Hogyan válasszunk gitárt

Hogyan válasszunk gitárt

Még nem tudtad kiválasztani a Neked legmegfelelőbb gitárt? Alábbi cikkünkkel segítünk, milyen szempontokat vegyél figyelembe...

A gitár kiválasztása nem könnyű feladat, különösen, ha kezdő vagy. A gitár kiválasztásakor számos tényezőt kell figyelembe venni, mint például a gitár típusa, mérete, hangszíne és ára. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan válasszunk gitárt, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet.

 

Mi a különbség a klasszikus, elektromos és akusztikus gitár között

A különbségek a klasszikus, elektromos és akusztikus gitár között főként az alábbiakban rejlenek:

  • Hangszedők és elektromosság:

Klasszikus gitár: Általában nem rendelkezik hangszedőkkel, és akusztikusan termeli a hangot a rezgő húrokból származó rezgések által. Ujjal vagy pengetővel játsszák.

Elektromos gitár: Hangszedőkkel van felszerelve, amelyek a húrok rezgéseit elektromos jelekké alakítják át. Ezen jelek erősítőn keresztül meghajtják a hangszórót, így növelve a hangerősséget.

Akusztikus gitár: Hangszedőkkel vagy anélkül is létezhet, de általában akusztikus módra termeli a hangot. Hangszórón keresztül erősíthető, de általában nem olyan intenzív torzításra szolgál, mint az elektromos gitár.

 

  • Húrok és nyak:

Klasszikus gitár: Általában nylon húrokkal van felszerelve, amelyek puhábbak és könnyebben játszhatók, különösen kezdőknek. A nyak szélesebb és vastagabb.

Elektromos gitár: Gyakran acél húrokkal rendelkezik, amelyeket magasabb feszültségen kell tartani, ami erősebb hangot és hosszabb tartósságot eredményez. A nyak keskenyebb és vékonyabb lehet, ami gyorsabb játékot tesz lehetővé.

Akusztikus gitár: Lehet nylon vagy acél húrokkal felszerelt. Az acél húros akusztikus gitárok erősebb és világosabb hangzást eredményeznek, míg a nylon húros gitárok puha és meleg hangzást adnak.

 

  • Test és méret:

Klasszikus gitár: Általában kisebb testtel rendelkezik, és általában könnyebb. A test szélesebb alakú, ami különböző játékstílusokat és ujjtechnikákat tesz lehetővé.

Elektromos gitár: Sokféle testforma létezik, beleértve a szólógitár, a stratocaster és a les paul stílusokat. Ezek általában vékonyabbak és nehezebbek lehetnek a klasszikus gitárnál.

Akusztikus gitár: Lehet kisebb vagy nagyobb testű, aszerint, hogy milyen hangzást szeretnél. A nagyobb testű gitárok általában hangosabb és mélyebb hangzást produkálnak.

 

  • Hangzás és stílus:

Klasszikus gitár: Kifejezetten akusztikus és klasszikus zenei stílusokhoz ajánlott. Puha, meleg hangzás jellemzi, amely ideális hangszer a fingerstyle technikákhoz.

Elektromos gitár: Széles hangzási palettával rendelkezik, és többféle zenei stílusban használható, beleértve a rock, blues, jazz és pop zenét is. A hangzás sokféle effekttel módosítható.

Akusztikus gitár: Hangzása változatos lehet attól függően, hogy milyen típusú akusztikus gitárról van szó. Klasszikus vagy erőteljesebb, világosabb hangzású lehet.

Minden típusnak megvan a maga előnye és szerepe a zenei világban, így a választás attól függ, hogy milyen stílusban és milyen hangzással szeretnél játszani.

 

Mire szeretnéd használni az adott gitárt

A gitárt számos módon lehet használni a zenei világban. Néhány példa közülük:

  • Szóló előadás: A gitárosok gyakran játszanak szólókat, amelyek hangsúlyozzák technikáikat és kreativitásukat. A szólógitár sokféle stílusban, például rock, blues, jazz és metal, kiemelkedő szerepet játszik. Egyes előadók csak gitáron játszanak és énekelnek, amelyek általában az akusztikus vagy szólógitárokra jellemzőek.

