Mászóka, csúszda és hinta: fejlesztő játékok a kertben

Mászóka, csúszda és hinta: fejlesztő játékok a kertben

Érdemes beszerezni vagy készíteni egy-egy kerti játékot, hiszen számos előnnyel rendelkeznek. Mutatjuk, hogy pontosan melyek ezek az előnyök...

A kerti játékok épp annyira veszik ki a szerepüket a gyermek fejlődésében, mint a kockák, színes mesekönyvek vagy a kirakók. Segítik a mozgáskoordináció fejlesztését, az egyensúlyt és még sok mást. Érdemes beszerezni vagy készíteni egyet-egyet az udvarra, hiszen számos előnnyel rendelkeznek. Mutatjuk, hogy pontosan melyek ezek az előnyök!

 

Miért fontos a játékos fejlesztés a gyermek életében? 

Fejlesztő játékok, melyek valóban hasznosak című blogposztunkban részletesen írtunk arról, hogy mit is jelent pontosan a fejlesztő játék, és hogy születéstől kezdve egy-egy játékkal, milyen készségeket lehet fejleszteni. Mai cikkünkben a nagyobb gyerekekre és a kifejezetten kerti játékokra összpontosítunk, hiszen mikor elsétálunk gyermekünkkel a játszótérre, talán nem is gondolunk bele, hogy fejlődésében az ott található játékok milyen fontos szerepet játszanak.

A gyermekek otthoni fejlesztésénél minden olyan aprónak tűnő dolog, melyet valamelyik szülője tanít, az alapja lesz valaminek, amivel későbbi élete során találkozik. A különböző játékos feladatok kapcsán a szülő számára hamar ki fog derülni, hogy gyermekének mik az erősségei és esetleg melyik területeket kell erősíteni. A játszva tanulás az egyik leghasznosabb dolog, amit tehetünk, hogy a kicsik úgy fejlődjenek és szívják magukba a különböző képességeket, hogy közben jól érzik magukat és erősítik köteléküket szüleikkel, környezetükkel.

 

Kerti játékok, mint fejlesztő eszközök 

A gyermekek nagymozgásának fejlesztésében az a leghatékonyabb, ha engedjük szabadon futkározni, mozogni őket. Fontos, hogy a nyár elmúlásával is töltsünk elegendő szabadidőt a friss levegőn, udvaron, játszótéren, ahol elegendő mozgástér jut a kicsiknek.

A szabadban töltött idő jót tesz a testi és lelki egészségnek is. Csökkenti a hiperaktivitást, a stresszt, nyugtat és javítja a hangulatot. Növelheti a gyermekek figyelmét, össze sem hasonlítható a természet lassú mozgása például a képernyőn történő gyors ütemmel. A szabadtéri játékok fejlesztik a képzelőerőt és a problémamegoldó készséget is. A napsütéses időben való tartózkodás segít megelőzni a D-vitamin-hiányt gyerekek és felnőttek számára egyaránt, ezáltal erősödik az immunrendszer. Ha minden nap kint vagytok a levegőn, a kicsi jobban fog éjjel aludni.

Nagyon jó alapokat fektetsz le vele, hiszen az aktív gyerekekből nagy valószínűséggel válik aktív felnőtt, aki szeretni fogja a természetet és magát a mozgással teli életmódot. Az érzelmi egészségre is jó hatással van, hiszen biztonságos módon tudják levezetni a felgyülemlett energiát.

A futkározás csak az állóképességet javítja, ezért érdemes minél több kerti játékkal is megismertetni őket. Egy egyszerű labdajáték is kiváló lehetőséget nyújt a kéz, a szem és a láb összehangolt működéséhez. A labda elkapása és visszadobása nagy ügyességet kíván, ezért például a kutyás házakban élő gyerekek sokszor kitűnnek a többiek közül a labdás játékokban (ha előtte gyakran dobtak el labdát házi kedvencüknek). A labdát gurítani már pár hónapos korban lehet gyakorolni, később a dobálás, a passzolás és a kapura rúgás vezet célra.

