Rattan vagy fa kerti bútor? Anyagok és megoldások

Rattan vagy fa kerti bútor? Anyagok és megoldások

A kerti bútor választás legalább olyan körültekintést igényel, mint a benti bútorok beszerzése. De mi jellemzi az egyes típusokat és anyagokat? A következő bekezdésekből megtudhatod...

A kerti bútor választás legalább olyan körültekintést igényel, mint a benti bútorok beszerzése, hiszen ma már rengeteg megoldás, anyag és formáció található meg a piacon. Elképzeléseinknek tényleg csak a pénztárcánk szabhat határt. De mi jellemzi az egyes típusokat és anyagokat? A következő bekezdésekből megtudhatod.

A sokszínű kerti bútor

Míg nagymamáink korában a kerti bútorok annyit tettek, hogy kényelmesen kiülhessenek az udvarra, ma már egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk a kinti lakberendezésre. Legyen szó egy kis balkonról, egy teraszról vagy a kertben kialakított pihenőhelyről, igyekszünk minél ízlésesebben berendezni. Ahogy beköszönt a nyár – vagy ha az időjárás engedi, még hamarabb -, nem vágyunk másra csak a napsütésre, a kertészkedésre, az esti lazulásokra egy kényelmes fotelben. Éppen ezért fontos, hogy milyen kerti bútorokkal vesszük körbe magunkat.

Vásárlás előtt a legfontosabb, hogy felmérjük, mekkora hely áll rendelkezésünkre, majd megtervezzük a bútorokat és a kiegészítőket, illetve a stílust, ami alapján összeválogatjuk majd kertünk új darabjait. Természetesen az erre szánt költségkeretről sem szabad elfeledkezni, ma már elég széles skálán mozognak a kerti bútorok mind minőségben, mind stílusban, mind árban.

Egy ideje a kint és a bent összemosódott, nappali már nem csak a belső terekben van. Ha a teraszt vagy a kertet csak egy nyíló ajtó választja el a ház közösségi terétől, az étkezőasztalon és a székeken kívül nappali elemekben is gondolkodhatunk, mint a kényelmes kanapék, a puffok vagy a sok növény. Ha teraszunk nem fedett, gondoskodjunk napernyőkről, árnyékolókról, esetleg párásítóról. Ahogy a nappalinkban tennénk, dobjuk fel az enteriőrt színes párnákkal, kültéri szőnyegekkel. Végül pedig ne feledkezzünk el a fényekről sem, vízálló dekor égősorunk minden stílusba illeszkedik, 15 db LED égője gondoskodik a hangulatos világításról. A füzér 14,6 méter hosszú, de ha többre van szükséged, össze is kapcsolhatod őket. 

 

Rattan kerti bútor előnyök és hátrányok

A rattan kerti bútor lehet természetes, műrattan vagy műrattan hatású. Egy rusztikus stílusú terasz elengedhetetlen kellékei a természetes anyagból készült bútorok, amik bár gyönyörűek, ahhoz, hogy tartós maradjon, rendszeres ápolást igényelnek. Ezen kívül nem kedvelik a tűző napsütést, az esőt és a fagyot sem. Ugyan időkoptatta állapotukban is méltóságot és természetes eleganciát adhatnak a térnek, mégis érdemes elgondolkozni, nem járunk-e jobban egy jó minőségű, műrattan kerti bútorral. Ma már igazán igényesen kialakított darabokra bukkanhatunk, ami ellenáll az időjárás viszontagságainak. Ezért is örvend ma már nagyobb népszerűségnek, mint eredeti, organikus társai. Az alacsony hőmérséklet, az eső és az UV sugárzás sem tesz kárt benne. Ráadásul többféle színből választhatunk, így bármilyen stílust is képvisel a teraszunk, meg fogjuk találni a hozzá legjobban illő, kényelmes, kerti darabokat.

A műrattan hatású kerti bútorok valójában műanyagból készülnek, mintázatukban a rattan – vagy inkább műrattan – jelleggel. Habár kinézete alapján teljesen beilleszthető a rusztikus vagy a mediterrán teraszok stílusába, kevésbé exkluzív, minősége nem közelíti meg fent említett társai színvonalát. Ebből adódóan viszont sokkal jutányosabb áron juthatunk hozzájuk.

Ma már ezekből az anyagokból készül kanapé, fotel, asztal, lámpa, tárolóláda, ülőke és még kaspó is. Ha a stílus és az anyag már nem kérdés, érdemes szettben vásárolni, így biztos, hogy teljes harmóniában lesznek a teraszon.

Rattan kerti bútorok

Fa kerti bútor: ha igazán tartósat szeretnél

A mai, kaotikus világban egyre többen értékelik a letisztultság és a természet megnyugtató közelségét ígérő anyaghasználatot. A fából készült kerti bútorok tökéletesen illeszkednek ebbe a szemléletbe. Így ha melegségre, otthonosságra és természetközeli élményre vágyunk a teraszunkon, válasszunk fából készült kerti bútorokat. A választék igen széles, így bármilyen stílusú teraszon kitűnően mutatnak majd. Viszont ha hosszú távra tervezünk velük, nem feledkezhetünk el megfelelő ápolásukról, gondozásukról. Állagának megőrzéséhez újralakkozásra, impregnálásra van szükség, de az anyag fajtájától és kidolgozottságától függően eltérhet a karbantartási rutin, vásárláskor érdemes részletes tájékoztatást kérni róla.