Srác szóló gitározikábra: gettyimages.com

 

  • Zenekarban játszás: A gitárt gyakran használják zenekari környezetben, ahol összekapcsolódik más hangszerekkel és a ritmusszekcióval. Az elektromos gitárok nagyszerűen illeszkednek rock, pop, funk, metal és más modern zenei stílusokba.

Zenekar hangszereivelábra: gardenandgun.com

 

  • Akusztikus előadás: Az akusztikus gitár ideális a szóló előadásra vagy kisebb környezetben, ahol a tiszta és meleg hangzás érvényesül. Folk, country, pop és akusztikus zenei stílusokban használják.

 

  • Ritmusgitározás: A gitárt gyakran használják ritmusgitárként, amely az alapokat és a ritmust hozza létre egy zenekarban vagy dalszövegek alatt. Ez segít fenntartani a dallamot és a tempót.

 

  • Dalírás és zeneszerzés: A gitár kiváló eszköz a dalírás és zeneszerzés során. Akkordokkal és dallamokkal játszva segít ötleteket és hangzásokat kifejezni.

 

  • Stúdiómunka: Gitárt használnak stúdiómunkák során, amikor felvételt készítenek dalokhoz. Ezzel különböző hangzásokat és rétegeket adhatnak hozzá a dalhoz.

Stúdióban gitározikábra: whippedcreamsounds.com

 

  • Live előadás: Gitárosok rendszerint élőben is játszanak koncerteken és fellépéseken, ahol a közönséget megszólító erőteljes és érzelmes teljesítményeket nyújtanak.

Live előadás gitárralábra: travelawaits.com

 

  • Session zenész: Professzionális gitárosok gyakran dolgoznak session zenészként, stúdiómunkában vagy élő fellépéseken más előadók vagy zenekarok mellett.

 

  • Pedagógia: Gitártanárok oktatnak másokat gitározni és segítenek nekik a technika és zenei ismeretek elsajátításában.

Gitártanár oktatábra: creativemarket.com

 

Ez csak néhány példa a gitár sokoldalú felhasználásaira a zenei világban. A gitározásnak sokféle módja és stílusa létezik, így a lehetőségek szinte végtelenek a zenetevékenységben.

 

A hangszín és a hangminőség szerepe a gitár kiválasztásakor

A hangszín és a hangminőség fontos tényezők a gitár kiválasztásakor, mivel ezek határozzák meg, hogy milyen hangzást érhetsz el az adott hangszeren. A hangszín és hangminőség szubjektív jellemzők, amelyek a zenei stílusodtól, játéktechnikádtól és személyes preferenciáidtól függenek. Néhány dolog, amit érdemes figyelembe venni:

 

  • Hangszín: A hangszín azt mutatja, hogy a hangzás milyen "színt" vagy karaktert ad az adott gitárnak. Például egy gitár lehet meleg, világos, mély vagy fényes hangszínű. A hangszín befolyásolhatja, hogy a hangszer milyen jól illeszkedik a választott zenei stílushoz és a dalok hangulatához.

 

  • Hangminőség: A hangminőség azt jelenti, hogy mennyire tiszta, részletgazdag és kiegyensúlyozott a gitár hangzása. Fontos, hogy a gitár egyenletesen szólaljon meg minden húron és frekvencián, és ne legyenek túlzott rezgések vagy elnyomott hangok.

 

  • Hangprojekció: Ez arra vonatkozik, hogy milyen messzire terjed a gitár hangja. Jobb hangprojekcióval a gitár hangja erőteljesebben és tisztábban szólalhat meg egy nagyobb teremben vagy élő előadáson.

 

  • Stílus és műfaj: A választott zenei stílus és műfaj is befolyásolja, hogy milyen hangszínt és hangminőséget keresel. Például egy blues-gitáros lehet, hogy melegebb és dúsabb hangzást szeretne, míg egy rock vagy metal gitáros olyan gitárt keres, amelynek erőteljes és tiszta a hangja.

