Villanykörte kisokos: hova milyet válasszunk?

Villanykörte kisokos: hova milyet válasszunk?

Válaszd ki a lakás hangulatának megfelelő világítást és teremts barátságos, otthonos légkört otthonodban...

Egy jól megválasztott világítással meleg, barátságos légkört teremthetünk magunk körül, új értelmet adhatunk otthonunk tereinek. Íme, néhány hasznos trükk, melyek segítségével te is fénypompás otthont varázsolhatsz a lakásodból. És még csak nem is kell mélyen a zsebedbe nyúlnod a fényűző életmódért.

Fényforrások főbb típusai és tulajdonságaik

Az egyes fényforrások élettartama eltérő lehet, és függ a használat módjától (például a lámpa hőmérsékletétől és hogy milyen gyakran kapcsolják be és ki), illetve a gyártási minőségtől. A hagyományos izzók élettartama általában 1.000 – 2.000 óra között, míg a halogén izzóké 2.000 – 5.000 óra között van. Azonban a LED-lámpák és a kompakt fénycsövek (energiatakarékos izzók) tartósabbak, és hosszabb élettartamot kínálnak, mint a hagyományos társaik. Az LED-lámpák élettartama 25.000 – 50.000 óra, míg a kompakt fénycsövek élettartama akár 10.000 óra is lehet.

A különböző izzókat úgy tervezték, hogy mindegyik az adott használati módnak és környezetnek feleljen meg, ezért is fontos, hogy minden egyes izzót eszerint válasszunk ki. A hagyományos izzók gyártását beszüntették, mert nem voltak energiatakarékosak. A nátrium-lámpákat utcai világításban vagy nagy területek világítására használják, például sportpályákon, parkolókban, stadionokban, míg a hagyományos fénycsöveket kereskedelmi és ipari környezetben, például raktárakban, üzletekben vagy irodaházakban, ahol nagy területek világítására van szükség, és a hosszú élettartam mellett az energiahatékonyság is fontos szempont.

Halogén

A halogén izzók hasonló elven működnek, mint a hagyományos izzók, de a szálakat halogén gázokban tartják, amelyek hosszabb élettartamot és nagyobb fényt adnak. A halogénlámpák általában melegebb és fehérebb fényt bocsátanak ki, mint elődeik. Autók fényszóróiban, reflektorokban vagy állványi lámpákként használják (például fotóstúdióban), ahol nagyobb fényerőre van szükség.

Halogén izzók az autóban

 

Kompakt fényforrás

A kompakt fénycsövekkel otthoni vagy irodai környezetben, például asztali lámpákban vagy mennyezeti lámpákban találkozhatunk, ahol energiahatékony, hosszú élettartamú fényforrásra van szükség. Ezek az energiatakarékos izzók a klasszikus neoncsövek új, továbbfejlesztett verziói. A kis, spirál alakú fénycsövek gázokat tartalmaznak, melyeken belül az áram áthaladása elektromos áramot termel. Hátránya, hogy felkapcsolás után szüksége van 1-2 percre, hogy elérje teljes fényerejét.

 

Spirál alakú fénycsövek

 

LED

A LED izzókat széles körben használják otthoni, irodai vagy üzleti környezetben, ahol energiahatékony, hosszú élettartamú és alacsony hőtermelésű fényforrást igényelnek. Az LED izzók nagyon kis méretű, fénykibocsátó diódákból állnak, amelyek általában műanyag vagy kerámia házban helyezkednek el. Az áram áthaladása a diódákon elektromos áramot termel, amely fényt bocsát ki. Ezek az izzók energiatakarékosak, hosszabb élettartamúak és kevésbé forróak, mint a hagyományos izzók vagy a halogénlámpák. Hátránya, hogy az évek során veszít erejéből, így amit eredetileg 60 wattosnak vettünk, valószínűleg néhány év múlva egy 40 wattosnak fog megfelelni.

A LED világítás előnyei című cikkünkben részletesen kitérünk rá, hogy minek köszönheti a népszerűségét ez a megoldás, és miért egyre elterjedtebb a LED világítás. 

LED világítás

 

Színhőmérséklet az otthonunkban

Az otthoni megvilágítás színhőmérsékletének kiválasztása számos tényezőtől függ, például a helyiség funkciójától, a személyes preferenciáktól és a dekoráció stílusától. Általánosságban azonban az otthoni világítás színhőmérsékletének a 2700-3000 Kelvin (K) közötti melegfehérnek vagy a 3000-4000 K közötti neutrális fehérnek kell lennie.

Az 2700-3000 K közötti melegfehér színhőmérséklet lágyabb, kellemesebb és barátságosabb megjelenést kölcsönöz az otthonnak, és ideális választás a nappali, hálószoba vagy étkező számára. Az alacsonyabb színhőmérsékletű lámpák meleg, meghitt hangulatot teremtenek, és segítenek ellazítani az embert.

A 3000-4000 K közötti neutrális fehér színhőmérséklet általában a konyha, fürdőszoba és iroda számára megfelelő választás, mivel ezek a helyiségek funkcionálisabb megvilágítást igényelnek, és a magasabb színhőmérséklet élénkítő hatással lehet az emberekre.

Ma a LED izzókkal felszerelt beltéri lámpák kínálják a legtöbb színhőmérséklet-választási lehetőséget.

