Napvitorla rögzítése, szerelése és más tudnivalók

Napvitorla rögzítése, szerelése és más tudnivalók

A napvitorla lassan felveszi a versenyt a napernyőkkel, de miért is lett ennyire felkapott? Segítünk bemutatni...

A napvitorla kevésbé elterjedt, az utóbbi években kezdte felvenni a versenyt a napernyőkkel és más árnyékoló felszerelésekkel. Nem csak modern kinézetükben különböznek árnyékoló társaiktól, rögzítésük is több teret enged, hiszen nincs feltétlenül szükség speciális tartóoszlopra és a vitorla egyszerűen összehajtható és szállítható. Összeszedtük cikkünkben, hogy mit kell tudni a napvitorla használatáról és mik az előnyei.

 

Az árnyékolás fontossága

A forró nyári napokon nincs is jobb időtöltés, mint a kertben való pihenés. Ha azonban a pihenés alatt nem feltétlenül a napozást értjük és nincs megfelelő árnyékolónk, a szabadban töltött idő könnyedén kínszenvedéssé válhat. Éppen ezért a nyári szezonban mindenképpen gondoskodjunk megfelelő árnyékolásról, különös tekintettel a gyerekekre és az idősekre. A teraszon, a kertben és az erkélyen is legyen olyan rész, ahová lepihenve napvédelem van a fejünk felett. Ne feledkezzünk meg a gyerekek homokozójáról vagy játszóteréről sem, a tűző napsütés nem csak a déli órákban lehet káros.

 

Árnyékoló típusok

  • Napernyő: A korábbi évekből jól ismert napernyők még mindig reneszánszukat élik. Ha csak ritkán van szükségünk árnyékolásra a kertben, vagy mobil megoldást keresünk, válasszunk a napernyők széles kínálatából. Egy függő napernyő nem csak mediterrán hangulatot teremt, de stabil vázzal és UV védelemmel is rendelkezik. A szezon végén egyszerűen, összecsukva tárolhatjuk.

függő napernyő khaki
Függő napernyő 2,7 m - több színben
Speciális ár 26 990 Ft RRP: Normál ár 39 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
94%
8 Értékelés

  • Feltekerhető napellenző: Erkélyre és teraszra is kiváló választás lehet egy fix árnyékoló. Az erkély fölé szerelt napellenző a lakást is hűvösen tartja a napos órákban, hiszen nem tűz közvetlenül az ablakokra és az erkélyajtóra a nap. A szezon végén nem kell bevinnünk és tárolnunk, mint a napernyőt. Ha a kültéri nappalink közvetlenül a ház oldalában van, ezáltal tudjuk hová rögzíteni, szintén kiváló megoldás lehet egy feltekerhető napellenző. Különböző méretekben kapható, így könnyen megtalálod a számodra ideálisat.

szürke
Feltekerhető napellenző több méretben és s...
Speciális ár 26 990 Ft RRP: Normál ár 33 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
3 Értékelés

  • Balkon napernyő: A legkisebb terasz is igényelhet árnyékolást, hogy bármikor meg tudj inni egy csésze kávét a szabad levegőn. A kitekerhető balkon napernyő kifejezetten erkélyre, balkonra készült, közvetlenül fal mellé állítható kivitelben, kinyitását kényelmes tekerőkarral végezheted – minimális erőkifejtés mellett! 

Balkon napernyő
Balkon napernyő
Speciális ár 12 990 Ft RRP: Normál ár 21 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
3 Értékelés

  • Kihúzható árnyékolófal: Tökéletes megoldás teraszokra és udvarra, mint árnyékolófal és szélfogó, illetve térelválasztóként is ideális közös udvarokon. Több méret és szín közül választhatsz igényeidnek megfelelően.

- 22%
Kihúzható árnyékoló fal választható típusban és színben
Kihúzható árnyékolófal választható típusba...
Speciális ár 27 990 Ft RRP: Normál ár 35 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
96%
7 Értékelés

  • Napvitorla: Nagy méretüknek köszönhetően megfelelő árnyékot biztosítanak. Választhatsz háromszög vagy négyszög formájút, amik önmagukban is megállják helyüket, de nagyobb terület árnyékolásakor több terméket is stílusosan felfüggeszthetsz. A kötelek segítségével szinte bárhol kifeszíthető, ha a tartóoszlopok stabilak.

háromszög alakú, poliészter, szürke
Szögletes napvitorla, 3,6 méteres, több tí...
Speciális ár 6 490 Ft RRP: Normál ár 9 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
4 Értékelés

A napvitorla előnyei

Egy napvitorla számos előnnyel jár, különösen akkor, ha gyakran élvezzük a szabadtéri tevékenységeket a kertben vagy a teraszon:

  • Napvédelem: A napvitorla védelmet nyújt a káros UV-sugárzástól és csökkenti a leégés kockázatát. Megvédi bútorainkat és kerti felszereléseinket a tűző napsütéstől, ezzel növelve élettartamukat. Érdemes világosabb színt választani, ami jobban visszaveri a napsugárzást.

 

  • Hűsítő hatás: Egy napvitorlával felszerelt terasz kevésbé hagyja felmelegedni a környezetet, hiszen csökkenti a közvetlen napsugárzás hatását. Így mikor kedvünk támad a szabadban leülni, alatta kellemesebb és hűvösebb lesz a levegő.