 

  • Húrtípus: A gitár húrtípusa is befolyásolhatja a hangszínt és hangminőséget. Például az acél húrokkal felszerelt gitárok erőteljesebb és világosabb hangzást adnak, míg a nylon húrokkal felszerelt gitárok melegebb és puhább hangzást produkálnak.

 

  • Anyagok és gyártási minőség: A gitár anyagai és a gyártási minőség is jelentős hatással vannak a hangszínre és hangminőségre. A magas minőségű faanyagok és a precíz gyártás általában jobb hangzást eredményez.

 

  • Személyes preferenciák: Mindenki egyedi és saját preferenciákkal rendelkezik a hangszín és hangminőség tekintetében. Ami neked tetszik és a stílusodhoz illik, az lesz a legmegfelelőbb választás.

 

Gitár szett kezdőknek

Kezdőként a gitár kiválasztásakor fontos, hogy a típuson kívül más paramétereket is figyelembe vegyél.

Milyen típusú zenét szeretnél a leggyakrabban játszani?

  • pop, folk, country vagy blues – akusztikus gitár
  • klasszikus, pop vagy folk – klasszikus gitár
  • metál vagy rock – elektromos gitár

Milyen magas vagy?

A szakértők azt tanácsolják, hogy gitár vásárlásához vedd figyelembe a korodat és a magasságodat is. A klasszikus gitárok méretét öt, az elektromos gitárokét három, az akusztikus gitárokét szintén három csoportra osztották, ami alapján könnyen kiválaszthatod a gitár méretét és súlyát.

Milyen összeget szánsz rá?

A választékot nagyban befolyásolja a gitár ára is. De kezdőként nem szabad túl sokat befektetni a hangszerbe, mielőtt ki nem tapasztaljuk, melyik típus lesz a nekünk legmegfelelőbb.

 

Elektromos gitár szett kezdőknek

Kezdő és/vagy hobbi gitárosoknak is kiváló választás. Formájának köszönhetően tartása kényelmes, súlyelosztása ideális.

Legfőbb jellemzői:

- anyaga: hárs és nyárfa

- preferált kéz: jobb

- nyak: csavarozott

- felületkezelés: tömör

- hangszedő: egytekercses

- húrláb: tremolós

- hangszedő váltó: 5 állású

- potméterek: 1 db hangerő és 2 db hangszín szabályzó

- menzúra: 648 mm

- koptatólap: műanyag

- húrok száma és anyaga: 6 db acél húr

- forma: ST

- érintők száma: 22

- fej típusa: 6+0-s egyenes fej

- erősítő teljesítménye: 5W, mérete: 12,5x12,5x6 cm

 

Elektromos gitár szett
Elektromos gitár szett kezdőknek, ajándék ...
Speciális ár 49 990 Ft RRP: Normál ár 59 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
95%
4 Értékelés

 

Akusztikus gitár szett kezdőknek

Akusztikus gitár szettünk alacsony árával tökéletesen megfelel kezdő, tanuló gyerekeknek és felnőtteknek is. Kisebb mérete miatt könnyebb és kényelmesebb a tartása. Ideális az alapok elsajátítására, az ujjgyakorlatok, a tartás, a hangolás, a pengetés gyakorlására, az akkordok és a bundok lefogási technikájának megtanulására, illetve magára a teljes értékű gitár játékra is.

Legfőbb jellemzői:

  • mérete: ¾-es
  • menzúra: 620 mm
  • anyaga: hárs és nyárfa
  • preferált kéz: jobb
  • húrok száma és anyag: 6 db fém húr
  • érintők száma: 18
  • húrláb: műanyag

barna
Akusztikus gitár szett kezdőknek, ajándék ...
Speciális ár 23 990 Ft RRP: Normál ár 25 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
85%
4 Értékelés

 

A gitár vásárlása előtt érdemes több különböző típusú gitárt kipróbálni és meghallgatni, hogy melyik illik leginkább a kívánt hangzáshoz és zenei elképzeléseidhez. Ha lehetséges, konzultálj szakértővel vagy gitáros ismerősöddel is, hogy segítsenek a legjobb döntés meghozatalában.

 

Előző Inspiráció a tolóajtó sín használatához
Következő Hogyan válasszunk szintetizátort