Az egyensúly labda előnyei és használata

Az egyensúly labda előnyei és használata

Mik az előnyei ennek az eszköznek és hogyan lehet igazán hatékonyan használni? A következő bekezdésekből megtudhatod...

Az egyensúly labda vagy másnéven Bosu labda az egyik legsokoldalúbb fitness eszköz, mely könnyen beszerezhető és sokféleképpen használható. Mik az előnyei ennek az eszköznek és hogyan lehet igazán hatékonyan használni? A következő bekezdésekből megtudhatod.

Mi is az az egyensúly labda?

Az utóbbi években igen elterjedt lett az otthoni edzés, testmozgás, akár gépen, akár a nélkül. A koronavírus járvány pedig még jobban felerősítette ezt, egyrészt a bezárt edzőtermek miatt, másrészt a vírus terjedésétől való félelem miatt. Az edzőtermekben izzadunk, egymás után használjuk a gépeket, a mosdót, az öltözőt, így sokan úgy döntöttek, hogy némi online tréning után otthonuk kényelmében veszik igénybe a különböző testmozgáshoz használható eszközöket. Az Alinda.hu webáruház saját kategóriát hozott létre az otthoni alakformálásnak, így egy helyen láthatod az összes kiváló eszközünket, kiegészítőnket. Már csak azt kell eldöntened, melyikhez van kedved. Most górcső alá vesszük kínálatunk egyik népszerű fitness eszközét, az egyensúly labdát. Te találkoztál már vele?

A Bosu labda a booth sides up kifejezésből ered, ami nagyjából annyit jelent, hogy a félbevágott gömbre emlékeztető eszköz sima és domború oldala is használható edzés során. Az egyensúly labda úgy lett kialakítva, hogy a step pad és a fitnesz labda funkciói is keveredjenek benne. Az egyensúly labda instabil kialakítása állandó koncentrációt igényel. Amint ráállsz, rögtön meglepetés ér, ugyanis instabilitása miatt folyamatosan egyensúlyoznod kell rajta, ez pedig megdolgoztatja az izmaidat. Beleértve a mélyizmaidat is, amelyeket aránylag ritkán szoktak edzeni. A legegyszerűbb, agyon gyakorolt feladatok is más megvilágításba kerülnek. Például egy sima fekvőtámasz. A gyakorlatok különösen ajánlottak ülőmunkát végzőknek, nyak-, gerinc-, derék-, és térdfájás megelőzésére és enyhítésére. Mit minden más edzéshez használt eszköznél, az izomzat és állóképesség kellő fejlődéséhez érdemes legalább hetente 3 alkalommal minimum 30 percet mozogni. Ha pedig fogyni is szeretnénk, elengedhetetlen odafigyelni a naponta bevitt ételek mennyiségére és minőségére. Ezek rendszerben való követéséhez, számolásához már kiváló applikációk állnak rendelkezésünkre, ami nem csak motiválhat, de megkönnyíti azt is, hogy a nap végén lásd, jó úton jársz-e.

 

Egyensúly labda

Az egyensúly labda használata

Használata egyszerű, viszont a rajta végezhető gyakorlatok száma majdnem, hogy végtelen. Kiválasztottuk most a legnépszerűbbeket, melyeket szövegesen és képi formában is bemutatunk, így teljes képet kapsz a Bosu labdáról.

Guggolás

A labda mindkét oldalán végezhetőek guggolások, de nehezítésképp meg kell találni a megfelelő egyensúlyt és koncentrálni arra. Ha az egyensúly labdán - bármely oldalán - végzel guggolásokat, az sokkal hatékonyabb, mintha a sima padlón tennéd ugyanezt. Miközben kíméli az ízületeket, az egész testet edzi ez az eszköz. Állj a labdára, a hátad legyen egyenes, a karokat nyújtsd előre, majd végezz egy percen keresztül guggolásokat. Sokkal hatásosabb, ha két súlyzót fogsz a kezedben, és azokkal végzed a gyakorlatot. Eleinte légy óvatos, és olyan helyen tornázz, ahol szükség esetén biztonsággal meg tudsz kapaszkodni.

 

Guggolás az egyensúly labdán

Súlyzók

Ha már stabilan végzed a gyakorlatokat az egyensúly labdán és magasabb fokozatra kapcsolnál, válassz súlyzóink közül és egészítsd ki a gyakorlatokat.

 

Súlyzók

Akik a változatos, és sokoldalú edzést kedvelik azok számára tökéletes választás a 2 az 1-ben súlyzókészlet. Összesen 16 db súlyt tartalmaz, illetve egy praktikus, szétszerelhető tartórudat, mely egyaránt alkalmas egykezes, vagy akár kétkezes súlyemeléshez. Tárolása, és hordozása rendkívül egyszerű a hordozható dobozának köszönhetően. A készlet tartalmazza a súlyok, és a rúd köré helyezhető gumi karikákat is, melyek védik a padlót, valamint jobb fogást biztosítanak.

Az egykezes súlyzó tökéletes választás az otthoni edzéshez. Egyaránt alkalmas a tricepsz, bicepsz illetve a hát és hasizom erősítésére is. A szetthez 10 db levehető súly tartozik, így igény szerint alakíthatod edzéstervedet, váltogatva a súlyok nehézségét. Tárolása rendkívül praktikus a tartó tálcának köszönhetően, amely stabilan tartja a súlyzót, hogy  biztosan ne guruljon el.

