Retró játékok: nincs új a nap alatt?

Retró játékok: nincs új a nap alatt?

Gazdálkodj okosan!, Fekete Péter, Rubik kocka és Nintendo? Összeállításunkból megtudhatod, hogy melyek azok az elévülhetetlen játékok, amelyekkel már nagyszüleink is játszottak és valószínűleg gyermekeink unokái is játszani fognak...

Gazdálkodj okosan!, Fekete Péter, Rubik kocka és Nintendo? Ezekről a ma már kultikusnak számító régi játékokról nagy valószínűséggel azok is hallottak, akik jóval megjelenésük és népszerűségük után születtek. De mi az oka annak, hogy a régi idők játékai közül jó néhány a feledés homályába merül, míg mások kitörölhetetlen klasszikusaivá váltak a kollektív emlékezetnek? Összeállításunkból megtudhatod, hogy melyek azok az elévülhetetlen játékok, amelyekkel már nagyszüleink is játszottak és valószínűleg gyermekeink unokái is játszani fognak. Ahogy azt is, miért épp ezek az örökbecsű darabok akadtak fenn az emlékezet hálóján.

Miért jók a retró játékok? 

A jelenlegi játékpiacon óriási a választék, a szülőknek (főleg ha első gyermekről van szó), nem kis kihívás kiigazodni közöttük. Ráadásul folyamatosan érkeznek az újabbnál újabbak, amik még többet ígérnek, mint az előzőek. Fejlesztő játékok, melyek valóban hasznosak című cikkünkben összeszedtük, hogy milyen készséget, milyen játékkal lehet, vagy érdemes fejleszteni. A megnövekedett kínálattal együtt, elkezdtek elterjedni a retró játékok. Legtöbbször új köntösben, de változatlan funkcióval találkozhatunk velük. Miért lehet sok esetben jobb döntés olyan játékot választani, ami a szülők számára sem ismeretlen, amiről pontosan tudjuk, hogy generációkon keresztül bevált? Utánajártunk.

Érzelmi kapocs, mely összehozza a generációkat 

A gyermekek fejlődését nagyban segíti, ha tudatosan, minden nap szánunk rá időt, hogy megtanítsuk valamire és közösen játszunk vele. A szülőknek néha nehéz egy fárasztó munkanap után leülni a szőnyegre és átváltani igazi játszótárssá, aki minden figyelmét a partnerének (ez esetben gyermekének) szenteli. Ezért érdemes olyan játékokat választani, amivel azonosulni tudunk, amit ismerünk, esetleg gyerekként mi is játszottunk vele. Mikor elkezdődik a közös játék, a szülő visszaemlékszik arra, amikor ő is ennyi idős volt és ugyanígy játszott. A gyermek érzékeli ezt, kialakul egy különleges kapcsolódás, ami jelentős érzelmi töltettel bír.

Anya a gyerekével buborékot fúj

Változnak az idők…vagy mégsem?

A legnagyobb változás inkább a megnövekedett információkban történt, ami egy-egy játékhoz kapcsolódik. Az ezzel foglalkozó tudományág minél szélesebb körben igyekszik megismertetni a szülőkkel az életkornak megfelelő fejlesztési lehetőségeket. Régen viszont nem sokat tudtunk egy-egy játék háttérben történő pozitív hatásáról. Természetesen azok ugyanolyan képességekkel bírtak, ezért is választunk ma magabiztosan ezek közül, hiszen a gyermekek testi, lelki, mentális fejlődésének állomásai voltaképpen ma is ugyanazok, így ami akkor fejlesztő hatással volt, ma is hatékony.

