Homokozó kisokos: mi alapján válassz?

Homokozó kisokos: mi alapján válassz?

Egy homokozó mindenképpen nagy szerepet fog betölteni a gyermekkorban. A következő bekezdésekben bemutatjuk az egyes típusokat, hogy segítsünk a választásban...

A gyermekek számára a homokozó számos új és színes világot nyit meg, hiszen szabadon engedhetik a fantáziájukat, építhetnek akár egy hercegnő kastélyt vagy egy erődöt, de elképzelhetik, hogy útépítők vagy autóversenyzők.

Legyen szó az egészen kicsikről vagy a nagyobbakról, fiúkról vagy lányokról, egy homokozó mindenképpen nagy szerepet fog eltölteni a gyermekkorban, főleg, ha otthonra is beszerzünk egyet. A következő bekezdésekben bemutatjuk az egyes típusok előnyeit és hátrányait, hogy segítsünk a választásban.

 

A kerti játékok pozitív hatásai

A gyermekek fejlesztésének egyik hatékony része, ha a friss levegőn hagyjuk őket futkározni, mozogni, játszani. Ezek a kint töltött percek csökkentik a hiperaktivitást, a stresszt, nyugtatják és javítják a kicsik hangulatát. A játszótéri játékok mindegyike pozitív hatással bír:

- A mászóka több izomcsoportot megmozgat egyszerre, segíti a szem-kéz és a szem-láb koordinációt. 

- A csúszda játékos formában tanít arra, hogy a gyerekek saját testük helyzetét beállítsák és megtapasztalják a térben. 

- A hinta ringása segíti leküzdeni a stresszt, a szorongást, a félelmet és a feszültség negatív érzéseit. 

- A homokozó pedig azon kívül, hogy szórakoztató, fejleszti a fantáziát és a kreativitást, a homok tapintása pedig a taktilis észlelésre hat.

 

Fa homokozó előnyök és hátrányok

Ha gyermekedet igazán vonzza a homokozás élménye, és úgy döntesz, ideje otthonra is beszerezni egyet, segítünk, mi alapján válaszd ki a megfelelőt. Egy ápolt, rendezett és ízlésesen berendezett kertbe valószínűleg jobban illik majd egy fából készült homokozó. Ezek általában nagyobbak és funkcionálisabbak, mint más anyagból készült társai. Ha elegendő hely áll rendelkezésünkre és hosszú távon gondolkozunk, választhatunk vagy készíthetünk telepített homokozót, de egy készen vásárolt fa homokozó sok esetben egyszerűbb megoldásnak tűnik. Fa homokozónk alsó ponyvával van ellátva, amit a homokréteg alá helyezhetünk, így nagyobb kertben, udvaron, de akár a teraszon is megállja a helyét. Védőtetővel rendelkezik, így játék után nem kerül bele szennyeződés és a kisállatok sem másznak bele az éj leple alatt. Óriási előnye, hogy a tető paddá alakítható, így használat közben a kicsik kényelmesen le tudnak ülni, vagy tárolhatják rajta a játékokat.

Fa homokozó paddá alakítható tetővel, benne 2 gyerek

A fa homokozók egyik hátránya, hogy kevésbé mobilis, méretének és súlyának köszönhetően a téli időszakban nehezen megoldott a tárolása. A másik pedig magából az anyagból adódik, hiszen egy fa homokozó rendszeres gondozásra és védelemre szorul. Impregnálást vagy bevonást igényel, ha azt szeretnénk, hogy megfelelően ellenálljon az időjárási viszonyoknak. Ez plusz idő és kiadás, amivel mindenképpen számolnunk kell.

 

Műanyag homokozó

A fa alapanyag mellett a műanyagból készült homokozók a legnépszerűbbek. Hátrányához írhatjuk, hogy általában kisebbek és tömörebbek, mint fából készült társai, illetve kinézete miatt egyes kertek összképét ronthatja egy színes, műanyag homokozó. Viszont nem igényel rendszeres ápolást, a hideg idő beköszöntével pedig könnyen tárolható a pincében, a garázsban vagy a kerti fészerben.

Ha egy kis izgalmat is vinnél a műanyag homokozóba, válaszd vizes homokozó asztalunkat játék vízimalommal és további 13 kiegészítővel. A gyerekek így egyszerre játszhatnak a vízzel és a homokkal. Számos kiegészítőjével pedig formázhatnak, lapátolhatnak, locsolhatnak vagy kis csónakot úsztathatnak. Igazán sokrétű és izgalmas szórakozást nyújt a nyári melegben. Napernyő nyílással is rendelkezik, így egy árnyékoló behelyezésével játék közben megvédheted a kicsiket a tűző napsütéstől.

