Újévi fogadalom: segítünk betartani!

Újévi fogadalom: segítünk betartani!

Az Alinda idén azt tűzte ki célul, hogy segít olvasóinak és vásárlóinak betartani fogadalmaikat. Lássuk, mit tudunk mi hozzá tenni...

Az újévi fogadalmak évről évre legtöbbünknek a fejében megfordulnak, azonban nem mindenki határozza el magát és még kevesebben viszik véghez is a fogadalmukat. Az Alinda idén azt tűzte ki célul, hogy segít olvasóinak és vásárlóinak betartani ezeket a fogadalmakat. Lássuk, mit tudunk mi hozzá tenni!

Az újévi fogadalmak szokása 

Babonásak vagyunk vagy sem, az új év első napján sokunk száján kicsúszik pár meggondolatlan ígéret magunknak vagy másoknak, illetve szeretünk a „mit tegyünk, és mit ne tegyünk január 1-jén” népi hiedelmeiből is csemegézni, legalább egy párat, hátha mégis beválik. Nézzünk ezekből néhány népszerűt:

 

  • Ne faljunk fel mindent szilveszterkor, és akkor az újesztendőben sem fogunk semmiben hiányt szenvedni. Tehát, hagyj ételt a hűtőben, és a kamrában!
  • Nem szabad baromfihúst enni, mert a baromfi hátrakaparja a szerencsénket! (csirke, tyúk, pulyka, kacsa kerülendő étel!) A disznó viszont előre túr, így tökéletes választás a szilveszteri menübe.
  • Óvatosan a hallal, mivel folyó menti vidékeken - ezek szerint Budapesten, vagy Szegeden is - szerencsét hoz (ahány pikkely, annyi pénz), máshol viszont baljós állat, hiszen vele elúszik a háziak szerencséje.
  • Nyújtsuk hosszúra a rétest! A boldogságot és az életet többféle rétessel is hosszúra lehet nyújtani. Minél gazdagabb, bővebben adagolt a töltelék a rétesben, annál bővebben méri a boldogságot az ég az újesztendőben.
  • Vágjunk fel egész kenyeret is, hogy mindig legyen a családnak kenyere.
  • Semmit ne vigyünk ki a házból! A hagyomány szerint "elszáll a tehén haszna", ám ha nincs tehenünk, akkor is "elszáll a hasznunk". Tehát ezen a napon nem szabad sem kölcsönadni, sem kölcsönvenni semmit.
  • Együnk sok lencsét, és így az év során soha nem ürül ki a pénztárcánk. A lencsét egyes vidékeken babbal, vagy más szemes terménnyel helyettesítik.

És még sorolhatnánk, de honnan ered maga a szokás, hogy fogadalmat tegyünk? Az újévi fogadalmak nem éppen új keletűek. A rómaiak Janus istennek fogadkoztak, s ők jelölték ki Kr. e. 153-ban Janus hónapját, januárt az év kezdetének. Janus a kezdet és a vég istene a római mitológiában. Kétarcú istenség lévén a múltat és a jövőt is látta, éppen ezért lett a fogadalmak szimbóluma. Január 1-je Kr.e. 46-ban lett az év első napja, amikor Julius Caesar bevezetett egy új kalendáriumot. 

Fogyás, mint fogadalom

 

Fogyás után nagy lesz ránk a nadrág

 

Valószínűleg a leggyakrabban elhangzó fogadalmaink a fogyással, a több mozgással és az egészségesebb életmóddal kapcsolatosak. Év végére legtöbben elengedik magukat és nem csak azért, mert úgyis jön a karácsony, amikor elkönyveljük, hogy nem lesz időnk mozogni és az év végi menük miatt úgy is felszedünk pár kilót. Sok a munka, nagy a hajtás, általában ezek a legstresszesebb időszakok. Viszont a szilveszter éjféli koccintás után valahogy nagyobb erőt érzünk magunkban, tettre készebbek vagyunk. Ilyenkor jönnek a sokszor meggondolatlan kijelentések, fogadalmak. Viszont ha nem készülünk fel a megvalósításukra, ha nem készítjük jól elő a terepet, könnyen kudarcot vallunk. Ami után pedig csak a csalódás érzése is ránk zuhan.

 

Az Alinda élen jár az otthoni mozgással kapcsolatos termékekben, így elsőként azt kell eldöntened melyik mozgásforma áll hozzád a legközelebb. Egy kis ízelítő otthoni sporteszközeink kínálatából:

 

Sporteszközök a mozgáshoz

A teljes listát ITT tekintheted meg. Készíts tervet! Tűzz ki teljesíthető célokat! Használj olyan applikációt a teljesítményed nyomon követéséhez, amit nem nyűg vezetni, érthető és még motivál is.

Azt viszont sose felejtsd el, hogy a fogyás és az egészségesebb életmód is a konyhában kezdődik. Ha nem mozogsz otthonosan a konyhában, ez talán még nehezebb kihívásnak tűnik, mint heti kétszer rápattanni egy biciklire. De hidd el, megéri a belefektetett munkát! Itt is az elsődleges feladat beszerezni a megfelelő eszközöket, konyhai kiegészítőket, amik használata örömet okoz és megkönnyítik a minden napi főzést. Ehhez is van pár tuti tippünk:

Konyhai eszközök

 

További akciós konyhai termékeinket ITT tekintheted meg.

Leszokni a káros szenvedélyekről

A fogyás után a második legtöbbet elhangzó ígéretek káros szokásainkra vonatkoznak. Lehet ez dohányzás, alkohol, de akár a túl sok mobilhasználat vagy a túl sok munka is, ami már az egészségünk rovására megy. Ez esetben tuti termékünk nincs, legfőbb eszköz a saját elhatározásod, ami tudjuk nagyon nehéz. Adj időt magadnak és ne spórolj a saját magad jutalmazásával, ha valamit sikerül elérned. Legyenek könnyebben teljesíthető részcélok, hogy sikerélményben is legyen részed. Keress új hobbit, amivel eltöltöd azt az időt, amit eddig káros szenvedélyeidre szenteltél. Ha úgy érzed lassítanod kell, szerezz be egy függőágyat vagy csak alakíts ki otthon egy nyugalom szigetet, ahol feltöltődhetsz. Ebben viszont segítségedre lehetünk, több olyan terméket is találsz webáruházunkban, amik beszerzésével ezt könnyedén megteheted.

 

Függőágyak

 

Több idő a szeretteinkkel? Ez is lehet fogadalom!

Főleg az utóbbi években, amikor a pandémia családokat szakított el egymástól hosszú időre. Ülj le és gondold végig, hogy a múlt évben kik azok, akikre több időt szerettél volna szánni, mégsem tetted. Lehet ez a családod, de akár a barátok közül is azok, akik jó hatással vannak rád és akik társaságában fel tudsz töltődni. Szervezz velük közös programot a szabadban, így egyszerre teljesíted a ’több mozgás’ és a ’több idő a szeretteimmel’ fogadalmadat is. Ha pedig eközben egészséges ételeket fogyasztottok, az csak hab a tortán.

Mi drukkolunk neked!

 

Előző A 2021-es év legmenőbb karácsonyi ajándékai
Következő Újévi népszokások Magyarországon