Maghőmérő
Sütés-főzés közben olykor nehéz megállapítani, hogy tényleg jól átsült-e a sütőben vagy a serpenyőben készülő ételünk. Egy maghőmérő segítségével viszont nagyon könnyen és gyorsan meghatározhatod a különféle ételek belső hőmérsékletét.
Mi az a maghőmérő?
A maghőmérő gyakorlatilag egy fém tű, ami egy digitális vagy analóg hőmérőhöz van kötve. Rendkívül egyszerű használni: csak az étel közepébe kell beleszúrni és máris megkapjuk annak pontos maghőjét. Ez azért is fontos, mert minden ételnek megvan a saját pontos sütési hőmérséklete, amin a tökéletes végeredményt kapjuk. Megfelelő időzítéssel és odafigyeléssel pedig kifogástalan fogásokat tálalhatunk fel a szeretteinknek vagy a vendégeinknek.
Milyen ételeknél jön jól a maghőmérő?
A húsok, kenyerek és különböző tészták sütésekor, tejtermékek előállítása során, illetve különféle krémek, csokoládék elkészítésekor rendkívül hasznos társad lesz a maghőmérő, hiszen bizonyos kémiai és biológiai folyamatok csak meghatározott hőmérséklet-tartományokon belül történnek meg.
A pontos hőmérséklet ismerete nélkül sokszor alulsült vagy odaégett lesz az étel.
- A csontos húsoknál (pl. csirkecomb) elkerülhetjük, hogy a csont melletti rész véres vagy nyers maradjon.
- A steak húsok esetében a megfelelő belső hőmérséklet ismerete nélkül szinte lehetetlen kivitelezni a tökéletes, kért sütési szintet.
- Az olajban sült ételeknél (pl. szalagos fánk, churros) az optimális sütési hőmérsékletet állapíthatjuk meg, amely által kívül ropogós, belül puha végeredményt kapunk.
- Krémeknél a maghőmérővel elkerülhetjük, hogy felforrjon a massza vagy esetleg kicsapódjon a tojássárgája.
- A csokoládé temperálása szinte nem is lehetséges maghőmérő nélkül, hiszen a folyamat közben végig tudnunk kell a csoki pontos hőmérsékletét.
- A házi joghurtok készítésénél a maghőmérővel megelőzhetjük, hogy a joghurt aludttejjé változzon, vagy esetleg véletlen elpusztítsuk a hasznos baktériumokat.
Miért érdemes beszerezned egy maghőmérőt?
A maghőmérőnek köszönhetően
- nincs többé túlsütött, kiszáradt, se nyers vagy véres hús,
- bármikor magabiztosan süthetsz akár otthon is steaket,
- a tésztákat innentől kezdve tökéletesre sütheted,
- minden ételnél az ideális állagot érheted el,
- a bébiételek melegítése sem okoz majd problémát, hiszen könnyen ellenőrizheted a hőmérsékletet,
- a kényes alapanyagokkal, ételekkel is profin dolgozhat innentől kezdve,
- csökken a kockázata bármiféle ételmérgezés lehetőségének.