Kézzel készített, masszív és tartós darabok természetes, fa alapanyagból

A természet szeretetére nevelést már egészen kis korban elkezdhetjük, amikor gyermekünkkel sétálunk, megvizsgálhatjuk a virágokat, kezébe adhatunk levelet, gyűjthetünk diót vagy tobozt, szedhetünk faágakat. A kézzel készített, természetes alapanyagokból készült játékok ma reneszánszukat élik. Ha számodra is fontos a környezeted védelme, ha szereted az igényes, hazai kézműves termékeket, és szem előtt tartod, hogy gyermeked minőségi, tartós játékokkal játszon a műanyagok helyett, keresgélj a környezettudatos, hazai játékkészítők kínálatában. Ezek a játékok biztos, hogy a kistestvéreket is kiszolgálják, ha pedig már nincs rájuk szükség, add tovább olyan családoknak, akik még évekig használhatják.

Kézzel készített, masszív és tartós darabok természetes, fa alapanyagból
2. ábra: fozifolt.com

Egy fa babaház például időtlen klasszikus. Sosem megy ki a divatból, a kicsik készségeit is fejleszti és anyagának köszönhetően évekig a gyerekszoba kedvenc játéka lehet. Élethű bútorokkal, 5 helyiséggel, igazi csajos színvilággal fejleszti a gyerekek fantáziáját és kreativitását.

Fa babaház

Kártya- és társasjátékok

Egy Csapd le csacsi! vagy egy Fekete Péter kártyaparti a nagyszülőkkel a vakáció alatt nehezen kitörölhető emlék a gyerekkorunkból. A kártyajátékoknak számos előnyük van:

- Méretének köszönhetően bárhová magatokkal vihetitek.

- Sok kártyajáték többféleképpen játszható, így egy pakli több játék lehetőségét kínálja.

- Minden korosztály megtalálja a neki megfelelő kártyajátékot.

- Építi a csapatban gondolkozást, de segíti azokat a gyerekeket is, akiknek nehezen megy a vesztés.

A későbbi autós és kosaras kártya cserélgetés után jött a táblás társasjátékok időszaka, nincs olyan, aki ne ismerné például a Gazdálkodj okosan!-t. Az okos eszközök előtt teljesen természetes volt, hogy a család társasjátékokkal és kártyapartikkal ütötték el az időt. Ezekre a kellemes emlékekre gondolva hozzuk vissza saját gyermekeinknek is ezeket az élményeket! Jelöljünk ki társasjáték esteket és vonjunk be minden családtagot. A legújabb társasjátékok mellett ismertessük meg a gyerekekkel a retró kiadásokat is. A Ki nevet a végén?, a Hotel, a Twister vagy a Honfoglaló épp olyan izgalmas a felnőttek számára is, így garantált a szórakozás és felbecsülhetetlenek ezek az együtt töltött idők.

Együtt társasjátékozik a család

3. ábra: 123rf.com

Ügyességi, fejlesztő játékok

Mászóka, csúszda és hinta: fejlesztő játékok a kertben című cikkünkben a kültéri játékszerek pozitív hatásait jártuk körbe. Ezek a játékok ugyanolyan sikernek örvendtek régen, mint most. Gyerekkorunk kedvenc ügyességi játékai közül például a Rubik kocka, a Jenga és a Marokkó eredeti formájában található meg a játékrészlegek polcain. Titkuk abban rejlik, hogy kortalanok, kiválóan fejlesztenek, szórakoztatóak és kompaktak, bárhol játszható játékok. 

2022 nyarán jelent meg Rubik Ernő könyve A mi kockánk címmel, ami újra felelevenítette és megerősítette a különleges játékhoz fűződő viszonyunkat. 1980-ban csak Magyarországon kb. egymillió darabot vettek belőle, ami azt jelenti, hogy minden tizedik ember birtokolta a bűvös kockát. Ma a legnagyobb magyar találmányok között tartják számon, így nem kérdés, hogy gyermekeinknek és unokáinknak is meg kell ismerkedniük vele.

Rubik Ernő: A mi kockánk

4. ábra: kulturpara.blog.hu

Az építőjátékok az egyik legnépszerűbbek az ügyességi kategóriában. Legtöbbjük bárhol játszató és van egy olyan különleges képessége, hogy szinte felnőtt korig elkísér bennünket. Tökéletes példa a Jenga, ami azon kívül, hogy fából készül (ezáltal masszív és tartós) minden életkorban kiváló szórakozást nyújt 1983. óta.

