Gyerek barkácskészlet: sokoldalú szórakozás

Gyerek barkácskészlet: sokoldalú szórakozás

Amikor apuka a garázsban barkácsol, akkor a kisgyermekek ott legyeskednek, és mindent meg szeretnének tanulni. Ez azonban az éles, valódi szerszámok között veszélyes lehet. Mi a megoldás? A gyerek barkácskészlet...

A gyerekek mindig a szülők, felnőttek példáját követik, így nagyon fontos, hogy jó példával járjunk előttük, hiszen minden apró mozzanatot lemásolnak. Amikor apuka vagy nagypapa a garázsban barkácsol, akkor a kisgyermekek, jellemzően a fiúk, ott legyeskednek, és mindent meg szeretnének tanulni, mindenbe belenyúlnak és segíteni szeretnének. Ez azonban az éles, valódi szerszámok között veszélyes lehet. Mi a megoldás? A gyerek barkácskészlet!

 

Miért fontos a gyermekek kézügyességét fejleszteni?

Fejlesztő játékok, melyek valóban hasznosak című cikkünkben részletesen kitértünk a fejlesztő játékok jelentőségére, egészen újszülött kortól 2 éves korig. A kéz finommozgásai nem veleszületett képesség, gyakorlás során tanulható. Ezért is fontos, hogy a kicsik sok olyan játékkal játszanak, amikhez a kezüket használják. Minél nagyobb, annál kisebb darabból álló játékot adhatunk a kezébe, így ujjacskái folyamatosan erősödnek. A kéz ügyességének legnagyobb jelentősége az iskolában lesz, amikor egyre többet fognak ceruzát, hogy írjanak, rajzoljanak. Ekkorra kell megerősödnie a kezeknek, ujjaknak annyira, hogy ez ne legyen megterhelő a kicsiknek. Ha úgy érzed ez a terület fejlesztésre szorul, végezzetek olyan gyakorlatokat játékos formában, ami erősíti az ujjak ügyességét. Ha a konyhában vagytok, segíthet babot válogatni, kislányokkal fűzhettek nagy szemű gyöngyöt, de egy játék barkácskészlet is kiváló lehetőséget ad a csavaró mozdulatok gyakorlására és a térlátás fejlesztésére.

Gyerek építőkockákkal

Miért lehet hasznos egy gyerek barkácskészlet?

A 2-3 éves gyerekek már kedvelik a csavargatható, kapcsolgatható, összeilleszthető játékokat. Egy nekik tervezett barkácskészlet amellett, hogy szórakoztató és remek elfoglaltságot biztosít, fejleszti a szem-kéz koordinációt, a finommotorikát és a logikus gondolkodást is. Az apró elemek egymásba illesztésével, emellett az apróságok megismerkedhetnek a különböző szerszámokkal. Ebben a korban gyakori, hogy szerepjátékot játszanak, aminek beépülése a mindennapokban a későbbi unatkozástól, „rosszalkodástól” menti meg a gyereket. Ehhez viszont a szülőre is szükség van, hiszen a való élet szituációiból vett ötleteket kezdetben ő tudja bemutatni. A barkácskészlet erre is tökéletes, hiszen eljátszhatjuk, hogy valami elromlott és megkérhetjük, hogy javítsa meg, közben gyakorolva a szerszámok nevét, a javítás fázisait, ezzel fejlődik a képzelete és bővül a szókincse.

Az önálló játékra nevelés szintén központi szerepet kap ebben az életkorban. Ha a gyermek kiegyensúlyozott, biztonságban érzi magát, időnként egyedül is le kell tudnia kötni magát. A 2-3 éveseknél ez akár 15-20 perc is lehet, de természetesen minden gyermek más, másak az igényei, vannak olyan 1,5 évesek, akik már rövid ideig szívesen játszanak egyedül. Az önálló játékidő akkor fog jól működni, ha megfelelő játékokat biztosítunk nekik. Olyat, amihez nem kell segítség, ami lefoglalja őket. Kezdetben a gyurmázás, később a színezés, rajzolás kiváló időtöltés, a végén pedig együtt örülhetünk a megszületett alkotásoknak. Klasszikus eszköz ilyenkor az építőkocka (egymásra rakható, később egymásba illeszthető) és a játék barkácskészlet is. Közben pedig javul a problémamegoldókészségük és a képzelőerejük. Az egymásba illeszthető építőkockákból egyre nagyobb és részletgazdagabb alkotás jöhet létre, ami nagyban hozzájárul a kreativitás fejlődéshez.

 

Játék szerszám asztal

Minden gyermek szeretne igazi ezermester lenni, akárcsak az apukája, nagypapája, vagy éppen a kedvenc mesehőse. Varázsolj igazi műhelyt gyermekednek és biztosítsd az összes szükséges eszközt számára, hogy igazán kiélhesse kreativitását. A játék szerszám asztalon minden darabnak megvan a maga helye, így a játék végeztével sem kell, hogy szanaszét heverjenek a szobában az apró kalapácsok vagy csavarhúzók. Összecsukható kialakításának köszönhetően könnyen hordozható és helytakarékos megoldást kínál.