 

Színváltó mennyezeti lámpa

Ha vidám, különleges hangulatot szeretnél egy helyiségben, próbáld ki a színváltó mennyezeti lámpát! Olyan árnyalatban, és olyan fényerővel borít be fénnyel, amilyen hangulatban éppen vagy - a beltéri világítás igazi különlegessége. Lehet a fénye andalító rózsaszín, tüzes piros, vagy éppen meditálást segítő zöld. 

A színváltó mennyezeti lámpa mobiltelefonnal, tablettel és távirányítóval is vezérelhető. Változtatható a fényereje és színe, hallgathatsz vele zenét, és beállítható az ébresztés is.

Színváltó mennyezeti lámpa

 

Energiahatékonyság az egyes típusok tekintetében

A fényforrások energiahatékonysága az adott fényforrás által kibocsátott fény mennyiségének és az erre fordított energia mennyiségének az aránya. Az energiahatékonyság egy adott fényforrás esetében azt mutatja meg, hogy mennyi elektromos energiát kell felhasználni ahhoz, hogy a fényforrás a lehető legtöbb fényt adja ki.

Az energiahatékonyság egyik legfontosabb tényezője a fényforrás típusa. A hagyományos izzólámpák például nagyon alacsony energiahatékonysággal rendelkeztek. A halogén élettartama kb. 2.000 óra, és valamennyivel kevesebbet fogyaszt, mint a hagyományos izzó, így ennek a legolcsóbb helyettesítője. Az energiatakarékos izzók élettartama az előzőeknél sokkal hosszabb, 10.000 óra körül mozog, de ha sűrűn kapcsolgatjuk, ez jelentősen csökken. A modern LED lámpák és a kompakt fénycsövek pedig jelenleg a legenergiahatékonyabbak, mivel a felhasznált energia nagyobb része fénykibocsátásra fordul.

Az okos világítás valamivel többet fogyaszt, mint egy energiatakarékos LED égő, hiszen folyamatosan vesz fel áramot a Wi-Fi, Bluetooth kapcsolat miatt. 

Az energiahatékonyság egyre fontosabbá válik a fenntartható fejlődés szempontjából, mivel az energiatakarékosság és az energiahatékonyság jelentősen csökkentheti az energiafelhasználást és a szén-dioxid kibocsátást. Ezért fontos, hogy a lehető legjobb energiatakarékos fényforrásokat használjuk otthonainkban és munkahelyeinken.

 

Okos világítás

A hagyományos villanykörték gyártásának megszüntetésével elkezdtük felfedezni az energiatakarékos izzók különböző típusait. Megtanultuk mi a különbség a hideg és melegfényű között, és azt is, hogy okos villanykörték is vannak köztük. Az okos világítás olyan világítási rendszer, amelyet vezérlő egységekkel és alkalmazásokkal lehet vezérelni és szabályozni. Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a világítást távolról vagy helyileg vezéreljék, előre programozzák, és az okos otthon egyéb rendszereivel is összekapcsolják. Az okos világítás előnyei:

  • Energiatakarékosság: Az okos világítás segít csökkenteni a villanyszámlát, mivel a lámpák automatikusan kikapcsolhatók, ha nincs jelen senki a helyiségben, és az intenzitásuk is állítható a környezeti fényviszonyoknak megfelelően.

 

  • Kényelem: Lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a világítást az okostelefonjukról vagy táblagépükről vezéreljék, vagy hangutasításokkal irányítsák. Ez könnyű be- és kikapcsolást, valamint az intenzitás, a színhőmérséklet és más világítási beállítások testreszabását teszi lehetővé.

 

  • Biztonság: Az okos világítás segíthet a biztonság növelésében, mivel a lámpákat távolról vezérelhetjük. Például, ha éppen utazunk, akkor beállíthatjuk, hogy a világítás automatikusan bekapcsoljon bizonyos időpontokban, hogy azt sugalljuk, mintha otthon lennénk. De jól jöhet, ha a munkahelyünkre menet eszünkbe jut, hogy valamelyik helyiségben nem kapcsoltuk le a lámpát, hiszen mobilunkról ezt azonnal megtehetjük.

Az okos világítás különböző típusai közé tartoznak a Wi-Fi, a Bluetooth, az infravörös és a rádiófrekvenciás vezérléssel rendelkező rendszerek.

 

RGB LED intelligens mennyezeti lámpa
Telefonról vezérelhető az intelligens LED-es mennyezeti lámpa, mely több funkcióval rendelkezik, állíthatod a lámpa színét és fényerejét, emellett zenehallgatásra is használhatod. Varázsold hangulatossá otthonod, miközben az általad választott dallamra relaxálsz vagy éppen táncolsz. iOS és Android rendszerre is elérhető alkalmazás letöltésével és Bluetooth segítségével könnyedén vezérelheted a telefonodról.

 

Intelligens LED-es mennyezeti lámpa

 

Hagyd a létrát meg a sámlit, így cseréld az égőt egyszerűen villanykörte cserélővel

Az univerzális villanykörte cserélő segítségével nagyon könnyen leszerelhetjük a nehezen eltávolítható izzókat is. Bármilyen magasan vagy nehezen megközelíthető helyen legyen a lámpa, az eszköz menetes végébe egyszerűen belecsavarhatjuk pl. a felmosó rudat és már elérhetővé is válik az izzó. Nem kell többé attól sem tartanuk, hogy a kiégett izzó, csavaráskor megégeti az ujjainkat. Ennek a praktikus eszköznek köszönhetően könnyedén és gyorsan lecserélhetjük a rossz villanykörténket. 

Előző Milyen tablet tartót vásároljak
Következő Hulahopp karika és más gyerekjátékok edzéshez