Kineziológiai tapasz előnye és használata

Kineziológiai tapasz előnye és használata

Manapság szinte mindenki előszeretettel használja a kineziológiai tapaszt, mivel számos előnye van főként fizikai megterhelés esetén. Ellenben a helytelenül felrakott tapasz ugyan ennyire ártalmas is lehet, ezért olvasd el cikkünket, hogy Te csak a jótékony hatásaival találkozz...

A kineziológiai tapaszok használata egyre elterjedtebbé válik a sportolók és az átlagos emberek körében is, mivel számos előnnyel járhatnak az egészségre és az életmódra nézve. Ezek a tapaszok különböző színűek és mintázatúak, és egyedi módon tervezett ragasztóanyaguknak köszönhetően segíthetnek a fájdalom csökkentésében, az izomfeszültség oldásában és a mozgás támogatásában.

Mire jó a kineziológiai tapasz

A kineziológiai tapaszt általában sportolók vagy mozgásszervi problémákkal küzdő emberek használnak. A tapaszok különböző színekben és formákban kaphatók, és úgy vannak kialakítva, hogy segítsék a test mozgását és csökkentsék a fájdalmat.

A tapaszok tapadóanyaga speciális, rugalmas anyagból készül, amely lehetővé teszi a bőr szabad mozgását. A tapaszokat olyan területekre lehet felhelyezni, ahol a fájdalom, az izomgyengeség vagy a merevség tapasztalható. A testre ragasztva segíthetnek csökkenteni a fájdalmat, javítani az izomtónust és támogatni a mozgást.

A kineziológiai tapaszok használatát számos módon javasolják, például a sérült területre közvetlenül felhelyezve, vagy a tapaszokat az izmokra, ízületekre vagy szalagokra helyezve a mozgás támogatása érdekében. Azonban fontos megjegyezni, hogy a kineziológiai tapasz nem gyógyítja a sérüléseket, és nem helyettesíti az orvosi kezelést. Ha bármilyen egészségügyi problémád van, mindig konzultálj orvosoddal az optimális kezelési lehetőségekkel kapcsolatban.

 

Kineziológiai tapasz színek

A kineziológiai tapaszok számos színben elérhetők, és általában mindegyik színnek van egy speciális funkciója vagy jelentése:

  • Kék: a kék kineziológiai tapasz általában a legenyhébb tónusú szín, és az ízületek vagy a környező szövetek nyugtatására használják.

 

  • Zöld: a zöld kineziológiai tapasz a leggyakrabban használt szín, az izmok regenerálódásánál és a gyulladás enyhítésénél lehet pozitív eredményeket elérni.

 

  • Rózsaszín: a rózsaszín kineziológiai tapasz általában a női sportolók között népszerű, az emlők feszültségének enyhítésére.

 

  • Sárga: a sárga tapasz a legoptimálisabb szín az izmok aktiválására és a stabilitás fokozására.

 

  • Piros: a piros kineziológiai tapasz a legintenzívebb szín, és a test izomzatának megerősítésére, a teljesítmény növelésére és az energia fokozására használatos.

 

  • Fekete: a fekete a leginkább stabilizáló szín, és a nagyobb izmokhoz és ízületekhez használják.

Ezen kívül a kineziológiai tapaszok különböző mintákkal, például hullámokkal vagy keresztekkel is kaphatók, amelyek további terápiás hatást fejthetnek ki a testre. Azonban fontos megjegyezni, hogy a tapaszok színe és mintázata nem befolyásolja közvetlenül a terápiás hatást, és az egyes színek hatása személyenként változhat. A megfelelő szín és minta kiválasztása általában a sérülés vagy a probléma típusától és a kezelendő területen tapasztalt tünetektől függ.

 

Kineziológiai tapasz felhelyezése

A kineziológiai tapasz felhelyezése előtt fontos megemlíteni, hogy ha bármilyen egészségügyi problémád van, vagy ha nem vagy biztos a tapasz helyes alkalmazásában, mindig kérj tanácsot orvosodtól vagy egy tapaszokra szakosodott terapeutától.

Bármilyen területre is szeretnéd felhelyezni a tapaszt, először válaszd ki a megfelelő színt és mintát, figyelembe véve a sérülés típusát, a kezelendő területet és a kívánt hatást. A bőrnek teljesen száraznak kell lennie a tapasz felhelyezése előtt, így először alaposan tisztítsd meg az alkalmazási területet langyos, szappanos vízzel, majd töröld teljesen szárazra. A tapaszokat nem szabad alkalmazni sérült, irritált, vagy fertőzött bőrfelületekre. A tapasz használatának ideje eltérő lehet a tapasztól és az alkalmazott technikától függően. Általában azonban a tapaszokat egy-két napig hagyd a kezelt területen, mielőtt eltávolítod és újrakezded a kezelést.

