleszedőt. A 305 cm-es gőztömlőnek köszönhetően a készülék használata egyszerű, fáradtságmentesen távolíthatod el a régi tapétádat csíkról csíkra. Fogantyúja segítségével könnyedén hordozható, ezáltal rendkívül könnyű dolgozni vele. 

Milyen költségekre lehet számítani? 

Egy házfelújítás költségeinek legnagyobb részét egyértelműen az anyagok és a szakemberek kifizetése teszi ki. De hogy a felújítás közben ne érjenek miket meglepetések érdemes pár tanácsot megfogadni:

  • Szerződés a szakemberekkel: Sok esetben lemondunk a szerződésről és a számláról, ha az adott mester jobb árat kínál, így viszont később semmi esélyünk a reklamálásra. Fontos belefoglalni, hogy milyen áron vállalja el az adott munkát, milyen határidővel dolgozik, de érdemes lehet kitérni az általa használt anyagokra is.
  • Kivitelező: Ha teljes házfelújítás előtt állunk, amihez sok szakember szükséges, érdemes megfontolni egy megbízható kivitelező csapat felkérését. Így lekerül rólunk a teher, hogy minden egyes mesterrel külön tartsuk a kapcsolatot, és a teendők sorrendjét is ők szervezik össze.
  • Anyagfelhasználás költségvetése: Vannak olyan felújítások, amik szükségszerűek, és nem áll rendelkezésre elegendő keret, hogy drágább anyagok használatán gondolkozzunk. Viszont ha rászánjuk magunkat egy teljes körű felújításra, a burkolatok és a falak tekintetében érdemes minőségi anyagokat választanunk, ellenkező esetben a felújítás hosszú távon nem lesz kifizetődő.
  • Rugalmas büdzsé: Egy házfelújítás nem várt fordulatokat hozhat, ami miatt legtöbbször újra és újra a pénztárcánkba kell nyúlni. Viszont ha az eredeti tervezésnél nem centizzük ki a keret, hanem eleve számolunk a többletköltséggel, később sok fejfájástól menthet meg minket. Ha a büdzsé szűkös, haladjunk apránként, helyiségenként, és mindig az aktuális területre fókuszáljunk.

 

Egy teljeskörű lakásfelújítás során felmerülő költségek

Minden esetben a tervezéssel kell kezdenünk, tisztában kell lennünk például az elektromos vezetékek, a falban húzódó csövek és a fűtésrendszer állapotával. Ezek cseréje nagyban befolyásolja a felújítás költségeit, de ha az új burkolatok lerakásra kerülnek és utána derül ki a baj, sokkal többet veszíthetünk. Nézzük meg általánosan milyen munkafolyamatok költségeivel kell számolnunk:

  • bontás és a snitt elszállíttatása
  • vízvezeték csere
  • villanyszerelés
  • nyílászáró csere
  • fűtésrendszer cseréje vagy korszerűsítése (pl. új radiátorok)
  • kőműves munkák
  • burkolás
  • festés
  • új bútorok (pl. konyhaszekrény)

 

Hol érdemes elkezdeni? 

Akár teljes körű lakásfelújításról, akár csak egy helyiség felfrissítéséről van szó, mindenképpen a részletes tervezéssel kell kezdenünk. Egészen a ház állapotának felmérésétől kell indulnunk (vízvezeték, fűtésrendszer, elektromos vezetékek). Egy ilyen felújítás során kiváló alkalom nyílik, hogy helytakarékos, praktikus megoldásokat valósítsunk meg otthonunkban. Ilyen lehet egy ajtó cseréje tolóajtó sínre, ahol szűkös a hely. Szimpla és dupla kivitelben is kapható, tökéletes lehet a gardrób, a mosókonyha vagy a spájz ajtó helyett. A sínnel kompatibilis 4 cm széles bútorlapot pedig teljesen személyre szabhatod, így a remek megoldáson túl a lakás stílusát is tükrözheti.

Ajtók tolóajtó sínnel

Ha a tervezés és a várható költségek listája megvan, keressük meg a megfelelő szakembereket és velük egyeztetve készítsünk egy időbeli ütemtervet. Ezután jöhet az anyagok beszerzése az adott terület mesterével egyeztetve. Ha a szerkezeti felújítások, a burkolatok és a festés készen van, jöhetnek az új bútorok, amennyiben szükség van rájuk. Pár pénztárcabarát ötlet az Alinda webáruházából:

 

Étkező 

Válassz konyha részlegünkről modern, kárpitozott székeink, étkezőszettjeink és bárszékeink közül. Ezek a bútorok lakásfelújítás nélkül is új színt hoznak étkeződbe vagy konyhádba.

Nappali és hálószoba

Dolgozószoba

Ha a lakásfelújítás során kialakításra került egy új dolgozószoba, ideje, hogy megtöltsd kényelmes és praktikus bútorokkal. Íróasztalok és irodai székek széles kínálata vár, de a komódok és könyves szekrények beszerzésekor is számíthatsz ránk.

Dolgozószoba

Előző A szoba hűtése kánikulában
Következő Esküvői dekoráció házilag: olcsó és szép megoldások