Vizes homokozó játék vízimalommal

Játszótérrel egybekötött homokozó

Ha olyan helyen élünk, ahol nincs a közelben játszótér, és elegendő hely áll rendelkezésünkre a kertben, érdemes megfontolni a kerti játszótér telepítését. Főleg ha gyermekeinkkel együtt sok időt töltünk a kertben, esetleg más gyerekek is gyakran megfordulnak nálunk. Míg mi kertészkedünk vagy grillezünk, a kicsik önfeledten szórakozhatnak a különböző játékok segítségével, amik észrevétlenül fejtik ki fejlesztő hatásukat. Sok webáruház kínál komplett játszótereket, de elterjedt a megrendelés után, kifejezetten a mi kérésünkre készített kerti építmény is. Utóbbi valószínűleg drágább, viszont saját kertünk méreteihez és gyermekeink igényeihez szabhatjuk őket.

Játszótér csúszdával

Másik lehetőség - ha a játékok esetleg nem férnek el együtt, egy helyen a kertben -, hogy kapcsolódás nélkül szerezzük be homokozónk mellé a további játékokat. Ez lehet mászóka, csúszda, vagy egy fészekhinta, amit az egész család használhat. A fészekhinta a hasonló, népszerű játszótéri játszóeszköz biztonságos, kisebb, otthoni változata. Lehet hajtani és magasra szállni vele, de pihenésre, ringatózásra is tökéletesen alkalmas. Webáruházunk kínálatában két különböző színben - pirosban és kékben - valamint két méretben elérhető. Választhatsz hozzáillő sátrat is, amivel még izgalmasabbá és vagányabbá tehető a hintázás. 

Fészekhinta 3 gyerekkel

A hagyományos kerti játékokon kívül helyet kaphat egy kosárlabda palánk is, ha a gyerekek kedvelik a labdasportokat, főleg ha gyakran a szülők is kaphatóak egy-egy családi mérkőzésre. Nagy előnye, hogy a szerkezet egyszerűen mozgatható, áthelyezhető a kert egyik végéből a másikba. A palánk magassága 6 fokozatban állítható, a fokok között 6 cm távolság van, minimális magassága 216 cm, maximális magassága pedig 247 cm. 

Kosárlabda palánk

Homokozó tetővel

Ma már a játszótéri homokozók felé is gyakran kerül árnyékoló, vagy tető, ami játék közben megvédi a gyerekeket a tűző naptól, a homokozót pedig a belehulló levelektől és az esőtől. Akár fa, akár műanyag homokozó mellett döntesz, otthon is érdemes gondoskodni a megfelelő árnyékolásról.

fa homokozó leereszthető tetővel rendelkezik, ami nem csak a nap ellen véd, de teljesen leeresztve a tető megvédi a homokozót a szennyeződésektől és a kisállatoktól. A tető magassága maximum 110 cm-ig állítható. A homokozó előnye, hogy a 4 oldalán fa ülődeszkák futnak végig, így a kicsik kényelmesen lecsücsülhetnek játék közben, de akár a szülők is melléjük telepedhetnek, mert teherbírása: 80 kg. Összeszerelése gyors és egyszerű, így igazán jó választás otthonra.

Fa homokozó árnyékoló tetővel

Kiegészítők a homokozóhoz

Maga a homokozó megvásárlása nem mindig elegendő a hosszan tartó használathoz, de a játék élményét is fel lehet turbózni pár kiegészítővel. Nézzük mikre lehet még szükségünk:

  • Homok: Ha mindenképpen hozatni kell a homokot, törekedjünk rá, hogy mosott játszóhomokot válasszunk. Ezek szűrtek és tisztítottak, kevés víz hozzáadásával is könnyen formázhatók. Játékboltok és barkácsáruházak is értékesítik, különböző kiszerelésben.
  • Takaróponyva: Ha tető nélküli homokozóra esett a választásunk, ne felejtsünk el takaróponyvát vásárolni hozzá. Ezek általában nem túl szépek, de vízlepergetőek és megvédik a homokozót a szennyeződésektől, így nagyon praktikus.
  • Alátét: Erre főleg akkor van szükség, ha mi magunk telepítjük a homokozót. A készen vásárolt termékek többsége rendelkezik alsó ponyvával, amit a homok alá tehetünk.
  • Játékok: A homokozó pedig nem is igazi szórakozás különböző játékok nélkül. Jöhetnek a kislapátok, vödrök, locsolók, markolóautók és minden más, ami az adott életkorban leköti a gyermekek figyelmét. Ezeket érdemes műanyagból választani, hogy játék után könnyen tisztíthatók legyenek, de akkor se menjen tönkre, ha néha kint maradnak az esőben.

Homokozó játékokkal

Előző 7 szuper cucc, ami kell a kertedbe, csak még nem tudtad
Következő Kerti bútor szettek és székek: lássuk a felhozatalt