Így használd a létrát a lakásban - Inspiráció

Így használd a létrát a lakásban - Inspiráció

A létra ma már egy ház alap felszereltségéhez tartozik. Sokan a lakásban is tartanak egy kisebb méretet belőle, bármikor hasznos lehet, legyen szó festésről, apró javításról vagy csak egy égő kicseréléséről...

A létra ma már egy ház alap felszereltségéhez tartozik. Sokan a lakásban is tartanak egy kisebb méretet belőle, bármikor hasznos lehet, legyen szó festésről, apró javításról vagy csak egy kép felfúrásáról. Mai cikkünkben viszont egy másik felhasználási módját mutatjuk be, ugyanis számos kreatív lehetőséget kínál egy egyszerű háztartási létra.

 

Fából készült létra csiszolása

Legyakrabban a fából készült létrák illenek be az enteriőrbe, ám ha nem egy újonnan vásárolt színben passzoló darabról beszélünk, szükség lesz néhány előkészületre, mielőtt lakásunk díszévé avatnánk. Akár régi létrát szemeltünk ki, akár egy újat, amit át szeretnénk festeni, legfontosabb feladatunk a csiszolás:

  • Helyezd el stabilan a létrát egyenletes talajon!

 

  • Távolítsd el a létráról az esetleges port vagy szennyeződést! Ehhez használhatsz rongyot vagy kefét, a piszok mennyiségétől függően.

 

  • Attól függően, hogy mekkora felületet szeretnél csiszolni, választhatsz kézi csiszolópapírt, csiszolószivacsot vagy akár csiszológépet is. A fa létra csiszolásához általában közepes vagy finom szemcsés csiszolópapírt használnak.

Polírozó készlet, 1200W
Polírozó készlet, 1200 W
Speciális ár 16 990 Ft RRP: Normál ár 25 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
8 Értékelés

  • Fogd meg a csiszolóeszközt és egyenletes mozdulatokkal csiszold a fa létra felületét! Ügyelj arra, hogy a nyomás egyenletes legyen, és ne maradjon ki semmilyen terület. Csiszolj addig, amíg elégedett nem vagy a felület simaságával.
  • A csiszolás után távolítsd el a fából kinyert port egy kefével vagy puha ronggyal. Ez segít megtisztítani a felületet és előkészíti a további kezelést vagy festést.

 

Régi létra festése

Ha a tisztítás és a csiszolás után új színt szeretnél adni létrádnak, kövesd az alábbi lépéseket:

  • Alapozás: Ha a létra nyers fából készült vagy a régi festék sérült, akkor célszerű alapozót használni. Az alapozó segít megakadályozni, hogy a fa átszívja a festéket, és egyenletes alapot biztosít a végleges festéknek. Vigyük fel az alapozót egy ecsettel vagy hengerrel, és hagyjuk megszáradni a gyártó utasításainak megfelelően.

 

  • Festés: Válasszunk ki egy megfelelő fafestéket a létra számára. Ha szeretnénk, hogy a fa textúrája látszódjon, válasszunk áttetsző vagy félig áttetsző festéket. Ha viszont a tervünk, hogy teljesen lefedje a fát, érdemes színes festék mellett dönteni. Vigyük fel a festéket egy ecsettel vagy hengerrel egyenletesen és vékony rétegekben. Hagyjuk megszáradni az első réteget, majd ha szükséges, vigyünk fel további rétegeket a kívánt fedés és szín eléréséhez. Egy könnyű, hordozható festékszóró az alapozást és a festést is megkönnyíti.

Elektromos festékszóró
Elektromos festékszóró
Speciális ár 8 990 Ft RRP: Normál ár 13 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
95%
5 Értékelés

  • Védelem: Extra védelem biztosításáért fontoljuk meg egy védőbevonat vagy lakk felvitelét. Ez segít megóvni a festéket a sérülésektől és a kopásoktól.

