Hajápolási tippek az egészséges hajért

Hajápolási tippek az egészséges hajért

Nem vagy biztos benne, hogyan ápold a hajad megfelelően? Mutatjuk hogy varázsold rugalmassá és egészségessé hajad...

Az egészséges haj mindenki vágya, azonban sokan nem tudják, hogy miként tarthatják meg hajuk egészségét. A helyes hajápolás azonban nem csupán a megfelelő sampont és balzsamot jelenti, hanem számos egyéb tényezőt is magában foglal. Ebben a cikkben olyan hajápolási tippeket osztunk meg, amelyek segítségével a hajad egészséges maradhat, csillogó és erős lehet. Tanácsaink segítségével megtudhatod, hogyan védekezhetsz a hajkárosodás ellen, és hogyan tarthatod hajad hidratáltan és rugalmasan. Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan érheted el a szép és egészséges hajat!

Hajápolás különböző hajtípusoknál

A hajunk – legyen az rövid vagy hosszú, szőke vagy barna, dús vagy vékonyszálú -, mindig is nagy hatással volt a bensőnkre, és fordítva. A hajunkhoz érzelmek kötődnek, a nőiesség és a hatalom szimbóluma, árulkodhat életkorunkról és legtöbb esetben a hangulatunkról is. Ezért is különösen fontos, hogy kellő figyelmet szenteljünk hajunk ápolására. Elsőként fogadjuk el olyannak, amilyen, majd vágassunk egy jó fazont! Nem olyat, amit éppen a divat magazinok címlapján látunk, hanem olyat, amit a hajunk adottsága enged, és illik az arcunkhoz. Ezután már csak a megfelelő ápolásról kell gondoskodnunk. Nézzük hajtípusonként a teendőket:

Korpás haj

A fejbőr korpásodásának több kiváltó oka lehet, első feladatunk, hogy rájöjjünk, nálunk mi okozhatja ezt. A korpásodás hajlamosító tényezői között szerepelhetnek a fejbőr túlzott szárazsága, zsírosodása, irritációja, vagy valamilyen bőrprobléma.

Kerüld a forró vízzel való hajmosást, hiszen ez kiszárítja a fejbőrt. A korpás haj ápolása során érdemes olyan termékeket használni, amelyek segítenek megnyugtatni a fejbőrt, csökkentik a korpásodást és tartalmazzák a bőrnek szükséges tápanyagokat és hidratáló összetevőket. A speciális samponokat hagyd 2 percig a hajon mielőtt kimosnád, így az eredmény hatásosabb lesz. Ha rövid a hajad se mosd naponta, hiszen az csak a kiszáradást segíti elő és a korpák termelődését.

Hajmosás után használj balzsamot, de csak a hajak végére vidd fel, a hajtövekre semmiképpen. Különösen figyelj a kíméletes szárításra. Sokszor halljuk, hogy a hajszárító káros lehet a hajszálakra, így nyáron szárítsuk meg frissen mosott hajunkat a szabad levegőn. Viszont minél tovább nedves a haj, annál tovább sérülékeny. Így válassz alacsony hőfokot, és nagy fújóerővel szárítsd meg a hajadat.

Extra segítség lehet, ha ujjbegyeiddel átmasszírozod fejbőrödet, így fokozod a vérkeringést és az oxigén áramlását a bőrben. Ha a természetes megoldásra esküszöl, hajmosás előtt szórj szódabikarbónát fejbőrödre, ami a felesleges faggyúmennyiséget maradéktalanul magába szívja, miközben nyugtatja is a fejbőrt. 

 

Begöndörödő haj 

Akit szép, hullámzó loknikkal vagy göndör hajjal áldott meg a természet, valószínűleg sokszor vágyakozik az egyenes haj után. Persze ez fordítva is igaz. A hajvasaló sok szempontból nem a legjobb megoldás, a levegő páratartalmától a hajszálak visszagöndörödnek, és még fénytelenebb, szálkásabb hatást kelt. Próbáld meg hajszárító és hajvasaló nélkül puhává és selymessé tenni a hullámos loknikat. Egy hajban hagyható balzsam használata törölközőszáraz hajba nagy segítség lehet. Ezután csavard kis csigákba, vagy fond be, így száradás után szelíd, rendezett tincseket kapsz majd.

Ha ragaszkodsz az egyenes hajhoz, hajvasaló helyett próbáld ki a hajegyenesítő fésűt. A hagyományos hajvasalókkal ellentétben kevésbé károsíthatja a hajszálakat, nem préseli össze, így azok nem égnek meg. A hajegyenesítő fésű hőmérséklet szabályozója segítségével tetszőlegesen állíthatod a hőfokot, amit az LCD kijelzőn tudsz követni.

Fekete hajegyenesítő fésű
Hajegyenesítő fésű
Speciális ár 2 990 Ft RRP: Normál ár 4 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
7 Értékelés

Őszülő haj

Az őszülést a hajtőben található melanin, a színpigment fokozatos elvesztése okozza. Ahogy idősödünk, ennek a pigmentnek a képződése csökken, a haj pedig őszülésnek indul. Ekkor bár erősnek tűnik, hajlamosabb a sérülésekre, ezért speciális ápolást igényel. Hajmosáskor érdemes tápláló pakolást használni.

