Kertépítés lépésről lépésre

Kertépítés lépésről lépésre

A kertépítés mindig izgalmas, akkor is, ha magunk vágunk bele és akkor is, ha szakember segítségét vesszük igénybe. Cikkünkben bemutatjuk, hogy melyek a kezdeti lépések, milyen eszközökre lesz majd szükség...

A kertépítés mindig nagyon izgalmas, akkor is, ha magunk vágunk bele és akkor is, ha szakember segítségét vesszük igénybe. Cikkünkben előbbit fogjuk kivesézni, bemutatni, hogy melyek a kezdeti lépések, mit és hogyan érdemes ütemezni és persze azt is, hogy milyen eszközökre lesz majd szükség.

 

Mikor érdemes elkezdeni a kertépítést?

A kert építését legjobb tavasszal vagy nyár elején elkezdeni, amikor a talaj hőmérséklete elegendően felmelegszik a növények gyökerezéséhez és fejlődéséhez. Az építkezésnek akkor kell kezdődnie, amikor az időjárás és a talaj hőmérséklete megfelelő. Egy másik fontos tényező az időjárás, hiszen esős időszakban nehézkesek lehetnek a talajmunkálatok és a talaj állagának romlása is előfordulhat.

Körforgás hónapokra bontva1. ábra: fotki.yandex.ru

A kertépítés lépései

Első lépésként tervezzük meg a kertet. Mérjük fel a kert méreteit, alakját, és a benne lévő elemeket, illetve pontosan határozzuk meg, hogy mit hová szeretnénk telepíteni. Ha fákat és más növényeket is megálmodtunk új kertünkbe, gondosan járjuk körbe azok talaj- és fényigényeit, hogy biztosan olyan helyre kerülhessenek, ahol hosszú ideig csodálhatjuk őket. Konyhakert kezdőknek és haladóknak című cikkünk is hasznos tanácsokat rejt a témában.
Következő lépés a talaj előkészítése, amelynek során a talajt megtisztítjuk a szennyeződésektől, és eltávolítjuk az esetleges akadályokat.

 

Miután előkészítettük a talajt, földmunkákkal alakítjuk ki a kert alapját, amelyben elhelyezzük a növényeket, a virágágyakat, vagy a kerti tavat. De a későbbi sziklakert helyét is érdemes kijelölni, amiben Sziklakert építés lépésről lépésre című cikkünk segítséget nyújthat.

Miután elkészült a kert alapja, kialakítjuk az ágyásokat és virágágyakat, amelyekbe ültetjük a növényeket. De választhatunk natúr, fa palántázókat is, amiket kedvünkre személyre szabhatunk.

Virágágyások

 

Az ágyások és virágágyak kialakítása után ültetjük el a növényeket, amelyeket korábban terveztünk. A következő lépés a tájépítés, amely során létrehozzuk a kerti ösvényeket, az ülőalkalmatosságokat és a térburkolatokat. Végül építjük meg a kerti építményeket, mint például a kerti tavat, a pergolát, a szalonnasütőt, a grillezőt és a kerti szekrényt. Utolsó lépésben teszünk a kertbe dísznövényeket, és kialakítjuk a kerti bútorokat, hogy a kert használható legyen.

 

Grillsütő a kertben

Ha már kertépítésre adjuk a fejünket, a tereprendezés és a növények telepítése mellett érdemes azt a helyet is megtervezni és kialakítani, ahol a család a legtöbb időt fogja tölteni. Nagy összejövetelek és kerti partik nélkül is érdemes lehet beszerezni egy grillsütőt, hiszen rengeteg finom ételt készíthetünk tavasszal és nyáron a szabadban. Míg a gyerekek homokoznak és futkároznak, isteni hot-dogok és hamburgerek készülhetnek a grillsütőn, miközben együtt van a család. Kínálatunkban találsz BBQ faszenes grillt, tűzrakó és grillezőt, gurulós kerti grillsütőt, mini kamado grillt és multifunkciós grillsütőt is.

Grillsütő a kertben

Nyaralás a saját otthonodban

Egy új, gyönyörű kert még jobban csábítani fog, hogy minél több időt kint tölts. Ehhez viszont elengedhetetlenek a kényelmes bútorok. Az ülőalkalmatosságokon kívül érdemes pár napozóágyat is beszerezni, amivel magas szintre emelheted az otthoni pihenést, kikapcsolódást. Legyen szó egy- vagy kétszemélyes, fa vagy fém keretes darabról, webáruházunkban biztosan megtalálod a kertedhez és a kényelmedhez legjobban illőt.

 

 

Mire lesz szükséged és honnan szerezd be?

