Szobakerékpár: az otthoni többfunkciós csoda

Szobakerékpár: az otthoni többfunkciós csoda

A fogyás nem egyszerű folyamat. Hogyan lehet ezt megkönnyíteni például egy szobakerékpárral. Lássuk ennek az eszköznek az előnyeit...

A januári időszak mindenkinek egy kicsit a változásról, megújulásról szól. A legtöbben újévi fogadalmakat kötnek (ahogy erről Újévi fogadalom: segítünk betartani című blogposztunban is írtunk), igyekeznek jobb irányba változtatni az életükön, az egészségükön, esetleg karrierjükön. Nem ritka azonban a sportokra, alakformálásra vonatkozó újévi fogadalom sem. A fogyás azonban nem egyszerű folyamat, így ez az egyik legnehezebben betartható fogadalom. Hogyan lehet ezt megkönnyíteni? Például egy szobakerékpárral. Lássuk ennek az eszköznek az előnyeit!

Szobakerékpár típusok

Mint sok más edzőgépnél, a szobakerékpároknál is rengeteg típus közül lehet választani, már-már elveszünk az információk tengerében, ha a nekünk legmegfelelőbb kiválasztására adjuk a fejünket. Mai cikkünkben igyekszünk segítséget nyújtani és választ adni a legtöbbször felmerülő vásárlói kérdésekre.

Megkülönböztetünk terhelésállítás szerint manuális és motorizált, felhasználás módja szerint otthoni és közületit, kialakítása szerint normál és háttámlás változatot, de akár a terhelhető súly is megkülönböztet egyes típusokat.

Ami viszont mindegyik típusról elmondható, az az egyszerű használat, a hatékonyság és hogy alkalmas mindenki számára, kezdőktől a haladókig. Kiváló a teljesen kezdőknek, akik egyszerű, de hatásos mozgásfajtát keresnek. Emellé már csak kitartás kell. De kedveli az idősebb korosztály is, akik javítani szeretnének a szív-és érrendszerük állapotán és szeretnék megőrizni az izomtömegüket. Beválik az elfoglalt emberek számára is, akik egészségesek és fittek akarnak maradni. Nagyon kedvelt termék fiatal nők és anyukák számára, akik feszesebbé szeretnék tenni a testüket és fogyni akarnak. Szülés után pár hónappal, miután a kicsi elaludt mindössze napi 30 perc edzéssel is jót tehet a keringésének, a vérnyomásának, izmainak, energiaszintjének. Egyszerűen új szintre emelheti eddigi életét, amihez a szobakerékpár egy kiváló eszköz. És végül, de nem utolsó sorban tökéletes edzett sportolók számára, akik rossz időjárás esetén otthon szeretnének intenzíven kerékpározni. Az sem akadály, ha valaki egészségügyi problémával küzd, a kerékpározás nagyon jótékony hatású, leveszi a megterhelést a csípőről, a térdről és a bokáról. A rendszeres edzés (heti 5x30 perc) erősít a tüdőt, és a test hatékonyabb oxigén ellátását is. Felfrissíti a testet, csökkenti a vérnyomást, a vércukor szintet stabilizálja, segíti a keringést, energiát ad.

Bárhol felállítható, bármikor minden előkészülés nélkül használható. Nézheted közben a kedvenc sorozatodat is. Hát kell ennél több, hogy céljaiat könnyebben elérd?

A szobakerékpár tehát egy kiemelkedő eszköz arra, ha elhatározza, hogy tenni szeretne az egészségéért. Független az időjárási viszonyoktól, kellemes környezetben edzhet, és nem foglal nagy helyet. Az Alinda.hu jelenleg két típusú szobakerékpárt kínál látogatóinak:

Mini szobakerékpár

Mini szobakerékpár

A mini szobakerékpár segítségével nem csak a lábakat, de a karokat is erősíthetjük. Mivel nincsen sem váza, sem pedig kormánya, így akár az asztal alá is tehetjük, munka közben is használhatjuk. Kis mérete miatt bárhol elfér, ideális ülő munkát végzőknek, időseknek, műtét utáni rehabilitációhoz. Csúszásmentes talpainak köszönhetően, biztosan áll a helyén, így nem tud elcsúszni edzés közben. A kerékpár digitális kijelzővel van ellátva, mely mutatja az eltelt időt, számlálja a megtett távolságot, a tekerések számát, a becsült kalóriaégetést. 

Szobakerékpár háttámlával, gumikötéllel

Szobakerékpár háttámlával, gumikötéllel

A szobakerékpár háttámlával és gumikötéllel több edzésformát biztosít, mint egy hagyományos szobabicikli. A hozzá tartozó gumikötél segítségével tekerés közben karizmainkat is erősíthetjük. Háttámlájának köszönhetően a pedálozás nem lefele irányban, hanem előrefelé történik, így igazán kényelmes edzést biztosít. LCD kijelzője segítségével folyamatosan követhetjük edzésünk menetét. A szobakerékpár összecsukható, ezért nagyon könnyedén tárolhatjuk akár otthon is.