A 6 db-os kézi súlyzó szett fantasztikus, színes kiegészítői minden edzőteremnek, de otthonra is tökéletes választás. A könnyebb súlyzók egy kezdő edzéshez passzolnak, a nehezebbekkel haladó szintű váll, mell és kar edzéseket is végezhetsz. A praktikus hordozótáskának köszönhetően bárhova magaddal viheted. A súlyzók felülete csúszásmentes, kíméletes a kézhez, hatszögletes alakjának köszönhetően a padlóra helyezve nem gurul el.

 

Egy lábon guggolás

Fordítsd meg a labdát úgy, hogy most a sima oldalán egyensúlyozol. Indulj ki a guggolásból (lásd előző feladat), nyújtsd előre az egyik lábad a képen látható módon, tarts meg magad fél percig, majd válts lábat. Könnyűnek tűnik, de nem az. Figyelj a tartásra!

 

Egy lábon guggolás az egyensúly labdánFotó: womenshealthmag.com

 

Kitörés

Fordítsd a labdát egyenes oldalával a padló felé. Állj rá páros lábbal, majd egyik lábaddal lépj ki hátra, igyekezz a hátul lévő térdeddel minél közelebb kerülni a padlóhoz. Majd lépj vissza a labdára és emeld meg másik lábadat úgy, hogy a combod és a törzsed derékszöget zárjanak be. Végezd váltott lábbal. Később ennél a feladatnál is foghatsz egy kisebb súlyt vagy kettlebellt a kezedbe.

 

Kitörés az egyensúly labdánFotó: womenshealthmag.com

 

 

 

Kilépés oldalra és hátra

A labdát helyezd úgy, hogy a homorú oldala legyen felül, majd állj mellé, nagyjából egy méter távolságra. A bal lábaddal enyhén ugorj a labdára, miközben a jobb lábadat magad mellé emeled, és a térdet behajlítva a levegőben tartod azt. Végül a másik oldallal is csináld meg ugyanezt. Aztán állj mögé és végezd el a gyakorlatot ugyanígy.

 

Edzés az egyensúly labdán

Fotó: oxygenmag.com

 

Guggolás oldalra

Ismét helyezkedj el a labda mellé, a bal lábadat helyezd a Bosura, majd végezz egy percen keresztül guggolásokat. Ezután válts lábat.

Fekvőtámasz nehezítéssel

Végezz hagyományos fekvőtámaszokat úgy, hogy a két tenyeredet a labdára helyezed. Tartson egy percig a gyakorlat. Nehezítésként váltva emelheted a nyújtott lábadat, ahogy a kép is mutatja. Minden héten emelj a darabszámon, így számodra is látványos lesz a fejlődés.

 

Fekvőtámasz az egyensúly labdán

Hasizom gyakorlat 

Ez már középhaladó szint, de hidd el érdemes próbálkoznod. Fordítsd a labdát lapos oldalával lefelé, majd feküdj rá oldalasan, hogy a csípőcsontod körülbelül a labda közepére essen. Alsó lábad tedd a másik elé, hogy stabil tudj maradni, alsó kéz a mellkasra, felső tarkóra és már kezdheted is a gyilkos hasizom gyakorlatot. Először csak tizenkettőt csinálj, majd válts oldalt. Mehet belőle egy hármas sorozat. Itt is minden héten emelhetsz a darabszámon, hiszen a hasizmaid egyre erősebbek lesznek.

 

Hasizom gyakorlat az egyensúly labdán

 

Súlyzós edzésekhez

Cikkünk elején már ajánlottunk súlyzókat, most pedig egy konkrét gyakorlatot mutatunk. Használj kézisúlyzót, először az egyik, majd a másik kezedbe úgy, hogy a szabad kezeddel az egyensúly labda gömbölyű oldalának közepén támaszkodsz nyújtott karral. Súlyzós kezedet pedig emeld oldalra, tartsd ki 3 másodpercig, majd engedd vissza. 12 emelés az egyik, majd a másik karral. Ebből is 3 sorozatot ajánlunk.

 

Súlyzós gyakorlat az egyensúly labdán

Fotó: oxygenmag.com

 

Pilates órára 

Nem csak saját testsúlyos és súlyzós edzésekhez, de a Pilates szerelmeseinek is tökéletes választás a Bosu labda. Egyensúlyozásra és kitartott mozdulatokra fel!

 

Pilates az egyensúly labdán

Fotó: dancespirit.com

 

Fitness labda előnyei 

A folyamatos egyensúlyozás aktiválja a központi idegrendszert, fejleszti a koordinációt, az egyensúlyérzéket és az állóképességet, megdolgoztatja a stabilizáló core izmokat, valamint kíméli az ízületeket. És még egy extra gyakorlat hátfájás ellen: Állj a labdára, a hátad legyen egyenes, a karok elöl, majd szépen, lassan dőlj előre a törzseddel, és tartsd meg magad. Nemcsak az összes porcikádat mozgatja meg ez a gyakorlat, de a hát- és derékfájást is enyhítheted vele. Ezen kívül ahogy fentebb gyakorlatokon keresztül bemutattuk, tökéletes cardio edzésekhez otthon, de akár edzőteremben vagy csoportos órán is.

Meggyőztünk? Ne habozz tovább, rendeld meg az egyensúly labdát az Alinda.hu webáruházból akciós áron!

 

 

 

Előző Szobakerékpár: az otthoni többfunkciós csoda
Következő A minőségi dobfelszerelés ismérvei