Ha durva tereprendezés szükséges, mindenképpen szakemberre lesz szükséged, hiszen földmunkagépekkel nagyobb mennyiségű földréteget mozgatnak, távolítanak el, vagy épp hozatnak a kertbe. A növényeket, fákat érdemes egy közeli kertészetből beszerezni, ahol megfelelő tanácsokkal látnak el minket az ültetésre és a gondozásra vonatkozóan. Ma már online rendelésre is van lehetőség, ahol rengeteg információhoz jutunk a növények kapcsán, így akár otthonról kényelmesen megtervezhetjük a telepítendő növényeket, amit rendelés után a kapunkig szállítanak. A térburkolatot magunk is kiválaszthatjuk és megvásárolhatjuk, de lerakásával szintén érdemes szakembert megbíznunk. A kert pihenőrészének kinevezett területet viszont gond nélkül megtervezhetjük és berendezhetjük mi magunk. Ha az alapok készen vannak, már csak a megfelelő berendezések és bútorok szükségesek. Ezek kiválasztása nagyban függ a megálmodott kertstílustól. A tudatos kerttervezésnek ugyanúgy része a tereprendezés, a növények beszerzése, de a burkolatok, a kerti bútorok és a fények megfelelő összehangolása is. Nézzük meg, melyik stílushoz, mit érdemes beszerezni:

 

A „kevesebb, több” elv

Nagy népszerűségnek örvend a kertben is a minimál stílus, azaz a visszafogott részletek. Ha ilyennek álmodtuk meg a kertünket, nem elég, ha a bútorokat eszerint választjuk ki, érdemes már a térkőnél, az ágyásoknál és a növények kiválasztásánál is erre fókuszálnunk. A formák legyenek határozott vonalvezetésűek, szabályosak, a növények esetében válasszunk olyanokat, melyeket formára nyírhatunk. Ha egységes képet szeretnénk, bánjunk csínján a színekkel, maximum három különböző fog jól mutatni.

 

A bézs szín biztosan befér ebbe a keretbe, így egy kétszemélyes napozóágy árnyékolóval és párnákkal biztosan jó választás.

 

Emellé szinte elengedhetetlen egy nagy méretű, dönthető napernyő, már ez a két kerti felszerelés igazi nyaralás hangulatát adja majd. 2,7 méteres átmérője akár az egész családnak árnyékot nyújthat.

 

A fényekkel nagyban rájátszhatunk a megálmodott stílusú kert hangulatára. Pár leszúrható, napelemes kerti lámpa nem csak tökéletesen illeszkedik majd a minimál berendezéshez, de még energiatakarékos is, és bárhol használhatjuk.

 

napernyő a medence partjánál és hangulatos leszúrható napelemes kerti lámpa

 

Romantikus és vidéki hangulat

Ha a kertedet romantikus hangulatúra tervezed, jöhetnek a burjánzó, színes növények, a dúsan beültetett virágágyások. Itt nem kell követned semmilyen formát, ennek a stílusnak kifejezetten jót tesznek az egymásba érő növények. A keretét add meg fákkal és bokrokkal. Az ösvény lehet kacskaringós, vagy csak a szélén kővel kirakott. Bútorok tekintetében az anyagok lehetnek vegyesek, formáját tekintve a régi klasszikusok fognak jól mutatni.

 

A gyerekkori nyarakat idéző kerti hintaágy barna és bézs színben is passzolni fog vidéki stílusú kertedbe.

 

A modern grillezők helyett választhatsz egy egyszerű tűzrakó és grillezőt, melynek grillrácsán ugyanúgy süthetsz húsokat, zöldségeket és sajtokat, de nincs szükség előre kialakított tűzrakó helyre. 

 

Vízálló dekor égősorunk egyik különlegessége, hogy ugyanúgy illik a minimál kertbe, mint a romantikus hangulatot idéző teraszra.

 

Hangulatos kert hintaággyal

A népszerű mediterrán stílus

Egy olasz kis falu melegséget adó, napsütötte hangulatára vágysz? Akkor a mediterrán stílus a tökéletes választás kerted stílusának. Kellemes összhang, vibráló színek, természetes alapanyagok. Egy csobogó vagy egy sziklakert pedig csak megkoronázza majd a látványt.

 

A dekor égősor és a melegséget árasztó bézs és fa bútorokon kívül szerezz be pár rendezői széket, amivel igazán egyedivé teheted teraszod hangulatát. A székek összecsukhatóak, ezért a tárolásuk és hordozásuk rendkívül egyszerű. 

 

Dekor égősor, rendezői szék és virágágyás

 

Közel a természethez

Teremtsd meg teraszodon a természet kis oázisát! Nem kérdés, hogy a fa és a víz, a természet látványa boldogabbá tesz. De mi lenne, ha ehhez nem kellene vidékre utaznod, vagy túrákat szervezned? Egy kertépítés kiváló lehetőséget nyújt, hogy a növényekkel és a terasz berendezésével ezt nap, mint nap érezhesd. Vedd körül magad virágokkal, telepíts fákat és használj természetes anyagokat. A bútoroknál is törekedj a faanyagok dominálására.  

 

Az amerikai nyarak hangulatát idéző fa, összecsukható kerti szék kialakításának köszönhetően kényelmes, széles ülőfelülete és döntött háttámlája komfortos pihenést tesz lehetővé.

 

Összecsukható kerti szék a kertben

 

Bármilyen méretű kertépítést és teraszberendezést is tervezel idén, az Alinda webáruháza praktikus és pénztárcabarát termékeket kínál hozzá.

 

Előző Konyhakert kezdőknek és haladóknak
Következő Nyaralj a saját kertedben!