 

  • Időjárásálló: A napvitorlák- a napernyőkkel és a napellenzőkkel ellentétben -, megfelelve a rögzítési követelményeknek, jól ellenállnak a szélnek, megfelelő lejtés és anyagválasztás mellett akár az eső elől is védelmet nyújtanak. Másik nagy előnye a napernyővel szemben, hogy nem kell egy nyári zápor miatt azonnal visszavonulót fújnunk. A napvitorlák többségét úgy tervezik, hogy ellenálljanak a gyors légáramlatoknak, a minőségi anyagok pedig magas UV-tűrő képességgel rendelkeznek.

 

  • Kényelem és kikapcsolódás: A napvitorla alatt helyet foglalva kényelmesen pihenhetünk, olvashatunk vagy beszélgethetünk barátainkkal és családtagjainkkal. Nincs szükség előkészületekre, napernyő leszúrásra, beállításra, napellenző kitekerésre.

 

  • Mobil és könnyen telepíthető: A napvitorlák könnyű súlyúak és hordozhatók, ami lehetővé teszi, hogy könnyedén telepítsük őket a kívánt helyszínen.

 

  • Stílus és esztétikum: Széles választéka elérhető különböző méretekben, színekben és formákban. Ez lehetővé teszi, hogy kiválasszuk az otthonunk vagy kertünk stílusához legjobban illő napvitorlát, ami vizuálisan is vonzóvá teszi a teret. Díszíthetjük napelemes fényfüzérrel vagy vízálló dekor égősorral.

Vízálló dekor égősor
Vízálló dekor égősor, 15 db E27 LED lámpáv...
Speciális ár 18 990 Ft RRP: Normál ár 29 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
9 Értékelés

Napvitorla rögzítése – hogyan rakjuk fel?

Ha már biztosak vagyunk benne, hogy idén nyáron a napvitorla alatt szeretnénk pihenni, a kijelölt hely pedig alkalmas a felszereléshez, már csak azt kell felmérni, hogy az adott terasz, erkély vagy kert a nap mely szakában kíván leginkább árnyékban lenni. Ezután eldönthetjük, hogy háromszög, négyszög, esetleg több napvitorla kombinálására van-e szükségünk.

A vitorlák sarkait rögzíthetjük a ház vagy terasz falához, H alakú oszloptartóhoz, talajba beüthető hüvelybe állított fémoszlophoz, vagy faoszlophoz. Bontsd szét és fektesd le a napvitorlát a földre, rögzítsd a karabinerhorgokat és a köteleket. Jelöld ki a házon a rögzítési pontot, ahová alátéttel ellátott állványcsavart szerelsz. Kösd rá a rögzítőkötelet, és ide akasztd be a karabinerhorgot. Járj el ugyanígy minden rögzítési pontnál.

Állítsd be a rögzítőkötelek megfelelő hosszát. Ehhez helyezd fel a napvitorlát, minden sarkát rögzítsd. Ezután a kötelek meghúzásával vagy lazításával állítsd be a vitorlák megfelelő magasságát, feszességét és helyzetét. A kifeszítés a felszerelés legfontosabb része. Az egyik sarkot mindig alacsonyabb magasságban (kb. 25%-kal) helyezd el, mint a többit; ez lehetővé teszi az esővíz megfelelő elvezetését.

A vitorlák kifeszítése után vágd le a köteleket a kívánt hosszúságra, és égesd vissza a végeket.

Napvitorla kifeszítése1. ábra: backyardcity.com

Mennyi árnyékot ad, mekkorát vegyek?

Ahogy a feltekerhető napellenzőnél biztosan tudjuk, hogy hány cm-ig kitekerhető, magassága hány méter között szabadon állítható, illetve a napernyő vásárlásánál is fix méretekben és formákban gondolkozhatunk, úgy a napvitorlánál jobban elengedhetjük a fantáziánkat. Ha felmérjük, hogy mikor milyen szögben süt a nap, a napvitorlával pontosan beállíthatjuk, mekkora legyen az árnyékolni kívánt terület. Vásárolhatunk háromszög vagy négyszög alakút, ha pedig szükséges, több darabot is rögzíthetünk különböző alakzatokban tetszőleges magasságban.

Napvitorlák használata2. ábra: maantaoutdoor.com

Így használd a napvitorlát

Egy minőségi napvitorla felszerelése, felhelyezése nem csak az árnyékolás szempontjából fontos, de ha megfelelően van rögzítve, akkor nagyon esztétikus látvány is, igazi “beach” hangulatot teremthet. Játszhatsz a színekkel, a formákkal és a felhelyezési alakzatokkal.

A háromszög alakú napvitorlát leginkább olyan helyen érdemes használni, ahol kevés árnyékra van szükségünk. A ház oldalában vagy egy kerítéssel körbevett sarokban. Ideális lehet alkalmi használatra, kerti partik vagy kültéri rendezvények idejére.

Háromszög alakú napvitorlák használata

A négyszög alakú napvitorla nagyobb területet képes beárnyékolni, de ez esetben is érdemes olyan helyre telepíteni, ahol legalább az egyik oldal a ház vagy a terasz fala. Hatékonyságát növelhetjük, ha két szemben lévő oldalát lejjebb rögzítjük, mint a másik kettőt.

Négyszög alakú napvitorlák használata

Egy nagyobb terület hatékony árnyékolását több napvitorla kombinálásával érhetjük el. Rögzíthetjük egymás mellé vagy átfedésben, használhatunk egyszerre háromszög és négyszög alakú napvitorlát is. A tervezéskor a helyi viszonyoknak megfelelően járj el. Vedd figyelembe a nap járását és azt is, hogy a nap mely szakában töltesz kint a legtöbb időt.

Több napvitorla kombinálása

Előző Étkezőszék és étkezőasztal szettek minden stílushoz
Következő Így használd a létrát a lakásban - Inspiráció