Sziklakert építés lépésről lépésre

Sziklakert építés lépésről lépésre

A sziklakert szép és látványos, akár a legkisebb udvaron is megépíthető, hiszen a kisebbek is jól mutatnak. Nézzük, hogyan építhetünk otthonunkban ilyet, szakember, kertész segítsége nélkül...

A sziklakertnek számos előnye lehet. Amellett, hogy szép és látványos, akár a legkisebb udvaron is megépíthető, hiszen a kisebbek is jól mutatnak. További előnyös jellemzője még, hogy a legtöbb sziklakerti növény igénytelennek számít, így a gondozásuk nem igényel nagy erőforrást és sok időt. Nézzük tehát, hogy építhetünk otthonunkban ilyet, szakember, kertész segítsége nélkül.

 

Sziklakert építéshez szükséges eszközök 

Miután kijelöljük a megfelelő (erről később részletesen írunk) alapterületet, szükségünk lesz egy drénrétegre, melynek több szerepe van: védő, vízelvezető, szűrő. Összetétele többrétegű, amely tartalmaz egy szűrőfóliát és egy poliamid-monofil szálas hálózat réteget. Ezután jöhetnek a sziklakert alapjait adó kövek. Jó ötlet lehet olyan köveket használni, amik a közelben (az adott tájegységnek megfelelően) megtalálhatóak. Így nem lesz tájidegen a látvány, ráadásul a beszerzés is könnyebbé válik. Szükség lesz még az elültetni kívánt növényeink igényeinek megfelelő földre, illetve mulcsanyagra, amivel zárjuk a réteget, hogy a föld ne legyen látható. Végezetül jöhetnek a virágok. Ha pedig egy kis extrára is vágyunk, ne feledkezzünk meg a kerti világításról. Webáruházunkban 26 különböző típusú szabadtéri fényforrást találsz.

 

Mind közül a legnépszerűbbek, a leszúrható napelemes kerti lámpák.

Leszúrható napelemes kerti lámpa

 

A kert esti megvilágítása nemcsak a szép látvány miatt, hanem biztonság szempontjából is fontos. A lámpák optimális fényereje nem csak dekorációként, hanem valóban használható napelemes világításként működik a kertben. Nappal töltődik, éjszaka világít. Egyszerűen, vezeték nélkül, bárhová lehelyezhető. Próbáld ki te is!

 

Sziklakerti növények 

Egy sziklakert magára vonja a figyelmet, kontrasztot nyújt a többi kertrésszel, és megtöri a gyakran egyhangú látképet. De milyen növények kerüljenek bele, hogy mutatós és időt álló legyen? Ezen növények köre viszonylag szűk, a megszokott pozsgások mellett a leggyakrabban választott növénytípus a sziklakerti évelő. Így kevés gondunk lesz vele, látványa mégis egész évben változatlan és vidám képet biztosít. A sziklakerti évelők közös tulajdonsága, hogy bátran telepítheted sziklakerti környezetbe, minden évszakban jól fogják ott érezni magukat. Nézzünk pár konkrét példát, melyek biztosan nem okoznak majd csalódást!

 

Japán harangláb

Különleges, kettős színvilág jellemzi. Felálló szárú, kompakt megjelenésű, bokros növekedésű, összetett leveleivel is díszítő évelő. Virágai kellemes színűek, aránytalanul nagy méretűek a bokor nagyságához képest. Jó vízgazdálkodású, morzsalékos, tápanyagban gazdag, üde talaj ideális a számára. Közepes víz- és fényigényű növény, félárnyékos területekre is telepíthető. Az elnyílott virágokat ne felejtsük eltávolítani róla.

Japán harangláb

Délvirág

Vadvirági megjelenésű, kristályvirágnak is nevezett növény. Alacsony, sokágú, szétterülő évelő. Pozsgás leveleivel virágzás után is díszít. Lombja áttelel. Bíborszínű virágai nagy tömegben nyílnak a levélzet fölött. Jó vízáteresztő képességű, enyhén meszes, felmelegedő kerti talaj ideális a számára. Fényigényes növény, árnyékba, félárnyékba nem telepíthető. Az extrém hideg teleken lombbal takarjuk.