De nem feledkezhetünk el egy másik klasszikusról sem, a Puzzle-ről. Egészen kisgyermek kortól felnőtt korig kaphatóak a megfelelő típusok. Nehézsége a darabkák számától és méretétől, illetve a színezéstől függ. Lehet elmélyülten egyedül, de csapatban is dolgozni vele. Végtelen türelem szükséges hozzá, ami valakinek alap, mást pedig tökéletesen megtanít rá. Igazi jolly joker a fejlesztésben, kihat a logikai gondolkodásra, a koncentrációra, a vizualitásra és a monotonitástűrésre is. Ahogyan a mi polcunkról nem hiányozhatott anno, úgy gyermekeink játékkosarában is ott a helye.

Kultikus játékok

Vannak olyan kultikus játékok, melyek bár nem újultak meg, és nem feltétlenül találhatóak meg a játékboltok polcain, mégsem felejtjük őket soha. Érdemes gyermekeinket is megismertetni ezekkel a régi játékokkal, gyakran rendeznek ezzel kapcsolatos kiállítást, ahol elmesélhetjük nekik, mire gyűjtöttünk a nyelvet öltögető kutyás perselyben, kitől kaptunk rugós, zöld ugró békát és milyen típusú moncsicsi lapult a hátizsákunkban.

Kultikus játékok

5. ábra: anyanet.hu

Viszont sok népszerű retro játék ma is beszerezhető. Ha gyermekünk épp abban a korban van, hogy elkezd érdeklődni a számítógépes játékok iránt, először az XBOX helyett vásároljunk neki egy retro játék konzolt. A 620 beépített játék között biztosan megtalálja a neki tetszőt, és minket sem lesz nehéz rávenni egy örök klasszikus Super Mario, Pac-Man vagy Mortal Kombat csatára, hiszen gyerekkorunkból jól ismerjük őket. A közös játék és a múlt felelevenítése újabb hidat, kapcsolódási felületet képez szülő-gyerek között. Hétvégén pedig, amikor a gyerekek elalszanak, jöhet a verseny a haverokkal.

Retro játék konzol

Kultikus játéknak számít a diavetítő is, ami sokat fejlődött az idők során, de egykönnyen visszahozhatjuk azt az élményt, amikor a kifeszített lepedőn néztük a pörgő diákat és a sötétben a szőnyegen kuporogtunk.

Veszélyes retró játékok

Természetesen gyerekkorunk kedvencei között sok olyan is akad, ami nem állta ki az idő próbáját. Ezért amikor a padlásról előkerülnek a régi játékaink legyünk óvatosak. A mai gyerekjátékokkal kapcsolatos szabályozásnak nem biztos, hogy mindegyik megfelel. Ne adjuk gyermekünk kezébe a műanyag tölténnyel tölthető vagy robbanós pisztolyt, hiszen ezek égési sérüléseket okozhatnak. A régi darts készletet is ellenőrizzük, mielőtt játszunk vele, ugyanis az 1970-es években gyártott darabok olyan hegyes nyilakat tartalmazhatnak, ami könnyen komoly sérüléseket okozhat. Illetve legyünk résen az apró alkatrészeket tartalmazó játékokkal is, bizonyosodjunk meg róla, hogy gyermekünk korosztályának megfelelő és nem tudja lenyelni a darabokat.

Akár retró, akár modern játék vásárlásán töröd a fejed, látogass el webáruházunk játék részlegére, ahol a focikaputól a játékbabáig, a sátortól a fésülködőasztalig mindent megtalálsz, amivel gyermekednek hosszú távon örömet szerezhetsz.

Előző Tökéletes alak lépésről lépésre - hasizom gép, az első lépés
Következő Milyen tablet tartót vásároljak