Az edzőtorony használata otthon

Az edzőtorony használata otthon

Szeretnél igazán formába lendülni, jelentős izommennyiséget felszedni otthon? Ismerd meg a sokoldalú edzőtornyot, mely nagy segítséged lehet az otthoni edzés során...

Szeretnél igazán formába lendülni, jelentős izommennyiséget felszedni otthon? Előnyben részesíted a saját testsúlyos edzést, vagy esetleg szeretnél többet megtudni róla? Ha ezekre a kérdésekre igen a válaszod, akkor ne habozz, olvasd el a következő bekezdéseket és ismerd meg a sokoldalú edzőtornyot, mely nagy segítséged lehet az otthoni edzés során.

 

Saját testsúlyos edzés előnyei 

A saját testsúlyos edzést mindenki ismeri. Már iskolás korunkban is végeztük őket: felülés, fekvőtámasz, négyütemű fekvőtámasz. A saját testsúlyos edzés annyira népszerű, hogy már külön műfajok is kialakultak, amik csak az ilyen mozgásformára alapoznak: calistenics, street workout. De vajon mi a titka népszerűségének?

 

Pénztárcabarát 

Nem feltétlenül az elsődleges szempont, mégis fontos lehet. Szándékosan nem az olcsó szót használtuk, mert mindannyian ismerjük a mondást: olcsó húsnak híg a leve. Pedig ez esetben ez kifejezetten nem igaz. A saját testsúlyos edzéshez ugyanis nem kell venni se felszerelést (padok, gépek, kézi súlyzók), se terembérletet. Lemész a szabadtéri edzőparkba vagy csak a közeli játszótérre, és edzel. De idővel itt is szükséges beszerezni pár dolgot, például egy húzódzkodó rudat, ha otthon szeretnél edzeni. De erről majd később.

 

Gyors 

Mai rohanó világunkban ez egy igazi hívószó. Egy edzést akár 20 perc alatt is megcsinálhatsz, ráadásul mivel kiiktatjuk az utazással töltött időt is, így még inkább hatékonyak lehetünk. Egyedül a kreativitásodat kell bevetned és szinte bárhol megcsinálhatod az aznapra tervezett edzésedet. Épp nyaralsz? Fogj meg egy követ, emelgesd! Tedd fel a lábad valamire, és fekvőtámaszozz! A játszótérre vitted a gyerekeket? Kapaszkodj fel a mászókára és húzódzkodj! Több példát nem írunk, ideje kimaxolni a kreativitásod.

 

Garantált fogyás

Persze csak ha tényleg folyamatosan edzel és nem a Mekiben vacsorázol heti háromszor. A saját testsúlyos edzéssel tényleg remekül lehet fogyni. Ha a feladatokat úgy választod ki, hogy összetett gyakorlatok legyenek benne sok ismétléssel, akkor ott bizony rengeteget kell mozogni. Olyannyira, hogy simán felfogható kardióedzésnek is. Ez igazán jó hír ugye?

 

Hatékonyság

Mivel ez az edzéstípus nagyon jól megdolgoztatja az izmainkat, egyszerre állóképességi és erősítő edzés. Mindenki a saját tempójában, edzettségi állapotának megfelelően haladhat, a rövidebb közbeiktatott pihenők miatt magasan marad a pulzus, ezért a zsír is jobban ég. Így összességében a saját testsúlyos edzés nagyon hatékony tud lenni, ezért is népszerű. Ha rövid időn belül sikerélményre vágysz, válaszd te is ezt a fajta edzéstípust!

 

Természetesség 

Sokan azért nem állnak neki egy-egy edzésformának, mert idegenek a gyakorlatok, többek között meg kellene tanulni, így az elején elterelődik a figyelem magáról az edzésről és túl nehéznek ítéljük, hamar abbahagyjuk, feladjuk. Ennél az edzésformánál viszont jellemzően olyan gyakorlatokat végzünk, melyek közelebb állnak a hétköznapi tevékenységekhez, mint mondjuk a súlyokkal végzett edzés. Jól ismerjük a guggolás, a négyütemű fekvőtámasz és a húzódzkodás fogalmát. Ráadásul nem elkülönítetten, egyes izomcsoportokat erősítünk, miközben nincsenek túlbonyolítva a feladatok.

 

Fejleszti az egyensúlyt 

A kézenállás, az egylábas plank vagy a kitörések egyes fajtái bizony megkövetelik a jó egyensúlyérzéket. Nem kell elkeseredni, ha az elején ez komoly kihívást jelent, legalább van hova fejlődni! És ha folyamatosan csinálod, fogsz is fejlődni, mégpedig látványosan.


