Kerti hintaágy - a nyugalom szigete a kertben

Kerti hintaágy - a nyugalom szigete a kertben

Ha nyugodtan akarsz pihenni a kertben, ezt a döntést ne bízd a szerencsére...

Voltál már vendégségben olyan háznál, ahol a kertben volt hintaágy? És feltűnt, hogy a meghívottak többsége oda csoportosult és a hintaágy soha nem volt üres? Az igazság az, hogy nem csak a gyerekek, de a felnőttek is imádnak hintázni, még ha nem is vallják be. A hintázó mozgásnak köztudottan nyugtató hatása van, hiszen nagyon hasonló élmény, mint amit magzati állapotban átélünk az anyaméhben.

Kerti hintaágy szürke, barna és bézs színben

A hintaágyakat jellemzően a kertben vagy a teraszon szokás telepíteni/összeszerelni, így a természet közelsége és a szabad levegő még jobban segít az ellazulásban, a relaxációban. De mire is figyeljünk, ha hintaágy vásárlására adtuk a fejünket?

A jó hintaágy 3 legfontosabb ismérve:

  • biztonság: Mindig elsődleges szempont, hogy a hintaágy rendelkezzen a szükséges biztonsági jellemzőkkel, például a megfelelő rögzítésekkel, erős, stabil vázzal, és legyünk tisztában a tartóelemek és a rugók súlyhatárával.

 

  • stabilitás: A legfontosabb, hogy hintaágyunk strapabíró és stabil legyen, melyben nyugodtan lazíthatunk. Ellenőrizzük a vázat, a rögzítéseket és a rugót, mielőtt használatba vesszük!

 

  • terhelhetőség: Ha nincs lehetőségünk kipróbálni a hintaágyat, akkor talán a stabilitás egyik legjobb indikátora a hintaágy súlya és a terhelhetősége. Ezeket minden terméknél kötelező feltüntetni, így meg tudjuk állapítani, hogy számunkra megfelelő lesz-e a termék.

 

  • tartósság: A hintaágy nem az a kerti felszerelés, amit - ha beköszönt a rossz idő - csak fogunk és behúzunk a kamrába. Ha nem egy zárt teraszon használjuk, akkor érdemes külön hangsúlyt fektetni a váz és a tartozékok, ülőkék, párnák anyagának tanulmányozására. A fém vázzal rendelkezők strapabíróbbak, gond nélkül kint hagyhatók a szezon után. A fából készült társai már kényesebbek, érdemes lekezelni őket lazúrfestékkel, ami egy átlátszó bevonatot képez a fán. Kiemeli és megújítja az anyag eredeti színét, miközben távolt tartja a nedvességet. A párnák esetében a legjobban, ha levehetők, ezáltal könnyen tisztíthatók.
  • kényelem: A hintaágyat akkor tudjuk a legjobban kihasználni, ha valóban kényelmes. A vastag párnákon túl, ha az ülőfelület és a háttámla a párnák alatt poliészterből készül, valószínűleg komfortosabb lesz, mint ha fa lécekből, vagy fém rácsokból áll.

Kerti hintaágy és annak felfüggesztése

Helyek, ahová kiváló választás a hintaágy

Mint olyan sok más terméket, egy hintaágyat is kétféleképpen vásárolhatunk. Megálmodunk egy látványtervet, legyen az a kerté, a teraszé, vagy a nyaralóé, ahová kezdetektől odatervezzük a hintaágyat. Vagy meglátjuk a hintaágyat, és olyannyira befészkeli magát a fejünkbe, hogy eldöntjük bárhol is, de csinálunk neki helyet.

 

Privát zóna

Mindenki vágyhat egy kis egyedüllétre, egy szusszanásnyi időre, amikor csak magával foglalkozik. Tavasztól őszig kiváló relaxsziget lehet egy kerti hintaágy. Válassz a kertben egy eldugott sarkot, ami eddig kihasználatlan volt. Még árnyékra sincs szükség, hiszen a kerti hintaágyak többsége árnyékolótetővel rendelkezik. Legyen ez a hely, ahol reggel megiszod a kávédat, ahol elolvasol pár oldalt a kedvenc könyvedből, ahol este megiszol egy pohár bort, vagy ahol csak úgy vagy önmagaddal.

Piros hintaágyon olvas egy nőábra: hoeffner.de

A kerti partik origója

Egy terasz sokféle lehet, mindegy, hogy egy soklakásos társasház emeletén, egy villa medencéje mellett, vagy egy vidéki ház tornácán van. Lehet egybeépült a házzal, de lehet a kert másik végében is. Egy valami azonban közös bennük: hogy az utóbbi időben a kint és a bent összemosódott, a nappali és az étkező lényegében kintre költözött a nyári szezonra. Étkezőasztalok, kényelmes fotelek, puha szőnyegek, függönyök és még a dísztárgyak is megjelentek. Egy terasz étkezőasztala mellé állított kerti hintaágy kényelmessé, otthonossá teszi a teret. Vacsora után nem csak a helyünkön ülve beszélgethetünk, hanem áttelepedhetünk a hintaágyra, hogy lazítsunk, miközben a koktélunkat kortyolgatjuk.