Délvirág

 

Árlevelű lángvirág

Ha egy kis bájt vinnél a kertbe. Szőnyegalkotó, legyökerező szárú talajtakaró, gazdagon virágzó, áttelelő lombú évelő. Tavasszal nyíló bíborlila virágai az egész növényt beborítják. Mérsékelten száraz, jó vízáteresztő, laza, közepes tápanyag ellátottságú, enyhén meszes talaj ideális a számára. Kis víz- és nagy fényigényű növény, árnyékolását kerülni kell. Szükség esetén ritkítást igényel. Hosszan tartó száraz időszakokban az öntözést meghálálja.

Árlevelű lángvirág

Házi kövirózsa 

A klasszikus szerelmeseinek és hogy a színes virágokat megtörje egy kis zöld. A kövirózsa június-július hónapban hozza rózsaszín virágait. Kifejlett korában 5-20 cm magasságot ér el. Érdemes napos helyre, és egymástól 15-25 cm távolságra ültetni.

Házi kövirózsa

 

Lássuk, melyek a pontos lépések! 

A sziklakert építése bár nem bonyolult, azért igényel némi kertészeti gyakorlatot. Ahogy a fent említett sziklakerti növényeknél is láttuk, fontos, hogy a telepítendő növények elegendő napfényhez jussanak majd. Ezért keressünk a kertben egy déli, vagy keleti fekvésű területet. Első lépésként drénréteget kell kialakítani, ami a túlzott csapadék- vagy öntözővizet elvezeti, ezzel megakadályozva, hogy szeretett növényeink idő előtt kipusztuljanak. Ne építs se túl lapos, se túl magas halmot, igyekezz figyelembe venni a kert egyéb tereptárgyainak méretét és magasságát. Ha megvan a megfelelő hely és a képzeletbeli terv, jöhetnek a sziklakert alapjait adó kövek. Nem ajánlatos többféle követ kombinálni, természetellenesnek hathat. A különlegességét és változatosságát ne a különböző kövek, hanem a sokszínű virágok adják. Attól függően, hogy milyen talaj szükséges az ültetni kívánt növényeinknek, szerezzük be a megfelelő földet. Ha ezek megvannak, jöhet az építkezés. A sziklakert magassága általánosságban ne legyen több, mint 1,5 méter, és az alapterülete se legyen túlzottan nagy. Rakjuk körbe kővel azt a területet, ami a sziklakertünk alapját fogja adni. Töltsük fel földdel, majd újra helyezzünk el pár követ és így tovább, amíg el nem érjük a kívánt magasságot. Ezután nedves földbe elkezdhetjük beültetni a sziklakerti növényeinket. Végezetül a kialakításhoz szükségünk lesz még mulcsanyagra, ami egyrészt takarja a földet, másrészt megakadályozza a talaj gyors kiszáradását. Itt arra figyeljünk, hogy ne a hagyományos fenyőkérget használjuk, hanem a sziklák anyagával megegyező darabolt kőzetet. Ha ezek is felkerültek késznek tekinthetjük sziklakertünket, a kertünk új díszét.

Ha igazán tetszetős és dekoratív kertre vágysz a sziklakert közvetlen környezetében, nézz szét kerti felszereléseink között egy kis extra kiegészítőért. 

Hogy a természetes anyagoknál maradjunk, ismerd meg fa hintázó napozóágyunkat, melyből kényelmesen csodálhatod új sziklakertedet, miközben kipihened a nap fáradalmait.

 

Fa hintázó napozóágy

Izgalmas és dizájnos kivitelezésének köszönhetően csak úgy vonzza a tekintetet. Ezt a hintázó napozóágyat az ember alakjára tervezték. Ennek a kialakításnak hála rendkívül kényelmes és szinte elringatja az embert napozás közben, így biztosan hamar kerted kedvenc darabjává válik. Anyaga lakkozott fenyő, szerkezete stabil, ezért nem dől el ha ráülsz vagy ráfekszel.

 

Összességében a sziklakert hatalmas előnye, hogy sokféle kertstílusba illik remekül, így legyen szó minimalista, mediterrán, vagy paraszti jellegű kialakításról, egy sziklakert igazán sokat lendíthet a látványon. Vágj bele idén tavasszal!

Előző Futás kezdőknek: így kezdj bele a jó idő beköszöntével
Következő Melegház használat előnyei