Nem unalmas

Persze rengeteg feladatot lehet érdekesen végezni, de a súlyok emelgetése lehet monoton is, ezért unják meg sokan az edzőtermi edzéseket. Ülni egyik gépről a másikra egy idő után valóban nem túl izgalmas. A saját testsúlyos edzés esetében viszont (túl azon, hogy – mint már említettük, – mindenki a saját erőnlétének megfelelő gyakorlatokat végezhet) könnyen lehet lépkedni a fokozatok között, növelni az intenzitást, csökkenteni a pihenőszakaszokat.

Nem feltétlenül kell hozzá felszerelés. Mint a neve is mutatja, csak a saját súlyunk kell ehhez az edzéstípushoz, az pedig adott. Viszont ha ezt is megunjuk egy idő után, léphetünk egy szintet és használhatunk nehezítésnek súlymellényt, vagy kis kézi súlyzót.

Súlymellény és kézi súlyzók

Sportolóknak is kiváló 

A főállásban ezzel foglalkozóknak is érdemes kipróbálni, hiszen másfajta izmokat és máshogyan mozgatnak meg ezek a gyakorlatok, így testük új ingerekkel találkozik, valamint az arányos testfelépítéshez is szükséges a gyakran nem használt izomcsoportok megmozgatása.

 

Mi történik, ha már nem kihívás? 

Hosszú távon érdemes tisztában lenni pár dologgal. Például, hogy miért izmodosunk az edzéstől. Edzés közben az izmok olyan terhelést kapnak, amihez nincsenek hozzászokva. Ezért kell mindig arra törekedni, hogy egyre nagyobb súllyal tudjunk dolgozni. Természetesen akkor, ha izomtömegünket növelni szeretnénk. A saját testsúlyos edzés remekül karban tartja a testet, ám csak egy darabig lehet fejlődni vele, mert egy idő után nem kihívás a testnek. Húsz szabályos fekvőtámasz még lehet, hogy nehéz volt az iskolában, de egy idő után már meg se kottyan. A testsúlyunk több ismétléstől nem lesz nagyobb, így a terhelés is változatlan lesz. A saját testsúlyunkkal végzett edzés tehát nem hatalmas izmokat épít, hanem szálkás, funkcionális izomzatot hoz létre. Mivel saját súlyunkkal terheljük testünket, ezért hihetetlenül erős, arányos és szépen kidolgozott lesz izomzatunk és ehhez nincs szükség eszközökre, drága kondigépekre, súlyzókra vagy egyéb kiegészítőkre. Viszont ha a későbbi cél, mégis az izmosodás, akkor jön el az edzőtorony ideje.

 

Edzőtorony használat közben

Nagyjából az lenne optimális, ha egy edzésen belül izomcsoportonként maximum egy saját súlyos gyakorlat szerepelne az edzéstervben, és nem fordítva. Érdemes tehát súlyzókkal és saját testsúllyal is edzeni, hiszen mindkét módszerből származhat előnyöd. Csinálj fekvőtámaszokat a melledzésed végén, csinálj padra lépéseket utolsó gyakorlatnak lábedzésnél, de ha a lehető legtöbb izom megszerzése a cél, akkor eddz főként súlyokkal!

Összességében elmondható, hogy a saját testsúlyos edzés mindenki számára ajánlott, legyen szó évek óta edző testépítőről vagy akár kezdő sportolóról. Fogyni, valamint erősödni, izmosodni vágyók is egyaránt használhatják ezt a módszert. Számos előnye miatt gyorsan megszerethető, az edzés pedig könnyen kivitelezhető bárhol, bármikor. Jó hatással van a szervezetre, a saját testsúlyos edzés javítja az állóképességet, hiszen az egyik legkeményebb edzésforma a saját súlyunkkal való terhelés. Az inakat és ízületeket kíméletesen erősíti, ezáltal csökken az esélye az idősebb kori ízületfájdalmaknak. A mozgáskoordinációra is pozitív hatással van, hiszen az ember természetes mozgásához áll közel ez az edzésforma.

 

Edzőtorony használata 

Olyan eszközt keresel, ami egy kisebb edzőterem lehetőségeit nyújtja, és bármikor erősíthetsz és nyújthatsz vele akár otthon is, amikor csak kedved tartja? Az edzőtorony számos különböző gyakorlat végzésére alkalmas, melyekkel egész tested formában tarthatod. Végezhető rajta húzódzkodás, felülés, és sokféle hát-, kar- és hasizomgyakorlat. Kezdők is könnyedén használhatják.

 

Edzőtorony használat közben - láb felhúzása

Az edzőtorony használata azok számára is egyszerű és biztonságos, akik eddig nem voltak gyakori vendégek az edzőteremben. 

A felső húzódzkodó keret magassága 6 különböző pozícióba állítható be. Lehetsz bármilyen magas, beállíthatod a számodra ideális pozícióba a keretet, és hatékonyan végrehajthatod az összes edzés típust. Akár 220 cm magasságig emelhető, így azok is végezhetnek húzódzkodásokat rajta, akik kimondottan magasak. 

