Így alakíts ki pénzügyi tudatosságot gyermekednél

Így alakíts ki pénzügyi tudatosságot gyermekednél

A pénzügyi tudatosság kialakítása már kisgyermek korban rendkívül fontos és hosszútávon segít a pénz megfelelő kezelésében a felnőtt élet megkezdésekor...

A pénzügyi tudatosság nem csupán a felnőttek számára fontos. A gyermekkorban kialakított pénzügyi szokások és ismeretek meghatározóak lehetnek a jövőbeni anyagi helyzet alakulásában. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan segíthetsz gyermekednek abban, hogy megértse a pénz értékét, megtanulja a takarékoskodást, és képes legyen okos döntéseket hozni a pénzügyek terén. Olvass tovább, és ismerd meg a legjobb módszereket és tippeket, amelyekkel gyermeked pénzügyi tudatosságát fejlesztheted.

Miért fontos a pénzügyi tudatosság?

A pénzügyi tudatosság segít abban, hogy az emberek képesek legyenek megtervezni pénzügyi jövőjüket. Ismerve a bevételi és kiadási forrásaikat, könnyebben elkerülhetik a pénzügyi nehézségeket, és stabilabbá tehetik anyagi helyzetüket. Másrészt segít meghatározni és elérni pénzügyi céljaikat. Legyen szó lakásvásárlásról, gyermekük oktatásáról vagy nyugdíjas éveikről, a pénzügyi tudatosság segít azoknak a céloknak az elérésében, amelyek fontosak számukra. Segít az adósságok felelős kezelésében, illetve fenntartani vagy akár javítani életminőségüket. Ezért kiemelten fontos, hogy gyermekeinknek a lehető leghamarabb megmutassuk, megtanítsuk a felelős pénzügyi magatartást.

Hogyan kezdjük el a pénzügyi nevelést?

A pénzügyi nevelés gyermekkorban kiemelten fontos, mivel ebben az időszakban alakulnak ki az alapvető pénzügyi szokások és hozzáállások. Légy példa a gyermekednek a felelős pénzügyi magatartásban. Mutass jó példát a takarékosságban, az adományozásban és a pénzügyi döntések megalapozottságában.

A pénz értékének megértése

Adj zsebpénzt a gyermeknek, és segíts neki megtanulni, hogyan kezelje azt. Beszélj a prioritásokról, azaz hogyan ossza el a pénzt különböző célokra, például vásárlásra, megtakarításra és adományokra. Készítsetek együtt egyszerű költségvetést. Tanítsd meg a gyermeknek, hogyan kell felelősségteljesen kezelni a pénztárcáját. Hogyan kell pénzt számolni, visszajárót kérni és nyugtát őrizni. Látogassatok el a helyi piacokra, és beszélj a vásárlásokról, árakról és az élelmiszerek eredetéről. Ez segíthet a gyermeknek abban, hogy értse a pénz értékét és a választások következményeit.

Egy játék pénztárgéppel a gyerekek megtanulhatják a pénztárgép használatát és megismerkedhetnek a pénzzel. A játék fejleszti a kommunikációs készséget, a számolást és a kreativitást.

kék-lila pénztárgép
Játék pénztárgép, több színben
Speciális ár 5 490 Ft RRP: Normál ár 11 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
Értékeld elsőként!

A takarékoskodás fontossága

Beszélj a megtakarítások fontosságáról. Segíts a gyermeknek eldönteni, hogy mire szeretne megtakarítani, és készíts vele egy megtakarítási tervet. Vegyetek egy jópofa perselyt, amibe gyűjtheti pénzét. Néha megszámolhatjátok, összegezhetitek hol tart, és mennyi pénzre van még szüksége a megvásárolni kívánt termékhez.

Használjatok egy táblát, melyre játékos ábrákkal felrajzolod neki, hol tart most a célja elérésében. Ha például egy játékot szeretne megvásárolni, nyomtasd ki a képét, és tűzzétek ki a táblára, hogy mindig szem előtt legyen, mire is gyűjt. Rajzolj egy befőttesüveget, ami a cél értékét képviseli, és satírozd be azt a részt, ami már rendelkezésre áll. Így vizuálisan is nyomon követheti, hogy mennyi pénz hiányzik még.

Okos döntések a pénzügyekben

Használj pénzügyi játékokat vagy tevékenységeket a tanulás támogatására. Például, hozz létre otthoni "boltot" vagy "pénzügyi játékteret", ahol a gyermek gyakorolhatja a pénzügyi döntéseket. Olvass pénzügyi témájú meséket és könyveket a gyermeknek. Ezek segíthetnek a pénzügyi fogalmak és értékek megértésében, miközben szórakoztatóak is.

47 részes
Játék szupermarket, több típusban
Speciális ár 9 990 Ft RRP: Normál ár 12 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
1 Értékelés

Tippek és módszerek a pénzügyi tudatosság fejlesztésére 

A pénzügyi tudatosság fejlesztése gyermekkorban rendkívül fontos, és számos kreatív módszer segíthet ebben. Íme néhány tipp:

  • Zsebpénz és költségvetés: Adj zsebpénzt a gyermeknek, és segíts neki kialakítani egy egyszerű költségvetést. Beszéljetek át együtt, hogy mire szeretné elkölteni a pénzt, és mennyit szeretne megtakarítani.

 

  • Megtakarítás és célkitűzés: Tanítsd meg neki a megtakarítás fontosságát. Kérdezd meg tőle, milyen célokra szeretne spórolni (pl. játék, könyv, bicikli), és segítsd megérteni, mi mennyibe kerül. Címkézzetek fel annyi befőttes üveget, ahány dolgot venni szeretne, és hagyd, hogy ő döntse el, melyikbe teszi a pénzt, amikor megkapja. Ebben segítségetekre lehet vágható és öntapadós táblamatricánk.

