Bordekantáló
A borok rajongóinak otthonából biztosan nem hiányozhat a bordekantáló! Ez a praktikus és trükkös eszköz könnyedén és gyorsan élvezetesebbé teszi a vörösborok és a fehérborok fogyasztását.
Miért hasznos a bordekantáló?
Legyen szó bármilyen drága, régi vagy rangos borról, a valódi ízét és aromáját csak és kizárólag megfelelő szellőztetés esetén ismerhetjük meg. Ezért nagyon fontos, hogy fogyasztás előtt elegendő időt biztosítsunk a bornak a szabad levegőn!
A bordekantáló segítségével rendkívül egyszerűen felgyorsíthatjuk a levegőztetés műveletét: a folyamatok sokkal rövidebb idő alatt végbemennek, így hamarabb élvezhetjük a bor finom és testes ízét is!
Hogyan működik a bordekantáló?
A dekantálás szó áttöltést jelent, ami tökéletesen leírja, hogy pontosan miről is van szó. Gyakorlatilag a dekantáló üveg egy speciális tölcsér, amin keresztül könnyedén levegőztethetjük a bort. A tölcséren csak át kell önteni a vörösbort vagy a fehérbort, ami így máris elegendő oxigénhez jut. A folyamatnak köszönhetően az ital illat- és zamatanyagai markánsabbá válnak, finomabb és ízletesebb bort fogyaszthatunk.
A szellőztetés amiatt is fontos, mert a bor etanolt és záptojás szagú szulfitokat is tartalmaz. A dekantálás során viszont gyorsan és egyszerűen szabadulhatunk meg ezektől a kellemetlen szagoktól.
Emellett a dekantáló a bor palackjának alján esetlegesen felgyülemlő üledék eltávolítására is alkalmas.
Mire érdemes figyelni a bor dekantálásánál?
Van néhány hasznos tippünk, melyeket ha betartasz a dekantálás során, akkor a művelet végén még erőteljesebben élvezheted a bor tökéletes zamatát!
- A dekantáló üveg falára öntsük a bort, így addig is van ideje szellőzni a bornak, amíg az edény aljára nem kerül.
- Érdemes figyelni arra, hogy a régebbi, idősebb borok sokszor tartalmazhatnak üledéket. Ezért mindig nagyon óvatosan töltsük bele a bort a dekantálóba, inkább maradjon az üvegben egy kicsi, minthogy az üledék belekerüljön az eszközbe.
- Az idős borok öntése előtt készítsünk elő egy égő gyertyát, amivel hátulról megvilágíthatjuk a borosüveget. Ennek köszönhetően a dekantálás során pontosan látni fogjuk, ha üledék van a palackban.