Melegház használat előnyei

Melegház használat előnyei

Azoknak, akik magasabb szinten szeretnék művelni a kertészkedést, szükséges lehet beszerezni egy melegházat is, amely nagyban hozzájárul majd a szebbnél szebb növények fejlődéséhez...

Itt a tavasz, így mindenki, aki csak teheti, a friss levegőn tölti a szabadidejét és bizony az sem ritka, hogy ezt az időt kertészkedéssel töltik ki az emberek. Ilyenkor kell ültetni a zöldségeket, mint például a paprikát és paradicsomot, de sokan a teraszt vagy a kiskertet ilyenkor virágosítják be. Azoknak, akik mindezt magasabb szinten szeretnék művelni, szükséges lesz beszerezni egy melegházat is, amely nagyban hozzájárul majd a szebbnél szebb növények fejlődéséhez.

Mi is az a melegház? 

A hosszú tél sokak számára a házilag termesztett zöldségek mellőzését vagy az üzletek polcain irreálisan magas áron értékesített (ráadásul sokszor íztelen) zöldségek megvásárlását jelenti. Idén azonban nem kell lemondanod kedvenc vitaminforrásaidról, ha gondoskodsz róla, hogy a hideg évszak során is megfelelő védelemben részesüljenek. Itt jön képbe a melegház, ami röviden: új dimenzió a kertészkedésben. Szerkezetileg egy átlátszó, általában üveg falakból és tetőből áll. A rá eső napfény felhasználásával biztosít megfelelő környezetet a növények termesztéséhez.

Az első üvegházak Rómában, a császárság idejében láttak napvilágot. Seneca azt írja, hogy a rózsát télen meleg vízzel öntözik abban a reményben, hogy akkor tavasszal szokatlanul korán virágzik. Hasonló okból készültek az első üvegházak is. De már a rómaiak sem csak virágot neveltek az üvegházakban, hanem barackot és szőlőt is, sőt Tiberius császár kertjeinek üvegházaiban uborkát is. Az üvegház a 17. és 18. században élte reneszánszát, mert akkor valóságos láz fogta el Európát az egzotikus növények iránt, így nemcsak az uralkodók, hanem a trendekkel haladó főurak és földesurak is egyaránt igyekeztek üvegházaikban mennél több idegenföldi növényt összegyűjteni. Ebben a korban épült Magyarországon is a legnagyobb üvegház, amit Esterházy Miklós herceg építtetett a 18. század első éveiben.

Esterházy Miklós hercegábra: Esterházy Miklós - wikipedia

Hogyan működik? 

Ahhoz, hogy megfelelően funkcionáljon otthoni melegházunk, elengedhetetlen megismernünk a fizikai működését. A napfény bejut az üvegből készült falakon és a tetőn a melegházba. A napfény rövid hullámhosszúságú sugarak formájában jelenik meg, ezért hatol át könnyen az üvegfelületeken. A növények és a földjük elnyelik a napfényt, majd átalakítják a napenergiát hőenergiává. Hogy mennyi fényt tudnak elnyelni, függ az üvegház méretétől, a napos órák számától és a melegházban található dolgok fizikai tulajdonságaitól. A föld és minden más bent található tárgy idővel elkezdik visszasugározni a meleget az üvegházba. Ezzel a módszerrel akár egész évben kertészkedhetsz. Sőt mi több, ezáltal a vegetációs időszakot is sokkal hosszabbra kiterjesztheted, mint azt az éghajlati jellemzők, amúgy indokolnák. Keltetőtálcán, tejfölös pohárban már január végén, február elején elkezdheted a veteményezést a korai, hidegtűrő fajtákkal. Lakásban fűtőtest közelében, ablakpárkányon ideális az elhelyezésük. A palánták megerősödésével és az idő melegedésével április elején már kiköltöztetheted fólia, üvegház alá.

Melegház működési mechanizmusa

2. ábra: kertszepites.com

Milyen előnyei vannak a melegháznak? 

