Hajformázók, melyekkel csodás hajat készíthetsz

Hajformázók, melyekkel csodás hajat készíthetsz

Ki ne vágyna arra, hogy egy átlagos napon is olyan szép hajat varázsolhasson magának, mintha csak épp a fodrásztól lépett volna ki? A következő bekezdésekben bemutatunk néhány hajformázót, melyekre mindenképpen szükséged lesz...

Ki ne vágyna arra, hogy egy átlagos napon is olyan szép hajat varázsolhasson magának, mintha csak épp a fodrásztól lépett volna ki? Legyen a hajad hosszú, rövid, egyenes vagy göndör, te is, akárcsak a legtöbb nő ápolt, szép hajra vágyik, mely sajnos segítség, hajformázó eszközök nélkül nem megy. A következő bekezdésekben bemutatunk néhány hajformázót, melyekre mindenképpen szükséged lesz.

 

Az igényesen beszárított haj titka

Mennyien vágyunk rá, hogy hajmosás után a fürdőszobából kilépve is ugyanolyan legyen a hajunk, mint mikor a fodrászunktól eljövünk. A titok elsősorban a szakmai kézben van, aki nap, mint nap több hajat beszárít évek óta. Másrészt a speciális eszközök és anyagok, amiket a hajunkra használ festés vagy vágás után. Manapság az általuk használt termékek már számunkra is beszerezhetőek, bár picit borsosabb az áruk, mint a drogériában kapható hajformázóké. De mit tegyünk, ha szalonhajat szeretnénk otthoni körülmények között?

 

Tippek és trükkök a haj otthoni beszárítására

Nagyon fontos, hogy csak akkor kezdjünk neki, ha hajunk teljesen száraz. Egy törölközőszáraz hajat még fésülni sem ajánlatos, hiszen könnyen megroncsolhatjuk a haj szerkezetét. Fésű nélkül, csak az ujjainkat és a hajszárítót használva szárítsuk meg hajunkat. Ezután jöhetnek a kívánt hajápolók, de figyeljünk a mennyiségre, legtöbb esetben egészen kis adagra van szükség. Ehhez használjunk ritka, nagy fogú fésűt, azonban a hajtövektől óvjuk a felvitt készítményeket.

 

Rövid hajhoz érdemes beszerezni egy kétoldalas tunelkefét, ami nagy segítség lesz a hajszárító mellett. Kezdjük a szárítást hátul alul, a tarkónál, majd kétoldalt. A fésűvel haladjunk fentről lefelé, amíg teljesen száraz nem lesz. Ezután jön a felső rész, ahol formát tudunk adni neki. A hajszárító meleg levegőjével arrafelé fújjuk a tincseket, amerre szeretnénk, hogy álljon, attól függően, hogy akarunk-e választékot, laza kócosra szárítjuk, esetleg hátrafelé igazítva szeretjük. Végezetül fújjuk át hideg levegővel is, ha a hajszárító alkalmas rá.

 

A bubifrizura beszárításához közepes vagy nagy méretű körkefe a legjobb. Mindig alul kezdjük el szárítást, a felső részt addig csatoljuk fel. Ha az alsó részt a körkefével megszárítottuk, tincsenként haladva vegyünk le a felcsatolt részből. Szárításnál a körkefével emeljük meg a hajtőt. Ha a cél az egyenes hajvég, váltsunk nagyobb körkefére. Ha hátul kész, két oldalra haladva engedjünk le a felcsatolt hajból, és alkalmazzuk ugyanazt a hajtőemelős, nagy körkefés szárítást.

 

Hosszú hajnál a legnagyobb körkefénkre lesz szükség. Dobd előre a hajadat és így szárítsd meg a tövét, ettől egy kellemes tartást kap az egész frizura. Felegyenesedés után fésüld át és körkefével folytasd a formázást. A természetes hatás eléréséhez alulról felfelé haladva, tincsenként húzd egyenesre a hajad.

 

A göndör haj már nagyobb falat, itt elfelejthetjük a körkefét. Tárcsás hajszárítóra, az ujjainkra és egy nagy fogú bontófésűre lesz szükség, hogy göndör fürtjeink megfelelő formára száradjanak.

 

A legfontosabb dolog: a hidratálás

Arcunkat nap, mint nap hidratáljuk és testünket is kényeztetjük különböző testápolókkal. De mi a helyzet a hajunkkal? A hajszálaknak csupán 15%-a víz, de például nyáron a nagy hőségben, és ha több időt töltünk a napon, ez el is párolog. Ezen kívül a hideg szél, a levegőben szálló szennyeződések, és a különféle hajformázó eszközök is roncsolják a haj szerkezetét. Ezért nagyon fontos, hogy minden évszakban ügyeljünk hajunk vízháztartására. Ehhez nem szükséges megvásárolnod a sokadik ápoló terméket, meríts ihletet a természetből!