 

Helyiségek, ahol kiválóan mutat egy létra

Egy létra nem csak ötletes tárolót tud nyújtani, kiváló dekorációs eleme lehet a beltérnek, közelebb hozva a természetet. Ráadásul az új életre keltett régi darabokkal sokat tehetsz a környezetvédelemért és a szemléletformálásért. Használhatod állva, vagy fektetve a falra szerelve, de a plafonra függesztve is kiválóan mutat egy különleges égősorral.

 

Fürdőszoba

Egy fürdőszoba sokszor kiált egy dizájnos elemért, de ha kicsi a hely, korlátozottak a lehetőségeink. Egy létra megoldás lehet a törölközők rendezett tárolására, amit apró dekorelemekkel még mutatósabbá tehetünk. Pár akasztós tárolókosárral annyi plusz helyet kaphatunk, amivel egy fürdőszobaszekrényt is kiválthat a létra. A fokokra csavarozott bútorlapokkal pedig egy komplett polcrendszer válik régi létránkból, ami még több tárolófelületet biztosít.  

 

Létra mint design elem a fürdőszobában

Konyha

A konyhában sokszor marad olyan üres falfelület, ahová nem kerülhet konyhaszekrény, mert túl keskeny vagy rányílik az ajtó. Ezesetben is praktikus megoldás lehet egy színben és stílusban passzoló létra felhasználása. Nemes egyszerűséggel akaszthatunk rá edényeket, használhatjuk dekorációs és tárolási céllal vegyesen, vagy kosarakkal növelhetjük a tárolási kapacitást.

Létra mint design elem a konyhában

Nappali

A nappali sem kivétel, tökéletesen beilleszthető egy létra, ha közel állnak hozzád a természetközeli darabok. Tárolhatod rajta a takarókat, különleges könyvespolcként is funkcionálhat, és lehet dekorációs állvány, amire még a hangulatvilágítást is felfüggesztheted. Ünnepek alkalmával aktualizálhatjuk a megfelelő díszekkel, kiegészítőkkel. Ha albérletben laksz vagy csak nem szeretnél lyukat fúrni a falba szintén tökéletes megoldás lehet egy fa létra a legszükségesebb dolgok tárolására.

Létra mint design elem a nappaliban

Létra, mint virágtartó állvány

Ha még csak barátkozol a létra jelenlétével a lakásban, először használd virágtartóként. A nappaliban, világos folyosón, lépcsőházban, de kültéren a teraszon is praktikus és helytakarékos megoldást nyújt a növényeknek.

 

Létra használata virágtartóként

Ha a létrás virágtartó állvány ötlete tetszik, de nincs olyan létra, amit behozhatsz a házba, nézd meg 3 szintes fa tárolónkat. 3 különböző méretű, kivehető tárolópolc tartozik hozzá, felső táblájára krétával írhatsz.

 3 szintes fa tároló táblával
3 szintes fa tároló táblával
Speciális ár 8 990 Ft RRP: Normál ár 19 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
Értékeld elsőként!

Különleges létracsillár

Létracsillár

Szabadtéren és a konyhában is használhatsz dekor fényfüzéreket, ha egy létrát belógatsz tartóelemként. Egyedi és különleges megoldás. Vízálló dekor fényfüzéreink kültéren és beltéren is megállják a helyüket, a füzérek összekapcsolhatóak, így a bevilágítani kívánt terület mérete sem akadály.

Vízálló dekor égősor
Vízálló dekor égősor, 15 db E27 LED lámpáv...
29 990 Ft RRP: Normál ár 29 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
9 Értékelés

Szeretteink képei a létrán

Manapság újra divat a képkeretek kihelyezése a lakás különböző pontjain, így szeretteink akkor is ránk mosolyognak, ha éppen nincsenek velünk. Egy felfüggesztett létra minden foka szolgálhat képtartóként, igazán figyelemreméltó lakberendezési elem lehet.

Képtartók a létrán

Ha nagymamád udvarán nem találsz olyan létrát, amit használhatnál, nézz szét a használt árucikkeket értékesítő oldalakon, igazi kincsekre bukkanhatsz, és vásárlás közben sokat teszel a környezetvédelemért.

Előző Napvitorla rögzítése, szerelése és más tudnivalók
Következő A tökéletes BBQ kerti grill és smoker 2 az 1-ben