Konyhakert kezdőknek és haladóknak

Konyhakert kezdőknek és haladóknak

Nincs is annál jobb, mint a saját napérlelte paradicsomunkat csomagolni a szendvicsbe. Akkor is lehet saját konyhakerted, ha csak egy icipici hely áll rendelkezésedre. Mutatjuk, hogyan...

Nincs is annál jobb, mint a saját napérlelte paradicsomunkat csomagolni a házi készítésű szendvicsbe vagy a magunk által termelt fűszerekkel ízesíteni az ínycsiklandozó ebédet. Akkor is lehet saját konyhakerted, ha csak egy icipici hely áll rendelkezésedre. Mutatjuk, hogyan.

Hol érdemes kialakítani a fűszerkertet? A kiválasztás főbb szempontjai.

Az otthon termeszthető fűszernövényeknek csak napfényre és jó vízelvezető talajra van szükségük, így megfelelő gondoskodással szinte bárhol megélnek az ablakpárkánytól a kertig. Nézzük helyenként, mire kell figyelned:

Fűszernövények gondozása a lakásban

Ha kertnek nem is nevezhető, de saját fűszereket akár a panellakás ablakában is termeszthetsz. Válassz olyan fűszereket, amiket gyakran használsz és nézz utána melyik igényel közvetlen napfényt, és melyik csak részlegeset. Eszerint válaszd ki a végleges helyét. Déli fekvésű ablakpárkányon kitűnően fogják érezni magukat a napszerető növények, a keleti vagy nyugati fekvésű ablakba pedig azokat tedd, amik a kevesebb napfénnyel is beérik.  A kakukkfű, a bazsalikom, a zsálya, a rozmaring vagy az oregánó tökéletesen életképesek bármelyik lakás ablakában, ha elegendő közvetlen napfény éri. Ha különlegesebb fűszerekre vágysz, vagy nem rendelkezel déli fekvésű ablakkal, válaszd a petrezselymet, a mentát, a tárkonyt vagy a metélőhagymát. Könnyebb dolgod lesz – főleg ha kezdő vagy -, ha már kifejlett növényt vásárolsz. Az első néhány napban még ne nyúlj hozzájuk, hagyd, hogy megszokják új helyüket. Utána viszont valószínűleg át kell ültetned egy nagyobb cserépbe. Mindenképpen fűszernövényeknek szánt földdel töltsd fel, hiszen ezeknek a növényeknek jó vízelvezetésre van szükségük.

Saját termesztésű fűszerek az erkélyen

Egy erkély, bármekkora is, még több lehetőséget kínál a fűszernövények termesztésére. A napsütés tekintetében a tájolást itt is érdemes figyelembe venni, a szeles, huzatos részekre viszont nem érdemes ültetni, mert növényeink nem fognak megfelelően fejlődni. Egyszerű virágcserében szinte minden fűszernövény jól érzi magát, ha megfelelő a vízelvezetés, már csak azt kell kitalálnod, hol tárolod őket. Választhatsz egy ízléses, fa virágládát, ha a hely engedi, vagy állíthatsz a sarokba egy kültéren is használható fém állványt, így egy helyen tudhatod kedvenc növényeidet. Ha szűkös a hely, és kezdetben csak pár fűszernövényt nevelsz, akár egy lehajtható balkonasztalon is elhelyezheted őket. 

Lehajtható balkonasztal, fa virágláda és fém állvány

 

 

Fűszerkert a szabadban

A házon kívül a földbe telepített fűszerkert már nagyobb falat, több előkészületet igényel. Válassz ki egy napos helyet és kerítsd el azt a részt, ahová a fűszernövényeket ülteted. Vizsgáld meg a talajt, és ha agyagosnak vagy homokosnak véled, keverj hozzá komposztot. Ez persze akkor sem árt, ha a fűszernövényeknek ideális talajjal rendelkezel. A komposztált trágyafélékkel viszont vigyázzu, mert a fűszerek ízére, és aromájára is hatással lehet. A fűszernövényeket ültethetjük magról vagy előre nevelt palántaként. Újonc hobbikertészeknek az utóbbit ajánljuk. Miután letelt az első pár nap és megszokták új helyüket bátran és gyakran szüreteljünk, így fűszernövényeink újabb és újabb leveleket hoznak majd. Ha a mindennapi főzéshez nem használunk fel annyi mennyiséget, amennyit le lehet szedni róla, fagyasszuk le, így a szezon végén is élvezhetjük a saját, friss fűszernövényeink ízét.

Fűszerkert a szabadban

 

Milyen talajra lesz szükség?