A tavasz szeszélyes, a globális felmelegedés miatt áprilisban is eshet a hó, és májusban is megfagyhatnak a palánták, ha nem védi őket semmi a szabadföldön. Elejét vehetjük a károknak, ha üvegházban/melegházban neveljük őket. Ezzel a termesztési időszakot is meghosszabbíthatjuk, és már tél végén saját zöldet hozhatunk be a kertünkből. Óriási előnye, hogy biztosak lehetünk benne, a betakarított termés teljesen vegyszermentes.  Az üvegház falai megvédik a növényeket a nap káros sugaraitól, az időjárás viszontagságaitól, védelmet nyújt a rágcsálók, kártevők és kórokozók ellen is. A növények számára ideális hőmérséklet és páratartalom könnyen megtartható, hiszen a növények, a föld és minden bent található tárgy fokozatosan kezdik el visszasugározni a hőt az üvegház belsejébe.

Az egyszerűbb otthoni változatok esetében, főleg, ha kisebb méretű melegház is elegendő pár kedvenc gondozásához, az üveg helyett a fóliával bevont szerkezetek is kiválóan alkalmasak lehetnek. Ehhez hoztunk pár kiváló terméket pénztárcabarát áron. Ha kezdő vagy, ezek tökéletesen megfelelnek majd igényeidnek.

Mini melegházunk segítségével otthon is megfelelő körülményeket teremthetsz virágok, zöldségek, esetleg fűszernövények palántázásához és neveléséhez.

Mini melegház

Három polc található a melegházban, ezek 30,5 cm távolságra vannak egymástól. A szerkezet és a polcok fém anyagból készültek, a ponyva pedig PVC-ből. Ennek köszönhetően rendkívül tartós és biztosan ellenáll a nagyobb szélnek és viharnak is. Ajtaja 2 oldalán cipzáras, feltekerhető és tépőzáras pánttal rögzíthető. Egyszerűen szállítható, ezért bárhol felállítható a kertben, erkélyen és teraszon egyaránt.

Mobil melegházunk segítségével szintén létrehozhatod növényeidnek a megfelelő körülményeket a palántázáshoz és az egészséges fejlődéshez.

Mobil melegház

Szerkezete könnyen összeállítható, könnyű, mégis stabil. A váz összeállítása után egyszerűen rá kell húzni a külső borítást, mely időjárásálló polietilénből készült. Szerkezetéből adódóan könnyen mozgatható, így nem kell fix helyre állítanod, nem lesz útban. Ezért javasoljuk azok számára, akik kisebb balkonnal, terasszal vagy erkéllyel rendelkeznek. Nem kell félni, hogy leköti az életterünk egy részét, hiszen, ha nincs rá éppen szükség, leszerelhetjük és elrakhatjuk, hogy újra összeszereljük tavasszal. A polcok segítségével teret nyerünk, és ha balkon melegházként is használjuk, sokkal több helyünk lesz vele, mintha a földön vagy korláton nevelnénk a növényeinket. Kerti melegházként is tökéletesen használható, a nagyszerű helykihasználásnak ott is nagy segítség tud lenni. A váz 2 oldalán 2-2 polc helyezkedik el, melyekre a cserepeket, ládákat helyezhetjük. Ajtaja 2 oldalán cipzáras, feltekerhető és tépőzáras pánttal rögzíthető. Anyagának köszönhetően magába zárja a nap melegét, ezzel elősegítve a megfelelő közeg és hőmérséklet kialakulását.

Ha nem szeretnél kész melegházat vásárolni, akár magad is elkészítheted. A szerkezet készülhet fából, az üveg helyett pedig használhatunk légkamrás polikarbonát lemezt, plexiüveget vagy áttetsző műanyag fóliát is. Ha több növényt tartanál melegen, válaszd a két rekeszes fa palántázó keretünket és vond be fóliával.

két rekeszes fa palántázó keret

A láda használatával biztosíthatod a növények tápanyagellátását, hiszen a tápoldatok és a víz mennyisége is szabályozható. Nemcsak praktikus és hasznos megoldás, de a kert dísze is lehet. A palántázó fa anyaga nem kezelt, egyszerűen személyre szabható. Két rekeszből áll, így megkönnyíti a különböző növények és palánták gondozását.

Válaszd ki a neked megfelelő melegház típust és vágj bele még idén tavasszal az alinda.hu webáruház segítségével!

Előző Sziklakert építés lépésről lépésre
Következő Kerti függőszék: a családi házak kihagyhatatlan kelléke