Környezetbarát ajándékcsomagolás – tippek és trükkök

Környezetbarát ajándékcsomagolás – tippek és trükkök

Tippeket adunk, hogy te is tehess egy lépést a környezet megóvásáért, miközben igazi ünnepi díszbe öltöztetheted az ajándékokat...

Az év végi ünnepi időszak során rengeteg szemetet termelünk önmagában azzal, hogy az ajándékokat megvásároljuk és becsomagoljuk. Mit tehetünk, ha szeretnénk óvni ilyenkor is a környezetünket? Lehet az ajándékozás és a csomagolás teljesen hulladékmentes? A következő bekezdésekben tippeket adunk, hogy te is tehess egy lépést a környezet megóvásáért. Összegyűjtöttük azokat a jó tanácsokat, amelyeket megfogadva fenntarthatóbb lehet a karácsonyunk (is).

 

Mennyi szemetet termelünk az ünnepekkor?

Korunk fogyasztói társadalmában az emberek már az egyszerű hétköznapokon is szörnyen pazarlóan bánnak az erőforrásokkal és a nyersanyagokkal, ezt a tendenciát pedig sajnos csak még inkább felerősíti a karácsony előtti időszak. A szeretet ünnepe ugyanis egyúttal a vásárlás, az ajándékozás, a csomagolás és a nagy, közös étkezések ünnepe is. „Ilyenkor a családok átlagos szeméttermelése 30 százalékkal ugrik meg” – mutat rá bejegyzésében az Európa Pont blogja.

Egy ember évente átlagosan 587 kg hulladékot termel, ami megdöbbentő adat. Ennek körülbelül egyharmadát újrahasznosítják, 15 százalékát komposztálják. A többi a szemétlerakóban végzi. Idén te is tegyél azért, hogy ez a hihetetlenül nagy szemétmennyiség csökkenjen!

Bár egyre többen döntenek a műfenyők mellett, azért a lakosság túlnyomó része még mindig az élő fenyőfákra esküszik. Ezeknek természetesen megvan a saját varázsuk, azonban az ünnepek végeztél jócskán akad velük gond. A műfenyőket viszont egyszerűen csak elcsomagoljuk, és a jövő karácsonyt a pincében, padláson várják tökéletes állapotban. De el is adhatjuk, vagy el is ajándékozhatjuk őket. Pár éve a műfenyők kínálata kibővült, keresd weboldalunkon a havas, a fehér, a rózsaszín, a LED-fénnyel felszerelt, a 3D, a Nordmann, és a száloptikás típusokat is.

Havas, fehér, rózsaszín, LED-fénnyel felszerelt, 3D, Nordmann, és száloptikás műfenyők

 

Egy felmérés szerint csak Franciaországban plusz 10 ezer tonna szén-dioxid-kibocsátással jár az ünnepi díszkivilágítás. Megdöbbentő adat. Ha otthonodat, kertedet fényekbe burkolnád (nem csak karácsonykor), válassz LED-es vagy napelemes fényfüzéreket, használj újratölthető elemeket!

 

Ajándékvásárlás csomagolási hulladék nélkül

Ha idén kitüntetett figyelmet szentelsz a környezetvédelemnek, kezdd máris a megfelelő ajándékok kiválasztásánál. Ne félj eltérni az eddigi szokásoktól, alapjaiban tervezd át a beszerzésre váró listát.

  • Játékok és könyvek tekintetében nyugodtan nézz szét a használt piacon. Sok esetben hibátlan vagy sosem használt termékeket találsz, az eredeti ár töredékéért. Külön örülhetsz, ha nincs meg az eredeti csomagolása, így hulladék nélkül tudod tovább ajándékozni.

 

  • Egyre több csomagolásmentes bolt nyílik, ahol az élelmiszereken túl, kiváló ajándékokat is be lehet szerezni. Válogass a 100%-ban környezetbarát csomagolású kozmetikumok közül, vagy lepd meg a konyhában előszeretettel mozgó szeretteidet különleges szószokkal, olajokkal, teákkal, szörpökkel, hazai kézműves mézekkel. Ezekhez külön csomagolás sem szükséges a karácsonyfa alá.

 

  • Ha közel áll hozzád a kreativitás és amúgy is szívesen ajándékozol DIY dolgokat, esetleg saját készítésű dzsemet, mézet, tojáslikőrt, édességet, akkor vedd elő a már kiürült befőttes- és borosüvegeket és kápráztasd el vendéglátóidat kézügyességeddel, leleményességeddel, amit ráadásul környezetkímélő módon teszel.

 

Saját készítésű dzsem1. ábra: pinterest.com/noemicarballo2

Így készülj tudatosan a karácsonyra

Ha időben elkezded a felkészülést az ünnepi szezonra, sokkal tudatosabban tudod véghezvinni mind az ajándékok kiválasztását, mind a csomagolásukat.