Szobakerékpár összecsukva

Cardio edzés a szobabicikli segítségével

A mai rohanó világ egyik hangzatos velejárója a munka során végzett rengeteg ülő tevékenység. Mint tudjuk, ez egyértelműen rosszat tesz az egészségünknek, lelassítja az anyagcserét, hajlamosít az elhízásra, a fizikumunk romlásával jár, és még egy sor negatív tényezőt hordoz magával. A testnek mozgás kell, igényli, és ha nem adjuk meg neki a szükségletet, hamar romlásnak indul. Erre nyújt megelőzést, megoldást a szobabicikli. A legtöbb modern terméket már különböző extra funkciókkal gyártják, mint például pulzusmérő, illetve beépített zsírégető és kardió programok, amivel még hatékonyabban tehetsz az egészségedért. Az egyik legkiemelkedőbb eredménye, hogy a szobakerékpár kiváló zsírégetésre/fogyásra, hiszen olyan intenzitású edzéseket lehet végezni vele, amivel fél óra alatt akár 2-300 kalóriát is leégethetsz magáról. A kerékpárosok egyik legfőbb ismérve a gyönyörű, feszes lábak, amik egyértelműen a mozgásforma pozitív velejárói. Edzésintenzitástól függően akár még a felsőtestét is megdolgozhatja kicsit.

Szobakerékpár használat közben

Vásárlás után célszerű egy edzéstervet készíteni magunknak, elérhető részcélokkal, hogy legyen motiváció és pár hónap után ne csak ruhafogasként funkcionáljon a szobában, mint azt olyan sok helyről hallottuk. Applikáció vagy okosóra segítségével érdemes nyomon követni teljesítményünket. Kezdjük lassan, fokozatosan az edzéseket, először heti 2, majd heti 3 nappal, és így tovább. Így nem kedvetlenedünk el már az elején, ha esetleg nehéz rávenni magunkat az edzésre. Aztán növelhetjük folyamatosan a biciklin (tekeréssel) eltöltött időt, de ha nincs több időnk 30 percnél egy adott edzés során, akkor növeljük a teljesítményt, versenyezzünk magunkkal, égessünk el egyre több kalóriát 30 perc alatt. Motiváló lehet valamelyik családtagoddal is harcba szállni és újra és újra megdönteni a másik csúcsát.

Nehezítés: Ha egy idő után úgy érzed kimaxoltad a szobakerékpár adta lehetőségeket, szerezz be egy súlymellényt! Ha az 5 kg-os kevésnek bizonyul, jöhet a 10 kg-os.

Súlymellény

A súlymellény használata erősítő és kardióedzésekhez egyaránt ajánlott. A szobakerékpár mellett fitness edzésekhez és futáshoz is tökéletes társ. A pántok becsatolása után a helyén marad, mozgás közben nem esik le. Sokoldalú kiegészítő a gyakorlatok elvégzése során. Ezzel a felvehető mellénnyel növelheted az edzés hatékonyságát.

Nyújtás: A nyújtás fontosságát nem győzzük hangsúlyozni, legyen szó bármilyen edzésről. Ehhez is van egy tuti termékünk, ismerkedj meg izomlazító masszázskészletünkkel!

Izomlazító masszázskészlet

Az izomlazító masszázskészlet jelentősen hozzájárulhat az izom- és ízületi panaszok kialakulásának megelőzéséhez. Segítségével rugalmasabb és hajlékonyabbá válhatsz, akár az izomlázad is elmúlhat. Bizonyos izomfájdalmaktól és problémáktól is megszabadulhatsz, ha a készletet használod. Érdemes beszerezned otthonra és legalább 5-10-15 perces napi rutinná tenni a henger gyakorlatokat. A henger nem csak az ülőmunkát végzők számára lehet hasznos, a profi, amatőr és hobbisportolók szakszerű edzésének is remek kiegészítője.

Erősítés szobakerékpáron?

A szobakerékpár használta igen csak erőfeszítő edzést tud biztosítani a felhasználó részére. A mozgásforma többnyire nyomásból (pedál) áll, amivel a nagy combizmok és a vádli erősíthető leginkább. De ezen mozgásforma remek hatással van az izomrostokra, és a térd-inakra is egyaránt, ami még vonzóbbá teszi azok számára, akik kímélőbb sporteszközt keresnek. Az ízületek állapota nagyon fontos, foglalkozni kell vele, főleg a kor előrehaladtával. A futás, kocogás bármennyire is lazán csináljuk, erősen igénybe veszi ezeket a testalkotó elemeket, főleg ha rossz lábbelit használunk, vagy rossz talajon futunk. A szobakerékpár viszont nem terheli annyira. Itt az intenzitáson, a pulzusszám magasan tartására fókuszáló edzésformák azok, amelyek igazán hatékony sporteszközzé teszik a szobakerékpárt, az ízületek megkímélése mellett.

Nekünk nincs több érvünk. Döntöttél már?

Előző Újévi népszokások Magyarországon
Következő Az egyensúly labda előnyei és használata