Játék szerszám asztal

Munkapad apának

A babák már 4 hónapos kortól képesek az utánzásra, ami egész gyermekkorukat végigkíséri és meghatározza, hiszen a szülőktől látott mintát veszik alapul bármiről is legyen szó. A gyermekeknek tervezett barkácskészletek valószínűleg akkor fogják legjobban felkelteni az érdeklődésüket, ha valahol már találkoztak hasonló tevékenységgel. Ez lehet nagypapa bicikliszerelés közben, apa, miközben felfúr otthon egy polcot, de a szomszédban zajló felújítási munkálatok is. Ha pedig apának még munkapadja is van otthon, amit előszeretettel használ, nem kérdés, hogy gyermeke nagyon hamar elkezd érdeklődni a csavarok, a fogók és a kalapács iránt.

 

Munkapad garázsba, műhelybe

A szerelő asztal függőleges tárolófalára 12 db kampó szerelhető, amelyekre szerszámait, kisebb gépeit akaszthatja. Tárolódobozokat, tartókat helyezhetsz fel rá, így az apró csavaroknak, alkatrészeknek is meglesz a helye. A munkapad erős, szegecselt fém vázból készült. A munkalap anyaga MDF lap, felülete nem csúszós, így extra biztonságot ad barkácsolás közben.

 

UFO játék szerszámkészlet és projektor

UFO játék szerszámkészletünkkel valódi galaktikus élmény lesz a barkácsolás. 52 db játék szerszám és egy projektor gondoskodik a felhőtlen szórakozásról. Bekapcsolás után a vetítő kivetíti az égitesteket, mely segítheti gyermeked fantáziájának fejlesztését, valamint a játékos tanulást is. Egyszerűen összecsukható, így a nap végén tartozékaival együtt gyorsan elpakolható. Ha utazás, nyaralás közben is szükség lehet a kis ezermester szerszámaira, akkor egyszerűen hátára veheti gyermekünk a játékot és indulhat is az új kaland.

UFO játék szerszámkészlet és projektor, 52 részes

 

Fali csavar és szerszámrendező

A különböző méretű és színű tárolókba apa és fia együtt tárolhatja a szerszámokat, csavarokat, alkatrészeket. A fali csavar és szerszámrendező kiváló lehetőséget nyújt, hogy megtaníthassuk gyermekünknek különválogatni az apró dolgokat, illetve hogy tudatosítsuk a munkafolyamatok utáni rendrakás fontosságát.

Fali csavar és szerszámrendező

 

Fontos a közös játék

Minden szülőnek fontos, hogy miközben gyermeke cseperedik, képességei is kiteljesedjenek. A játékpiac elhalmoz minket fejlesztő játékokkal már szinte újszülött kortól. Ezek között vannak igazán hasznosak, de tartsunk mértéket, ne halmozzuk el a gyerekeket bolti játékokkal abban a tudatban, hogy mindegyik fejleszt valamit és legalább leköti magát. Ha egy idő után túl sok játék gyűlik össze, válogassuk szét őket különböző csoportokra, amiből csak egyet hagyunk a gyerekszobában, 1-2 hetente pedig cseréljük új adagra. Így gyermekünk nem zavarodik össze a sok játéktól, az újonnan elővettek pedig lelkesedést váltanak ki belőle. A különböző fejlesztő játékokon kívül viszont elengedhetetlen a tudatos fejlesztés. Minden nap szánj időt arra, hogy játszol, tudatosan foglalkozol gyermekeddel. Kezdetben ezek lehetnek mondókák, ringatásra éneklés, később meseolvasás, kockaépítés és sok más apró tevékenység, amit közösen végezhettek. Ezek az együtt töltött percek szoros érzelmi kötődést eredményeznek, miközben megfigyelheted gyermeked erősségeit, esetleg apró lemaradásait. Ezután tudatosabban tudod irányítani a fejlesztést játék formájában, természetesen minden erőltetés nélkül. Új ingerhez, tapasztalathoz és tudáshoz juttatod gyermekedet, miközben ő egyre ügyesebbé, kiegyensúlyozottabbá, alkalmazkodóbbá válik. Amikor már különbséget tudsz tenni az egyszerű játékok és a tanulást segítő termékek között, ha látod bennük azt a pluszt, ami gyermekedet javára válhat, a játékboltok polcai között is könnyebb dolgod lesz. Egy gyermek fejlesztése, tanítása nem kis munka, igazi kihívás. De a közös játék, a gondoskodás, az odafigyelés, a megfelelő reakció és a feltétel nélküli szeretet igazán boldog, közös együtt töltött időt hoz nektek.

 

Előző A legjobb karácsonyi filmek bekuckózós napokra
Következő Bútorfelújítás saját kezűleg egyszerűen