Téli virágok, amik hidegben is tündökölnek a kertedben

Téli virágok, amik hidegben is tündökölnek a kertedben

Unod a téli hónapok szürkeségét? Mutatjuk milyen növényekkel dobhatod fel kertedet...

A téli hónapokban a kert szürke és silány. Ha ki is süt a nap, nincs amik tündököljenek az ablakon keresztül. Nem tudjuk, ki hogy van vele, de mi már eléggé unjuk ezt a nyálkás, sötét, ködös, vizes telet. Kivéve azt a pár percet, amíg esik a hó, de még nem teríti el latyak a járdákat, az utakat és persze a kertünket is. Talán eszünkbe sem jut, pedig a csodás természet alkotott olyan növényeket számunkra, amelyek színesebbé teszik kopár, téli kertünket. 

 

Kert télen

 

Vékony hanga

A havasi erikának is nevezett virág hosszan virágzik, általában az újév elején, januártól kezdi virágait nyitni egészen áprilisig, így éppen aktuális. Ezek a növények elég igénytelenek, de a nagy hidegekben nem árt őket éjszakára betakarni száraz lombbal, vagy fenyőágakkal. A hangafélék a félárnyékos helyen érzik legjobban magukat, párásabb klímájú helyeken akár napra is ültethetjük őket. Kimondottan savanyú talajt igényelnek, ezért legjobb számukra, ha egy csoportba ültetjük a hasonló környezeti igényű növényekkel együtt. 

 

Vékony hanga

 

Őszi varázsmogyoró

A téli virágzású őszi varázsmogyoró jól tűri az árnyékot, és csodás látványt nyújt sötét háttér előtt. Illatos virágai többnyire sárgák, de vannak pirosas vagy narancssárga változatok is. A bennszülött amerikaiak szárának főzetét használták gyulladások, duzzanatok gyógyítására. Mészmentes, savanyúbb, jó vízelvezetésű talajokat, napfényes vagy félárnyékos fekvést kedvel.

 

Őszi varázsmogyoró

 

Árvácska

Talán ezt a virágot ismerjük a legtöbben. Az árvácska igazi hős! Télen didereg, de hősiesen küzd a hideggel, és egy kis szerencsével akár át is vészelheti a telet. Az árvácska 25-30 cm átmérőjű 20-25 cm magas növény. Eredetileg a hűvös, párás félárnyékos helyeket kedveli, de a mai hibridek már a tűző napot is jól viselik. A leghosszabb tenyészidejű növény, hiszen a szeptemberi kiültetéstől a június vége július elejei elvirágzásáig tartó kilenc hónapig virulhat, enyhe teleken folyamatosan virágzik. Tőzegalapú, laza termőföld vagy virágföld keverékébe ültessük, aminek jó a víz és a levegő háztartása.

 

Kerti árvácska

 

Rózsás bangita

A bangitafélék közül az illatos bangiták virágoznak leghamarabb. Legelsőnek a rózsás bangita hozza a bimbókat, január végétől díszít a halvány rózsaszín és fehér árnyalatú virágzatával. Néhány héttel később követi ezt a kikeleti bangita, amely az előző fajhoz képest bővebben virágzik, a virágai pedig rózsaszínűek. Az első növényfaj Kínából származik, míg a másik annak hibridje. Védett fekvésben és jó kerti viszonyok között néha még tél elején is virágozhatnak. 

 

Rózsás bangita

 

Ha pedig már kert, akkor ajánlunk pár hasznos kiegészítőt, amik segíthetnek akár most télen, de később, ha beköszönt a tavasz is nagy hasznát veszed majd:

 

Egy mini melegház számos előnyökkel járhat, segítségével a növények nincsenek kiszolgáltatva az időjárás szeszélyeinek, az átlátszó ponyva bent tartja a hőt és megfelelő páratartalmat biztosít. 

 

Mini melegház

 

A melegház előnyei

  1. Megóvja a növényeket az időjárás viszontagságaitól.

  2. Az üvegház falai védenek a nap káros sugaraitól.

  3. Könnyedén megtartható az ideális hőmérséklet és páratartalom a növények számára.

  4. Az üvegházhatásnak köszönhetően a növények hidegebb időben is termeszthetőek.

  5. Védelmet nyújt a rágcsálók, kártevők és kórokozók ellen.

 

Ajtaja 2 oldalán cipzáros, feltekerhető és tépőzáras pánttal rögzíthető. Egyszerűen szállítható, ezért bárhol felállítható a kertben, erkélyen és teraszon egyaránt. Mini melegházunk segítségével otthon is megfelelő körülményeket teremthetsz virágok, zöldségek, esetleg fűszernövények palántázásához és neveléséhez.

 

Csepegtető rendszer konyhakertbe

A készlet rendelkezik mindennel, ami a növények öntözéséhez szükséges. Tökéletes kertek, erkélyek, üvegházak, konyhakertek, cserepes növények öntözésére. Közvetlenül a növény gyökeréhez juttatja a vizet. Lassú egyenletes öntözést biztosít.

 

Csepegtető rendszer konyhakertbe

 

Alakíts ki saját csepegtető rendszert a konyhakertbe vagy a virágágyásba! A készlet tartalmaz egy 23 méter hosszú, vékony tömlőt, melyet annyi darabra és olyan méretre vághatsz, hogy a növényeid számára ideális öntözőhálózatot hozhass létre. A különböző alakú csatlakozókkal, rögzítőkkel és bilincsekkel könnyedén testre szabhatod a csepegtető rendszert.

 

Ha kedved kaptál a kerti munkálatokhoz, vagy csak felfrissítenéd a már meglévő növényeid és az azt körül vevő területet, nézz szét weboldalunkon!

 

Előző Így használd a programozható LED szalagot
Következő Legyen ez a Valentin nap más, mint a többi