Edzőtorony - felső húzódzkodó keret átállítása

 

A multifunkcionális edzőgép edzőteremben és otthon is elhelyezhető. Fekete színével minden helyiségbe beilleszkedik, akár egy tinédzser szobájába, akár a nappaliba állítjuk fel, mindenhol jól mutat. A szerkezet biztonságosan, stabilan áll, és rendkívül helytakarékosan helyezhető el a fal mellett. 

Tartólábain védőgumi található, ami megóvja a padlót a felületi karcolásoktól és sérülésektől. 

Edzőtorony lába védőgumival

Saját testsúlyos edzésterv 

Az interneten rengeteg gyakorlatot találunk, a nehézséget inkább az jelenti, hogy melyiknek hiszünk és melyik felel meg a saját edzettségi állapotunknak és elvárásainknak a leginkább.

Fontos, hogy mindig az alapoknál kezdd, az új készségek elsajátítása ebben az esetben is rengeteg ismétlést és fokozatos fejlődést kíván meg. Figyeld a tested, keresd meg a tűréshatárod, de ne feszegesd! Mindehhez idő és türelem kell, a YouTube-on látott gyakorlatok lehet, hogy elsőre megnézve könnyűnek tűnnek, de ne feledd, az azokat bemutató emberek éveket öltek bele abba, hogy elérjék a szintet. Nekünk sem fog napok, hetek alatt menni! Sosem feledkezz meg a bemelegítésről és a nyújtásról. Ehhez izomlazító masszázs készletünk tökéletes lehet.

Izomlazító masszázs készlet

Szemben a súllyal végezett gyakorlatokkal, a saját testsúlyos edzés gyakorlatai egyszerre fejlesztik a test több részét. A húzódzkodás esetében például nem csak a bicepsz, de a hát és a váll is erősen dolgozik, amit figyelembe kell vennünk az edzés megtervezésekor.

 

Nézzük az alapgyakorlatokat 

Húzódzkodás 

Ennél a gyakorlatnál már az alapváltozat is haladónak számít, ezért érdemes kicsit szétbontani, kezdve a negatív húzódzkodástól (amikor gyakorlatilag csak leengedjük magunkat lassan) az ausztrál húzódzkodáson át (ez fekvő helyzetben végzett gyakorlatot jelent) egészen a teljes húzódzkodásig.

 

Tolódzkodás 

Nagyszerű módszer a tricepsz fejlesztésére. Jobb nyújtott lábbal csinálni, de ha nem megy, semmi gond, be is hajlíthatjuk.

 

Fekvőtámasz 

Abszolút alapgyakorlat. Figyeljünk arra, hogy egyenes maradjon a hátunk az egész mozgásfolyamat idején, a kezeink vállszélességben legyenek, figyeljünk a helyes könyöktartásra. Ha nem megy a klasszikus fekvőtámasz, akkor próbáljuk meg térdelve.

 

Fekvőtámasz kézenállásban 

Ennél a gyakorlatnál fekvőtámaszban kezdünk úgy, hogy a lábunkat egy falhoz támasztjuk, majd szépen elindulunk felfelé a falon, miközben a kezünkkel egyre közelebb kerülünk hozzá. Ha jól csináljuk, akkor a gyakorlat végén a falnál találjuk magunkat kézen állva. Nem kell erőltetni, ha nem megy végig, akkor jussunk el addig, ameddig tudunk, és ott tartsuk meg magunkat. Kezdetnek elég egyszer megcsinálni, koncentráljunk a kézenállás kitartására.

 

Edzőtorony típusok

Az edzőtoronynak jelenleg három típusát különböztetjük meg: otthoni kondigépek, profi edzőtornyok valamint erőkeretek és állványok. Ezen belül válaszhatunk, hogy lapsúlyos vagy súlytárcsás eszközzel dolgozunk szívesebben. Nem mindegy a teherbírás és a teher súlya sem. Végezetül pedig el kell döntenünk milyen gyakorlatok alkalmazására legyen alkalmas az edzőtornyunk. Például felrúgások, lábhajlítás, pillangó, mellnyomás ülve, tricepsz nyomás, bicepsz edzés és még sorolhatnánk. Az edzőtermekben általában minden testrész erősítésére külön gépek állnak rendelkezésre, de értelemszerűen az otthonodba maximum egy gépet szeretnél berakni, egy olyat, amin a lehető legtöbb gyakorlat végezhető. A kínálatunkban szereplő edzőtornyon végezhető húzódzkodás, felülés, és sokféle hát-, kar- és hasizomgyakorlat, így maximálisan kielégíti az otthoni edzés igényeit.

Edzőtorony

Előző Kerti bútorok tavaszra és nyárra
Következő A LED világítás előnyei