Táblamatrica 5 db krétával
Táblamatrica 5 db krétával
Speciális ár 1 390 Ft RRP: Normál ár 2 590 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
6 Értékelés

  • Pénzügyi játékok: Használj pénzügyi társasjátékokat, amelyek játékos formában tanítják meg a pénzügyi alapokat. Például, a Monopoly segíthet a gyerekeknek megérteni a pénzmozgást, a befektetéseket és a stratégiai tervezést.

Monopoly Junior Discover játék , egy egyszerű játékmóddal és gyerekbarát helyszínekkel ez nagyszerű bevezetés a Monopoly világába.

 

  • Pénzügyi mesék és képek: Válassz olyan pénzügyi meséket vagy könyveket, amelyek egyszerűen és szórakoztatóan magyarázzák el a pénzügyi fogalmakat. A képek segíthetnek a gyermeknek a vizualizációban.

 

  • Pénzügyi kihívások: Hozz létre pénzügyi kihívásokat a gyermeknek. Például, kérheted, hogy spóroljon egy bizonyos idő alatt, vagy találjon ki új módszereket a pénzkeresésre (pl. házimunka elvégzéséért, jó osztályzatért jutalom).

 

  • Vásárlási tapasztalatok: Vidd el vásárolni, és mutasd be nekik az árakat, a kedvezményeket, és a vásárlás előtti tervezést. Beszélj arról, hogyan lehet okos döntéseket hozni a pénz költségvetésének függvényében.

Ha mesekönyvet szeretne, vidd el a könyvtárba, és mesélj neki a kölcsönzött könyvek előnyéről

 

  • Pénzügyi tervezők: Készítsetek egy egyszerű pénzügyi tervezőt, ahol a gyermek nyomon követheti a bevételét, kiadásait és megtakarításait.

 

  • Valós szituációk megbeszélése: Beszéljetek meg valós élethelyzeteket, például a családi költségvetés tervezését, az adózást vagy akár az online vásárlás biztonságát.

A kulcs a játékos és interaktív módszerek használata, hogy a gyermek számára élvezetessé váljon a pénzügyi tanulás, és ne tűnjön unalmasnak vagy nehezen érthetőnek.

Gyakorlati példák a mindennapokra

A pénzügyi tudatosság gyakorlati példái mindennapi helyzetekben segíthetik a gyerekeket a pénzügyi ismeretek elsajátításában és a felelős pénzügyi szokások kialakításában. Naponta rengeteg alkalom kínálkozik arra, hogy beszélj a pénzről, a munkáról, a költségekről, a megélhetésről a gyerekednek.

  • Például amikor pénzt veszel fel, amikor bevásároltok, amikor számlát fizetsz be és a többi hasonló esetben is. Már az óvodás korú gyerekeknek is érdemes megtanítani, hogy amiket veszünk pénzbe kerülnek. És ami ennél is fontosabb, hogy azt a pénzt apának és anyának meg kell keresni.

 

  • Elmagyarázhatod, mi a különbség aközött, amire szüksége van és aközött, amire vágyik.

 

  • Soha ne mondd azt, ha szeretne valamit, hogy ezt nem engedhetjük meg magunknak, és azt sem, hogy erre nincs pénzünk. Fontos, hogy a gyerek anyagilag is biztonságban érezze magát akkor is, amikor azt gondoljuk még nem ért a pénzügyekhez.

 

  • Az iskolás gyerekeknek már beszélhetsz a reklámokról, hogyan akarnak befolyásolni, hogy olyan dolgot vegyél, amire nincs szükséged. Hasznos lehet, ha megtanítod neki, hogy némítsa le a tévét, ha éppen reklám megy benne.

 

  • Már a gyerek 2 éves kora körül vigyázni kell azzal, hogy mindig megveszed neki a csokit és a kisebb dolgokat a boltban. Később sokkal drágább dolgokat fog kérni, és természetes lesz, hogy mindig mindent megveszel neki első kérésre. A legjobb, ha inkább zsebpénzt adsz, és egyértelművé teszed, hogy abból kell megvennie amit szeretne.

  • Tedd egyértelművé, hogy mire használhatja a zsebpénzét, és mi az, amit minden esetben te veszel meg neki.

 

  • Soha ne adj kölcsönt a gyereknek. Így könnyebben megtanulja, hogy következménye van, ha a zsebpénzét hamarabb, vagy másra költi el, mint amit megbeszéltetek.

 

  • Ha pénzt kap a gyerek, bátorítsd, hogy ne költse el azonnal, hanem gondolja végig, hol is lenne a legjobb helyen a pénze.

 

  • A szakértők egyik javaslata, hogy a tíz év alatti gyerek jelenlétében inkább készpénzzel fizess, ne bankkártyával, amiről soha nem fogy ki a pénz. A készpénz fogyását és átadását könnyebben megérti, és rögzíti, a bankkártya csak összezavarja.

 

  • Beszélj a gyermekkel a vásárlói döntésekről. Például, mikor érdemes várni egy kedvezményre, vagy miért fontos minőségi terméket választani hosszú távon.

Ezen példák révén a gyermek könnyebben megérti a pénzügyi alapokat és fejleszti a pénzügyi tudatosságát, miközben a mindennapi életükből vett konkrét példákon keresztül tanul.

Előző Így hozd magad formába mindössze egy kézisúlyzóval
Következő Inspiráló ötletek a gyerekszobák kialakításához