Napelemes termékek: világos megoldás télen-nyáron

Napelemes termékek: világos megoldás télen-nyáron

A kültéri megvilágítás hangulatos, emellett praktikus és hasznos is. Olvass tovább energiatakarékos tippjeinkért...

A kültéri megvilágítás hangulatos, emellett praktikus és hasznos is. Kevésbé lesz gazdaságos, ha az ereszről lecsúszó, fényárban úszó Mikulással szeretnéd emelni az ünnep fényét. De ha csak a kerti ösvényt, vagy a bejárati ajtó környékét szeretnéd megvilágítani, akár olcsón is megúszhatod. Olvass tovább energiatakarékos tippjeinkért.

Hogyan működnek nagy általánosságban a kültéri világításra szolgáló napelemes termékek?

Ma már teljes értékű kültéri fényforrásként tekinthetünk a napelemes termékek legtöbbjére. A napfény energiájából nyert elektromos áramot akkumulátorban tárolja, szürkület után vagy mozgásra bekapcsol. Azon kívül, hogy milyen energiatakarékos megoldás, nagy előnye, hogy bárhová felszerelhető, hiszen nincs szükség hálózati csatlakozóra. Webáruházunkban leszúrható, mozgásérzékelős, elforgatható, füzér formájú, de távirányítóval vezérelhető udvari világítás is található a napelemmel működő termékek között. Utóbbi esetében vezérelhető az üzemidő (3-5-8 óra), a világítási mód (teljes fényerő, fél fényerő), valamint a be- és kikapcsolás. Automatikus világítási módban az alkonykapcsolónak köszönhetően automatikusan bekapcsol szürkületkor, így ezzel a beállítással sem kell bajlódnod, csak élvezned a lámpa okozta kényelmet.

Távirányítóval vezérelhető udvari világítás

 

 

Hol vehetjük hasznát?

Mivel a napelemes kültéri termékeknek nem feltétele a hálózati csatlakozó, így bárhová felszerelhető vagy leszúrható, ahol sötétedés után fényre van szükségünk. A mozgásérzékelővel ellátott termékek kiválóan alkalmasak a bejárati ajtó felé, a garázsbejáróhoz vagy a ház oldalára. A 3 paneles elforgatható lámpa rossz időjárás esetén is tökéletesen működik, több szögben elforgatható panel tartozik egy lámpához, így kifejezetten erős megvilágítást érhetünk el már egyetlen eszköz felszerelésével is. A lámpa tetején 1 darab napelem található, amely gondoskodik az energiaellátásról, a beépített akkumulátor pedig a mozgásérzékelő működéséért felel.

3 paneles elforgatható lámpa

 

 

Az erkélyek és teraszok esti világítását is megoldja egy napelemes lámpa, ha olyan helyre tudjuk szerelni, ahol a legtöbb ideig érik a nap sugarai. De egyre elterjedtebb a dekorációs célra használt napelemes kerti fény is. Különleges hangulatot csempész a kertbe, ha az ösvény két oldalára leszúrható lámpákat teszel, vagy lépcsőfokok felé helyezed őket, így bevilágítja a közlekedő területet. A füzér formájú termékeket feltekerheted a fa törzsére, a terasz korlátjára, oszlopra, így este is kellemes fényárban úszik majd a kert.

 

Napelemes lámpa a lépcsőfokok felett

 

Mik az előnyei?

A háborúnak és a szankcióknak köszönhető európai energiaválság miatt, az áram és a gáz ára is megsokszorozódott, így most különösen fontos odafigyelnünk háztartásunk fogyasztására. A meglévő hálózati csatlakozós kültéri lámpák leváltása napelemes termékekre, nem csak gazdaságos megoldás lehet, de környezettudatos is. Ezen kívül teljes szabadságot ad a ház körül és a kertben, hiszen bárhová felszerelhető, vagy leszúrható, ahol elegendő napsugár éri napközben. Nincs szükség villanyszerelőre, hogy új hálózati csatlakozókat alakítson ki ott, ahol szükségessé vált az esti világítás. A leszúrható vagy füzér formájú napelemes lámpák pedig kiválóak alkalmakra, rendezvényekre, ahol ideiglenesen kihelyezve varázslatos hangulatot teremthetünk. A 10 méteres napelemes, dekor fényfüzér esetében 8 féle világítási mód közül választhatsz. 100 db LED izzót tartalmaz, feldíszítheted vele házad, teraszod, vagy udvarod. IP44-es védettséggel van ellátva, így cseppálló.

 

10 méteres napelemes, dekor fényfüzér fára tekerve

Mire ügyeljünk, mely tényezők befolyásolják az ideális működést?

 

Bár a napelemes kültéri világítás nagyon praktikus és takarékos megoldás, használatánál több dologra kell figyelni, mint hálózati csatlakozós társainál, hogy működése minden körülmények között megfelelő legyen.

Megfelelő elhelyezés

A napelem panel elhelyezkedése nagyban befolyásolja a működést. Igyekezzünk a kiválasztott helyen belül is úgy felhelyezni, hogy a lehető legtöbb napsugár érje, hiszen ha sokat van árnyékban, kevesebb áramot termel. Ha például a garázs bejáratához van szükségünk plusz világításra, vizsgáljuk meg, melyik a naposabb oldal, és oda szereljük fel. Állítható paneles lámpák esetében így is a megfelelő szögben fogja bevilágítani a garázskaput vagy a bejáratot.  

Az időjárás

Nyáron könnyebb dolgunk van, hiszen a sok napos órának köszönhetően szinte tökéletes esti működésben bízhatunk. Borús, párás időben, illetve a téli hónapokban, amikor a legkevesebb a napos órák száma, a napelemes termékek is kisebb teljesítményt fognak biztosítani. Bár a napelemes termékek nagyon praktikusak és nagy szabadságot biztosít a hálózati csatlakozó nélküli működésük, érdemes olyan helyre választanunk ezeket a termékeket, ahol nincs minden este szükségünk a nagy teljesítményű fényére.

Szennyeződések

A hóval, porral, száraz levéllel borított panel nem képes a nap energiáját felvenni, így ügyelni kell rá, hogy mindig tiszták legyenek. Ezért érdemes olyan helyre felszerelni vagy kihelyezni őket, ahol könnyen hozzáférhetünk, ha szükség van rá.

Válaszd ki a neked megfelelő napelemes kültéri terméket webáruházunk kínálatából most akciós áron!

Előző A top karácsonyi menü ötletek
Következő Rattan vagy fa kerti bútor? Anyagok és megoldások