napvitorla-rogzitese-szerelese-felrakasa

Napvitorla rögzítése, szerelése és más tudnivalók

Minden, amit a napvitorláról tudnod kell

A napvitorlák nem annyira elterjedtek, mint a napernyők vagy más árnyékoló felszerelések, pedig esztétikusan mutatnak a kertben. Nem csak a modern kinézetükben különböznek, rögzítésük is több játékteret enged, hiszen nincs feltétlenül szükség speciális tartóoszlopra és a vitorla egyszerűen összehajtható és szállítható. Összeszedtük cikkünkben, hogy mit kell tudni a napvitorla használatáról és mik az előnyei.

napvitorla

 Napvitorla tapasztalatok, árnyékolás és kinézet

A forró nyári napokon nincs is jobb időtöltés, mint a kertben való pihenés. Főleg a jelenlegi járványügyi-helyzetben, amikor sok esetben inkább az otthonmaradást választjuk a kimozdulás helyett. A külföldi utazásokat szinte kivétel nélkül el kell engednünk, marad a belföld (ami sok esetben nem hátrány) és a saját kertünk. Ha azonban a pihenés alatt nem feltétlenül a napozást értjük és nincs megfelelő árnyékolónk, a szabadban töltött idő könnyedén kínszenvedéssé válhat. Különös tekintettel a gyerekekre és az idősekre, idén nyáron még jobban előtérbe kerülnek a „biztonságos kertek”. Szögletes napvitorláink nagy méretüknek köszönhetően árnyékot biztosítanak neked és családodnak a teraszon, a kertben, vagy éppen a gyerekeknek a homokozó, játszótér felett. Nem csak otthon, de éttermekbe, kávézókba, egyéb vendéglátó egységek teraszára is kiválóan alkalmasak. Az árnyék mellett pedig a dizájn sem elhanyagolható, bármelyik kertbe tökéletesen illeszkedik. 

Napvitorla vs. napernyő és más árnyékoló felszerelések

A korábbi évekből jól ismert napernyők még mindig reneszánszukat élik. 

napernyo

 

Kínálatunkban függő és dönthető napernyőt is találsz a hozzá való kiegészítőkkel együtt: LED-es lámpa, napelemes dekor fényfüzér, szúnyogháló. Napernyőinket azoknak ajánljuk, akik kevesebb időt szeretnének árnyékban tölteni és azt sem egy fix helyen. Viszont vigyázzunk, hiszen a mostanában oly sokszor tapasztalt hirtelen támadt szelek igazi ellenségei. Illetve kizárólag kör és négyszögletű árnyékolásra képesek, előre megadott méretekben.

A napernyőhöz hasonlóan a napvitorla esetében is elsődleges követelmény, hogy nagy felületen és lehetőleg az UV-sugárzás nagy részének szűrésével árnyékoljon. A napvitorlák, megfelelve a rögzítési követelményeknek, jól ellenállnak a szélnek, megfelelő lejtés és anyagválasztás mellett akár az eső elől is védelmet nyújtanak. Nagy előnye a napernyővel szemben, hogy nem kell egy nyári zápor miatt azonnal visszavonulót fújnunk. A napvitorlák többségét úgy tervezik, hogy ellenálljanak a gyors légáramlatoknak, a minőségi anyagok pedig magas UV-tűrő képességgel rendelkeznek, így amellett, hogy védelmet nyújtanak, sokáig megtartják eredeti színüket is. Ezért érdemes világosabb színt választani, hiszen jobban visszaverik a napsugárzást és hosszabb az élettartamuk.

Ezen kívül teraszra és erkélyre ideális lehet a feltekerhető napellenző, ami 4 méretben kapható, így kiválaszthatod a számodra megfelelő szélességet. Poliészter és PU keverékéből készült, így cseppálló anyaga van. Egyszerűen összeszerelhető, nem igényel fúrást.

feltekerheto-napellenzo

Napvitorla rögzítése – hogyan rakjuk fel?

Ha már biztosak vagyunk benne, hogy idén nyáron a napvitorla alatt szeretnénk pihenni és azt is felmértük, hogy az adott terasz, erkély vagy kert alkalmas a felszereléshez, akkor érdemes először a feszítőcsavart kitekerni, majd a karabinerek segítségével összekötni őket és a köteleket a napvitorlával, hiszen a kifeszítés a legfontosabb része. Ezután a sarkokat rögzítjük egymás után, majd becsavarjuk a feszítőcsavarokat minden sarokban, hogy elérjük a maximális kifeszítést.

napvitorla-konnyen-rogzitheto

Ha a faltól messzebb eső részre álmodtuk meg napvitárlánkat, akkor vegyük igénybe a napvitorla oszlopokat, amiket általában külön kell felkutatnunk. 

Mennyi árnyékot ad, mekkorát vegyek?

Ahogy a feltekerhető napellenzőnél biztosan tudjuk, hogy 120 cm-ig kitekerhető, valamint magassága 2 és 3 méter között szabadon állítható, a napernyő vásárlánál is fix méretekben és formákban gondolkozhatunk, úgy a napvitorlánál jobban elengedhetjük a fantáziánkat. Az Alinda.hu webshopban jelenleg 3 típus közül lehet választani, melyek 3,6 méteresek. Formáját tekintve háromszög és négyszög alakú lehet, ezen belül pedig a színét is saját stílusunknak megfelelően választhatjuk ki.