Napvitorla rögzítése, szerelése és más tudnivalók

Napvitorla rögzítése, szerelése és más tudnivalók

A napvitorla lassan felveszi a versenyt a napernyőkkel, de miért is lett ennyire felkapott? Segítünk bemutatni...

A napvitorla kevésbé elterjedt, az utóbbi években kezdte felvenni a versenyt a napernyőkkel és más árnyékoló felszerelésekkel. Nem csak modern kinézetükben különböznek árnyékoló társaiktól, rögzítésük is több teret enged, hiszen nincs feltétlenül szükség speciális tartóoszlopra és a vitorla egyszerűen összehajtható és szállítható. Összeszedtük cikkünkben, hogy mit kell tudni a napvitorla használatáról és mik az előnyei.

 

Az árnyékolás fontossága

A forró nyári napokon nincs is jobb időtöltés, mint a kertben való pihenés. Ha azonban a pihenés alatt nem feltétlenül a napozást értjük és nincs megfelelő árnyékolónk, a szabadban töltött idő könnyedén kínszenvedéssé válhat. Éppen ezért a nyári szezonban mindenképpen gondoskodjunk megfelelő árnyékolásról, különös tekintettel a gyerekekre és az idősekre. A teraszon, a kertben és az erkélyen is legyen olyan rész, ahová lepihenve napvédelem van a fejünk felett. Ne feledkezzünk meg a gyerekek homokozójáról vagy játszóteréről sem, a tűző napsütés nem csak a déli órákban lehet káros.

 

Árnyékoló típusok

  • Napernyő: A korábbi évekből jól ismert napernyők még mindig reneszánszukat élik. Ha csak ritkán van szükségünk árnyékolásra a kertben, vagy mobil megoldást keresünk, válasszunk a napernyők széles kínálatából. Egy függő napernyő nem csak mediterrán hangulatot teremt, de stabil vázzal és UV védelemmel is rendelkezik. A szezon végén egyszerűen, összecsukva tárolhatjuk.

függő napernyő khaki
Függő napernyő 2,7 m - több színben
Speciális ár 32 990 Ft RRP: Normál ár 39 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
94%
8 Értékelés

  • Feltekerhető napellenző: Erkélyre és teraszra is kiváló választás lehet egy fix árnyékoló. Az erkély fölé szerelt napellenző a lakást is hűvösen tartja a napos órákban, hiszen nem tűz közvetlenül az ablakokra és az erkélyajtóra a nap. A szezon végén nem kell bevinnünk és tárolnunk, mint a napernyőt. Ha a kültéri nappalink közvetlenül a ház oldalában van, ezáltal tudjuk hová rögzíteni, szintén kiváló megoldás lehet egy feltekerhető napellenző. Különböző méretekben kapható, így könnyen megtalálod a számodra ideálisat.

  • Balkon napernyő: A legkisebb terasz is igényelhet árnyékolást, hogy bármikor meg tudj inni egy csésze kávét a szabad levegőn. A kitekerhető balkon napernyő kifejezetten erkélyre, balkonra készült, közvetlenül fal mellé állítható kivitelben, kinyitását kényelmes tekerőkarral végezheted – minimális erőkifejtés mellett! 

Balkon napernyő
Balkon napernyő
Speciális ár 14 990 Ft RRP: Normál ár 21 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
3 Értékelés

  • Kihúzható árnyékolófal: Tökéletes megoldás teraszokra és udvarra, mint árnyékolófal és szélfogó, illetve térelválasztóként is ideális közös udvarokon. Több méret és szín közül választhatsz igényeidnek megfelelően.

Kihúzható árnyékoló fal választható típusban és színben
Kihúzható árnyékolófal választható típusba...
Speciális ár 26 990 Ft RRP: Normál ár 35 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
95%
6 Értékelés

  • Napvitorla: Nagy méretüknek köszönhetően megfelelő árnyékot biztosítanak. Választhatsz háromszög vagy négyszög formájút, amik önmagukban is megállják helyüket, de nagyobb terület árnyékolásakor több terméket is stílusosan felfüggeszthetsz. A kötelek segítségével szinte bárhol kifeszíthető, ha a tartóoszlopok stabilak.

háromszög alakú, poliészter, szürke
Szögletes napvitorla, 3,6 méteres, több tí...
Speciális ár 6 490 Ft RRP: Normál ár 9 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
4 Értékelés

A napvitorla előnyei

Egy napvitorla számos előnnyel jár, különösen akkor, ha gyakran élvezzük a szabadtéri tevékenységeket a kertben vagy a teraszon:

  • Napvédelem: A napvitorla védelmet nyújt a káros UV-sugárzástól és csökkenti a leégés kockázatát. Megvédi bútorainkat és kerti felszereléseinket a tűző napsütéstől, ezzel növelve élettartamukat. Érdemes világosabb színt választani, ami jobban visszaveri a napsugárzást.

 

  • Hűsítő hatás: Egy napvitorlával felszerelt terasz kevésbé hagyja felmelegedni a környezetet, hiszen csökkenti a közvetlen napsugárzás hatását. Így mikor kedvünk támad a szabadban leülni, alatta kellemesebb és hűvösebb lesz a levegő.

 

  • Időjárásálló: A napvitorlák- a napernyőkkel és a napellenzőkkel ellentétben -, megfelelve a rögzítési követelményeknek, jól ellenállnak a szélnek, megfelelő lejtés és anyagválasztás mellett akár az eső elől is védelmet nyújtanak. Másik nagy előnye a napernyővel szemben, hogy nem kell egy nyári zápor miatt azonnal visszavonulót fújnunk. A napvitorlák többségét úgy tervezik, hogy ellenálljanak a gyors légáramlatoknak, a minőségi anyagok pedig magas UV-tűrő képességgel rendelkeznek.