 

Természetes hajápolók a spájzból

A kemikáliákkal felturbózott samponok rövid távon javulást hozhatnak a hajnak, de nem oldják meg a valódi problémát. Ellenben a természetes anyagok, amik a te spájzodban is megtalálhatóak, valódi és tartós előnyöket biztosítanak a hajad számára. 

- Hajmosás előtt oszlass szét egy kevés olívaolajat a hajadon az ujjaiddal. Ha száraz a fejbőröd, érdemes oda is juttatni belőle. Nem csak hidratálja, és a már roncsolt szerkezetet állítja helyre, de segít a megelőzésben is.

  • Próbáld ki a 9:1 arányú mézes-vizes pakolást! Masszírozd be a fejbőrbe és rakj a hajad teljes hosszára is, majd hagyd hatni 3 órán át! Ezután moss hajat a szokott módon. Ez az édes nedű tele van antioxidánssal, melyek hatékonyan semlegesítik a szabadgyököket. Ez nagyban javíthat a hajszálak és a fejbőr egészségén is.

Mézes-vizes pakolás

- Csavard ki egy tálkába a fél citrom levét, majd masszírozd be vele a hajtöveket, és oszlasd el a hajad egész hosszán. Hagyd állni 10 percet, majd moss hajat, ahogy máskor is szoktál. Szabályozza a haj PH-értékét és zsírosodás ellen is hatásos.

  • Az avokádó kiválóan kondicionálja a száraz hajat, a benne lévő biotin pedig erősíti és csillogóvá teszi. Legjobb hatással a száraz hajra van, így hajmosás előtt masszírozd be a hajadat az avokádó krémmel.

Avokádó kettévágva a kézben

Az argánolaj a hajszálakba zárja a nedvességet, E-vitaminja erősíti a hajat és a hajhagymákat. Kend szét a tenyereden és dolgozd bele a száraz hajvégekbe. Majd haladj tovább egészen a hajtövekig, végül pedig masszírozd lassan a fejbőrödbe. Fésüld át, tekerj rá egy törölközőt és így melegítsd át hajszárítóval. 10-15 perc múlva alaposan moss hajat!

 

Göndör loknik, mintha csak szalonban készült volna

Otthon ritkán jut időnk arra, hogy a hajmosás és ápolás után megfelelően és teljesen megszárítsuk hajunkat. Így viszont könnyen lelapulhat és elveszítheti a kívánt formát. Szerezz be egy hajszárító búrát és érezd magad a szalonban, miközben készülnek a gyengéd hullámok vagy a vad fürtök!

Állványos hajszárító búra

Állítható magasságának köszönhetően kényelmes használatot biztosít. Beépített szabályozója segítségével könnyen beállíthatod a szárítás időtartamát, állítható hőmérséklete pedig elősegítheti a kémiai folyamatok gyorsulását.

Számtalan anyagú és méretű hajcsavaróval találkozhatsz az üzletek polcain vagy az online webáruházak kínálatában. De vajon a te hajtípusodnak melyik a legmegfelelőbb? Ha hosszú távon is szeretnéd használni őket, érdemes több méretet beszerezni. Így kedvedre variálhatod attól függően, hogy göndör fürtökre, laza hullámokra vagy egyszerűen egy nagyobb volumenű frizurára vágysz. A kisebb átmérőjű hajcsavarókkal izgalmas loknikat készíthetsz, a nagyobbakkal pedig dúsabb, hullámos frizurát.

Hajcsavarok a hajban

A törölközőszáraz hajat szárítsuk elő, mielőtt felcsavarjuk őket. A homlok feletti tincsekkel kezdjük, majd haladjunk hátrafelé és lefelé. Az arcunk felőli két tincset hagyjuk utoljára. Minden felcsavarás előtt alaposan fésüljük ki a tincset egy stílfésű segítségével. Fontos, hogy a tincsek feszesen feszüljenek a csavaróra. Ha minden hajcsavaró a helyén van, jöhet a hajszárító búra és egy izgalmas könyv, amíg elkészül a tökéletes frizura.

Ha inkább magad göndörítenéd tincsről tincsre a hajadat, válaszd hajgöndörítő készülékünket, melyen jobb- és baloldali, vagy automatikus csavarási irányt is beállíthatsz, így a loknik megformálását helyetted végzi el a készülék. Jól hangzik ugye? Vége a fürtökkel való bajlódásnak, sőt a kezedet sem kell nyakatekert pozíciókba állítanod.