A konyhakerthez szükséges talaj típusa a termeszteni kívánt konkrét növényektől függ. Általánosságban elmondható, hogy a konyhakerteket általában jól vízelvezető és termékeny talajban termesztik, pH-értéke semleges vagy enyhén savas. A konyhakert talajának kiválasztásakor figyelembe kell venni néhány fő jellemzőt:
- Textúra: A talaj szerkezete a benne lévő homok, iszap és agyag relatív arányára utal. A jó szerkezetű talaj jól kiegyensúlyozott, elegendő homokkal, hogy jó vízelvezetést biztosítson, elegendő iszapot a nedvesség megtartásához, és elegendő agyagot a szerkezethez.
- Termékenység: A talaj termékenysége a növény növekedését támogató képességének mértéke. A termékeny talaj tápanyagokban és szerves anyagokban gazdag, képes megtartani a nedvességet és a tápanyagokat.
- pH: A talaj pH-értéke a talaj savasságának vagy lúgosságának mértéke. A legtöbb növény az enyhén savas talajt részesíti előnyben, pH-ja 6,0 és 7,0 között van. Egyes növények, például az áfonya, a savasabb talajt kedvelik, amelynek pH-értéke 6,0 alatt van.
Fontos, hogy teszteld a talajt, és szükség szerint állítsd be a pH-értékét és a termékenységét, hogy megbizonyosodj arról, hogy az alkalmas a termeszteni kívánt növények számára. Ehhez számos eszközt és technikát használhatsz, beleértve a talaj pH-tesztkészleteit és a műtrágyákat.

 

Fűszernövény ültetése

Ezekkel a zöldségekkel indíts, ha kezdő hobbikertész vagy

Ha örömödet leled a fűszernövények gondozásában és felhasználásában, következő lépésként ültess pár számotokra legszívesebben fogyasztott zöldséget is. Nagyszerű módja, hogy pénzt spórolj, és friss zöldségek kerüljenek a konyhádba. Sokféle zöldség megterem egyszerű cserépben vagy ládában. Ez esetben minden növény más bánásmódot igényel, vannak viszont olyan zöldségek, amikkel nagy valószínűséggel sikerélményeket érsz majd el kezdő hobbikertészként is:

  • borsó
  • zöldbab
  • salátafélék
  • sárgarépa
  • retek
  • kelkáposzta
  • uborka
  • cékla
  • cukkini

Ezek közül is a legkiválóbb választás az olyan zöldség, ami kevés helyet foglal, de sok termést hoz. Ha rendelkezésedre áll egy udvar, vagy előkert, akár fa palántázókba is ültetheted is őket.

Fa palántázók

A guruló fa palántázó könnyen áthelyezhető, tökéletes kerti növények neveléséhez, palántázásához. Külsejét könnyen személyre szabhatod, hiszen kezeletlen fenyőből készült.

A két rekeszes fa palántázóval biztosíthatod a növények tápanyagellátását, hiszen a tápoldatok és a víz mennyisége is szabályozható. Két rekeszből áll, így megkönnyíti a különböző növények és palánták gondozását, főleg ha más gondozást igényelnek.

Fontos, hogy ne komplikáljuk túl. Először legfeljebb 5 féle zöldséget termesszünk, azokat, amiket a legjobban szeretünk, és mindegyikből csak néhányat ültessünk. A zöldségeskert gondozásánál elengedhetetlen a rendszeres gyomírtás, amit kis kapával vagy kézzel is elvégezhetsz. A későbbiekben, ha már több növényt termesztesz, megoldás lehet a talajtakarás is. A tiszta szalma vagy a mulcs távol tarthatja zöldségeidtől a gyomokat.

Így gondozd a fűszereidet

Ha a fűszernövény számára ideális helyre kerül, és elegendő napsütést kap, akkor a gondozása a megfelelő vízellátásról és a helyes szüretelésről szól. Időközönként érdemes tápozni őket olyan biotáppal, mely nem tartalmaz mesterséges vegyi anyagokat. Néha pedig nyírd vissza őket, hogy még szebben bokrosodjanak. A fűszernövények általában kibírják a magyarországi telet, de ha nagy mínuszok vannak, húzz rájuk egy műanyag zacskót.

Egy csepegtető rendszer nagy segítség lehet, hiszen közvetlenül a növények gyökeréhez juttatja a vizet, így lassú és egyenletes öntözést biztosíthatsz fűszernövényeidnek. A készlet tartalmaz egy 23 méter hosszú, vékony tömlőt, melyet annyi darabra és olyan méretre vághatsz, hogy a növényeid számára ideális öntözőhálózatot hozhass létre. 

Csepegtető rendszer

Vágj bele idén tavasszal a saját fűszerkerted létrehozásába, az Alinda webshopjában mindent megtalálsz, amire szükséged lehet a kerti munkák során.

Előző Rattan vagy fa kerti bútor? Anyagok és megoldások
Következő Kertépítés lépésről lépésre