Egyik gyerek életéből sem maradhat ki a homokozás élménye, ami azon kívül, hogy rettentő szórakoztató, fejleszti a fantáziát és a kreativitást. Megépíthetik saját, elképzelt világukat tornyokkal, vízeséssel, híddal, majd ha kedvük tartja, azonnal le is rombolhatják azt. A homok tapintása pedig fejleszti a taktilis észlelést, ami kihatással van a későbbi társas kapcsolataira, de még a matematikai gondolkodás fejlődésére is. Ha az egyszerű homokozás már nem kihívás, dobjuk fel különböző eszközökkel, formákkal, ami újra gondolkodásra, fantáziálásra készteti a gyerekeket.

Homokozóink egyszerűen beszerezhetőek, rendelést követően 3 munkanapon belül már élvezhetik is a gyerekek. Válassz ülőpados, tetővel ellátott vagy kalózhajó formájú termékeink közül!

Kinti homokozók

 

Ha pedig valami igazi különlegességre vágysz, ismerd meg vizes homokozó asztalunkat! Egyszerre vízzel és homokkal is játszhatnak a gyerekek, számos kiegészítőjével pedig formázhatnak, lapátolhatnak, locsolhatnak vagy kis csónakot úsztathatnak. Kis helyen elfér, könnyen elpakolható, így kis udvarra, teraszra vagy a nagyszülőkhöz is ideális választás.

Vizes homokozó asztal

 

Mászóka előnyei 

Mászókát elősre talán nem minden szülő telepítene kertjébe, pedig rengeteg pozitív hatással bír a gyermekek számára. Talán nem meglepő, hogy használata több izomcsoportot megmozgat egyszerre, és javítja a testtartást. Segíti a szem-kéz és a szem-láb koordinációt. Viszont gondolkodásukra is kihat, hiszen mielőtt nekiindulnak, meg kell tervezni merre, hogyan másszanak. A mozgások indításának és megállításának kontrollja miatt segít a testkép kialakulásában. Az agyféltekék közötti kapcsolatot javítja a tapintásos ingerléssel, ami a későbbi tanulási folyamatokra hat ki. Gondoltad volna, hogy ennyire sokoldalú egy egyszerű mászóka?

 

Mászóka

 

Csúszda és hinta: hogyan segítenek? 

A játszóterek szinte elengedhetetlen tartozéka a csúszda. Tudtad, hogy az első 1923-ban épült? Fából készült és egy furcsa formájú szánkót tartalmazott. Erről csúsztak az emberek a tóba. Már akkor kiderült, hogy önfeledten átadni magát a csúszásnak nem csak a gyerekek, de a felnőttek is szeretik. Nézzük csak meg a mai vízi vidámparkokat.

 

Visszakanyarodva a játszótéri csúszdához: játékosan tanít arra, hogy a gyerekek saját testük helyzetét beállítsák és megtapasztalják a térben. Ahhoz, hogy lecsússzanak (mélység érzése), először fel kell mászniuk (magasság érzése). Helyére kerülnek a fent és lent szavak jelentései. A létra megmászása komoly koncentrációt, a kéz és láb összehangolt munkáját igényli. Amíg nem éreznek rá a helyes technikára, addig szemükkel követik kezeiket, hogy biztosan jó helyre kerüljenek, így a szem-kéz koordináció fejlődik, ami később az írásnál lesz fontos. Végezetül nem elhanyagolható az az izommunka, amit a sorozatos felmászás, kapaszkodás, és lecsúszás igényel.

Csúszdázik a gyerek

4. ábra: pixabay.com

A hinta jótékony hatásairól a Kerti függőszék és a Fejlesztő játékok című cikkeinkben is említést tettünk már. Tanítsuk hintázni a gyerekeket minél hamarabb, hiszen a lökés mozdulata (a törzs és a láb összehangolt működése) nem csak a mozgáskoordinációra, de az agy egyéb területeinek összehangolt működésére is jó hatással van. A ringatás és a hasonló mozgásformák segítik leküzdeni a stresszt, a szorongást, a félelmet és a feszültség negatív érzéseit. Szerezd be fészekhintánkat, ami az egész család kedvence lehet évszaktól függetlenül!

 

3 gyerek a fészekhintán

5. ábra: alinda.hu

Előző Kanapé takaró kisokos
Következő Grillezés 1x1