Hajgöndörítők

Hallottál már a „curly girl” módszerről?

Lényege a természetes göndörség védelme a megfelelő termékekkel és a lehető legkíméletesebb formázási technikákkal. A curly girlök kiiktatják a hajra káros anyagokat, így nem használnak szilikont, parabéneket, szulfátokat, tenzideket, alkoholt, ásványi olajokat és viaszt tartalmazó hajápolási termékeket. Ezzel megelőzik, hogy bizonyos termékek nedvességet vonjanak el hajukból és ápolatlanná tegyék göndör fürtjeiket. A hajszárítón kívül semmilyen hajformázó eszközt nem használnak, így kiiktatják a hőt a napi ápolásból.

Első lépésként moss hajat egy olyan mélyápoló samponnal, ami garantáltan kioldja a szilikont a hajszálakból. A későbbiekben csak egy kímélő samponra, egy balzsamra és egy kifejezetten göndör hajra ajánlott zselére lesz szükséged. Ha ezeket alaposan beledolgoztad hajadba, tekerj rá egy pamutpólót, így nem kell tartanod a szálkás finistől. Ha megszáradt egyszerűen csak csodáld meg a végeredményt anélkül, hogy a fésűhöz nyúlnál. 4-6 hét alatt ezzel a módszerrel hajad megtisztul, új erőre kap és garantáltan imádni fogod.

 

Egyenes és fényes haj

Igazi varázslóként tekintünk a fodrászokra, amikor hatalmas körkefével gyönyörű és egyenes hajat készítenek nekünk. Valószínűleg otthoni körülmények között ez Lady Jennifer Bell Schofieldnek sem sikerült, így 1912-ben létrehozta az első hajvasalót, amely két fémlemezből állt, amelyek egy csukló között helyezkedtek el. Sok éven át a hajformázás csúcsán álltak, de sosem feledkeztünk meg az esetleges roncsoló hatásairól. Természetesen nem mindegy, hogy kinek milyen erősségű és minőségű a haja, illetve, hogy milyen gyakran nyúl a hajvasalóért, hiszen ezek nagyban befolyásolják a hajvégekre tett hatásait.

Ha nem szeretnél lemondani az egyenes tincsekről, válassz egy kíméletesebb megoldást, a hajegyenesítő fésűt! Kevésbé károsíthatja a hajszálakat, nem préseli össze, így azok nem égnek meg. Hőmérséklet szabályozója segítségével tetszőlegesen állíthatod a hőfokot egészen 230 °C-ig. LCD kijelzőjével, egyszerű és gyors használatával, könnyű szerkezetével igazi sztárja lesz a mindennapos hajápolási rutinodnak. Használat előtt fújd be a hajad hővédő sprayvel, ha pedig végeztél a hajad végét kend be hajápoló olajjal! Így nem csak megvéded a hajad a káros hatásoktól, de még fényesebb és egészségesebb is lesz.

Hajegyenesítő fésű

Néha szükségünk van egy kis áramszünetre

Időnként érdemes a fiókban felejteni a hajszárítót és a hajformázó készülékeket. Talán elképzelhetetlennek tűnik, de rengeteget profitálhatunk belőle. Először is áramot takarítunk meg, ha hajmosás után nélkülözzük a hajszárítót és az elektromos formázót. Időt spórolhatunk, amíg hajunk természetesen szárad és nem a fürdőszobában állunk. A rendszeres hő roncsolja a hajvégeket, így igazi felüdülés lesz számára egy kis szünet. Természetesen nem arra buzdítunk, hogy vágd sutba ezeket a készülékeket és formátlan, ápolatlan hajjal hagyd el a házat. De egy jó vágás sokat segíthet, a megfelelő hajápolók használatával pedig új arcát ismerhetjük meg hajkoronánknak.

Lágy hullámokat készíthetsz, ha nedves hajadat befonod vagy törölközőszáraz hajad csigákba csavarod. A hajban hagyható balzsamok segítségedre lesznek. A szép, egyenes haj már nehezebb dió, de nem lehetetlen. Rövid hajnál 2 órára vess be egy kendőt, miután vizesen kifésülted. A hosszabb hajat hajmosás után kösd laza kontyba a tarkódon, és száradás után egyenes tincseket fogsz kapni.

Szépségápolással kapcsolatos termékeinket most akciós áron szerezheted be weboldalunkon!

Előző Tárolók: így kerülheted el a káoszt otthonodban
Következő Vitaminszükséglet felnőtteknek és gyerekeknek