Ha ősz hajtöveidet szeretnéd elfedni, használhatsz hajszíneddel azonos sprayt, hajszínezőt, vagy a hosszan tartó hatásért hajfestéket. Ez az őszülés problémáját megoldja, viszont a festett haj teljesen más ápolást igényel, mint természetes hajkoronánk. Ha kíméletes megoldásra vágysz, ma már választhatsz növényi hajfestéket, amely növényi kivonatokat, többek között hennát, indigót vagy cassia-t tartalmaz. Általában por alakban kapható, hajfestés előtt forró vízzel kell elkeverni, hogy pasztát kapj. Ezt a hagyományos módon ecsettel tudod felvinni a hajadra.

Sajnos a hajfestés nem a legjobb a hajunknak, és minél gyakrabban járunk fodrászhoz, annál nagyobb kárt teszünk benne. Pár praktika viszont sokat javíthat a helyzeten. A korábban már említett forró vizes öblítést ez esetben is kerüljük! Válasszunk kifejezetten festett hajra készült termékeket, melyek védik a színt, gátolják a kopást és táplálják a hajat. Próbáljunk ritkábban hajat mosni, mint azelőtt, két hajmosás között használjunk inkább száraz sampont, ha zsírosodásra hajlamos a hajunk. A jó idő beköszöntével védjük festett hajunkat a tartós napfénytől, ami még jobban kiszáríthatja, roncsolja a haj szerkezetét.

Zsíros vagy száraz haj

Úgy érzed a hosszú tél nyomott hagyott a hajadon is? A sapkahordás, a hideg kinti levegő és a fűtött száraz helyiségek levegője valóban komoly igénybevételt jelent hajkoronánknak. A gyakori mosás-szárítás nedvességhiányt és sérült szerkezetet, míg a kapucni és a sapka alatt kevésbé szellőző fejbőr gyorsabb zsírosodást eredményez.

Az igénybe vett hajszálakra és hajvégekre használjunk töredezés elleni szérumot, hajolajat és formázókrémet. Sokat segíthet az is, ha nem forró vízzel mosunk hajat, és nem forró levegővel szárítjuk meg. Zsírosodásra hajlamos hajnak a citromfüvet, a mentát vagy az aloe verát tartalmazó sampon lehet a megmentője, hiszen a csillogó és hidratált haj elérése mellett még az olajtermelődést is csökkentik.

Alkalmazz házi praktikát a nagyon száraz hajra! Keverj össze 2-3 evőkanál mézet 1 tojássárgájával, majd vidd fel a frissen mosott hajra! Húzz fürdősapkát, majd egy óra múlva öblítsd ki.

Hajápolás otthon

Az erős, dús haj nem csak a gének és a megfelelő ápolás, hanem a tápanyagellátottság függvénye is. Pár vitamin bevezetése komoly segítség lehet. A hajnövekedésért szedjünk folsavat (B9-vitamin), cinket (elengedhetetlen a hormonok egyensúlyához) vagy rezet. A mangán és a szelén védik a szervezetet a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlyhiányától, ami szerepet játszik az öregedési folyamatban. A szelént gombákban, napraforgómagban, brazil dióban, barna rizsben, a teljes kiőrlésű rozsban és a rákokban találod meg a legnagyobb mennyiségben.

Halolaj tabletták

Hajunk egészségének megőrzésében is fontos szerepet játszik a táplálkozás, fogyasszuk vitamindús ételeket, továbbra is pótoljuk a D-vitamint, és Omega-3-mal járuljunk hozzá az egészségesebb hajszálakhoz. Ezek megtalálhatóak a lazacban, a makrélában, a szardíniában, az avokádóban, a lenmagban, az olívaolajban és dióban. 

Tavasszal érdemes felkeresni a fodrászunkat, hogy a télen elvékonyodott hajszálakat visszavágja, és felfrissítse a frizuránkat. Hajpakolásokkal, balzsamozással tápláljuk a fejbőrt és a hajszálakat, és mindig válasszunk a hajtípusunknak megfelelő készítményt, mert a különböző samponok és kondicionálók más-más hatást gyakorolnak az eltérő hajtípusokra.

Természetes hajápolás a spájzból 

zöld teában található antioxidáns hozzájárulhat a hajhullás és a haj elvékonyodásának megállításához, illetve a korpásodás és a pikkelysömör kezelésére is alkalmas megoldás lehet. Használd samponoddal összekeverve, vagy egy frissen főzött és visszahűtött csésze zöld teát masszírozz bele a hajadba.

A kókuszolaj sok háztartásban megtalálható, minden hajtípusra működik, és megfizethető. Eltávolítja a korpát, puhítja a hajat, javít a töredezettségen és serkenti a hajnövekedést. Használj extra szűz kókuszolajat és hajmosás előtt masszírozd jól a fejbőrbe és a hajba!

Kókuszdió és kókuszolaj

Az erős és fényes hajért törj fel két tojást, majd egy tálban jól verd fel. Hajmosás előtt vidd fel a hajadra (a fejbőrre, és a hajvégekre is), majd hagyd hatni 10 percig, mielőtt alaposan leöblíted.

Fodrász szalon berendezés az Alindától

Ha az egészséges haj ápolása a hivatásodból adódóan is fontos, nézz szét webáruházunk kínálatában, és rendezd be szalonodat pénztárcabarát áron. Állványos hajszárító búra, hajmosó állvány, fodrászkocsi és több típusú – köztük gyermek – fodrász szék ajánlat is vár rád.

Fodrász szalon

Előző Hogyan válasszunk játszószőnyeget
Következő Ékszertartó doboz: milyet érdemes választani?