kutya-a-csaladban-igy-keszulj-az-erkezesere

Kutya a családban: így készülj az érkezésére

Kutyát szeretnél otthonodba, de nem vagy biztos benne, mire is lehet szükséged? Most megpróbálunk felkészíteni a Rád váró nehézségekre és jótanácsokkal ellátni az új házikedvenc érkezéséig...

Egy megfelelő méretű kutyatál az étkezésekhez, pihe-puha fekhely az esti és a délutáni szunyókáláshoz, és néhány gondosan megválasztott játék a non-stop mókázáshoz. Cikkünkben összegyűjtöttük, miket érdemes beszerezned, hogy kis kedvenced az első perctől kezdve otthon érezze magát nálad.

Kutya érkezik a családba: milyen szempontokat érdemes figyelembe venned?

Egy kiskutya érkezése alaposan felbolygatja az addig megszokott családi életet és rutint. Akár kertes házban, akár lakásban élsz, az állattartás igazi öröm lehet, ha kiskedvenced kiválasztásánál körültekintő és felkészült vagy. Mielőtt meghozod a végleges döntést, saját életkörülményeidet is vedd számításba. Pár pontban segítünk, hogy könnyebb legyen a döntés:

  • Nem csak akkor kell napi rendszerességgel sétáltatni a kutyát, ha lakásban él. Sok típus a kert ellenére is igényli a hosszabb sétákat. Tényleg csak akkor vágj bele, ha elegendő időd van gondozni és napi többször tudod biztosítani a sétáltatást a kutya számára.

 

  • Amikor egy új házikedvencet szeretnénk, elengedhetetlen, hogy felmérjük, van-e elegendő hely a lakásban. Egy fekhely és egy kutyatál bárhol elfér, de az állatoknak ettől nagyobb térigényük van, megfelelő kényelmet kell biztosítani neki és magunknak is.

 

  • Gyakori, hogy a gyerekek hosszú időn át kérlelik szüleiket, hagy legyen kiskutyájuk. Amikor megszületik az elhatározás, nagyon fontos, hogy a család minden tagja, akiknek együtt kell majd élniük az új jövevénnyel, támogassa a döntést.

 

  • Ha már van kutyád, cicád, vagy bármilyen háziállatod, ne felejtsd el átgondolni, rájuk milyen hatással lehet egy új háziállat érkezése.
  • Társasházaknál érdemes megérdeklődni, hogy a lakóközösség engedélyezi-e a kutyatartást. Sokan nem foglalkoznak ezzel, de később sok konfliktustól mented meg magad, ha figyelembe veszed a szabályokat. Ha a lakás albérlet, kötelező a tulajdonos jóváhagyása is.

 

  • Egy háziállat örömöt és szeretetet hoz, viszont sok időt és nem kevés anyagi forrást igényel. Készíts költségvetést, melyben összeírod, megközelítőleg mennyibe kerül az alap felszerelés, az etetés havonta, az oltások, és számolj az esetleges állatorvosi díjakkal is.

 

Alapfelszerelés: amire mindenképp szükséged lesz

Egy kutya számára fontos, hogy otthon érezze magát, és biztonságos környezetben éljen. Az otthonuk az a hely, ahol biztosítani lehet számukra az alapvető szükségleteiket és a szórakozási lehetőségeket. Néhány fontos dolog, amiről ne feledkezz meg, mielőtt érkezik a kis kedvenc:

  • Kényelmes alvóhely: Egy biztonságos és kényelmes kuckó, ahol pihenhet és aludhat, fontos a kutya számára. A saját ágyadtól igyekezz távol tartani, vásárolj neki egy kennelt vagy egy puha kutyaágyat. Egy plüss huzattal borított kényelmes kutya fekhely véd a melegtől és a hidegtől. Vastag pereme maximális kényelmet kölcsönöz az ágynak. A borítás levehető, könnyedén tisztán tartható, ezért a fekhely sokáig használható. Három méret közül választhatsz, így a kis- és nagyméretű kutyák számára is ideális.

Kényelmes kutya fekhelyben fekszik a kutya

1. ábra: absolutpet.com

  • Étkezési és ivóhely: Fontos, hogy legyen egy állandó, tiszta és komfortos helye, ahol étkezhet és inni tud. Célszerű olyan helyet kinevezni, ami könnyen tisztán tartható.
  • Nyakörv és póráz: A nyakörv és a póráz segít a kutya irányításában, és biztonságosan tartásában a séták során. Fontos, hogy megfelelő méretű és kényelmes nyakörvet válasszunk.
  • Játékok és szórakoztatás: A kutya nagyon aktív állat, és szüksége van a játékra. Legyenek játékai és szórakozási lehetőségei, amelyekkel le tudja vezetni a felesleges energiáját. A játékok lehetnek plüssállatok, labdák, rágcsálnivalók, csontok, és még sok más. De ugyanilyen fontos, hogy foglalkozz, gyakran játssz vele, és adj lehetőséget, hogy más kutyákkal is találkozzon, hiszen a kutya társasági állat.