Nézzük meg területenként a felhelyezés menetét:

 

Térdre

A térdre történő kineziológiai tapasz felhelyezése segíthet enyhíteni a fájdalmat és javítani a mozgásképességet. Tisztítsd meg a területet, azonban ha a térden van hajszálér, ne használj alkoholos tisztítószert, mert irritálhatja a bőrt. A megfelelő méret és szín kiválasztása után a tapasz egyik végét a térd elülső részére helyezd fel, majd finoman húzd meg a tapaszt, és nyomd le, hogy jól tapadjon a bőrhöz. A tapasz felhelyezésekor óvatosan húzd fel a térdet, hogy feszesebb legyen a bőr. Vidd körbe a tapaszt a térd körül, majd rögzítsd a térd mögött, hogy megakadályozd a tapasz elmozdulását. Állj fel, tegyél pár lépést és ellenőrizd, hogy a tapaszok megfelelően tapadnak-e és nem mozdulnak-e el.

Kineziológiai tapasz a térdenábra: powerrebound.com

Vállra

Helyezd fel a tapaszt a váll tetejére elöl, közvetlenül a kulcscsont alá, majd nyomd le, hogy jól tapadjon. Ha szükséges, enyhén húzd lefelé karodat, hogy feszesebb legyen a bőr, és jobban tapadjon. Vidd körbe a tapaszt a váll körül, majd rögzítsd a hátadon, hogy megakadályozza az elmozdulást.

Kineziológiai tapasz a vállon2. ábra: self.com

Csuklóra

Helyezd a tapaszt a csuklódra, kezdd az aljához közel és lassan húzd fel a csukló felé. Vigyázz, hogy a tapasz ne legyen túl feszes vagy túl laza, így biztosítva, hogy hatékonyan támogassa a csuklót. A tapasz felhelyezése után az ujjaddal finoman masszírozd meg a tapaszt, hogy szorosan illeszkedjen a bőrhöz. Fontos, hogy ne helyezz kineziológiai tapaszt nyílt sebre vagy bőrirritációra, és ha bármilyen kellemetlen érzést tapasztalsz, akkor azonnal távolítsd el a tapaszt.

Kineziológiai tapasz a csuklon3. ábra: truetape.de

Derékra

A ragasztást kezdd a derék alsó részénél, majd lassan húzd felfelé. A tapasz ne legyen túl feszes vagy túl laza, illeszkedjen egyenletesen, gyűrődés nélkül, így biztosítva, támogatva a derekat. A tapasz felhelyezése után az ujjaddal finoman masszírozd végig a tapaszt, hogy szorosan illeszkedjen a bőrhöz és jól tapadjon.

Kineziológiai tapasz a derékon4. ábra: verywellhealth.com

Bokára

A tapasz hosszát és formáját a boka körvonalához kell igazítani. Távolítsd el a tapasz hátulján található védelmi fóliát, majd helyezd a tapaszt a bokára. Alul kezdd és lassan húzd fel a boka felé. A tapasz egyenletesen illeszkedjen a bokán és ne gyűrődjön össze. Ujjaiddal egyengesd el, hogy megfelelően tapadjon mindenhol.

Kineziológiai tapasz a bokán

5. ábra: kintasio.de

Nyakra

A nyak nagyon érzékeny terület, ezért a tapasz felhelyezése során óvatosan kell eljárni. A tapasz hosszát és formáját a nyak körvonalához kell igazítani. A ragasztani kívánt terület legalsó részén kezd, majd lassan húzd a nyak felé. A tapasz felhelyezése után ügyelj arra, hogy ne érintsd meg vagy húzd meg túlzottan a nyakadat, mivel ez ronthatja a tapasz hatását.

Kineziológiai tapasz a nyakon6. ábra: physicaltherapy.about.com

Hátra

Szintén lentről felfelé haladj a tapasz felhelyezésével. Fontos, hogy egyenletesen illeszkedjen a hát izmaihoz, és ne hagyj ki részt. Ügyelj rá, hogy a tapasz ne lógjon le a hátadon, mert ez csökkentheti a hatását. Felhelyezés után finoman masszírozd végig a csíkot, hogy segítsd a ragadását.  

Kineziológiai tapasz a háton7. ábra: tapegeeks.com

 

Válaszd 4 darabos kiszerelésű kineziológiai tapaszunkat rózsaszín, fekete, bézs vagy zöld színben, és használd fájdalommentesen ficamok, húzódások, sportsérülések, gerinc- és végtagfájdalmak kezelésekor, valamint mozgásszervi műtétek utáni rehabilitációban is.  

4 db kineziológiai szalag választható színben
4 db kineziológiai szalag választható szín...
Speciális ár 5 290 Ft RRP: Normál ár 6 990 Ft A gyártó által legutóbb ajánlott kiskereskedelmi eladási ár.
100%
3 Értékelés

Előző Esküvői dekoráció házilag: olcsó és szép megoldások
Következő Tökéletes alak lépésről lépésre - hasizom gép, az első lépés