Újévi népszokások Magyarországon

Újévi népszokások Magyarországon

Összegyűjtöttük a legelterjedtebb babonákat, hiedelmeket, és tippeket, melyek felelevenítik a régi magyar szokásokat...

Érdekelnek a hagyományok? Szeretnéd tartani az újévi népszokásokat? Az Alinda.hu szakemberei most összegyűjtötték a legelterjedtebb babonákat, hiedelmeket, és tippeket, melyek felelevenítik a régi magyar szokásokat.

Jóslatok és babonák

Újévi fogadalom: segítünk betartani! című cikkeinkben már említést tettünk az újévi népszokásokról, most viszont összefoglaljuk a ma is keringő jóslatokat és babonákat, amiket már a dédnagyanyáink is ismertek. Bár tudjuk, hogy a babonák nem igazak, de azért mégsem tudunk ebben teljesen megbízni, mert sosem lehet tudni.

-Az újévi erős fények és zajok távol tartanak mindenféle rosszat. Így a szilveszteri bulin zöld utat kap a hangos vendégsereg, ha pedig biztosra szeretnél menni, fogd a távirányítót és az udvari lámpákat is hozd működésbe!

 

Udvari lámpa

 

-Szilveszter éjjelén pontban éjfélkor az összes ajtót ki kell tárni, hogy az óév kimehessen. Ugyanis ha nem távozik, az újév nem tud bejönni. De vajon mi történik, ha az elmúlt év nem tud kimenni? Erre már nehezebben kapunk választ. Ne feledd, a tolóajtó is számít!

 

Tolóajtó

 

-Újév napján az üres zsebek, szekrények vagy polcok látványa a következő évre szegénységet vetítenek előre, ezért a kamrát, zsebeket meg kell tölteni, a pénztárcákat tele kell rakni pénzzel, hogy az év során ez legyen a jellemző.

-A pénzhez jutási esélyeinket növelhetjük, ha szilveszter éjjelén pénzérmét kötünk madzagra, kilógatjuk az ablakon, majd éjfél után a madzag segítségével behúzzuk a házba.

-Ha emeletes házban lakunk, az éjféli óraütés után álljunk fel és menjünk fel az emeletre, mielőtt lemennénk egy alacsonyabb szintre.

-Fontos az első újévi látogató. Ha ekkor rosszkedvű vendég érkezik, abban az évben sok bánat éri a ház népét. Szerencsés, ha az első látogató férfi.

-Akitől ezen a napon csókot kapunk, az egész évben szeretni fog bennünket.

-A szilveszteri északi szél hideget, a déli szél enyhe telet jelez.

-Szintén következtethetünk a jövőre, ha szilveszter éjjel egy tetszőleges oldalon felcsapjuk a Bibliát, és egy pálcika vagy egy tű segítségével vaktában, csukott szemmel rábökünk egy sorra.

-Újévkor fokhagyma kalendáriumokat készítettek, tizenkét gerezd fokhagymába sót tettek, melyekből az év tizenkét hónapjának időjárására jósoltak. Minden gerezd egy hónapnak felelt meg. Amelyik gerezdben reggelre nedves volt a só, az a   hónap is nedves lett, sok eső vagy hó esett.

-Ha szilveszter éjszakáján esik az eső, reggel pedig fénylik a nap, akkor nem lesz jó termés, de ha egyforma éjszaka és reggel az időjárás, akkor bő termés várható.

-Szokás volt kora reggel friss vízben mosakodni, hogy egészségesek maradjanak. 
 Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, „elvitte az aranyvizet”, és egész évben szerencsés volt.

-Régen az emberek úgy gondolták, ha patkót tesznek az ajtófélfára, megóvják magukat a betegségektől, így védekeznek a rossz szellemek és a balszerencse ellen.

-A kéményseprők, mint a tűz őrzői gazdagságot hoznak, ha láttukra megfogjuk a kabátgombunkat.

 

Újévi népszokások: ételek

-A jó évkezdésnek velejárói a jó italok és a bőséges étkezés. Így a vendégek érkezése előtt kapd elő kedvenc konyhai készülékedet és ne spórolj a szilveszteri menü mennyiségével!

Slow cooker, multifunkciós kukta

-Aki újév napján édeset eszik, annak egész éve édes lesz. Nem úszod meg, sütit kell sütnöd! Minél édesebb, annál jobb! A hozzá való szilikon sodrófát nyújtólappal nálunk megtalálod.

Szilikon sodrófa nyújtólappal

-Újévkor disznót kell enni, hogy kitúrja a szerencsét, szárnyast semmiképp, mert azok elkaparják. Ne félj a sertéstől, használd multifunkciós maghőmérőnket, hogy tökéletesen sült legyen az étel belseje is. 

Multifunkciós maghőmérő

-Étkezésnél részesítsük előnyben a szemes terményeket (lencse, rizs, köles), mert a sok apró mag pénzbőséget jelent az elkövetkezendő évben.

-A lencsét első étkezésként kell enni, mert aki így tesz, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája. 

-Ha nem tudunk ólmot önteni, szilveszter éjszaka próbálkozhatunk nyers tojással, amit forrásban levő vízbe kell önteni. A jövőt a csorgatott tojás sárgája alakjából tudjuk kihámozni.

-Eladósorban lévő lányok közkedvelt foglalatossága volt ilyenkor a gombócfőzés a legszebb edényben. 13 gombócból tizenkettőbe egy-egy férfinevet tartalmazó kis papírcetlit tettek a lehetséges jövendőbelik nevével, és amelyik gombóc   először feljött a víz tetejére, az rejtette a leendő férj nevét. Ha a gombóc üres volt, abban az évben a lány nem számíthatott komoly kérőre.

Edénykészlet, 7 darabos

Tiltások: mit ne tegyünk az újév napján?

-Amit az újév napján cselekszik az ember, az hatással lesz egész évre, így tartózkodjunk például a vitáktól, veszekedésektől. Aki korán kel, egész évben friss lesz, aki gyengének, betegnek érzi magát, az egész évben ilyen lesz. Úgyhogy vigyázat a másnapossággal!

-Az újévet nem jó tartozással, adóssággal kezdeni, ezeket még az újév előtt ki kell egyenlíteni.

-Újév napján ne adjunk ki semmit a házból, mert ha ezt tesszük, sok kiadásunk lesz egész évben.

-Nem szerencsés dolog újév napján hagyni, hogy a tűz kialudjon, és ollót használni, mert aki ezt teszi, elvágja a szerencséjét.

-Általánosan elfogadott hiedelem, hogy Újév napján tilos a szemetet kivinni a házból, mert kidobjuk vele együtt jövő évi szerencsénket is. Szenzoros kukáink teljesen bent tartják a kellemetlen szagokat, így nem lesz gond ezt a babonát sem teljesíteni.

Szenzoros kuka

-Tilos mosni, teregetni  és nem jó bármit is kölcsönadni ilyenkor, mert nehezen jön majd vissza a házba, ráadásul egész éven át minden kifelé megy majd onnan. Szilveszter előtt használd elektromos ruhaszárítónkat, így lerövidül a szárítási idő és nyugodtan hátra dőlhetsz 1-jén, a szennyes üres lesz.

Elektromos ruhaszárító

-Nem szabad újév napján orvost hívni, mert akkor egész évet betegséggel töltjük.

 

Szerencsés új esztendőt kívánunk!

Előző Újévi fogadalom: segítünk betartani!
Következő Szobakerékpár: az otthoni többfunkciós csoda