Kerti játék házilag

Kerti játék házilag

Kerti játékot vásárolnál, de nem feltétlenül felelnek meg igényeidnek? Ma már nem okozhat problémát házilag barkácsolni egyet! Következő cikkünkben megmutatjuk hogyan csináld...

Ma már számos kerti játék megtalálható a piacon, nem is egyszerű a választás és persze mindenkinek más és más szempontok a fontosak, amikor ilyet szeretne vásárolni a gyermekének. Sokszor, a legjobb megoldás, ha a kerti játékot házilag készítjük el, hiszen akkor biztosak lehetünk abban, hogy olyan, amelyet mi, de elsősorban a gyermekünk elképzelt.

 

Kerti játék házilag: előnyök

Nem kell asztalosnak lenned ahhoz, hogy gyermeked játékát te magad készítsd el a kertben. Viszont némi kreativitásra és kézügyességre szükséged lesz. A kerti játék készítése nagyszerű lehetőség arra is, hogy ezeket a képességeket tovább fejleszd. Ráadásul, ha saját magunk készítjük el a játékokat, megspórolhatjuk a bolti vásárlással járó költségeket.

Fontos, hogy ne munkának fogd fel a projektet, vond be a család minden tagját, használjátok ki a közeledő jó időt, és miközben terveztek, előkészültök, töltsetek együtt minél több minőségi időt a szabadban. Ez az egészségetekre és a hangulatotokra is pozitívan fog hatni. A saját készítésű játékok legnagyobb előnye, hogy személyre szabhatjuk, amelyek a saját igényeinknek és a gyerekek korának megfelelőek. Illik majd a kertbe, a méretei akkorák lesznek, amekkorára pontosan szükségünk van, és ami gond nélkül elfér a tervezett helyen.

Először készíthetsz csak egy játékot, amit a gyermek legjobban szeret, egy hintát vagy egy homokozót. De gondolkozhatsz egy komplett kis játszótérben is, ahol helyet kap a csúszda, a mászóka, vagy bármelyik kedvenc kültéri játékotok.

 

Milyen anyagokat használj?

Használhatsz meglévő anyagokat, raklapot, korábbi játék jó állapotú elemeit, vagy vásárolhatsz barkácsáruházban újakat is. A kerti játék készítéséhez leggyakrabban használt anyagok:

  • Fa: A fa egy nagyon népszerű anyag a kerti játékok készítéséhez. Tartós, erős és természetes anyag, ami jól illeszkedik a természetes környezethez.

 

  • PVC csövek: A PVC csövek könnyűek és tartósak, így jól használhatók kerti játékok készítéséhez, például csúszdákhoz vagy labdakapukhoz.

 

  • Festék: A megfelelő festék kiválasztása segíthet abban, hogy a kerti játékok tartósabbak legyenek és jobban ellenálljanak a környezeti hatásoknak, például a nedvességnek és a napsugárzásnak.

 

  • Töltőanyagok: A homok, a kavics és a fű is használható a kerti játékok készítéséhez, például homokozók vagy mini-focipályák kialakításához.

 

  • Egyéb anyagok: Egyéb anyagokat is használhatunk, mint például gumi, műanyag, textil vagy fém, ezeket általában az alapnak szánt fa szerkezettel kombinálják.

Fa megművelése házilag

Kerti játékok és elkészítésük

Mászóka, csúszda és hinta: fejlesztő játékok a kertben című cikkünkben részletesen írunk a kültéri játékok pozitív hatásairól. Emellett természetesen a legfontosabb, hogy gyermekünket milyen játékok kötik le a legjobban, hiszen azokat érdemes hosszú távra telepíteni a kertbe.