 

  • Gyógyászati ellátás: A kutya számára fontos, hogy szükség esetén megfelelő orvosi ellátást kapjon. Legyenek otthon alapvető gyógyászati eszközök, például kötszerek és fertőtlenítő szerek.

 

Extrák kutyáknak és gazdiknak: ami nem feltétlenül szükséges, de hasznos.

Minél hosszabb ideje lesz nálad a kutya, annál több igény merül fel, hogy milyen hasznos felszerelések segítségével teheted örömtelibbé és kényelmesebbé a mindennapokat.

Kutya WC

Ha a kutya sok időt tölt otthon, érdemes megfontolni egy kutya WC kialakítását. Ez lehet egy egyszerű tálca vagy speciális WC, amely megkönnyíti a tisztálkodást és a takarítást. A rendszeres napi séta viszont ennek ellenére sem maradhat el.

Állatszőr porszívófej

Bármilyen típusú kutyát is választasz - ha a lakásban tartod -, a hulló szőrével számolni kell, ami sokszor megnehezíti a takarítást. Erre kínál megoldást az állatszőr porszívófej, ami rövid és hosszú szőrszálak eltávolítására is alkalmas. Kialakításának köszönhetően egyszerűen saját porszívódra illesztheted. Könnyen használható padlón, szőnyegen, vagy bútorokon.

Állatszőr porszívófej

Kutya fésű és kefe

A kutya szőrzetének ápolása rendkívül fontos a kutya egészségének megőrzése érdekében. A kutya fésű és kefe segít a szőrzet rendben tartásában, ápolásában, és a bunda csomók mentesítésében.

 

Biztonsági háló ajtóba

Ha van olyan szoba, vagy helyiség, ahová nem szeretnél bejárást biztosítani kisállatodnak, szerelj fel biztonsági hálót az ajtóba. A hálót az ajtófélfák közé kell kifeszíteni, így kedvenced nem tud bemenni például a gyerekszobába vagy a gardróbba. De akkor is praktikus, ha hosszabb időre elmész otthonról, és azt szeretnéd, ha addig a konyhában maradna. Illetve hasznos lehet, ha kinti kisállatod van és esetleg szeretnéd a házba vezető részt lezárni szellőztetésnél, hogy addig se lógjon be a házba.

Biztonsági háló ajtóba

 

Táplálékkiegészítők 

A kutya számára bizonyos táplálékkiegészítők (pl. Omega-3) segíthetnek megőrizni a bőr és a szőr egészségét, de az ízületi problémákat is megelőzheted kutyák számára kifejlesztett táplálékkiegészítővel. Érdemes tisztában lenni vele, hogy melyik kutyafajtára, milyen egészségügyi probléma jellemző.

 

Autós ülésvédő

Gyakran utazik veled a kutyus az autóban? Szerezz be egy autós ülésvédőt, így nem kell aggódnod, hogy a kárpit piszkos, nedves vagy szőrös lesz. Felhelyezése nem igényel rendkívüli erőfeszítést, miután kisállatod már nem használja, könnyedén eltávolítható az ülésről. Igény szerint akár 4 oldalról védi a jármű eredeti kárpitját.

Autós ülésvédő

 

Húzható kisállat hordozó

Egy húzható kisállat hordozó tökéletes megoldás nyaraláshoz, kiránduláshoz vagy orvosi látogatáshoz. Hátizsákként is viselheted, de kerekeinek köszönhetően a földön is húzható. Teherbírása 15 kg.

Autós ülésvédő kisállatoknak
Autós ülésvédő kisállatoknak
Speciális ár 8 990 Ft RRP: Normál ár 11 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
3 Értékelés
kék
2 az 1-ben húzható kisállat hordozó, több ...
Speciális ár 9 990 Ft RRP: Normál ár 16 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
5 Értékelés
- 47%
Biztonsági háló kisállatoknak ajtóba
Biztonsági háló kisállatoknak ajtóba
Speciális ár 1 590 Ft RRP: Normál ár 2 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
4 Értékelés

További praktikus és hasznos kiegészítőkért keresd fel webáruházunkat

Előző Boxkesztyű kiválasztása
Következő Így turbózd fel az otthoni neted