Szürke hintaágy a teraszonábra: embargosalobestia.com

Nyaraló extrával

Egy hétvégi ház, egy üdülő, egy nyaraló esetében nem biztos, hogy szeretnénk a kertet kültéri nappaliként berendezni, hiszen viszonylag kevés időt töltünk ott. Viszont a kényelem, a nyugalom megteremtése kiemelten fontos, elvégre a kerti munkák elvégzése után a cél mégiscsak a pihenés. Ez esetben is jó döntés egy hintaágy, melynek fém váza egész évben kint maradhat, érkezésünkkor csak a párnákat kell a helyükre illeszteni és máris relaxálhatunk, beszélgethetünk, koccinthatunk, miközben élvezzük a kényelmét.

Hintaágy a vízpartonábra: thekrazycouponlady.com

A kert fő eleme

Nem minden kertes házban élő vágyik arra, hogy kerti bútorokkal, grillezővel, napágyakkal berendezett terasza legyen. A kis kerttel rendelkezőket, az egyedül élőket vagy az időseket tökéletesen kielégíti, ha néha valahová kiülhetnek, amikor beköszönt a jó idő. Ehhez is ideális választás egy kerti függőágy, hiszen kényelme felbecsülhetetlen az összecsukható székekhez képest, és még cipelni, illetve tárolni sem kell minden alkalommal. 

Hintaágy az udvaronábra: target.com

Mellékesen

Készen van a ház, hozzá a fedett terasz. Később viszont felmerül az igény egy jó kis szalonnasütésre a szomszédokkal. Ha a kert mérete engedi, alakíts ki egy külön sarkot, szerezz be egy hordozható tűzrakót, összecsukható instabil székek helyett pedig válassz egy kerti hintaágyat. Egy dologra viszont készülj fel! Innentől mindenki nálad akar majd szalonnát sütni.

Hintaágy és hordozható tűzrakóábra: target.com

A hintaágy alternatívái

Ki ne emlékezne szüleink vagy nagyszüleink pihenősarkára, ahol a hintaágy házilag készült, de gyerekként imádtuk, még ha visszagondolva nem is volt olyan kényelmes. Ma már, ha elkezdünk online kutakodni hintaágy után, akkor hamar látni fogjuk, hogy az évek során rengeteg új típus napvilágot látott. Lehet fém, rattan vagy fa, fekvő vagy ülő felületű, kültéri vagy beltéri kivitelezésű, állvánnyal rendelkező vagy plafonba fúrható.

 

Klasszikus kerti hintaágy

3 fő számára is kényelmes pihenést biztosít a kertben, nagyobb teraszon vagy az udvar egyik csendes sarkában. Erős fém váza stabil és időjárásálló, a rugók enyhén ringó mozgást nyújtanak. Az ülőfelület és a háttámla párnái alatt poliészter anyag húzódik, ami még kényelmesebbé teszi használatát. Dönthető árnyékolóteteje megvéd a tűző napsütéstől. Szürke, barna és bézs változatban is elérhető, így biztosan megtalálod a stílusodhoz és kertedhez leginkább illőt.

Kerti hintaágy
Kerti hintaágy választható színben
Speciális ár 35 990 Ft RRP: Normál ár 42 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
95%
14 Értékelés

A kerti hintaágyak leggyakrabban fémből vagy fából készülnek, de a plafonba vagy fára rögzíthető darabok készülhetnek rattan vagy műrattan anyagból is, melyek erős kötelekkel függeszkednek.  

Kerti hintaágy gyönyörű kilátással

Raklapból készült hintaágy

Ha a saját kezűleg készített hintaágy mellett döntesz, a klasszikus fából készült forma helyett választhatsz egy egyszerűbb megoldást is. A raklapból készült daraboknál a háttámla nehezen kivitelezhető, viszont a nagyobb felületnek köszönhetően akár ágyként is funkcionálhat. Rögzítsd egy megbízható fára néhány erős kötéllel és válassz nagyon vastag szivacsot rá. Előnye, hogy igazán pénztárcabarát és könnyen le- illetve felszerelhető.

Raklapból készült hintaágyábra: ketkes.com

Függőágy

A jótékony hintázó mozgást alapul véve az utóbbi időben nagyon népszerűek lettek a függőágyak. A hintaággyal ellentétben beltéren és kültéren is kiválóan használható, kis méretre összehajtható, tárolózsák segítségével bármikor magunkkal vihetjük, anyaga mosható. A megfelelő méretet választva két személy számára is kényelmesen használható.

fuggoagy 5 szinben
Kétszemélyes függőágy
Speciális ár 5 490 Ft RRP: Normál ár 7 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
94%
7 Értékelés

Nagy előnye, hogy egyszerűen rögzíthető fához, oszlophoz, de vásárolható hozzá tartóállvány is. A függőágy tartóállvány megadja azt a szabadságot, hogy bárhol használhatjuk függőágyunkat. Stabil támasztólábainak köszönhetően masszív szerkezetűek, 120 kg-os teherbírással. Könnyen össze- és szétszerelhetők, így nyár végén könnyebben eltárolhatjuk, amennyiben szükséges.

fa es fem fuggoagy allvany
Függőágy tartóállvány
Speciális ár 25 990 Ft RRP: Normál ár 34 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
4 Értékelés

Ha megvan a kívánt darab egyet ne felejts el: élvezni!

Előző Vízálló égősor - Dekorálj fényekkel!
Következő Evőeszköz készlet választás az etikett szerint