  • Már novembertől (vagy még hamarabb) gyűjtsd azokat a dobozokat, amikben a megrendelt áruk érkeznek. Online vásárlás során rengeteg hibátlan doboz végzi a szemetesben (remélhetőleg a szelektív kukában), azonban ezeket karácsonykor egyszerűen felhasználhatjuk, díszíthetjük, tovább adhatjuk.

Ajándékdoboz készítése korábbi dobozokból

 

  • Ha saját készítésű ajándékban gondolkozol, állítsd össze a hozzávalók listáját és szerezd be időben, lehetőleg a legjobb áron. Ha nem te magad készíted, hanem hazai készítőtől vásárolsz, számolj az elkészülési idővel.

 

  • Ne az utolsó napon csomagolj! Ha megvannak az ajándékok és a környezetbarát csomagolás hozzávalói, láss is neki! Így ha mégis hiányzik valami, lesz időd pótolni.

 

Ajándékcsomagolás másképp

Minimalizáld az ünnepi szeméthegyek méretét! A hagyományos csomagolópapírok és zacskók elhagyása és a környezetbarát ajándékcsomagolások választása egyszerű módja a környezeti terhelés csökkentésének. Nézzünk meg pár kreatív, szinte teljesen hulladékmentes csomagolást, amik nem csak karácsonykor, hanem bármilyen ajándékozásnál bevethetőek.

  • A vászontáskák reneszánszát éljük, így nyugodtan megajándékozhatsz vele bárkit, hiszen bevásárolni mindenki jár. Ha pedig mást is adsz, egyszerűen tedd a vászontáskába és kész is a csomagolás.

Vászontáskák

  • Papír helyett használj kendőt, sálat, terítőt vagy konyharuhát, amit a megajándékozott azonnal használhat is, kibontás után pedig egyáltalán nincs felesleges hulladék.

 

Kendő, sál, terítő vagy konyharuha használata csomagolóanyag helyett

 

  • Vagány, egyszerű és (bár egyre ritkábban) bámelyik háztartásban fellelhető az újságpapír. Mivel előbb-utóbb úgyis a szelektív hulladékos kukában végzi, adj neki egy utolsó kreatív feladatot és használd csomagolópapírként.

Újságpapír használata csomagolóanyagként

  • Ha pedig se időd, se kézügyességed, se ötleted, akkor utolsó mentsvárként használd fel a korábban kapott ajándéktáskákat, csomagolópapírokat. Senki sem fog megsértődni, hogy óvod a környezetedet, és amíg ezek a papírtáskák a körforgásban vannak, nem tekinthetőek felesleges hulladéknak.

 

Milyen anyagokat válassz?

  • A legegyszerűbb postai csomagolópapír is mesésen mutat a fa alatt, ha látványos piros szalagot választasz hozzá, vagy saját kezűleg nyomdázod. Nagyon környezettudatos egy krumplinyomdával készült csomagolópapír. Karácsonyfát nagyon könnyű kifaragni, így gyerekekkel is jó móka lehet. Ennél egyedibb és kreatívabb csomagolópapírt nem találtunk idén.

Csomagolóanyagok

 

  • Elő a barna papírzacskókkal! Szinte mindenki kamrájában lapul néhány papír bevásárlótáska. Használd ezek belső oldalát, és dekoráld saját mintával, például a fent említett krumplinyomda segítségével, vagy rajzolj rá saját, személyes mintát, írj rá különleges üzenetet!

Barna papírzacskók használata csomagolóanyagként

  • Használj természetes kiegészítőket! Felejtsd el az újrahasznosítást ellehetetlenítő celluxot! A műanyag masnik, szalagok helyett pedig használj komposztálható faágakat, fahéjrudacskákat, pici fenyőtobozokat, rozmaringágacskákat. Látványos és természetes kiegészítései lehetnek a csomagolásnak és még csak különösebb kézügyesség sem kell hozzá.

 

Kiegészítők az ajándékdobozokra

 

  • Éljenek a pamut- és kenderzsinegek! A természetes szálakból készült kötözőket évről évre újra felhasználhatod, majd idővel komposztálhatod. Ha a te ajándékod is ilyennel van átkötve, csak finoman tekerd le róla és tedd el későbbre!

Pamut- és kenderzsineg használata a csomagoláshoz

Különleges ajándékok a fa alá

Ha már a csomagolási ötletek megvannak, segítünk az ajándékokban is. Webáruházunkban széles kínálatban találsz gyerekjátékokat, sporteszközöket, konyhai kiegészítőket, szépségápolással kapcsolatos termékeket, elektronikai felszereléseket és kisebb nagyobb háztartási eszközöket is. Így biztos, hogy minden szeretted számára megtalálod a legmegfelelőbb meglepetést a karácsonyfa alá.

Különleges ajándékok a fa alá

 

 

Előző Műfenyő vásárlás: Útmutató a tökéletes karácsonyfa kiválasztásához
Következő LED fényfüzér - A legjobb karácsonyi dekoráció kültérre és beltérre