 

  • Kényelem és kikapcsolódás: A napvitorla alatt helyet foglalva kényelmesen pihenhetünk, olvashatunk vagy beszélgethetünk barátainkkal és családtagjainkkal. Nincs szükség előkészületekre, napernyő leszúrásra, beállításra, napellenző kitekerésre.

 

  • Mobil és könnyen telepíthető: A napvitorlák könnyű súlyúak és hordozhatók, ami lehetővé teszi, hogy könnyedén telepítsük őket a kívánt helyszínen.

 

  • Stílus és esztétikum: Széles választéka elérhető különböző méretekben, színekben és formákban. Ez lehetővé teszi, hogy kiválasszuk az otthonunk vagy kertünk stílusához legjobban illő napvitorlát, ami vizuálisan is vonzóvá teszi a teret. Díszíthetjük napelemes fényfüzérrel vagy vízálló dekor égősorral.

Vízálló dekor égősor
Vízálló dekor égősor, 15 db E27 LED lámpáv...
Speciális ár 18 990 Ft RRP: Normál ár 29 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
9 Értékelés

Napvitorla rögzítése – hogyan rakjuk fel?

Ha már biztosak vagyunk benne, hogy idén nyáron a napvitorla alatt szeretnénk pihenni, a kijelölt hely pedig alkalmas a felszereléshez, már csak azt kell felmérni, hogy az adott terasz, erkély vagy kert a nap mely szakában kíván leginkább árnyékban lenni. Ezután eldönthetjük, hogy háromszög, négyszög, esetleg több napvitorla kombinálására van-e szükségünk.

A vitorlák sarkait rögzíthetjük a ház vagy terasz falához, H alakú oszloptartóhoz, talajba beüthető hüvelybe állított fémoszlophoz, vagy faoszlophoz. Bontsd szét és fektesd le a napvitorlát a földre, rögzítsd a karabinerhorgokat és a köteleket. Jelöld ki a házon a rögzítési pontot, ahová alátéttel ellátott állványcsavart szerelsz. Kösd rá a rögzítőkötelet, és ide akasztd be a karabinerhorgot. Járj el ugyanígy minden rögzítési pontnál.

Állítsd be a rögzítőkötelek megfelelő hosszát. Ehhez helyezd fel a napvitorlát, minden sarkát rögzítsd. Ezután a kötelek meghúzásával vagy lazításával állítsd be a vitorlák megfelelő magasságát, feszességét és helyzetét. A kifeszítés a felszerelés legfontosabb része. Az egyik sarkot mindig alacsonyabb magasságban (kb. 25%-kal) helyezd el, mint a többit; ez lehetővé teszi az esővíz megfelelő elvezetését.

A vitorlák kifeszítése után vágd le a köteleket a kívánt hosszúságra, és égesd vissza a végeket.

Napvitorla kifeszítése1. ábra: backyardcity.com

Mennyi árnyékot ad, mekkorát vegyek?

Ahogy a feltekerhető napellenzőnél biztosan tudjuk, hogy hány cm-ig kitekerhető, magassága hány méter között szabadon állítható, illetve a napernyő vásárlásánál is fix méretekben és formákban gondolkozhatunk, úgy a napvitorlánál jobban elengedhetjük a fantáziánkat. Ha felmérjük, hogy mikor milyen szögben süt a nap, a napvitorlával pontosan beállíthatjuk, mekkora legyen az árnyékolni kívánt terület. Vásárolhatunk háromszög vagy négyszög alakút, ha pedig szükséges, több darabot is rögzíthetünk különböző alakzatokban tetszőleges magasságban.

Napvitorlák használata2. ábra: maantaoutdoor.com

Így használd a napvitorlát

Egy minőségi napvitorla felszerelése, felhelyezése nem csak az árnyékolás szempontjából fontos, de ha megfelelően van rögzítve, akkor nagyon esztétikus látvány is, igazi “beach” hangulatot teremthet. Játszhatsz a színekkel, a formákkal és a felhelyezési alakzatokkal.

A háromszög alakú napvitorlát leginkább olyan helyen érdemes használni, ahol kevés árnyékra van szükségünk. A ház oldalában vagy egy kerítéssel körbevett sarokban. Ideális lehet alkalmi használatra, kerti partik vagy kültéri rendezvények idejére.

Háromszög alakú napvitorlák használata

A négyszög alakú napvitorla nagyobb területet képes beárnyékolni, de ez esetben is érdemes olyan helyre telepíteni, ahol legalább az egyik oldal a ház vagy a terasz fala. Hatékonyságát növelhetjük, ha két szemben lévő oldalát lejjebb rögzítjük, mint a másik kettőt.

Négyszög alakú napvitorlák használata

Egy nagyobb terület hatékony árnyékolását több napvitorla kombinálásával érhetjük el. Rögzíthetjük egymás mellé vagy átfedésben, használhatunk egyszerre háromszög és négyszög alakú napvitorlát is. A tervezéskor a helyi viszonyoknak megfelelően járj el. Vedd figyelembe a nap járását és azt is, hogy a nap mely szakában töltesz kint a legtöbb időt.

Több napvitorla kombinálása

Előző Étkezőszék és étkezőasztal szettek minden stílushoz
Következő Így használd a létrát a lakásban - Inspiráció