 

Kerti hinta készítése lépésről lépésre

A kerti hinta készítése lehet egy remek projekt, amelyet a család minden tagja élvezhet. Ezzel az általános útmutatóval könnyen belevághatsz a megvalósításba:

  1. Válasszuk ki a megfelelő faanyagot: A hinta tartóoszlopaihoz és a hosszabb fából készült ülődeszkához erős, időjárásálló fafajtákat ajánlott használni, mint például a tölgy, a cseresznye vagy a szikfák.
  2. Vágjuk ki a faanyagot: A következő lépés a faanyag méretre vágása. A hinta tartóoszlopai legyenek legalább 2,5 méter magasak, és az ülődeszka hossza legyen kb. 60-80 cm. Egy polírozó készlet nagy segítség lehet, hogy szép, sima felületet kapjunk.
  3. Fúrjuk ki a lyukakat: Fúrjunk két lyukat az oszlopokban, amelyek átmérője legalább annyi legyen, hogy a hinta láncok beférjenek. Az oszlopok közötti távolság legalább 2 méter legyen.
  4. Helyezzük az oszlopokat a földbe, legalább 60-80 cm mélyen, és tömörítsük a földet körülötte.
  5. Csatoljuk össze az ülődeszkát és a láncokat, és erősítsük azokat az oszlopokhoz. Ellenőrizzük, hogy az ülődeszka stabil és biztonságos-e.
  6. Végül, ha szeretnénk, díszíthetjük és festhetjük a hintát, hogy jól illeszkedjen a kertünk stílusához.

Fontos, hogy az elkészült kerti hinta biztonságos legyen, különösen akkor, ha kicsi gyerekek használják. Ellenőrizzük, hogy a hinta erős és stabil-e, és hogy a csavarok és láncok jól rögzítettek-e. Használjunk lágy, puha ülőpárnát, hogy a hintázás kényelmes legyen.

Ha hosszú távon gondolkozunk, elkészíthetjük mi magunk a hinta keretét, a hozzá csatlakoztatható hintát pedig cserélhetjük, ahogy gyermekünk nő. Ha pedig elég nagy lesz, beszerezhetünk egy fészekhintát, amit az egész család használhat. Így az általunk készített keret valóban évekig hasznos lesz.

Fészekhinta elkészítése

Egy mesés lombház építésének alapjai

A gyerekek többsége imád fára mászni, korábban ez a szórakozás többnyire a nagyszülők kertjében adatott meg. Ha kertedben masszív fák vannak, érdemes belevágni egy titkos kuckó megteremtésébe. A lombház készítése izgalmas és kreatív projekt lehet a gyerekekkel, és remek lehetőség arra, hogy közelebb hozzuk őket a természethez. Íme egy egyszerű útmutató a lombház készítéséhez:

  1. Válasszuk ki a megfelelő helyet: A lombházat egy fa vagy egy cserje alá érdemes építeni, ahol a lombozat árnyékot ad. Az ideális hely egy olyan terület, ahol a fák vagy cserjék ágai összeérnek, és egy kis tisztás van a közepén. Vegyük figyelembe a fa növekedéséből fakadó változásokat is. A szerkezethez válasszunk időtálló fát, az akác és a teakfa kiválóan idomul a környezeti változásokhoz.
  2. Készítsünk vázat: Használjunk két-három hosszú lécet, amelyeket a fa ágai közé helyezünk, hogy egy háromszög alakú vázat alkossunk. A léceket úgy kell elhelyezni, hogy két oldalon nyitott rész maradjon, és egy harmadik oldalra egy kisebb lécből készült ajtót helyezzünk el. Az alapot képező lekezelt fadeszkákat csavarozás és szögelés után érdemes fémtalppal is rögzíteni.
  3. Fedjük be a vázat lombozattal: Számos lehetőség van a lombozat használatára. Az egyik módszer, hogy a vázat száraz fűvel, levelekkel vagy ágakkal borítjuk be. Másik lehetőség, hogy a lombozatot közvetlenül a vázhoz rögzítjük, kötöződrótot vagy kötözőgumit használva.
  4. Készítsünk bútorokat: A lombházban kényelmes helyet kell teremteni a gyerekeknek, ezért érdemes bútorokat készíteni. Használjunk például párnákat, amelyek komfortos ülőhelyet biztosítanak.
  5. Díszítsük a lombházat: A natúr fa önmagában is esztétikus, nem szükséges lefesteni. Viszont színes lufikkal, díszekkel és szalagokkal díszíthetjük, és egy napelemes LED fényfüzér is különleges hangulatot teremthet.

Fontos, hogy biztonságos lombházat építsünk a gyerekek számára. Időről időre ellenőrizzük, és biztosítsuk, hogy a bútorok és a dekorációk is stabilak legyenek.

Lombházak

Előző Növeld energiaszintedet és javítsd hangulatodat jógával
Következő A szoba hűtése kánikulában