 

Amerika legnépszerűbb kerti széke

Sok amerikai filmben tűnik fel egy bizonyos fa, kerti szék, ami nem véletlen, hiszen a múlt század elejétől hódít nem csak ott, de az egész világon. Eljött az ideje, hogy a te kertedben is ez a klasszikus design domináljon! A fa, összecsukható kerti szék széles ülőfelülete és kartámasza, döntött háttámlája és ülése valódi kényelmet biztosít. Lábtartóval kiegészített társát pedig natúr és fehér színben is megtalálod webáruházunkban.

Válassz hozzájuk illő kerti kiegészítőket az Alinda webáruházából! Egy vízálló dekor égősor, egy függő napernyő, vagy egy fából készült függőágy tartóállvány csak emelni fog a terasz fényén.

Fából készült függőágy

Fa napozóágyak

Ma már nem kell szállodába mennünk ahhoz, hogy kényelmes napozóágyakban pihenjünk a szabadságunk idején. A műanyag bútorok ideje viszont lejárt, így egy különleges, fából készült napozóággyal hamisítatlan mediterrán vidéken érezhetjük magunkat, miközben a házi készítésű koktélunkat szürcsöljük. Este pedig a kültéri fényekben gyönyörködve, a természet hangját hallgatva kipihenhetjük a nap fáradalmait. Lakkozott fenyő, hintázó napozóágyunk izgalmas és dizájnos, ha egyszer belefekszel, nem sok kedved lesz kiszállni belőle.

De kiváló választás lehet nyárfából készült pihenőágyunk is, melynek háttámlája és ülőfelülete egyaránt állítható. Napozz, pihenj, olvass vagy akár aludj egy jót remek minőségű kerti bútorunkban.

Fa napozóágyak

Helytakarékos kerti garnitúra

Egy terasz sokféle lehet, mindegy, hogy egy társasház sokadik emeletén, egy luxusvilla óriási medencéje mellett, vagy egy szerény vidéki ház tornácán van. Bárhol otthonossá és hangulatossá tehető, ha a megfelelő bútorokkal és kerti kiegészítőkkel látjuk el. Ha környezetünk visszafogott, harmonikus és nyugodt, egy fából készült 2 személyes garnitúrával nem foghatunk mellé. Előnye, hogy kis helyen is elfér, mégis két ember számára nyújt kényelmes ülőhelyet és egy asztalfelületet. Közepén napernyőtartó nyílás is található, így a megfelelő árnyékoló behelyezésével a nyári ebédek szabadban való elfogyasztásának sincs akadálya.

Fából készült 2 személyes garnitúra

Műanyag bútorok ismérvei

Bár a műanyag kerti bútorok látványban és hangulatban nehezen közelítik meg természetes anyagból készült társaikat, a modern technológiának köszönhetően ma már műanyagból is kiemelkedően ergonomikus és esztétikus bútorok készülnek. Legtöbbször pénztárcabarát áruk és tartós anyaguk miatt választjuk, azonban fontos szem előtt tartanunk, hogy UV-fény hatására képesek megfakulni és törékennyé válni. De ha masszív, stabil és minőségi darabot választunk, efelől sem kell aggódnunk. Egyszerűen tisztíthatók és könnyen mozgathatók.

Ha a műanyag fémmel párosul, könnyen összecsukható bútorokat kaphatunk. Ha csak időnként van szükség rájuk, vagy gyakran hordozzuk, ezek a darabok lesznek az ideálisak. Kempingezéshez, pecázáshoz, a hétvégi ház udvarára vagy otthonra, ha a vendégek létszáma kicsit megnövekedett. A hordozható sörpad garnitúra gyors és egyszerű felállítása azonnal 8 embernek ad ülőhelyet. Összecsukható, hordozható és könnyen mosható a felülete. Hasonlóan praktikus lehet párnázott, összecsukható szék szettünk. Pillanatok alatt kinyitható, könnyen mozgatható, mégis kényelmes. Összecsukott állapotban könnyedén elférnek a kamrában, a szekrény mögött vagy akár az ágy alatt.

Lakókocsi összecsukható székekkel és padokkal

Az Alinda webáruházában kültéri bútorok széles választékát találod, sokféle stílus, forma és anyag közül válogathatsz. Mindegyik megbízható és jó minőségű, így biztosan rátalálsz a számodra megfelelőre. A bútorokon túl izgalmas és hasznos kerti felszereléseket is találsz, legyen szó kerti zuhanyról, grillezőről, napernyőről, pavilonról, palántázóról, függőfotelről, virágtartóról, locsolócsőről vagy rovarcsapdáról.

 

Borítókép: studio-mcgee.com/deavita.net

Előző Napelemes termékek: világos megoldás télen-nyáron
Következő Konyhakert kezdőknek és haladóknak